Českotřebovský deník 115/2023 (24/4)
Havárie bazénové vany opravena!

Pondělí 24. dubna bylo zvoleno pro opravu havárie bazénové vany, kde se asi před 10 dny objevila cca 10 cm dlouhá prasklina v oblasti schůdků naproti vířivce. Tento den byl zvolen proto, že zde neprobíhá plavecká výuka  a ze statistik lze zjistit menší návštěvnost než v jiné dny v týdnu. Oby mohla být porucha odstraněna bylo za potřebí odpustit vodu z bazénu, snížit hladinu tak, jak je vidět z fotografií. Práce byly svěřeny zkušenému mechanikovi . Vše vypadá jednoduše, ale tak jednoduché to není práce bylo zapotřebí provést v dobré kvalitě, aby další podobný zásah nebyl zapotřebí. Prasklinou docházelo k zatopování technologie v suterénu.  Oprava se podařila v poměrně krátké době, již v dopoledních hodinách byla voda do bazénu opět dopouštěna a večer bude mít oddíl plavání Českotřebovské Lokomotivy pravidelný trénink. Od zítřka, úterý 25.4. je bazén opět v provozu dle původního programu.  Bohužel stavební stav bazénu a jeho technologie je takový, že je třeba s náhlými opravami počítat. Informace podal Petr Baláž.

20 let od založení Florbalového klubu Orlicko Třebovsko

Oslavy 20 let klubu v rámci ukončení sezóny
V pátek 9. června 2023 zve předsednictvo FbKOT všechny stávající i bývalé členy a příznivce klubu na tradiční akci Rozloučení se sezónou, která bude letos i oslavou 20 let od založení klubu. Akce proběhne od 16:00 v areálu Žabka v Dlouhé Třebové.  Občerstvení zajištěno (pivo, limo, kýta, buřty), uvítáme i Vaše domácí slané či sladké pochutiny. Dále budou připraveny hry pro děti, kvíz pro dospělé a hudba. Přijďte se s námi společně rozloučit se sezónou 2022/2023, zavzpomínat na začátky klubu a popřát si minimálně dalších 20 let fungování!
Soutěžní sezóny pomalu končí, definitivní výsledky ještě nejsou. Florbalový klub Orlicko-Třebovko se tak trochu vymyká mezi ostatními sportovními kluby v tom smyslu, že se nejedná o jediný celek. Je tvořen FbK OT - zapsaným spolkem v Ústí nad Orlicí a stejnojmenným pobočným spolkem v České Třebové. Jde o poměrně rozsáhlou společnost, kterou lze dobře pochopit ze vzorně zpracované výroční zprávy a dalších příloh na valné hromadě, která se konala 23. března v Ústí nad Orlicí.  Členská základna FbK Orlicko Třebovsko činí celkem 294 členů, z toho 157  členů má zapsaný spolek v Ústí nad Orlicí a 137 členů pobočný spolek v České Třebové ( z toho má 108 členů do 18 let)..  Rozdělení do dvou měst znamená  na jedné straně komplikace, na druhé straně umožňuje spojit členskou základnu a posílit tak výkonnost jednotlivých družstev. Do právě končicího soutěžního ročníku přihlásil FbKO celkem 14 týmů, což je velmi slušný počet. Mimo pravidelné soutěže klub pořádá další akce, letní soustředění, příměstský tábor, Winter camp, týmy se účastní také posezónních turnajů, na ZS v České Třebové se konají tradiční akce Deset dní florbalu. Klub získal do výpůjčky v České Třebové na sídliště RD Kateřinská do výpůjčky také nevyužívané hřiště. Jeho propagaci nelze přehlédnout ve výlohách na Tyršově náměstí.
Zveřejněná výroční zpráva zprávy o činnosti jednotlivých trenérů jsou dobré podněty k tomu, abychom se  nadále v Českotřebovském deníku činnosti Florbalového klubu Orlicko Třebovsko věnovali.

Hokejbalistům Lokomotivy se čtvrtfinálová odveta v Chlumci nepovedla

Čtvrtfinále II. hokejvalová liga  Čechy - východ
HbC Chlumec nad Cidlinou - TJ Lokomotiva Česká Třebová: 1:1
ne 23. 04. 2023 14:00  č.z.: 61092 Místo: Chlumec nad Cidlinou
HbC Chlumec nad Cidlinou  TJ Lokomotiva Česká Třebová  6:3
so 22. 04. 2023 11:00 č.z.: 61091 Místo: Česká Třebová
TJ Lokomotiva Česká Třebová  HbC Chlumec nad Cidlinou 5:2
 
HC Jestřábi Přelouč - HBC Hradec Králové 1988 B: 0:2
ne 23. 04. 2023 14:00  č.z.: 61095  Místo: Přelouč
HC Jestřábi Přelouč HBC Hradec Králové 1988 B  4:5
so 22. 04. 2023 17:00  č.z.: 61094  Místo: Hradec Králové 
HBC Hradec Králové 1988 B  HC Jestřábi Přelouč 2:1pp
Hraje se dál !

