Českotřebovský deník 125/2023 (4/5) 

Taneční škola vybojovala titul Vicemistři Čech 

Emocemi nabitý soutěžní víkend jsme absolvovali 29.-30. dubna v Praze. Mistrovství Čech ve streetdance disciplínách se konalo v UNYP Aréně (dříve Aréna Sparta) nacházející se v pražské Libni jen kousíček od O2 Arény.  V porotě zasedli: Filip Fifa Růžička, Dominik Domino Hašek, Miro Olšavský, Petra Krbať, Patrik Carlos Kejík, Alexandra Sasha Somorovska.
Skupina Angels se skrz 15 extraligových týmů probojovala až do finále, kde ulovili nejen stříbrnou medaili, titul Vicemistrů Čech, ale také postup na MČR Beatstreet, které se již tradičně koná v Brně.
Juniorské složky Rockers, Jokers a Bandidos bojovaly jako lvi. Pro skupinu Rockers je letošní sezóna premiérou ale jejich výkon rozhodně začátečnický nebyl. 15. místo v III. lize je krásný, až nečekaný, úspěch. Za sebou nechali 6 týmů.
Jokers (díky přeřazení v regionálním kole) startovali ve II. lize a jejich umístění - 21. místo (z 27) potvrdilo názor poroty, že do třetí ligy už výkonnostně nepatří. Skupina Bandidos si své "štěstíčko" vybrala už před týdnem, kde se jí na Taneční skupině roku podařilo 2x postoupit a dostat se až do semifinále. Tentokrát se to zopakovat nepodařilo, přesto v nejnabitější kategorii obsadili 22 místo (z 27 týmů).  Další soutěžní víkendu nás čeká v Chomutově, na Mistrovství Čech se bude o medaile a postupy bojovat v kategoriích disco a art. Všem tanečníkům gratulujeme a těšíme se na další klání. Výsledky:   2. místo - Focused (Angels)
15. místo - Joy (Rockers) 21. místo - In Sync (Jokers)   22. místo - Sophisticated (Bandidos)
Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová

Opožděné Vánoční video Českotřebovského deníku:
Stream Vánočního koncertu ZUŠ v Kulturním centru dne 8. 12. 2022

Vánoce jsou  už strašně dlouho za námi a přesto přinášíme teprve nyní  záznam Vánočního koncertu, jehož premiéra se uskutečnila 8. prosince 2023 ve velkém sále Kulturního centra. Zatím byl připraven a publikován ještě pár dní po premiéře zkrácený záznam, ve kterém však nebyla všechna vystoupení, byla to vlastně jen ukázka z koncertu. Zaznamenaná jsme však měli všechna vystoupení pomocí více kamer a teprve nyní si Libor Vašina našel časový prostor pro přípravu úplného záznamu z koncertu. Je sice už hodně dlouho po Vánocích, ale proč nezavzpomínat  na předvánoční program, ve kterém byla především vystoupení hudebních souborů školy. Tak třeba je zde zaznamenáno úplně první veřejné vystoupení dechového orchestru ZUŠ.  Opožděné vydání streamu z předvánočního představení má také i prozaický důvod. Rodiče vystupujících si mohli zatím získat školou pořízenou nahrávku programu, nyní je záznam vystoupení připravená Liborem Vašinou  k dispozici pro všechny zájemce. Odkaz na video najdete ZDE
Nyní začíná další série hudebních a tanečních vystoupení, absolventských koncertů, 3. června bude také v Jaborce celo odpolední program ZUŠ OPEN. Všude tam se pokusíme také tato vystoupení zaznamenat a zpracovat dříve, než tento vánoční dlouhodobě odsouvaný materiál. Prostě to někdy trvá déle.... (mm)

