II.ročník fotbalového turnaje "O pohár Josefa Páska" v České Třebové

První ročník mládežnického fotbalového turnaje, který dostal název "O pohár Josefa Páska", se uskutečnil 27.března 2022 ve fotbalovém areálu Pod Jelenicí. Vše se tehdy odehrálo za nádherného slunečného počasí, při kterém si divák mohl i kůžičku připálit. A zúčastněné týmy si vše nadšeně pochvalovaly. Tříčlenný organizační tým (ve složení organizátorský mozek a zároveň fotbalový nadšenec z řad rodičů, současný vedoucí týmu českotřebovských mladších žáků a jejich bývalý nejoblíbenější  trenér) se pro velký úspěch rozhodl pokračovat a připravit druhý ročník turnaje, tentokrát pro kategorii fotbalistů U12, tedy mladší žáky ročníku 2011 a mladší. Termín jsme museli stanovit takový, aby kvalitní týmy měly možnost v rozjeté sezóně přijet a abychom si pojistili kvalitní jarní počasí. Jarní turnaj se tedy zároveň díky datu 7.dubna 2023 stal i velikonočním.

Na turnaj se nám po roce vrátily týmy FK Dukla Praha, FC Baník Ostrava, FK Pardubice, ústeckoorlický upgrade FK Orlicko a FK Náchod. Nově se přihlásily dva zahraniční týmy – hosté z našeho partnerského slovenského města Svit a MFK Ružomberok. Samozřejmostí je domácí tým, jenž byl během minulé sezóny v rámci ročníku 2011 personálně významně "vyloupen" týmy z Pardubic a Orlicka, a proto mohl v turnaji využít tři o ročník starší chlapce a jednu dívku.

 

Turnaj tedy začal na Velký pátek v 9:30 hodin. Týmy se nejdříve utkaly v základní části systémem každý s každým. Po rychlém sečtení výsledků pak došlo k rozdělení družstev na úspěšnější skupinu čtyř týmů, které hrály o medaile, a skupinu čtyř týmů, které hrály o páté až osmé místo. V rámci těchto fotbalových soubojů odehrál každý tým ještě dvě utkání, která rozhodla o konečném pořadí. V utkání o sedmé místo porazili hráči Orlicka slovenský Svit a domácí tým vybojoval páté místo po výhře nad Ružomberkom. Třetí místo vybojovali za vydatné podpory svých fanoušků hráči Dukly, kteří porazili kluky z Náchoda. Ve finále se zaslouženě střetly týmy, kteréí byly nejúspěšnější i po základní části. Zlaté medaile vybojovali nakonec mladí fotbalisté Baníku Ostrava po vítězství 2:1 nad týmem z Pardubic.

¨

Během vyhlašování výsledků byly všem týmům předány hodnotné fotbalové ceny a sladké drobnosti na doplnění energie. Tři nejlepší týmy samozřejmě obdržely také medaile a poháry a vítěz navíc ten největší putovní pohár. Uděleny byly také tři individuální ceny. Nejlepším střelcem byl Daniel Dunaj z Baníku (10 vstřelených gólů), nejlepším brankářem se stal náchodský Šimon Jakl a nejlepším hráčem turnaje byl zvolen Ĺubomír Grujoski z Ružomberku. Všechna ocenění chlapci obdržely nejen z rukou organizátorů, ale také starosty České Třebové Zdeňka Řeháka a k radosti mladých fotbalistů a jejich tatínků od bývalého českého fotbalového reprezentanta Milana Baroše, kterého si většina fotbalových nadšenců spojí s Baníkem, ale na tomto turnaji byl hlavně bedlivým pozorovatelem výkonů svého syna v týmu Dukly.

Na základě ohlasů trenérů zúčastněných týmů, kteří hodnotili turnaj z organizačního hlediska za skvěle zvládnutý, můžeme označit tuto akci za nadmíru vydařenou. Jedinou kaňkou se tak stala skutečnost, kterou jsme nemohli ovlivnit. Počasí nám po loňském nádherném ročníku ukázalo tentokrát odvrácenou tvář. Během celého turnaje jsme totiž o sluneční paprsek nezavadili a díky teplotě blízké nule byli chlapci atakováni sněhovými vločkami, které se střídaly s kapkami deště. Organizačně jsme se tuto extrémní jarní nepohodu snažili korigovat aspoň tepelnými plynovými ohřívači pro střídající hráče u všech čtyř hracích ploch a vyhřívanou arénou, kde se kluci a fanoušci občerstvovali. Všichni mladí fotbalisté zaslouží obdiv, že i přes nedokonalosti počasí zvládli turnaj odehrát s fotbalovou kvalitou a hlavně radostí ze samotné hry.

Nestává se často, aby se v České Třebové konal tak kvalitně obsazený  a organizačně výborně zvládnutý mládežnický fotbalový turnaj, k čemuž pomohla také řada pomocníků a sponzorů, kterým také patří velký dík. Tak snad se nám i díky získanému zájmu fotbalových týmů podaří, tentokrát snad také za účasti slunečních paprsků, uspořádat v příštím roce třetí ročník turnaje "O pohár Josefa Páska".

Za FK Česká Třebová    Roman Krása