Českotřebovský deník 101/2023 (10/4)
Nové video Českotřebovského deníku: Stream koncertu Hrajeme doma 

Koncert se konal 29.3., zatím byla zveřejněna jen "ochutnávka", tedy ukázky z některých vystoupení, zpravidla  jen úrvjy.a bez označení skladby a vystupujících hudebníků. Nyní to vše napravujeme a uvádíme koncert včetně řádně uvedených titulků a  úvodních charakteristik vystupujících tak, jak byli uvedeni na letošním koncertu. Jeho rozsah se postupně rozrůstá, máme možnost sledovat tři záznam,y  koncertů v letech 2020, 2022 a také z letošního roku.  Zvětšuje se nejen počet vystupujících  33(2020)  -  41(2022)  - 51 v roce letošním, ale také návštěvnost koncertu. Letos byl sál Malé scény opravdu plný. Byly zde předneseny zajímavé projekty, hra pro šest rukou na klavír, kapela, která by se bez existence tohoto cyklu nikdy nesešla.  Záznam trvá celkem 75 minut, Program  koncertu je dostupný na odkazu zde a také v komentáři k videu.  Odkaz na videozáznam ZDE

Ochránci přírody  zvou na dubnové akce:

13.4. ve čtvrtek od 18 hodin se koná  v ekocentru přednáška Qětáka Daniela Stacha  k výsadbám  dřevin.
16.4. v neděli odpoledne v Srnově pro veřejnost Hledání jara na stezce.  
Na akci se na sedmi stanovištích můžete setkat  se členy ZO ČSOP a s myslivci z Rybníka seznámit se s řešením zajímavých otázek, které dává jarní přroda. Pro děti jsou připraveny  pracovní listy. V cíli u restaurace nad Hrází je odměna nemine. 

Ad : Divočáci na Roubáku

Na video o problému byla řada reakcí. Jejich zaměření závisí na úhlu pohledu pisatele. Je třeba konstatovat, že nikdo nehoruje, aby se zde divočáci, kteří se sem dostanou vystříleli. Vlastně to ani nejde.  Tato oblast nepatří do honitby a na lov zvěře mimo honitby je třeba zvláštní povolení s mnoha podmínkami. Divočáci ovšem škodí i v oblasti serpentin a tam, kde nejsou pozemky dostatečně pevně zaploceny, vznikají škody. Proto by bylo žádoucí, aby i tato o na Robově kopci byla  od působení černé zvěře chráněna oplocením, což mohou zajistit majitelé pozemků, pokud je budou užívat jako pozemky rekreační.
Právě taková změna charakteru pozemku v roce 2022 neprošla a pozemek je proto volný a neošetřovaný, bez majitele, který by na jeho stav mohl dohlížet . To jistě není cílem, vždyť oblast navazuje na  městský park Javorka. Zájemci o  rekreační využití této lokality existují, předpokladem ovšem je že budou moci své zakoupené pozemky využít pro rekreaci a tedy i ke stavbě nějakých chatiček. Celkem jde o 4 parcely s celkovou rozlohou 4000 m2, která navazuje na prodané stavební parcely v dolní části louky. Výše pod vodojemem jsou pak již pozemky města nebo Vodárenské společnosti. Změnu v územním plánu na rekreační využití) zhatila teorie o modráskovi, za vznikem této teorie je ve skutečnosti snaha zabránit změně dosavadního volného využívání  soukromého pozemku (se vzdáleným vlastníkem). A tak zde někteří sousedé venčí psi a volně pozemek využívají.  Současná situace by měla mít nějaké řešení, brzy pak přijdou divočáci až dolů do Javorky. Věřím, že nově připravovaná změna územního plánu tomu udělá konec. (mm)


