Českotřebovský deník 130/2023 (9/5) 
Nové video Českotřebovského deníku: 
Aktuálně k datu 9. května - jak to byl před 60 lety

Dnes je 9. květen 2023 a v archivu jsem našel dokument na 8mm filmu, starý na den přesně právě 60 let, na kterém si můžeme připomenout povinná procesí k tehdy nově umístěnému památníku sovětským padlým vojákům na městském hřbitově, který byl postaven v čele hřbitova v urnovém háji.
 
Díky novému památníku musel ustoupit ze středu hřbitova historický kříž z roku 1867, který býval již na starém hřbitově u rotundy sv. Kateřiny. Je to připomínka pro ty, kteří tu dobu nezažili...

K rušení poštovních poboček:
pošta bude informovat (zejména seniory) a posílí obsluhu ve špičkách  

Rušení poboček České pošty v Pardubickém kraji se stalo předmětem pondělního jednání Rady Pardubického kraje. Na tu byli pozváni zároveň starostové měst, kterých se rušení poboček v kraji týká, ale také členové opozičních politických klubů v krajském zastupitelstvu. Zástupci České pošty seznámili účastníky schůzky s aktuálním stavem jednání s městy, rozšiřování sítě Balíkoven či se způsobem informování občanů, kterým se zruší jejich spádová pobočka.
„Na našem posledním jednání se zástupci České pošty jsme si definovali několik úkolů včetně intenzivního jednání se starosty obcí, kterých se týká rušení poboček v našem kraji. Proto jsme v tuto chvíli chtěli znát aktuální stav jednání, ale také to, jakým způsobem budou informování občané o tom, že od 1. července zanikne jejich pobočka. Jedná se především o seniory, kteří si na poštu dochází pro důchody a nechtějí tento způsob měnit. Byli jsme ubezpečeni, že již od začátku června budou nejen senioři informováni o tom, že dochází ke změně jejich spádové pošty formou letákové kampaně. Na to klademe opravdu velký důraz, jelikož se nesmí stát, že senioři nebudou vědět, kde si své důchody vyzvednou a jak jim budou vyplaceny,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že je také nutné, aby na dalších pobočkách v dotčených městech byla ve špičkách posílena obsluha a byly otevřeny všechny dostupné přepážky.
Zástupci České pošty zároveň krajské radní informovali, že v případě rušených poboček začnou od 14. června ukládat listovní zásilky na nově stanovené pošty. Totéž by mělo být od 23. června v případě balíkových zásilek. Česká pošta zároveň ve spolupráci s městy připravuje rozšíření sítě Balíkoven a výdejních boxů či řeší konkrétní otázky jako zajištění parkovacích míst na zbývajících pobočkách či problematiku bezbariérovosti.

 

Den Pardubického kraje bude 9. června 

Den Pardubického kraje patří již několik let mezi stálice kulturního programu v Pardubicích. V letošním roce se krajská prezentační akce uskuteční v pátek 9. června od 13 do 21 hodin, a to na Pernštýnském a Komenského náměstí v centru krajského města. Vystoupí Mňága a Žďorp, Jakub Smolík, Maxicí nebo pardubická kapela enDee. Návštěvníci ochutnají regionální potraviny, seznámí se s prací složek integrovaného záchranného systému nebo krajských středních škol. Součástí programu bude také dobročinný jarmark sociálních služeb, prohlídky krajského úřadu nebo slavnostní nástup Armády České republiky.
„Stejně jako v předchozích letech jsme připravili kulturní program opravdu pro všechny generace návštěvníků. Ty nejmenší bude určitě zajímat technika a práce složek integrovaného záchranného systému a Armády České republiky nebo hudební vystoupení kapely Maxící. Dále návštěvníci ochutnají oceněné regionální potraviny, seznámí se s prací našich středních škol, budou si moci zakoupit výrobky chráněných dílen sociálních služeb nebo zdarma navštívit expozici "Kdy jste je viděli naposledy" na Zámku Pardubice,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Samozřejmostí je také hudební program na Pernštýnském náměstí, kde kromě Maxíků vystoupí studenti naší Konzervatoře Pardubice, kapela enDee, Jakub Smolík a ve 20 hodin Mňága a Žďorp. Vstup na akci je po celé odpoledne samozřejmě zdarma,“ doplnil hejtman.
Program:
·       13:00 Banda di feste
·       13:00 - 18:00 Zámek Pardubice - vstup zdarma do expozice "Kdy jste je viděli naposledy"
·       14:15 Slavnostní nástup Armády České republiky
·       15:30 Maxíci
·       17:00 enDee
·       18:00 Slavnostní vyhlášení Regionální potraviny Pardubického kraje
·       18:30 Jakub Smolík
·       20:00 Mňága a Žďorp
Na co se dále můžete těšit:
·       Prohlídky krajského úřadu pro veřejnost
·       Ukázky práce a techniky hasičů, policie, záchranné služby
·       Střední školy Pardubického kraje
·       Univerzita Pardubice
·       Autogramiáda známých sportovců a osobností
·       Regionální výrobci potravin


