Českotřebovský deník 96/2023 (5.4.)  
Velikonoce přicházejí

l Školní mládež má velikonoční prázdniny, obchody se plní zákazníky, parkoviště v obchodní zóně je plné. Také na silnicích aut přibylo a pokud vznikne dopravní nehoda, kterou je třeba vyšetřit, jako dnes po desáté hodině na Riegrově ulici, tak stojí celé město.
Díky rekonstrukci  Kubelkovy ulice není možné ani ucpaný hlavní tah nijak objet. Snad místní řidiči osobních vozidel  se vyznají v objížďkách např. přes Benátky. Hlavní průtah se pak stal výstavou kamionů a projíždějících motoristů, mohli jsme si spočítat kolik jich projede městem např. za hodinu a mít tak informace.
l Počasí se zlepšilo a vznikla možnost vycházek do okolí, kde je rašící jarní příroda. Zkusil jsem areál bývalého koupaliště. S jarním počasím je z něho přírodní nádrž, vlastně biotop, který jsme tu přece před lety chtěli budovat.  Jen ten nepořádek okolo jsme nechtěli, Na okraji pozemku Rydo vytvořilo parkoviště, mateřská škola to potřebuje. Současně je zde upravená cestička na hrát pivovarského rybníčka.  Vznikl schůdný chodník  a bezpečná trasa. Dál do areálu bývalého koupaliště raději ani nechodit. Snad teď před velikonoci na vrbové proutky.... 

Svátky jara  v MŠ U Koupaliště

 
I když se jaro s příchodem opozdilo, v naší si připomínáme tradiční jarní zvyky. Do MŠ zavítala paní Němcová se svými zvířecími mláďátky a tvořivou dílnou. Děti si pohladily zvířátka a zároveň se dozvěděly o jejich životě. A tak se u nás mazlilo, chovalo, hladilo  a krmilo z lahviček. Rodiče mohli shlédnout „Mobilní zvěřinec“. Společně jsme zdobili kraslice barevným voskem, vyráběli ze sena slepičku, ze skořápek vajíček lepili jarní obrázky. Jsme rádi za pozitivní ohlasy a vysokou účast.  Děti a učitelky z MŠ