Matematický klokan aneb testování na gymnáziu

V pátek 17. března 2023 se konala na našem gymnáziu mezinárodně koordinovaná soutěž Matematický klokan. Pořadatelem v ČR je Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci s PdF a PřF UP Olomouc. Soutěž probíhá ve všech krajích ČR v jednom termínu a soutěžící řeší soubor 24 testových úloh ve stanoveném čase.
 V rámci pravidelného pátečního rozvrhu se soutěže zúčastnili studenti 1.A a 2. A v kategorii „Benjamín“ a studenti 3. A a 4. A v kategorii „Kadet“. Kategorií „Junior“ (1. a 2. ročník SŠ) a „Student“ (3. a 4. ročník SŠ) se v pátek odpoledne účastnili pouze zájemci o tuto soutěž.  Vyhodnocené odpovědi studentů za celou školu byly zaslány okresnímu koordinátorovi soutěže.
Z výsledkové statistiky za okres Ústí nad Orlicí zveřejněné 3.  dubna 2023 je zřejmé, že:
3. místo v kategorii „Benjamín“ obsadil Dominik Jež z 1. A,
2. místo v kategorii „Kadet“ obsadil Karel Sixta ze 4. A,
2. místo v kategorii „Student“ obsadil Dominik Horák z 8. A.
 Těmto studentům blahopřejeme a děkujeme všem zúčastněným.

MAJALES  2023

Gymnázium Česká Třebová a Spolek Gymnázia Česká Třebová Vás srdečně zvou na tradiční studentskou slavnost, která se koná v pátek 28. dubna 2023 od 13 hodin.

Krajský fotbalový přebor - hrálo se 21. kolo 

Česká Třebová - Heřmanův Městec 2:1 (1:1) 100 diváků 
Třemošnice - Lanškroun 1:1 (0:0) 147 diváků 
Libišany - Lázně Bohdaneč 3:0 (2:0) 250 diváků 
Litomyšl - Přelouč 4:1 (2:0)  120 diváků,  Holice - Choceň 2:1 (1:1) 150 diváků,  Vysoké Mýto B - Pardubičky  ODLOŽENO
Moravská Třebová - Moravany 2:5 (0:3)  100 diváků,  Svitavy - Horní Ředice 0:3 (0:1)  158 diváků 


Kuželkáří T.J. Lokomotiva po 22. kolech stále v čele divizní tabulky  

Lokomotiva hrála nejdříve 31. 3. doma s hostující Novou Pakou a bohužel nestačila, prohrála 4 : 12 , když body pro Českou Třebovou zajistil Petr Holanec a Miloslav Hýbl. Na ostatních drahách Třebováci na své soupeře nestačili. V zápase ale padly slušné výkony, svědčí o tom i skóre zápasu 2721 : 2759.  V dalším zápase pak Lokomotiva  body získala 6. dubna v Třebechovicích pod Orebem. zde naopak vyšel Petr Holanec a Vlastimil Hýbl zkrátka a body získali další členové týmu: Jan Kmoníček, Adam Bezdíček a Jiří Hetych nl.. Do konce soutěže zbývá Lokomotivě sehrát dva zápasy. Mohla by pomýšlet na postup!

Hokejbal II. liga skupina Čechy - východ : Pokles Lokomotivy v tabulce

Ježci Heřmanův Městec B - HBC Opatovice nad Labem 6:2
SK Hokejbal Letohrad B - HbC Chlumec nad Cidlinou 3:5
TJ Sršni Svitavy - HBC Hradec Králové 1988 B 1:4
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Jestřábi Přelouč  2:3pp
SK Prachovice - HBC Pardubice C  4:2


  • Zajímavá zpráva stará právě pět roků:
    Pošta v České Třebové hlásí k 1. květnu zásadní změny

    Současná poštovní pobočka Pošta 1 v Klácelově ulici bude zrušena a přemístěna do nově rekonstruované budovy na Chmelnici  129 do nově budovaného nákupního střediska Konzum Diskont - Fortel.  Zde budou poštovní služby  zajištěny s pomocí odchodního družstva Konzum jako tzv. "Pošta partner" se dvěma přepážkami  a bude v provozu ve všední dny od 10 - 17 hodin a v sobotu od 9 - 12 hodin. Tato Pošta 1 na Chmelnici bude vedena pro občany města jako pošta ukládací, sem si bude třeba chodit pro nedoručené zásilky. Pro motoristy zde bude k dispozici dostatečná možnost parkování, každý si bude moci v případě potřeby v budově také nakoupit. Tato poštovní pobočka bude bezbariérová. Pokud ale nebude umístění této pošty pro uložení zásilek vyhovovat, může občan poštu požádat, aby pro něho poštovní zásilky ukládala na jiné poště, tedy na Poště 02 U nádraží nebo na Poště 03 na Parníku. Ke stejnému datu se na Poště Česká Třebová 02 u nádraží rozšiřuje provozní doba, ruší se polední přestávka.Na poště 02 U nádraží bude ve všední dny otevřeno od 8 - 18 hodin a v sobotu od 8 - 11 hodin. V tomto smyslu se tedy služby pošty v České  Třebové od 1. května 2018 zlepší. 
    Bohužel dnes už tyto zprávy z roku 2018  dlouho neplatí !!!