Začala úprava chodníku na Habrmanově ulici 

Je to velmi potřebná akce, jde o velmi frekventovanou spojnici Nového náměstí a Farářství a při každém dešti to byla cesta plná louží. Opravdu ne pro opravu nejvyšší čas. Zajímavý je ovšem také způsob práce, neboť se provádí přestavba, přeskládání chodníku, tedy metoda, která byla předtím dlouhodobě zavrhovaná správci komunikací jako "nesmyslná". Zřejmě ovšem prostě proto, že se firmám lépe pracuje s novými dlaždicemi z přivezených palet. připomeňme třeba to, jak se dlažba kolem I/14 např. v Moravské ulici vyměňovala za novou. A stará zámková dlažba se pak používala jinde, zřejmě zdarma, např. při stavbě zázemí hřiště ve Svinné (ale jistě i jinde).  Naposledy si pamatuji nové používání staré dlažby při úpravách Nádražní ulice v roce 2010, kdy se ta už použitá převezla nahoru na tzv, Hrdličák a použila na vydláždění tamního parkoviště.
Jistě bychom byli rádi za opravu dalších chodníků ve městě, třeba na dlouhodobě kritizovaném Novém náměstí, kde by bylo třeba dořešit i parkování. Zatím to zřejmě nebude, jsou zde překážky, pro které je třeba tuto akci opět ještě odložit. Vysvětlíme to v připravovaném rozhovoru se starostou města Zdeňkem Řehákem. Také to, proč se zatím letos neudělá nový povrch také na Habrmanově ulici, i když už loni by pro tuto akci bylo pozdě. Na zveřejněných fotografiích pořízených 3.5. je zajimavé jistě i to, že v této ulici nejsou žádné parkující automobily. To by se tu jezdilo! (mm)

Podpora (nejen) z Litomyšle (ale i od nás) pro ukrajinské město Irpiň

Podpora ve výši 291.500 korun českých v souladu s usnesením městského zastupitelstva Litomyšle také poputuje do ukrajinského města Irpiň. Prostředky jsou určené na reparaci škod způsobených městu Irpiň ruskou invazí, a to způsobem, který umožní využití darů pro obnovu města a jeho infrastruktury nebo pro obnovu bydlení jeho obyvatel. Tyto finanční prostředky pochází z rozpočtu města, z rozpočtu Pardubického kraje a některých dalších samospráv a organizací z regionu. Na této částce se také  finančním darem ve výši 20 tisíc korun, poskytnutých ještě před loňskými komunálními volbami,  podílí také město Česká Třebová. Litomyšl zde funguje jako centrální místo pro přeposlání financí, neboť v minulém roce navštívil Litomyšl místostarosta Irpině se žádostí o pomoc. Při této příležitosti vedení města představilo formou fotografií otřesné záběry devastace obydlí, mateřské školky i sportovního areálu v Irpini způsobenými útokem ruské armády.
Další dar ve výši 201 tisíc korun českých byl přidělen humanitární organizaci paní Iriny Danieky zajišťující převoz humanitární pomoci na Ukrajinu. Finanční prostředky v tomto případě město Litomyšl získalo prodejem hasičského auta věnovaného nizozemským partnerským městem Roden. Symbolicky tak i nadále pomáhá v místě, kde je to potřeba.


NOVÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM V ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Ve středu 26. dubna bylo v Ústí nad Orlicí slavnostně otevřeno nové rehabilitační centrum společnosti VITAL komplex. Centrum se nachází v areálu bývalé textilní továrny Perla 01 a nabízí diagnostiku, terapii a prevenci funkčních poruch pohybového systému.
Rehabilitační centrum VITAL komplex je vybaveno moderními zařízeními a poskytuje pomoc při bolestech zad a páteře, hlavy, kloubů, na hrudi či břicha, zablokování žeber, vadném držení těla či úponové bolesti. Kromě toho se v centru provádějí fyzioterapeutické procedury, jako jsou například masáže, cvičení na strojích, protahování a další.
Společnost VITAL komplex je poskytovatelem rehabilitačních a fyzioterapeutických služeb, který provozuje pracoviště v Poličce a nově také v Ústí nad Orlicí. Nové rehabilitační centrum v Ústí nad Orlicí je dalším krokem v rozvoji této společnosti a jejího úsilí o poskytování kvalitní zdravotní péče...