Zlatý erb v Pardubickém kraji : Česká Třebová se dělí o 2. místo

I v letošním roce organizátoři vyhlásili další ročník soutěže Zlatý erb. V ní odborné poroty z celé ČR hledají nejlepší webové stránky měst a obcí, které jsou hodnoceny podle řady kritérií. V 25. ročníku se mezi sebou utkaly pouze obce s rozšířenou působností (ORP) a ze srovnání všech těchto 15 měst v Pardubickém kraji se na první příčce umístila Chrudim s webem www.chrudim.eu. Ta bude náš region reprezentovat v celostátním kole.
Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola se uskutečnilo ve čtvrtek 6. dubna v prostorách Krajského úřadu Pardubického kraje v Pardubicích, který soutěž organizoval a administroval. Kromě vítězů z Chrudimi se slavnostní akce zúčastnili zástupci České Třebové a Svitav, tato města sdílí kvůli stejnému bodovému zisku druhé místo, i domácí Pardubice, které se umístily na třetí příčce.
Moc gratuluji vítězům z Chrudimi, úspěšným soutěžícím z České Třebové, Svitav a Pardubic, ale i dalším městům. Rozdíl mezi prvním a pátým ORP byl 0,13 bodu, v top 3 byly rozdíly v setinách, takže to bylo skutečně těsné. Města v našem regionu ukázala, že dbají na digitální komunikaci s občany, že se snaží své weby vylepšovat, průběžně aktualizovat, reagují na požadavky návštěvníků a moderní trendy. Truchlit nemusí ani města, která se letos neumístila na předních příčkách, protože všichni účastníci obdrží od porotců zpětnou vazbu, s níž mohou do budoucna pracovat, pokud budou chtít. Chrudimi přeji hodně štěstí do celostátního kola, kde určitě budou důstojnými reprezentanty Pardubického kraje a úspěch v tomto kole rozhodně nemusí být jejich posledním,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje pro informatiku a e-Government.
První místo nás velice potěšilo, pro občany se snažíme dělat maximum a úspěch v letošním ročníku Zlatého erbu je pro nás závazkem pro další práci. Zhruba za měsíc budeme spouštět nové stránky, ve kterých se snažíme použít to dobré a kvalitní ze stávajícího webu,“ uvedl tiskový mluvčí Chrudimi Aleš Prokopec, který na slavnostním vyhlášení převzal ceny pro první místo. Výsledky celostátního kola by měly být známy v polovině května.
Letošní ročník byl plný změn
Letošní 25. ročník Zlatého erbu se pořadatelé pokusili na základě zpětné vazby od soutěžících i hodnotitelů z uplynulých let výrazně modernizovat. V roce 2023 je soutěž věnována pouze obcím ORP, které se nemusely přihlašovat, jednotnou metodikou byly posouzeny všechny bez výjimky v celé České republice.
Při hodnocení odborná komise složená ze zástupců IT odborníků, zaměstnanců Krajského úřadu Pardubického kraje a Univerzity Pardubice brala zřetel zejména na to, jak weby slouží návštěvníkům. Dále se hodnotila kvalita elektronických služeb včetně využití e-identity občana, responzivní design, optimalizace webu a také povinně zveřejněné informace dle vyhlášky.
Cílem Zlatého erbu je i nadále především podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy a samosprávy a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech a obcích ČR.
Výsledky Zlatého erbu 2023 za Pardubický kraj
1.       Chrudim (4,13 bodu)
2.       Česká Třebová a Svitavy (4,11 bodu)
3.       Pardubice (4,05 bodu)
4.       Litomyšl (4,02 bodu)
5.       Žamberk (4 body)
6.       Lanškroun (3,95 bodu)
7.       Moravská Třebová (3,93 bodu)
8.       Holice (3,86 bodu)
9.       Přelouč (3,79 bodu)
10.    Polička (3,67 bodu)
11.    Ústí nad Orlicí (3,3 bodu)
12.    Hlinsko (3,27 bodu)
13.    Králíky (2,93 bodu)
14.    Vysoké Mýto (2,88 bodu)

