Českotřebovský deník 112/2023 (21/4)
Martin Netolický na kongresu v Kyjevě. Také v Buči.

V ukrajinském Kyjevě se ve čtvrtek uskutečnil Kongres regionálních a místních samospráv, kterého se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten zde se svým protějškem ze Zakarpatské oblasti Volodymyrem Čubirkem podepsal samostatnou smlouvu o spolupráci obou regionů za přítomnosti premiéra Šmyhala a předsedy parlamentu Štefančuka. V rámci krátkého pobytu v Kyjevě navštívil také válkou zasažená města Buča, Irpiň, Hostomel a Borodjanka. Na ukrajinské straně byl tento kongres vnímán jako velmi důležitý symbol a poděkování za pomoc regionům, městům a obcím z celé Evropy a naznačil možnosti další spolupráce po skončení konfliktu. Vedle prezidenta, premiéra a šéfa parlamentu se akce zúčastnila také velká část ukrajinské vlády včetně ministra zahraničí Kuleby.
„Pozvání na Kongres regionálních a místních samospráv jsme společně s dalšími českými kraji obdrželi přímo od kanceláře ukrajinského prezidenta. Vzhledem k partnerským vztahům se Zakarpatskou oblastí jsme proto tuto nabídku přijali. Díky tomu jsme mohli na vlastní oči vidět, jak se nyní žije v Kyjevě a jak vypadají města jako Buča, Irpiň, Hostomel a Borodjanka, která byla v prvních týdnech a měsících války silně poškozena a docházelo zde k vraždění nevinných občanů. Zážitky to jsou nepřenositelné. Důležitým symbolem však je, že se zde lidé snaží žít normální životy, opravovat infrastrukturu a své domovy. To, k čemu zde došlo, však nikdy z paměti místních nezmizí. Zemřeli zde nevinní lidé a i nadále umírají v této zcela nesmyslné válce, která snad velice brzy skončí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také naznačil velkou šanci pro české podnikatele podílet se na poválečné obnově země. „České firmy a Česká republika obecně jsou na Ukrajině velice pozitivně vnímané. Lidé znají naše výrobky a důvěřují jim. Proto je zde velká šance pro české investory podílet se na poválečné obnově Ukrajiny,“ sdělil Netolický.
Ten v rámci kongresu podepsat se svým protějškem Volodymyrem Čubirkem ze Zakarpatské oblasti bilaterální smlouvu o spolupráci, která navazuje na 10 let staré memorandum, jehož signatářem je také Prešovský samosprávný kraj.
Samotný kongres byl ze strany organizátorů vnímán jako velice důležitá a symbolická událost, a proto v rámci programu osobně vystoupil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ukrajina vnímá pomoc regionů velice intenzivně, o čemž svědčí také účast de facto celé vlády a prezidenta Zelenského. V průběhu dne tak na kongresu vystoupili premiér Denys Šmyhal, ministr zahraničí Dmytro Kuleba či předseda parlamentu Ruslan Štefančuk. Společně s prezidentem Zelenským nehlášeně dorazil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který v průběhu čtvrtka navštívil Kyjev,“ vyjmenoval hejtman Martin Netolický.
Mgr. Dominik Barták

Akuálně z města i okolí


Podchod pod ústeckou křižovatkou u Avionu projde proměnou. 

Jde o jeden z nápadů přihlášených do participativního rozpočtu PRO ÚSTÍ. Veřejnosti se líbil natolik, že jej vybrala při hlasování. „Křižovatku u Avionu považuji za důležitou ve smyslu jejího častého užívání – jak automobilisty při průjezdu/příjezdu/odjezdu z města, tak ale i pěších směřujících z vlaku/na vlak. Mnozí jí také procházejí cestou na cyklostezky. Chtěl bych, aby podchody vypadaly trochu k světu,“ bylo záměrem autora projektu.
Rada města vybírala zhotovitele ze tří předložených nabídek a následně schválila příslušnou smlouvu o dílo na vlastní realizaci, která proběhne v období mezi dubnem a listopadem. Celkové náklady představují 1,1 milionu korun a výrazně přesáhly alokovanou částku participativního rozpočtu. K realizaci se vedení města rozhodlo i s ohledem na vlastní záměr opravy podchodu, který byl ovšem v minulém volebním období odložen. Práce budou zahrnovat opravu stávajícího podchodu, konkrétně střech nadzemních přístřešků, dále bočních plechových částí a plechového podhledu. Součástí zakázky bude i oprava a mytí skel a oprava soklů. Zároveň bylo domluveno s městskou společností Tepvos, že v podchodech vymění světla, protože se z veřejnosti ozývaly hlasy, že již nejsou dostatečná.
Město také vypovědělo smlouvu o pronájmu s reklamní společností, která umisťovala na stříšky podchodů reklamní poutače. Díky tomu nebudou podchody od podzimu letošního roku sloužit pro umístění reklamy, komiksová výmalba vnitřního prostoru zůstane prozatím beze změny. (Orlicky.net)

Hudební festival Bennewitz 2023 pokračuje

Během soboty bude jak další zajímavý koncert, tak i výstava starých mistrovských houslí italských místrů. Uskuteční se i koncert frekventantů hudebních kurzů. Možná škoda, že zde neměli "divokou kartu" českotřebovští žáíci ZUŠ. Jak bonus však mohou na koncerty zdarma, rodičovský doprovod platí jen poloviční vstupné. Stačí říci "heslo ZUŠ" .

