Českotřebovský deník 92/2023 (1/4)  


Nové video Českotřebovského deníku: Českotřebovský Ámos 2023 

Videozáznam z programového odpoledne dne 30. března 2023 v Malé scéně, na kterém byli je Dni učitelů 2023 oceněni nejlepší pedagogové z českotřebovských škol a vzdělávacích zařízení. V hudebním programu vystoupili žáci českotřebovské základní umělecké školy.   Hudební vystoupení se prolínala s předáváním ocenění. Nejlepší učitelé z českotřebovských škol byli určení hlasováním v pedagogických sborech, žákovských nebo rodičovských kolektivech. Každá škola volila jiný způsob, který tamním podmínkám vyhovuje.  Letos se Českotřebovský Ámos uděloval po páté, poprvé to bylo v roce 2019.  Termín udělení ocenění koresponduje se svátkem učitelů, daném datem narození "Učitele národů" Jana Ámose Komenského.  Délka videozáznamu je 37 minut. Kamera Milan Mikolecký a Libor Vašina, Českotřebovský deník.
Přehled oceněných:

Mateřská škola Česká Třebová, Habrmanova ul.  - Zina Rybková
Mateřská škola Česká Třebová, U Koupaliště   - Jiřina Maiová, DiS.
Mateřská škola Česká Třebová, U Stadionu - Hana Widermannová, DiS.
Mateřská škola Česká Třebová, Vinohrady,  - Renata Skalická
Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ul. - Mgr. Jana Sedláčková
Základní škola Česká Třebová, Nádražní ul. - Mgr. Jana Říhová
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ul.  - Mgr. Martina Drymlová
Mateřská škola a Základní škola Č Třebová Na rovině -  Hana Zastoupilová,  DiS.
Gymnázium Česká Třebová  - Mgr. Jan Watroba
Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová - Lenka Strouhalová
DDM Kamarád Česká Třebová  - Lada Pouková
ZUŠ Česká Třebová - Libuše Neradová

Nové video Českotřebovského deníku: Jarní trhy na Starém náměstí 1.dubna

Krátké video: Zahájení se konalo v sobotu 1. dubna v klidové zóně Starého náměstí. Zájem trhovců i veřejnosti nebyl špatný, sortiment zajímavý. Samotné zahájení však poznamenalo deštivé počasí, díky kterému prořídly řady pěveckého sboru Kajetánek. Jeho dvanáctičlenné jádro nakonec ukázalo, že jim deštík nevadí a za své písničky se jim dostalo potlesku i uznání publika. To odpolední avizovaná kapela Ahasveři však vystoupení v nejistém deštivém počasí vzdala, i když zrovna v době jejich nástupu dokonce svítilo sluníčko. Ale mraky samozřejmě přišly... Pro rodiče s dětmi byl navíc zajištěn ve foyeru městského muzea zajímavý velikonoční program "v suchu", pletly se pomlázky a kreslilo se a vystřihovalo. Přes všechny přírodní překážky se nakonec start do jarní trhové sezóny vydařil. Zajištění prodejních stánků s vhodným trhovým sortimentem měli na starosti sami pracovníci městského úřadu. Myslím, že vybrali dobře. (mm) Odkaz na video najdete ZDE


Patrik Vebr porazil českou elitu na Pražském půlmaratonu 

Pražský půlmaraton skončil počtvrté za sebou dvojnásobným keňským triumfem. Roncer Kipkorir Konga ve větrném počasí jako jediný pokořil hodinovou hranici časem 59:43 a favorizovaná Irine Jepchumbaová Kimaisová proběhla cílem za 1:06:00. Nejlepšími Čechy byli Patrik Vebr, který při premiérovém startu časem 1:05:42 obsadil celkově jedenácté místo, a národní rekordmanka Moira Stewartová, jež doběhla sedmá za 1:12:43.
Vebr, český šampion na dráhové pětce, pro sebe rozhodl souboj s úřadujícím domácím mistrem v půlmaratonu Jiřím Homoláčem, kterého porazil o sekundu. Třetím českým běžcem v cíli byl Tomáš Křivohlávek (1:07:59). Více najdete zde, připravujeme  krátké video

ORLICKÝ DENÍK V APRÍLOVÉM VYDÁNÍ
Poštovní služby zajistí vietnamsko-ukrajinské franšízy.....

