Čtvrt století s hudebním festivalem Bennewitz                  

Ve dnech 14/4 až 6/5 letošního roku se bude konat již 25. ročník Festivalu Bennewitz, který je letos ve znamení mnoha výročí. Jeho patronem a dramaturgem je i letos houslový virtuóz Jaroslav Svěcený.

V rámci festivalu budou moci milovníci hudby zavítat na 7 koncertů, připravena je po letech opět exkluzivní výstava slavných houslí, poprvé se v rámci festivalu budou konat houslové kurzy pro žáky ZUŠ a studenty konzervatoří.

Zahajovací koncert 14/4 bude ve znamení Jaroslava Svěceného, který vystoupení společně s Cigánskými diably. 15/4 proběhne koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana, již 55 let existujícího místního orchestru, který doposud nechyběl v programu žádného ročníku. 20/4 začínají houslové kurzy, které povede Jaroslav Svěcený, večer se potom koná koncert Orbis tria a Jiřího Pinkase, člena Bennewitzova kvarteta. 21/4 proběhne koncert Pražské konzervatoře, kterou Antonín Bennewitz vedl v době, o které se mluví jako o „zlaté éře“ této školy. 22/4 následuje výstava italských mistrovských houslí 17. – 19. století a koncert absolventů kurzů. 29/4 u nás vystoupí Filharmonie Hradec Králové se Symphony Rock Show, která navazuje na veleúspěšné koncerty minulých ročníků (Queen, Beatles). Festival 6/5 zakončí vystoupení Smíšeného pěveckého sboru Bendl v rodišti A. Bennewitze v Přívratu, který je spolupořadatelem festivalu.

Festival si připomíná 190 let od narození Antonína Bennewitze, 180 let sborového zpěvu v České Třebové, 100 let od narození hudebníka a pedagoga Františka Kajetána Zedínka, 100 let Smíšeného pěveckého sboru Bendl Česká Třebová, 55 let Komorního orchestru Jaroslava Kociana, 25 let Festivalu Bennewitz a 20 let od udělení čestného občanství v České Třebové F. K. Zedínkovi.

Záštitu nad festivalem převzali ministr kultury Martin Baxa, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta České Třebové Zdeněk Řehák.

Všechny milovníky hudby srdečně zveme. Předprodej na www.kcct.cz již v plném proudu!