Soutěž o perníkovou popelnici bez překvapení: 1. Čenkovice

Již 16. ročník soutěže O perníkovou popelnici, ve které obce a města soutěží v třídění odpadu, nepřinesl žádné velké překvapení. Absolutním vítězem se stejně jako v loňském roce stala obec Čenkovice. Z větších měst opět bodovala Choceň. Největším skokanem ročníku se stala obec Břehy na Přeloučsku.
Zástupci obcí si ocenění přebrali v prostorách společenského sálu na Zámku Pardubice. Kromě finanční odměny na ně, stejně jako každý rok, čekala originální popelnice z perníku. „Často říkám, že všechno je o lidech. Ani v této soutěži to není jinak. Kdyby občané zodpovědně nepřistupovali k třídění odpadu a nezáleželo jim na pořádku v blízkosti svých domovů, tak by tu dnes jejich starostové s takovým oceněním nestáli. Je to samozřejmě i o tom, kolik finančních prostředků obce na odpadové hospodářství vynaloží, ale zodpovědný přístup je na prvním místě. Některé vítězné obce jsou zároveň oblíbenými turistickými místy, kam jezdí během roku hodně návštěvníků. O to je pro ně třídění složitější, ale na základě výsledků této soutěže je vidět, že se s tím umí výtečně vypořádat,“ sdělil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil, který zároveň jako starosta města Hlinska přebral první cenu za zpětný odběr elektrozařízení.
První místo v kategorii obcí do 300 obyvatel získaly Čenkovice, v kategorii do 2 000 obyvatel obec Pastviny, v kategorii nad 2 000 obyvatel zvítězila Choceň. Tradiční součástí soutěže je i ocenění obcí, které si dobře vedly ve zpětném odběru vysloužilého elektra kolektivních systémů Elektrowin a ASEKOL. V této kategorii bodovala města Seč, Hlinsko a Jablonné nad Orlicí, obce České Libchavy a Kameničky, speciální cenu získala Chrudim.

100 let Českobratrské církve evangelické v Litomyšli

Českobratrská církev evangelická existuje pod tímto jménem 105 let. Historie litomyšlského sboru není o mnoho kratší. Samostatný sbor zahájil svoji činnost roku 1923, tedy právě před 100 lety.
Dějiny protestantismu a evangelických církví jsou dlouhé a košaté, nicméně právě prvorepubliková (demokratická, masarykovská) kulturní a náboženská atmosféra přála vzniku silné a atraktivní evangelické církve, která na svou stranu přilákala mnoho nových věřících (zejména z řad katolické církve). Počet v Litomyšli usazených evangelíků stoupal a s tím i jejich aktivita. Založení samostatného litomyšlského sboru ČCE – a také otevření nové modlitebny (kostelíku) – na sebe nedalo dlouho čekat. Husova kaple, jak své modlitebně tehdejší evangelíci začali říkat, se na Lánech na rohu ulice A. Tomíčka vypíná dodnes.
Kurátorem (laickým představitelem) sboru byl tehdy zvolen Bedřich Dudycha, učitel na řemeslnické škole (dnes SZaT Litomyšl), jenž se významným způsobem zasadil také o vznik památníku a slavností na Růžovém paloučku. Po dostavbě fary (1925) do Litomyšle přišel i první stálý duchovní správce – farář Werner. Po něm v Litomyšli působil O. Wideman, od roku 1943 Zdeněk Kubíček. Právě po válce byl litomyšlský sbor početně nejsilnější (1153 osob); v 50. letech se však vinou nepřízně státu a komunistické ideologické převýchovy rozeběhl trend zcela opačný a počty evangelíků na Litomyšlsku od té doby pouze klesají.
Sbor nerostl, ale žil a plnil své duchovní poslání také během působení faráře J. Vencovského (1977-1995), farářky V. Pleskotové (1996-2011) a faráře V. Hurta (2012-2022). Letos službu kazatele nastoupí farář Lukáš Klíma, který předchozích 15 let strávil prací pro sbor v nedaleké Proseči.
Slavnostní sborový den, na němž si litomyšlští evangelíci připomenou 100. výročí založení místního sboru, proběhne v neděli 7. května 2023 za účasti synodního seniora ČCE Mgr. P. Pokorného. Přesvědčit se o tom, v jaké kondici se toto stoleté společenství nachází a kolik radosti, energie a optimismu nabídnou jeho sté narozeniny, může kdokoli. Členové sboru se těší na přátelské setkání.
Jan Vávra     

Každý Litomyšlan může být součástí uměleckého díla

V rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle a výstavě Plán B, která instaluje umělecká díla ve veřejném prostoru našeho města, vzniká letos participativní projekt SKUPINOVKA. Ten má ambiciózní cíl - vytvořit z ptačí perspektivy velkoformátovou fotografii, na které se objeví co nejvíce obyvatel  Litomyšle. Záměrem je vytvořit skupinový portrét našeho města a zároveň hravým způsobem poukázat na to, že každý z nás může být součástí uměleckého díla. 
 Umělec Jakub Jahn na projektu spolupracuje s Městskou galerií Litomyšl a v těchto dnech osobně i zprostředkovaně kontaktují jednotlivce, organizace, sportovní kluby i instituce spojené s Litomyšlí, aby své členy pozvali na focení.
 Kdy a kde se projekt uskuteční? 13. května 2023 v 11.00 hodin v Klášterních zahradách.
 Pokud vás projekt zaujal a rádi byste se dozvěděli ještě víc, přihlaste se k účasti na této události na Facebooku a nic už vám v souvislosti s tímto uměleckým záměrem neuteče.