Ve všudypřítomném šoku ze včerejšího oznámení rušení 17 městských poboček České pošty v Pardubickém kraji zapadla podstatná informace, že nejde o jejich úplný zánik, nýbrž o převod na franšízy, které bude spravovat nedávno založená akciovka Ukraviet. Ta má listovní a balíkové služby pod hlavičkou České pošty poskytovat jako vedlejší činnost v nových multikulturních večerkách, na které bude 13 z rušených poboček přestavěno. Vietnamci zajistí kapitál, za kasou pak budou sedět Ukrajinky. Ze zbylých čtyřech poboček pak vzniknou pravoslavné kostely podobné, jaké známe třeba z Podkarpatské Rusi.  Vypadá to slibně - další detaily si přečtěte v Orlickém deníku.... :))


  • Poličská nemocnice bude mít v krajském zdravotnictví i nadále své místo
    Kromě Nemocnice Pardubického kraje či krajských příspěvkových organizací v oblasti následné a rehabilitační péče působí v regionu například také Poličská nemocnice, s.r.o., která je ve stoprocentním vlastnictví Svazku obcí AZASS. O aktuálním fungování zdravotní části a spolupráci s nemocnicemi ve Svitavách a Litomyšli jednal s vedením města Polička, svazku i samotné nemocnice hejtman Martin Netolický.
    „Dlouhodobě razíme tezi, že zdravotnictví v našem kraji má být primárně ve veřejných rukách. Kromě naší Nemocnice Pardubického kraje a příspěvkových organizací v následné a rehabilitační péči však v kraji působí i další subjekty, mezi které patří Poličská nemocnice, s.r.o. Tu vlastní Svazek obcí AZASS, jehož členy je 27 měst a obcí poličského regionu, které nemocnici v roce 1998 převzalo od Fondu národního majetku ČR. Udržení následné péče v tomto zařízení je velmi důležité i z hlediska spádových nemocnic akutní péče ve Svitavách a Litomyšli, a proto do budoucna hovoříme o intenzivní spolupráci, která umožní například  vyšší míru investičních aktivit do areálu nemocnice. To je samozřejmě pro zařízení a členské obce s ohledem na výši potenciálních investic velmi složité. Nápor na následnou péči se bude i v dalších letech zvyšovat, a proto si uvědomujeme, že Poličská nemocnice bude mít i nadále důležité místo v systému zdravotnictví v našem kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se s vedením nemocnice a města Polička dohodl na návštěvě a detailní prohlídce areálu.
     
    Uzavírka kvůli poškozené silnici končí. Důvodem je rekonstrukce jiné silnice

    Od 1. dubna dojde ke zrušení zákazu vjezdu na trase z Ústí nad Orlicí na Hrádek. Silnice II/315 v ulici Pražská v Ústí nad Orlicí - Kerharticích bude stanovena jako objízdná trasa Ústí nad Orlicí – Choceň a to pro veškerou dopravu mimo nákladních vozidel nad 10 metrů délky.
    Důvodem je začínající oprava silnice II/312 v úseku České Libchavy - Choceň a dále oprava mostu na silnici II/317 v Chocni spojená s uzavírkou tohoto mostu. Změna je provedena na základě koordinace investičních akcí Pardubického kraje.
    V městské části Kerhartice dojde k úpravě a stanovení nového dopravního značení. Dodržování dopravních předpisů se důsledně zaměří Policie ČR ve spolupráci s městskou policií. Objízdná trasa bude platná až do 11. 08. 2023.