Nejlepší sportovci města Česká Třebová v roce 2022".
Setkání vedení města s nejlepšími sportovci za rok 2022 se uskuteční ve čtvrtek 27/4 v obřadní síni českotřebovské radnice.  Nominace pro vyhodnocení proběhla ve sportovní komisi města podobně jako v jiných letech.
Podobné setkání se konalo také v loňském roce, kdy bylo za rok 2021 oceněno 12 jednotlivců sportovců, připomeňme si  fotografii a také jejich jména:  Jan Broulík – brazilské jiu-jitsu  Jan Friš – běh  Václav Glaser – aquabike Karolína Hyláková – kynologie  Roman Janeček – běh na kolečkových lyžích  Martin Prossa – sportovní tanec Adéla Stránská – běh do vrchu Vít Škrkoň – judo,Lukáš Vašina – volejbal Michal Vebr – brazilské jiu-jitsu, Monika Veitová – cyklistika Hana Wiedermannová – kuželky

Jízda parním vlakem do Slezské Jaworzyny beznadějně vyprodána

Již tuto sobotu 29. dubna se na další jízdu z Ústí nad Orlicí do polského Dzierżoniówa a Slezské Javořiny vydá historický parní vlak. Ten je v tuto chvíli beznadějně vyprodaný a zájemci bez dříve potvrzené rezervace se do něj nedostanou. Pro zájemce železniční nostalgie však budou i letos připraveny pravidelné letní jízdy. Zároveň kraj ve spolupráci s polskými partnery připravuje další parní výlety do Polska.
„Zájem o zvýhodněný výlet parním vlakem do Polska byl opravdu enormní a kapacita byla na české straně naplněna za několik málo hodin. V případě, že některý ze zájemců zruší svoji rezervaci, oslovujeme další přihlášené. Pokud tedy zájemci o jízdu nemají potvrzenou rezervaci, nemohou se cesty zúčastnit, jelikož musíme dodržet stanovenou kapacitu vlaku, a to jak na české, tak na polské straně. Pro zájemce, kterým se nepodařilo jízdu zarezervovat, mám však dobrou zprávu, jelikož i do budoucna chceme tyto oblíbené jízdy opakovat. Kromě toho samozřejmě připravujeme také naše pravidelní letní sobotní jízdy,,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Historický vlakem vyjede z Ústí nad Orlicí před devátou hodinou ranní a pojede přes Lanšperk, Letohrad, Jablonné nad Orlicí, Těchonín a Lichkov. Na polské straně pak přes města Mezilesí Klodsko, Dzierżoniów až Do Slezské Javořiny. Návrat do Ústí nad Orlicí je předpokládán mezi 20. a 21. hodinou. 
Cestující si mohou dopředu zvolit program, který je zajímá. „V Dzierżoniówě na nádraží bude čekat průvodce, který cestujícím ukáže expozici kolejových vozidel v budoucím Slezském železničním muzeu a Hilbertův mlýn. Kromě toho nabídne prohlídku města včetně výstupu na radniční věž, odkud je skvělý výhled na panorama Sovích hor a samotného města. V případě absolvování celé trasy až do Slezské Javořiny čeká na cestující prohlídka unikátního Železničního muzea ve Slezsku,“ nastínil možnosti pro cestující hejtman Martin Netolický.

Chata Maxe Švabinského na prodej    
 
Aktuální prodej nezajišťuji, ale není mi jedno, jaký bude budoucí osud této chaty!   VIDEO ZDE
Je to nemovitost, na které nám Českotřebovákům záleží a nechceme, aby zůstala prázdná a nevyužitá, aby zůstala veřejně přístupná! Přišli jsme o Habeš, o Národní dům, Chatu na Kozlovském kopci je zapotřebí zachovat a zdokonalit. Podle videa to může stát velké peníze. Je smutné prohlížet prázdné prostory bez tak známých Švabinského kreseb. Také název "Chata Maxe Švabinského" má smysl jen jako veřejně přístupné zařízení.... Prodejní cena není veřejně vyhlášena, je třeba se informovat v realitní kanceláři.... Cenu nemovitosti o ploše 145 m2 ovšem podstatně zvyšuje pozemek, který má plochu více než 3 ha.  Jeho využití ve spojení s chatou si moc představit nedovedu, snad golfové hřiště. To by pak mohlo rekreační charakter lokality doplnit.....(mm)