JELA SE CYKLISTICKÁ ČASOVKA NA ANDRLÁK

Fort SMC klub v Ústí nad Orlicí uspořádal v pondělí 8. května 2023 33. ročník Cyklistické časovky do vrchu - Velká cena města Ústí nad Orlicí. Závodu se zúčastnilo celkem 61 závodníků rozdělených do 14 kategorií. Nejrychlejším se stal Rous Martin (2009) z týmu Jaroslav Kulhavý Cycling team s výsledným časem 09 minut a 59 sekund.
Závod byl určen pro širokou veřejnost a všechny věkové kategorie a konal se na dvou tratích - silniční a MTB. Start i cíl byly u PVT. Silniční trať byla dlouhá 3800 metrů a převýšení činilo 228 metrů. Trasa vedla serpentýnami a končila u chaty Hvězdy na Andrlově chlumu. MTB trať vedla Řehořovým dolem. Délka MTB trati byla asi 2100 metrů.
Organizátoři navíc vyhlásili finanční odměny pro ty, kteří dokáží překonat silniční traťový rekord z roku 2009, který drží Aleš Kestler a má čas 8:34,0 nebo MTB traťový rekord z roku 2018, který drží Milan Záleský a má čas 9:06,0.
Závodu přálo krásné slunečné počasí, které přilákalo na trať mnoho diváků i fanoušků cyklistiky. MTB trať byla poměrně náročná, vedla totiž poměrně strmým terénem. I přesto se ale cyklisté dokázali s tratí poprat a překonat nástrahy, které se na ní nacházely. Všichni závodníci ukázali skvělou fyzičku, šikovnost a odvahu a závod se tak stal nejen poutavým sportovním zážitkem, ale i příjemným dopoledním programem pro všechny přítomné.

 

Práce v neziskovce donutí člověka vystoupit z komfortní zóny

Marie Benáková je mladá maminka, která se nedávno vrátila po vysokoškolských studiích a mateřské dovolené zpátky do práce. Využila program Koalice nevládek Pardubicka určený k podpoře návratu rodičů na trh práce a nastoupila do Centra Don Bosco, které se stará o mladé lidi odcházející z dětských domovů. Kromě práce s veřejností se začala věnovat také takzvanému fundraisingu, neboli získávání darů pro provoz neziskové veřejně prospěšné organizace. A to není zrovna jednoduché.
„Začínala jsem jako technická podpora a PR specialista. Podílela jsem se na přípravě prezentačních materiálů a organizovala adventní benefiční koncert a teď začínám s přímým oslovováním firem s žádostí o podporu a s péčí o individuální dárce. Po příchodu z mateřské to jsou všechno nové výzvy, kdy člověk musí vystoupit z komfortní zóny a učit se nové věci. Hodně mi v tom ale pomáhají kurzy, které pořádají pro neziskovky Pardubický kraj a Koalice nevládek Pardubicka,“ říká Marie.
Pardubický kraj se podporou neziskových organizací zabývá dlouhodobě, zejména prostřednictvím dotačních titulů a také Burzy filantropie, kde jednotlivé projekty soutěží o peníze jak z veřejné, tak i soukromé sféry. „Nechceme dělat rozhodnutí od stolu, ptáme se pravidelně neziskovek, co jim chybí, co potřebují ke svému rozvoji. A zjistili jsme, že v oblasti vzdělávání se o neziskovky téměř nikdo nestará. Proto jsme společně s nimi vytipovali témata, která jsou pro ně užitečná a umožní jim se posunout dál,“ vysvětluje radní Pavel Šotola, který má v krajské radě na starosti sociální péči a neziskový sektor.
Marie jako začínající fundraiserka toto vzdělávání oceňuje.  „Pomohly mi například kurzy k lepšímu využití sociálních sítí s Kateřinou Toholovou, o budování značky s Andreou Růžičkovou, anebo velmi informačně nabitý kurz o fundraisingu s Lenkou Bártovou. Silným zážitkem byl i kurz Umění prezentace s Tomášem Jirečkem, protože byl obohacený praktickými cvičeními,“ komentuje absolvovaná témata.
Koalice nevládek Pardubicka připravila další témata i na následující týdny a měsíce. Jsou mezi nimi například pořádání akcí a eventů, personální řízení neziskovek,  sociální sítě pro pokročilé, grafika propagačních materiálů nebo tvorba výroční zprávy pro neziskovky. Podrobnosti najdou zájemci na https://www.konep.cz/aktivity/vzdelavani-neziskovek/