Českotřebovský deník 114/2023 (23/4) 
Nové video Českotřebovského deníku:  Běh Javorkou -  27 let stará tradice

Rok se s rokem sešel a v Javorce se opět sešly davy sportu fandících lidí z širokého regionu. Běh Javorkou se konal poprvé vřed 27 let dne 1. května 1996. závod tehdy běželo pouhých 5 účastníků Další rok již 49 a tento počet potom rychle rostl.  Tehdy byl pořadatelem Českotřebovský běžecký klub, který vlastně začínal svou činnost. jedním z velmi aktivních podporovatelů běhů v přírodě byl PaedDr. František Doležal. Vůbec nic by se tedy nestalo, kdyby byl tento závod veden jako právě jeho memoriál. Určitě by si to zasloužil. Závod nabýval během let na mohutnosti a byly zde dosaženy i znamenité sportovní výkony. Největší zásluhou pořadatelů byla ovšem možnost přitáhnout ke sportu mládež. Po zapojení firmy Iscarex  Honzy Šimůnka získal tento sportovní podnik další smysl díky vytvoření seriálu závodů, který přetrval dodnes jako Iscarex pohár. Možná byla léta slavnější, než je současná doba, ale prostě vznikly jakési generační problémy a sportování  vůbec dobře neudělalo nedávné covidové období........
Vraťme se do letošního ročníku. Po dvouleté přestávce v letech 2020 a 2021 se na trať do Javorky závodníci opět vrátili. Celkem jsem napočítal v jednotlivých mládežnických kategoriích 143 závodníků a dalších 70 bylo pak v dospělých kategoriích tedy od juniorů po seniory. Navíc se pak běžely ještě štafety (28 závodníků) .Vychází to tedy celkem na 245 závodníků, loni bylo 209.
Javorka je pro sportování jako stvořená a vlastně jen čeká na pořadatele, aby tuto možnost využili. Během roku se zde konají běžecké jarní závody "Běh Javorkou" a v červnu se pak zde sportuje v rámci pořádaného Týdne sportu.
Počasí dne 22. dubna přálo a Javorka se tedy ukázala skutečně ve vynikajícím světle. Nicméně traťový rekord nepadl ani v kategorii mužů, ani v kategorii žen. Nejlepší byli Radek Hübl a Veronika Vávrová. Ze závodů připravil Českotřebovský deník dvě videa. Jedno se týká hlavního závodu na 6000 metrů, které předkládáme nyní,  druhé video  popisuje průběh mládežnických kategorií. Byly to také velmi zajímavé závody, pro které dokončujeme  samostatné video, bude připraveno v krátké době. Zatím se můžeme podívat také na video loňského roku.
Odkaz na video Běh Javorkou 2023 najdete ZDE    Odkaz na loňské video z běhu Javorkou 2022 najdete ZDE


Basketbalisté (a basketbalistky) na konci halové sezóny

S koncem dubna končí soutěže basketbalistům. SKB Česká Třebová  letos měl dobrou sezónu. V soutěži byli mimo mladšího žactva U14 ještě junioři U19 a juniorky U 19. Jejich výsledky byly v sezóně pozoruhodné a oba týmy jsou na špici tabulky. Právě v sobotu 22. dubna se v hale skalka hrály důležité zápasy, hala patřila basketbalistů.   Junioři U19 hráli důležitý dvojzápas o 1. místo v tabulce a s Podolím Praha a oba zápasy přinesly boj na ostří nože a těsné výsledky. Naštěstí pro nás, pro Českou Třebovou.
V prvním zápase svého soupeře z Podolí porazili o jeden jediný bod 62 : 61 a druhý zápas byl stejně vyrovnaný jako ten první. 61:59! Vedení se v obou zápasech střídalo jednou vedli Třebováci, podruhé hosté.   Domácí byli šťastnější a získali tak velmi důležité body a důležitou pozici. Kohouti  zatím v systému mají zaznamenány všechny zápasy, další týmy nikoliv. V tabulce jsou na 1. místě a lze doufat, že jim zůstane i po konečném sčítání dohrávek.
O jakou soutěž se jedná? O jednu z pěti skupin nadregionální basketbalové ligy, ve které jsou týmy v Pardubického a Jihomoravského kraje. Odtud pak lze postoupit do celostátní juniorké ligy (3 skupiny A,B,C). Ve skupině B zde hraje např. ADFORS Litomyšl.  A ještě výš je pak extraliga.

Aktuální tabulka nadregionální ligy skupiny D _


Juniorky hrají také velmi dobře, mají společné vedení týmu

Juniorky SKB Česká Třebová hrají také nadregionální ligu a také si vedou velmi dobře,  jsou na 1. místě tabulky. Týmů v této soutěži je méně než chlapců, je zde jen jediná pětičlenná slupina  Nadregionální ligy z celých Čech a Moravy. Za svými zápasy tedy musí jezdit hodně daleko.  Právě v sobotu  o "basketbalové sobotě" v hale Skalka dosáhli důležité a také velmi těsné vítězství nad BC Benešov u Prahy a to v poměru 47 : 46. Lze říci, že Štěstěna se tuto sobotu v hale Skalka byla velmi činná, všechny zápasy dopadly pro domácí s velmi nízkým rozdílem.  Do konce soutěže zbývá příští víkend jediný zápas s BC Slaný, které je nyní na 4. místě . Bude se hrát opět u nás v hale Skalka a díky té Štěstěně, která zde nyní sídlí, lze očekávat další výhru a tedy i skutečnost, že si českotřebovské basketbalistky první místo udrží. 