Jarní slavnosti piva v Rybníku velmi vydařené. A bude toho víc!
V sobotu 22.4.2023 se uskutečnily první Jarní slavnosti piva v Kulturním domě a jeho okolí v Rybniku. Jednalo se o první akci nového spolku Rybnické káně z.s. ve spolupráci s malými pivovary. Odpolednem provázeli návštěvníky moderátoři spolku, probíhaly soutěže pro velké i malé, i samotná ochutnávka u jednotlivých  minipivovaru byla soutěži, která byla stejně jako všechny ostatní soutěže  odměněna.  Děti se dosyta vydováděly na skákacím hrade, malovalo se na obličej i ruce. Hudební doprovod akce zabezpečili oblíbení muzikanti ve složení Petr Skalický & Vladislav Zoubek, i na tanec došlo.  Účast byla i díky krásnému počasí hojná, ohlasy pozitivní. Spolek Rybnické káně z.s. se chystá připravovat další podobné akce. 

Rušením pracovišť finančních úřadů se státní správa vzdaluje veřejnosti, domnívá se hejtman Netolický
Stát plánuje od 1. července zrušit v celé republice 77 územních pracovišť finančních úřadů. V Pardubickém kraji se má jednat o Hlinsko, Holice, Litomyšl, Moravskou Třebovou a Přelouč. Podle hejtmana Martina Netolického se jedná o další vzdálení státní správy občanům, které přichází v době, kdy se připravuje rušení poboček České pošty. Podle hejtmana je problémem především pomalá digitalizace a zastaralé systémy, se kterými finanční úřady pracují.
„Vedle plánovaného rušení poboček České pošty je zrušení celkem 77 územích pracovišť finančního úřadu dalším vzdálením státní správy od občanů. V našem kraji se jedná o pět pracovišť v Hlinsku, Holicích, Litomyšli, Moravské Třebové a Přelouči. Osobně se nedomnívám, že tímto krokem dochází k zefektivnění státní správy tak, jak vláda prezentuje, protože digitalizace není v tuto chvíli ještě na takové úrovni, aby bylo možné se na ni spolehnout. Ostatně samotní zaměstnanci finančních úřadů by mohli vyprávět o tom, s jakou technikou a systémy musí pracovat. Nejsem proto přesvědčený o tom, že si bez zrychlení digitalizace můžeme dovolit tyto služby omezovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého by však v rámci rušení pracovišť nemělo dojít k propouštění zaměstnanců.
Poznámka: Rušení poboček  v našem kraji  se týká okresů Pardubice, Chrudím a Svitavy. Našeho okresu se rušení poboček finančních úřadů netýká, finanční úřad zůstává v Ústí nad Orlicí a v Žamberku. Pobočka finančního úřadu v Lanškrouně byla již zrušena na začátku roku 2015.

Zaostřeno na....  Nová podcastová série Pardubického kraje

V pátek 21. dubna spustil Pardubický kraj svoji vlastní podcastovou sérii nazvanou Zaostřeno na… V ní se mohou posluchači těšit na zajímavé rozhovory nejen o dění přímo v regionu a o činnosti krajské samosprávy. První díl podcastu je věnovaný cestě hejtmana Martina Netolického do Kyjeva, kde se zúčastnil Kongresu regionálních a místních samospráv. Druhý díl, který bude zveřejněn v pondělí 24. dubna, pak bude zaměřený na spolupráci Pardubického kraje a Zakarpatské oblasti, která byla v období prvorepublikového Československa součástí společného státu.
„Podcasty si dlouhodobě mezi posluchači udržují dlouhodobě velkou popularitu, a proto jsme se rozhodli, že vytvoříme vlastní podcastovou sérii Zaostřeno na…, ve které chceme prezentovat nejen jednotlivé činnosti kraje, ale také reflektovat aktuální témata z regionu či hovořit se starosty měst a obcí a tím představovat jejich práci. Chceme tak i touto cestou přispět k rozšíření informací o našem regionu mezi širší spektrum občanů našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který byl hostem prvních dvou dílů krajského podcastu. Ty vznikaly v rámci cesty na Ukrajinu, kde se hejtman zúčastnil Kongresu regionálních a místních samospráv v Kyjevě a navštívil také Užhorod v Zakarpatské oblasti.
Krajský podcast Zaostřeno na… je možné poslouchat na síti Spotify a do budoucna také na dalších oblíbených podcastových platformách. Jednotlivé epizody budou vznikat nepravidelně, avšak nový díl bude k dispozici minimálně jednou za dva týdny. Podcast připravuje a moderuje tiskový mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.


Jen blbni team pokračuje ve své zajímavé činnosti