Zadána zakázka na opravu balkonů Domova pro seniory 
Je nejvyšší čas, aby se letos práce na opravě balkonů po letech lamentování opravdu  rozběhly. Připomeňme si, ovšem, že Domov pro seniory byl dokončen a předán právě před dvaceti lety v roce 2003 a nejde tedy o nějakou starou  stavbu. Naopak podle stavu, který do dnešní podoby "zrál" již několik let, lze soudit, že byly práce při stavbě buď odfláknuty a nebo špatně řešeny. 

Domov pro seniory dodržuje stanovené standardy bydlení a pronajímá pokoje svým klientům (uživatelům sociálních služeb). Pokud bychom pronajímali prostory k bydlení na základě nájemních smluv, tak by se nájemníci proti takovému stavu balkonů nahlas ozývali.Takže i zde nezbývá, než vše uvést do pořádku. Nebude to zadarmo.

28. února byla na webu E-ZAK Česká Třebová zveřejněny podmínky pro zadání veřejné zakázky na  1. etapu opravy ve 3. a 4. podlaží  z východní strany tak jak vidíme na fotografii. Termín pro zadání není dlouhý, je stanoven a 15. března a cena zakázky je navržena na 1600 tis Kč bez DPH.

Předmětem veřejné zakázky malého rozsahu oprava balkónů na budově A Domova pro seniory, Bezděkov čp. 918 v České Třebové v rozsahu dle projektové dokumentace zpracovaná společností Fplan projekty a stavby s.r.o., Litomyšl , která je přílohou č. 4  zadávací dokumentace. Jde o stavební práce v 1. etapě v rozsahu oprav balkónů v 3. NP a 4. NP východní části budovy.

Z popisu uvádím, jak vypadá současný stav dle projektové dokumentace, prohlídky a provedené sondy:
Povrchová úprava čela balkonů je nesoudržná s podkladem. 
Omítka podhledů balkonů je nesoudržná silně zasažená zatečením.
Kotvení zábradlí provedeno shora (přes dlažbu).
Dlažba 300x300 je nesoudržná s podkladem a v mnoha místech prasklá.
Dilatace jsou tvořeny plastovými dilatačními lištami.
Nosná část balkonů je dle výkresové dokumentace ze svařenců „U“ (čelo) a „I“ nosníků, do kterých jsou vloženy stropní dutinové panely.
Spádová vrstva je v celém průřezu zcela nasáknutá vodou a je provedena z betonu s kamenivem do 16mm a tloušťce cca 75mm.
Spádová vrstva je uložena přímo na ŽB panel bez separační podložky.
Sklon stávajícího povrchu je pouze 0,3%.
Hydroizolační vrstva z cementové stěrkové hmoty je degradovaná. Její tloušťka se pohybuje od 0,5 do cca 1,5mm.
Vlhkost betonu spádové vrstvy nebyla měřena z důvodu výskytu volné vody.
Na spádové vrstvě se nachází další zcela degradovaná vrstva neznámého původu. Jedná se zřejmě do nějaký způsob vytmelení či další spádování. Mezi touto hmotou a podkladním spádovým betonem se nachází zřetelná silně zapáchající pěna, tvořená pravděpodobně původně použitým primerem......

Doufejme, že se podaří zadat zakázku solidní firmě a práce alespoň v této první etapě budou letos dokončeny v dobré kvalitě. Podobná situace je ovšem i na dalších úsecích fasády budovy, na opravě balkonů bude třeba co nejdříve dále pokračovat. Jde v podstatě o čtvrtinu balkonů na budově a jejich stav se rychle zhoršuje.  Podle výše této zakázky si budeme moci spočítat, kolik nás oprava celé budovy A bude v nejbližších letech stát.  (mm)