    Ondřej Müller obhájil post předsedy a dál povede TOP 09 Pardubice 

    Vedení největší organizace TOP 09 v kraji zůstává ve stejném složení. Stranu v krajském městě dál povede PR manažer a zastupitel města Ondřej Müller. Před dvěma lety nastoupilo nové vedení TOP 09 s jediným cílem – uspět ve volbách a vrátit TOP 09 do komunální politiky v Pardubicích. To se povedlo. 
    "Půl roku jsme vedli složitá předvolební jednání a poté učinili strategické rozhodnutí o vzniku koalice SPOLU. TOP 09 má nyní zastupitele na magistrátu i na obvodech, pracujeme v komisích rady i v dozorčích radách městských firem,“ shrnuje staronový předseda Ondřej Müller, který obdržel v tajné volbě hlasy všech delegátů sněmu. „Vnímám to jako hezké vysvědčení pro celé vedení, důkaz, že jsme splnili úkol. Zároveň je to motor a energie do další práce, důvěry si moc cením.“
    Ondřej Müller se narodil v roce 1988, je ženatý a vychovává dvě dcery. Profesně se zabývá PR a marketingem, pracuje jako Krajský manažer TOP 09. Od roku 2022 je také zastupitelem města a členem dozorčí rady EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s.
    Také místopředseda TOP 09 Pardubice zůstává stejný. Byl jím zvolen vědecký pracovník a krajský zastupitel Michal Sláma. „Čekají nás nové výzvy a nové úkoly. Rádi bychom pomohli v boji proti dezinformacím, proto chystáme na toto téma i veřejnou přednášku pro seniory. Připravujeme také akce na podporu Ukrajiny. V neposlední řadě chceme k zájmu o politiku přivést mladé lidi a plánujeme proto tak užší spolupráci i s naší mládežnickou organizací TOP tým,“ shrnuje Michal Sláma agendu pro další období. 
    Michal Sláma působí jako vědecký pracovník královehradecké univerzity a spolumajitel softwarových a technologických společností, zabývajících se vývojem webových a zdravotnických aplikací, především pro podporu terapie dětí s poruchami autistického spektra. Od roku 2020 je krajským zastupitelem. 


    V Hrochově Týnci připravují přístavbu hasičské zbrojnice a opravy zámku

    Do Hrochova Týnce nedaleko Chrudimi přijel za starostou Alešem Vaškem hejtman Martin Netolický. Tématem byly mimo jiné plánované investice do místní školy, opravy silnic či rozvoj zámeckého areálu, který je od roku 2010 v majetku města. Kraj v minulosti pomohl s opravou historických bran do zámku, rekonstrukcí stropní konstrukce a repasováním historických dveří do zadního traktu zámku.
    „Na základě revize připravenosti silničních projektů způsobilých pro čerpání dotací z Integrovaného regionálního operačního programu chceme připravit komplexní modernizaci silnice II/355 z Hrochova Týnce do Chrasti. Nebude se jednat pouze o opravu povrchu, ale také o práce v podloží. Silnice tak dostane parametry, které odpovídají stávajícímu zatížení. Předpoklad realizace se v tuto chvíli odvíjí od úspěšnosti žádosti o evropskou dotaci,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Ten se starostou Vaškem řešil také městský projekt na přístavbu hasičské zbrojnice jednotky JPO III. „Hrochův Týnec byl úspěšný s žádostí o dotaci na Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru na přístavbu hasičské zbrojnice, kde by měl získat 4,5 milionu korun. Již před časem jsme garantovali, že úspěšným žadatelům z našeho kraje přispějeme částkou 1,5 milionu korun z krajského rozpočtu. Předpokládané náklady na celou stavbu činí v tuto chvíli přibližně 15 milionů korun,“ vysvětlil hejtman Netolický.
    Řeč byla také o dalších opravách zámku, který je od roku 2010 v majetku města. Po roce 1945 byl v zámku umístěn Dětský domov se školou a Středisko výchovné péče. Kraj v minulosti pomohl s opravou historických bran do zámku, rekonstrukcí stropní konstrukce a repasováním historických dveří do zadního traktu zámku.