Aktuální tabulka nadregionální ligy juniorek


Heranova violoncellová soutěž 2023 se konala po dvacáté osmé

V Ústí nad Orlicí, rodišti violoncellového virtuosa a pedagoga Bohuše Herana, se ve dnech 21. a 22. dubna uskutečnil 28. ročník Heranovy violoncellové soutěže pro děti a mládež do 16 let. Soutěže se letos účastnilo 18 mladých violoncellistů od nás i ze zahraničí. Konkrétně z Velké Británie, Srbska, Mongolska a Rakouska. Výkony soutěžících rozdělených do čtyř kategorií hodnotila mezinárodní pětičlenná odborná porota. Kromě té hodnotila výkony také dětská porota, ve které zasedly vybrané děti z ústeckých základních škol. Soutěž se koná každé dva roky. Dříve si však pamatují větší počty soutěžicích mladých huidebníků ...
V prvním kole hrají soutěžící povinný program na základě hodnocení odborné poroty, pak postupují do samotného finále,” uvedl Jiří Tomášek, ředitel ZUŠ Jaroslava Kociana. Ve druhém kole můžou soutěžící zahrát skladbu podle vlastního výběru. Musí pouze splňovat předepsanou stopáž. 
Závěrečným dnem byla sobota, kdy se v Hernychově vile, uskutečnilo přijetí starostou města Petrem Hájekem. Poté již následovalo slavnostní vyhlášení vítězů a absolutního vítěze a závěrečný koncert.

Krajská hospodářská komora informuje

Vážené dámy, vážení pánové,
agentura pro podnikání a inovace ve spolupráci s CzechInvestem a partnery zve všechny zájemce z Pardubického kraje na akci s názvem Veletrh podpory podnikání pro Pardubický kraj, která se koná ve čtvrtek 11. května 2023 v prostorách Sálu Jana Kašpara v Pardubicích.  Účast na akci je bezplatná, závaznou registraci je třeba učinit nejpozději do 10. 5. 2023 a to prostřednictvím registračního formuláře.  https://lnkd.in/efDCPCGn...


Smart akcelerátor plus podpoří vzdělávání podnikatelů i vývoj nových technologií za téměř 60 milionů

V letech 2023 až 2026 pokračuje úspěšný projekt Smart akcelerátor Pardubického kraje. Přípravy na jeho zahájení jsou již v plném proudu. Co regionu tato iniciativa přinese? Podporu vědy, vzdělávání, start-upů, podnikání i regionálního rozvoje za téměř 60 milionů korun.
Cílem Smart akcelerátoru+ je zvyšovat úroveň podnikání v našem regionu, přicházet s novými myšlenkami, postupy, propojovat lidi a instituce. Chystá se proto například aktivní podpora a vzdělávání podnikatelů, chceme firmám pomoci na trh dodávat nová řešení. Plánujeme výměnu zkušeností s Izraelem a Saskem. Naším cílem je také podpora ekonomicky ohrožených oblastí na Moravskotřebovsku a Českotřebovsku, kde je ukrytý velký potenciál pro jejich další rozvoj. Minulý rok jsme zahájili nutnou administrativu a letos již projekt chceme naplno spustit, podepisujeme smlouvy o partnerství a na zastupitelstvu jsme v úterý 18. dubna schválili celkový záměr,“ přibližuje cíle iniciativy radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Smart akcelerátor+ s dovětkem Pardubický kraj inovativní navazuje na dva podobné projekty z minulých let. „Předcházející projekt pomohl u nás v kraji například s realizací výzkumných a vývojových projektů za 47 milionů korun, podpořil odborné a technické vzdělávání dětí a mládeže či nabídl podporu začínajícím podnikatelům. Pokud chceme inovovat, být konkurenceschopní a uspět v neustále se zrychlujícím a vyvíjejícím se světě, musíme k tomu vytvářet institucím, firmám i jednotlivcům podmínky. Pokračování projektu Smart akcelerátoru je právě cestou, která již v minulosti přinesla jasné výsledky. Všem příznivcům inovací, výzkumu, vývoje a chytrých řešení připomínám, že další informace najdou na webu www.paradnikraj.cz. Věřím, že Smart akcelerátor+ tuto oblast opět posune dále,“ dodal radní Valtr.
Celkové náklady Smart akcelerátoru+ za roky 2023-2026 mají dosáhnout výše 60 milionů korun. Až 50 milionů má pokrýt dotace, kterou chce Pardubický kraj získat z Operačního programu Jan Amos Komenský. Jeho cílem je podpora růstu konkurenceschopnosti České republiky a zlepšení životních podmínek obyvatel. Partnerem při realizaci projektu bude Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje.