London 2023


Náš poznávací zájezd do Anglie začal ráno 12. dubna, kdy jsme okolo osmé hodiny ranní vyjížděli směr Londýn.
Po dni stráveném v autobuse a dvou záživných hodinách na trajektu jsme dorazili k parku Greenwich, kde jsme si udělali procházku k nultému poledníku a Royal Observatory Greenwich. Dále jsme se vydali lodí po řece Temži k Tower of London. Celý den jsme poznávali významná historická místa jako například Tower of London, kde jsme mohli obdivovat korunovační klenoty, Tower Bridge nebo The Globe. První den, téměř bez spánku, byl pro nás velmi náročný, a tak jsme se velmi těšili na meeting point, kde jsme se setkali s rodinami.
Druhý den, již plní energie, jsme se velmi těšili na hrad Windsor, a i přes lehké komplikace se vstupem jsme si prohlídku velmi užili. Navštívili jsme také St. George’s Chapel, kde jsme měli možnost uctít památku nedávno zesnulé královny Alžběty II. Okolo druhé hodiny odpolední jsme vyrazili zpět do centra a měli jsme chvíli pro sebe, na nákupy, gastro zážitky a procházku po Hyde Parku.
Třetí ráno jsme znovu vycestovali mimo Londýn, a to do malebného městečka Cambridge, známého především místní univerzitou. Ještě před procházkou po Cambridge jsme stihli navštívit panské sídlo Audley End House & Gardens, které se pyšnilo nádhernými rozkvetlými zahradami a velmi přátelskou labutí.
Poslední den jsme viděli snad veškeré známé památky, o kterých se učíme na hodinách reálií (Big Ben, Westminster, Houses of Parliament, London Eye, O2 Arena, Trafalgar Square, National Gallery, Buckingham palace). Když jsme dorazili na Trafalgar Square, dostali jsme čas na nákup suvenýrů, poslech místních pouličních umělců a také jsme nakoukli do všech zbylých koutů tohoto města (kdo měl štěstí, mohl se omylem zapojit i do nějaké té demonstrace či protestu).
Po dni plném zážitků jsme vyrazili na cestu zpět do našich domovů. Autobus dorazil do ulice Krátká kolem sedmé hodiny večerní v neděli 16.dubna.
Na závěr bychom chtěli poděkovat anglickým rodinám, které nám zajistily ubytování, teplé večeře a společnost. Další obrovské díky patří učitelům (Ondřej Limberský, Barbora Hermanová, Hana Benešová, Petra Blaško), kteří s námi měli trpělivost a mnohým z nás byli velkou oporou.
Sára Horáková, Romana Hylenová, 7.A