Českotřebovský deník 106/2023 (15/4)
Festival Bennewitz 2023 zahájen

Jde o jubilejní 25. ročník, poprvé byly tedy festivalové koncerty uspořádány v roce 1998. Stalo se tak díky iniciativě pana Oldřicha Tomeše a jeho kontaktům ve Státní konzervatoři Praha. Jsem rád, že jsem měl čest Oldřichu Tomešovi se zajištěním začátku tohoto festivalu pomáhat.   Podařilo se zajistit,  aby se na schůzce kulturní komise, konané tehdy obvykle v divadelní klubovně v Národním domě, aby byl schválen navržený program festivalu  na kterém tehdy hrála hlavní roli právě pražská konzervatoř.  To proto, že přívratský rodák Antonín Bennewitz, ke kterému se stále hlásíme, byl dlouholetým ředitelem této školy.  A tak zahajovací koncert prvního ročníku zajistil Komorní orchestr pražské konzervatoře a zahájení obstaral tehdy zástupce ředitele této školy p. Kaňka.
Dnes máme zahájen ročník pětadvacátý.  Jak je v posledních letech zvykem, tak zahájení obstaral  patron festivalu houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Stalo se tak v pátek 14. dubna, kdy  Jaroslav Svěcený vystoupil tentokrát společně se slovenskou skupinou (seskupením) Cigánki diabli. Cigánski diabli je jedinečné seskupení hudebníků, kteří od roku 1993 dokázali to co se v střední Evropě málokomu podařilo. Jejich skladby s nadšením poslouchají po celém světě tisícovky oddaných fanoušků, ale také odborní kritici. Neušli pozornosti Jaroslava Svěceného, díky kterému měla Česká Třebová jedinečnou možnost poslechnout něco významného....

Druhý festivalový večer zajistil hned Komorní orchestr Jaroslava Kociana, kterému věnuji samostatnou reportáž. ZDE, Z koncertu také připravil Českotřebovský deník videoreportáž, bude uvedena v neděli 16/4  2023

Počet obyvatel obce Přívrat se v sobotu 15. dubna  ztrojnásobil

Přijeli orientační běžci (nejen) z celých východních Čech. Ale i odjinud, třeba z Prahy nebo také z Polska, odkud přijeli na  závody orientační běžci dvou polských oddílů Dohromady jich bylo téměř 700. Oddíl orientačního běhu českotřebovské Lokomotivy se měl co ohánět.  Závody připravovala cca šestičlenná parta, ale dnes v den závodů členové oddílu museli být v pohotovosti od rána. Po lese dle mapy museli aktivizovat na 80 kontrolních bodů tak, aby všude byly nabité baterky a závody byly regulérní. Organizace klapala na jedničku, každý věděl, co má přesně na starosti. Start závodu byl u potoka na cestě od přívratské hájenky, tratě byly značeny kontrolními body na zadní straně Javorníku a nevedly tedy až k singletrackových tratím a sjezdovce na Pekláku. Cíl byl potom na okraji lesa nad Přívratem. Ředitelem závodu byl Bohuslav Pilgr.
Oddíl orientačního běhu měl naštěstí zdatné pomocníky z obce Přívrat. Přívratší poskytli pro sportovce veškeré možné zázemí včetně sálku U Coufalů, zajistili občerstvení a nekoukali na to, že počasí nyní zrovna nejlepší. Naštěstí se v sobotu umoudřílo, alespoň částečně. Po startu se před třetí odpolední hodinou ovšem docela hustě rozpršelo. Českotřebovský deník byl v Přívratu natáčet a to nejen na návsi, ale také na tratích v lese na Javorníku a na vlastní kůži vyzkoušel, jak moc byly tratě rozmočeny. Video ze závodů se připravuje, bude nejpozději v pondělí 17/4. Zatím alespoň dvě fotografie z dnešního závodu (mm)