Pardubický podnikatelský inkubátor P-PINK startuje v novém

Pardubický podnikatelský inkubátor (zkráceně P-PINK) ve čtvrtek 20. dubna slavnostně otevřel svou novou budovu. Objekt na adrese Jana Palacha 363 v Pardubicích poskytuje moderní a technologiemi vybavené prostory pro všechny zájemce o podnikání a inovace. Zahajovacího ceremoniálu se zúčastnila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová spolu s dalšími významnými hosty.
Nová samostatná budova Pardubického podnikatelského inkubátoru je nezbytnou součástí pro jeho další rozvoj. Prostory v Domě techniky již byly velkým limitem pro coworkingové aktivity a inkubační programy, kterých stále přibývá a je vidět, že mezi začínajícími podnikateli má P-PINK nyní velmi dobré jméno, což je velká zásluha celého týmu, který se o podnikatelský inkubátor stará,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který připomněl, že P-PINK připravuje nové zázemí také mimo Pardubice. „V České Třebové vznikne v uvolněném prostoru po průmyslové výrobě pobočka inkubátoru, kterou chceme mimo jiné zaměřit na začínající podnikatele v oblasti řemesel, jelikož ti se často setkávají s vysokými pořizovacími náklady, které jejich rozvoj brzdí. Zároveň však v místě dostanou potřebné informace legislativní, marketingové a další tak, aby jim v rozjezdu podnikání nic nebránilo,“ nastínil další plány hejtman Netolický.  Více ve zvláštním článku ZDE

Omítky krajské knihovny v Pardubicích jsou v havarijním stavu

Historická jádra středověkých měst mají své kouzlo, ale také nároky na pravidelnou údržbu a řešení následků povětrnostních vlivů. A právě v takových historických domech z období pozdní gotiky a rané renesance sídlí na Pernštýnském náměstí i Krajská knihovna v Pardubicích, příspěvková organizace Pardubického kraje. Ta prošla v letech 2004-2005 rozsáhlou rekonstrukcí. Po 18 letech se nyní opět potýká s havarijním stavem fasády, kvůli kterému musel být regulován i provoz v Zelenobranské ulici. Situací se tento týden zabývali krajští radní.
„Máme k dispozici analýzu památkářů, kde je popsán skutečný stav této kulturní památky. Vyplývá z něj, že veškeré omítkové části uliční fasády jsou v nesoudržném stavu s výskytem statických poruch a hrozí tím nenávratné poškození zrestaurovaných ploch s malbami nebo sgrafity. Důležité je také zajištění odsolení a odvlhčení konstrukcí, které způsobuje vzlínání vlhkosti, odlupování omítek a růst plísní,“ sdělil náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
Pardubický kraj rozdělil nutné opravy do dvou etap. V té první dojde už letos k opravě omítek a fasád na rohovém domě čp. 77.  Bude potřeba také obnovit ozdobné štuky, atiky, římsy a repasovat nebo vyměnit okna. V druhé etapě se řemeslníci pustí do sousedních domů čp. 78 a 79, které jsou v podobném stavu. „Předpokládané náklady I. etapy na čp. 77 po havárii římsy v tomto roce budou přibližně 7 miliónů korun. Druhá etapa na čp. 78 a 79 nás čeká v dalším roce. Obě etapy dohromady odhadujeme na 11,7 milionu korun. Domluvili jsme se, že investicí pověříme knihovnu,“ dodal Roman Línek.

 

Východočeskej svět zaujal i porotu soutěže Turistpropag.

Získal bronzovou medaili


Na Výstavišti v Lysé nad Labem se minulý týden uskutečnil další ročník oblíbeného veletrhu Regiony 2023. Na programu bylo kromě prezentace turistických destinací i vyhodnocení soutěže Turistpropag o nejlepší propagační materiál. A Pardubický kraj se dočkal úspěchu.

Do soutěže jsme přihlásili propagační spot s názvem Východočeskej svět, který vznikl v loňském roce jako součást letní kampaně, realizované naší krajskou Destinační společností Východní Čechy. V kategorii propagační spot bylo v této soutěži přihlášeno 20 soutěžících, náš spot se umístil na krásném třetím místě. Kampaň Východočeskej svět získala letos již jedno ocenění na veletrhu Holiday World v Praze v prestižní soutěži Velká cena cestovního ruchu v kategorii Nejlepší inovativní marketingová komunikace. Jsem rád, že originalita této kampaně měla odezvu nejen u veřejnosti, ale i u odborníků na marketing,“ vysvětlil Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje pro sport a cestovní ruch.

Cílem kampaně Východočeskej svět bylo zvýšit povědomí o atraktivitách Pardubického kraje za užití hovorového jazyka s typickou koncovkou, která se v našem regionu běžně používá. V kampani se propagovalo 20 turistických cílů a témat z našeho regionu jako např. Kladrubskej hřebčín, Litomyšlskej zámek, Pardubickej perník, Svitavskej Betlém a další. Kompletní představení všech turistických cílů najdete na www.vychodoceskejsvet.cz.