Na Kunětické hoře byla dokončena obnova hradního paláce

Návštěvníkům státního hradu Kunětická hora se poprvé otevře i dosud nepřístupné severní křídlo hradního paláce. Díky nově vybudované dřevěné konstrukci nabídne unikátní výhled na hrad a okolí. Hradní expozice bude nově doplněna zvukovými efekty. Gigantický drak – chlouba hradu – na Kunětické hoře zůstává. Zásadními úpravami prošel palác díky projektu IROP-ITI „Kunětická hora – divadlo na hradě i v podhradí“, který dnes slavnostně ukončili generální ředitelka Naďa Goryczková, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a další významní hosté.
 „Těší mne, že jsme v krátkém čase dokončili na Kunětické hoře již druhou významnou obnovu z evropských peněz. V roce 2021 jsme zpřístupnili Jurkovičův palác, nyní byl obnoven hradní palác včetně kaple a také zázemí pro kulturní akce v podhradí. To vše symbolicky v roce, kdy si Kunětická hora připomíná 100 let od zahájení rekonstrukce hradu Muzejním spolkem podle projektu Dušana Jurkoviče, 30 let od obnovení návštěvnického provozu a 20 let od vzniku Národního památkového ústavu,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.
V letech 2021-2023 došlo k úpravě povrchů palácového nádvoří, obnově historických omítek jižního křídla paláce (během níž se např. odkrylo rudkové graffiti ještě z doby Pernštejnů), restaurování kamenických prvků, opravě elektrorozvodů a instalaci bezpečnostního osvětlení. Nově jsou také ozvučeny exteriéry a expoziční prostory. Například u parforsních honů jsou slyšet jezdci a štěkot psů, ve zbrojnici řinčení zbraní a kovářská dílna. Expozici věnovanou pernštejnskému rybničnímu systému doplní šplouchání vody a hlasy vodního ptactva, rytířský sál ožije hodováním panstva.
Zásadními změnami prošlo severní křídlo hradního paláce. Díky nové dřevěné konstrukci se návštěvníci poprvé dostanou až do úrovně druhého patra, odkud budou mít jedinečný výhled na hrad a jeho široké okolí. Ve spodní části někdejšího královského sálu pak bude díky novému dřevěnému podiu možné pořádání různorodých kulturních akcí.
Veřejnosti se hradní palác zpřístupní od 13. května formou volných prohlídek, výklad bude podáván vždy v celou hodinu na palácovém nádvoří.
V rámci projektu „Kunětická hora – divadlo na hradě i v podhradí“ byl také revitalizován přírodní amfiteátr v podhradí (oprava jeviště, úprava okolních ploch, generální oprava budovy sociálního a technického zázemí včetně úpravy rozvodných sítí a zpevněných ploch parkoviště). Revitalizace navazuje na provedené úpravy okolní zeleně, financované z Operačního programu životního prostředí, a významně zkvalitní zázemí pro konání open air akcí.


Novinky z hradů a zámků Národního památkového ústavu

Je ukončena obnova hradního paláce a amfiteátru v podhradí na Kunětické hoře. V současné době je hrad otevřen o víkendech a státních svátcích, návštěvníci mohou navštívit tzv. Jurkovičův palác. 13. května se veřejnosti otevře i hradní palác  a kaple, obojí prošlo rozsáhlou památkovou obnovou, hradní expozice byla doplněna zvukovými efekty, dochází k historicky prvnímu zpřístupnění severního paláce, kde jsou plánována divadelní představení. Od 13.5. bude otevřeno úterý až neděle, všechny prohlídkové okruhy.
V současné době je uzavřen zámek Lemberk z důvodu natáčení pokračování filmu Aristokratka (do 5.5. včetně), zavřeno zde bude i ve čtvrtek 18.5. z důvodu odstávky el. energie. V termínech od 30.5. do 14.6. a také 18.6. bude zavřen i zámek Sychrov – bude se zde natáčet vánoční pohádka České televize. Výstava „České dějiny“ zůstane otevřena bez omezení.
Na Pardubicku je uzavřen hrad Litice (probíhá kotvení skalního masivu), otevření pro veřejnost je plánováno – zatím -  na červen.