FOTOGRAFIE Z ROKU 2008 z fotbalového stadionu na Skalce
 
K tomu dám také tehdy platný komentář.
"Je to ostuda, žádná legrace. Takto špatně to nevypadá ani v tolik kritizované oblasti  města v Borku.  Zde se nachází městské sportoviště  přímo ve středu města a v blízkosti školy a ubytovny stovek studentů a nového zimního stadionu, kterým se chceme chlubit, v tak dezolátním stavu, že se tomu nechce ani věřit. Můžeme se ptát, jak se to stalo, a proč zde stále ještě čteme pod korozí mnoho vypovídající nápis "Pod vedením KSČ za další úspěchy....". Na tribuně  se nachází pod náletem  bylin a dřevin odpadky v takovém množství, že si připadáte jako na skládce.  Stadion byl dříve v majetku (školy), pak kraje, byl poměrně nevýhodně pronajatý. Město získalo majetkové právo k pozemkům bezplatným převodem, respektive výměnou za starou část  budovy VDA, tedy Habrmanovu školu práce.  Je to ale nyní městský majetek a tím padají všechny výmluvy. Město se musí o něho starat tak, aby zde nebyla skládka a zabezpečit bezpečnost všech, kteří sem mohou přijít. Pokud je hřiště ve správě FK, mělo by být uzavřeno, mít správce, mělo by to zde být někde napsáno, měl by zde být nějaký provozní řád, třeba jako na jiných sportovních areálech škol u gymnázia, na Parníku, nebo také na skateboardparku na Lhotce.. Zde to je jako bez majitele, nikdo se nestará.  Věřím, že  již nastávající jaro přinese změnu, provede se minimálně  důkladný jarní úklid. 
Stav hřiště, jaký byl v roce 2008 je patrný z fotografií. Kdo si to z těch, kteří stadion budovali svépomocí a zadarmo, si to takovou budoucnost nepředstavovali  Českotřebovský deník, březen 2008

Je to už dávno vyřešeno, ale vlastně není. 

Je zde vybudovaný atletický stadion, ovšem stále jen polotovar, stále není dost vůle na dokončení. Chybí alespoň základní šatnové prostory. Projekt byl nejdříve připraven velmi nákladný, zbytečně drahý, v roce 2018  za 40, nyní by to vyšlo jistě přes 50 milionů. To odpovídá obrázku vpravo. Druhá levnější "kontejnerová varianta" varianta je už také od loňska na světě. Kontejnery se ovšem staví jinde. Tam kde se o tom dříve nemluvilo, tedy na Pekláku. Nebo mluvilo, ale s tím, že je bude stavět a platit společnost Eko Bi, neboť jde o zařízení nutné pro rozšíření služeb bikerezortu Peklák. Jenže tam je všechno jinak, chybí investiční prostředky. Dnes se zatím o nějakém dalším pokračování nedokončeného atletického stadionu nepíše a nemluví. A tak titulek z roku 2019 o fotografie vlastně platí dál. A to ani nechci začínat o problémech hokejistů a krasobruslařů, kteří také potřebují zvětšit šatnové prostory na zimním stadionu. 

Kuželkáři Lokomotivy vyhráli východočeskou divizi  !!!

V povelikonočním týdnu sehráli českotřebovští kuželkáři poslední dva chybějící zápasy a obě utkání dopadla velmi dobře, tedy vítězstvím Lokomotivy. Přitom soupeřem byl třeba i klub ze Dvora Králové, který  aspiroval také právě na  první místo v tabulce. Po velkých úspěších v lize a dokonce v česko-slovenské Interlize začali kuželkáři bez posil bojovat v divizní soutěži a předpoklad, tedy výhru v soutěži se podařilo naplnit. Nebylo to jednoduché, ale výsledek byl dosažen. Také průměrný výsledek českotřebovských kuželkářů byl v tabulce nejvyšší ze všech.  Logicky byl následovat postup, doufejme, že se jej podaří realizovat.