Velké přeshraniční projekty kraje. Unie zaplatí až 80 procent nákladů

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží využívat všech dostupných dotačních programů, a to jak státních, tak evropských. Jedním z nich je operační program přeshraniční spolupráce INTERREG Česko – Polsko 2021 – 2027. Do něj chce kraj podat žádost na modernizaci silnice II/311 Mladkov - Jablonné nad Orlicí, na přeshraniční jízdy parních vlaků a vybudování železničního muzea v Dolní Lipce a na úpravy vnitřního prostoru vchodového objektu tvrze Bouda.
„Operační program přeshraniční spolupráce INTERREG Česko – Polsko se v minulosti využíval méně, jelikož vždy je nutné na polské straně najít adekvátního partnera, který by svým projektem vyhovoval nastaveným parametrům výzvy. V rámci stávajícího programového období máme v tuto chvíli připravené tři projekty, u kterých bychom chtěli podat plnou žádost o dotaci, která by mohla v rámci těchto projektů dosáhnout až 80 procent způsobilých výdajů,“ uvedl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
První z připravených projektů se týká rozvoje tvrze Bouda. „Naším cílem je komplexní úprava vnitřního prostoru vchodového objektu tvrze Bouda do podoby z roku 1938, a to včetně repliky dobových padacích vrat do vjezdu pro nákladní automobily, periskopů a zaměřovací optiky přístrojů či výstroje pancéřových zvonů. Vše bude doplněno o nábytek, lafetace, zbraně a vybavení. V tuto chvíli činí předpokládané náklady 21,5 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že partnerským projektem je na polské straně Podziemne miasto Osówka nedaleko města Gluszyca.
Druhý projekt je připraven na společné přeshraniční jízdy parních vlaků včetně úprav a dobudování zázemí pro jejich provoz v Dolní Lipce, Dzieržoňově a Javořině Slezské. „Pro tento projekt jsme měli od samého počátku na polské straně jasné partnery, kterými jsou Nadace pro ochranu průmyslového dědictví Slezska a město Dzieržoňov. Náklady na přeměnu areálu depa v Dolní Lipce na železniční muzeum jsou v tomto případě kalkulovány zhruba na částku přesahující 71 milionů korun,“ sdělil radní Valtr.
Třetí projekt s názvem „Zlepšení dostupnosti turistických atraktivit v oblasti masivu Sněžníka II“ v sobě skrývá modernizaci silnice II/311 z Mladkova do Jablonného nad Orlicí, kde je na polské straně partnerem Kladsko. „Pokud vše půjde podle našich představ, tak bychom chtěli zahájit stavební práce nejpozději v roce 2025. Předpokládané náklady projektu činí v tuto chvíli 171 milionů korun. Evropská dotace by nám mohla přinést až 136 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický. Podle radního Valtra je tato komunikace zajímavá tím, že ji využívají zaměstnanci z polské strany hranice pro dojíždění do zaměstnání. „I na základě komunikace se zaměstnavateli chceme do budoucna prověřit možnosti pravidelného přeshraničního autobusového spojení tak, aby například polští zaměstnanci z Jablonného nad Orlicí a okolí mohli využít společnou autobusovou dopravu a nikoliv individuální přepravu osobními automobily. Jsem přesvědčený, že tento krok v dané oblasti ulehčí situaci i českým zaměstnavatelům,“ vysvětlil kroky kraje radní Ladislav Valtr.

 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

O turnají městských čtvrtí se již psalo, fotografie jsem nějaké našel, k tomu vyjádření  (mého spolužáka) Františka Štourače:
V roce 1962 se soustředilo hodně kluků, kteří měli čas a hlavně chuť hrát fotbal. První, kdo vytvořily mužstvo byli kluci Fialovi a jejich SK Felixova. Na plácku vedle kina Svět (dnes parkoviště u ČSOB) se začaly se hrát zápasy. Později přibývaly družstva z okolních čtvrtí. Mám dojem, že si této aktivity všiml někdo z vedení města, či oddílu Lokomotivy a na rok 1963 byl vyhlášen turnaj. Proto, aby byla zajištěna dobrá úroveň, dostala většina hráčů Lokomotivy úkol, aby trénovali mužstva v jednotlivých čtvrtích. Náš tým, později mužstvo, trénoval Láďa  Andrt, p. Knížek trénoval  SK Vinohrady, pan učitel Štarman trénoval mužstvo ZDŠ Fučíkova atd.  Všechno si už nepamatuji, jenom to, že jsme měla azurová trika a červené trenýrky. Že boje na škváře byly lité.
Výsledné dva zápasy tz. o první čtyři místa se odehrávaly již na trávě na Skalce. O třetí místo hrála RH Křib s SK Vinohrady.  SK Vinohrady vyhrál. O celé akci se vedly záznamy a byly pořizovány fotografie. Byla vytvořena kronika a do ní byly vlepeny fotografie mužstev. Otázkou je, kde tato kronika je, kde zůstala. Závěrem bylo dohodnuto, že další turnaj bude v následujícím roce, ale  …? Bylo nám patnáct +-2 a rozběhli jsme se do škol a asi nebyl zájem .... František Štourač
O turnaji dokázal dobře hovořit zejména Zdeněk Vrba, snímky budou z jeho archivu... Některé další zítra...

Na posledním snímku jako trenér  Jan Trojan, tehdy učitel v Semaníně, později místopředseda MěNV.... (To be continued...)