    Kraj má další nové dlouhodobé pěstouny 

    Jak významné a zároveň pestré může být pěstounství? O tom si povídali na společném setkání nově zařazení pěstouni, kteří nedávno úspěšně prošli přípravou, s krajským radním pro sociální péči Pavlem Šotolou a zástupci sociálního odboru. Někteří z nich už mají děti přijaté do pěstounské péče a jiní ještě čekají.
    Nově zařazeným pěstounům jsme především chtěli poděkovat za jejich rozhodnutí, ale také se od nich dozvědět, jak vnímali přípravu na novou roli a zda je podle nich v systému převzetí dětí do rodiny něco, co by bylo dobré zlepšit,“ uvedl Pavel Šotola. Ukázalo se, že většina hodnotí přípravu velmi dobře. „Přesto jsme se shodli, že by bylo dobré připravit žadatele na soudní projednání ohledně svěření dítěte do péče. Právě s tím nemají žadatelé často žádné zkušenosti a může je překvapit, co všechno tento postup obnáší,“ dodal Pavel Šotola.
    Pardubický kraj dlouhodobě podporuje pěstounství a vyhledávání dalších pěstounů tak, aby děti, které nemohou vyrůstat ve své vlastní rodině, nemusely do ústavní péče. Aktivně se zapojuje do kampaní a hledá cesty, jak co nejvíce oslovit veřejnost. Právě motivace stát se pěstounem, byla jedním z témat společného setkání. Někteří ze zúčastněných se k pěstounství dostali přes osobní příklad ve svém okolí. „Myslím, že k rozhodnutí stát se pěstounem musí každý dospět ve svém nitru a ve své rodině,“ shodují se pěstouni a říkají, že prostě chtějí svou lásku a možnosti předávat dál.
    Být pěstounem není jednoduché, ale zvládnout to může každý, kdo má otevřené srdce. A právě o tom se lze přesvědčit a nechat se inspirovat i v právě probíhajícím dokumentárním cyklu České televize Plné hnízdo, který ukazuje příběhy takových pěstounů. Tento projekt vznikl i za podpory Pardubického kraje a měl by mít další pokračování také v příštím roce. Díl z Pardubického kraje se bude vysílat 26. dubna.

     

  • Střechu dílen chrudimské průmyslovky čeká rychlá rekonstrukce
    Dokud nebude opravena střecha na Střední průmyslové škole v Chrudimi, nemůže se v budově strojních dílen pokračovat ve výuce. Na konci loňského roku totiž odborníci na základě šetření odhalili špatný stav střechy. V současné době probíhají přípravné a průzkumné práce nutné pro zpracování projektové dokumentace. Samotná rekonstrukce by měla začít ještě letos.
     
    V objektu dílen Starého závodu na Čáslavské ulici byla zjištěna degradace nosné části konstrukce střechy. „Vzhledem ke svému stavu není konstrukce schopna přenášet zatížení, na které byla navržena. Bylo tedy nutné ji dočasně podepřít, aby nedošlo k jejímu pádu. Samozřejmě jsme v souvislosti s tímto zjištěním okamžitě zastavili výuku na strojích, bezpečnost žáků i pracovníků školy je na prvním místě. Chceme také zamezit vzniku dalších škod, v dílnách se nacházejí nové stroje z roku 2018, které byly pořízeny z evropských fondů, proto se snažíme celý proces urychlit a s rekonstrukcí začít ještě v letošním roce,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel s tím, že rekonstrukce vyjde na necelých 30 milionů korun včetně DPH a bude hrazena z krajského rozpočtu.
     
    Výuka v dílnách se obnoví až po rekonstrukci střechy, do té doby bude probíhat v prostorách u hlavního objektu školy. Součástí stavby bude i úprava navazujících konstrukcí a technického vybavení školy. Předpokládá se, že bude zahájena v prosinci letošního roku, dokončena by pak měla být na podzim roku 2024.