Českotřebovský deník 135/2023 (14/5) 
Na Pekláku plno, nové kontejnery zatím nemají kolaudaci 

Druhý květnový víkend byl bikery plně využit. Také minicamp byl zaplněn již od pátku, na vleku i sjezdových tratích byl stálý provoz. Bikeři z blízka i z dálky opět na Peklák jezdí, to je dobrá zpráva. Svědčí o tom i přiložená fotografie. Peklák tým se připravuje i na další krok, tedy obydlení nově postavené kontejnerové sestavy, která zkvalitní práci a zvýši komfort pro uživatele ale i pro personál. odpadne každodenní úklid kol od vleku do skladu a nazpátek, údržba kol bude prováděna v lepších podmínkách. Pro získání všech kolaudačních razítek něco ještě chybělo a tak je tento víkend pořád "postaru"....

Putování za Třebovským kohoutem po čtyřicáté sedmé

Po covidu je po oba dny, tedy v sobotu i v neděli (stejně jako loni) start nahoře na Skalce od "internátu". V hale našli pořadatelé příjemné startovní prostředí. V klidu zde bylo možné vyplnit přihlášky na trasy, na nástěnce si nafotit QR kód s pokyny, zaplatit startovné a zakoupit si v automatu potřebné teplé či studené nápoje.
U startu nechyběl tradiční Českotřebovský Kohout alias Franta Smejkal, který byl dnes dopoledne nejfotografovanějším subjektem v České Třebové. Fotku s Kohoutem chtěl prostě každý.  Trasy pěší i cyklotrasy směřovaly k cíli u restaurace Na Hrázi v Srnově, kde již před desátou pořadatelé vyhlíželi první pochodníky a zavčas dokázali podle přihlášek vyplnit diplomy za absolvování pochodu..V cíli pochodu bylo vše co si bylo možné přát, občerstvení všeho druhu, stravování, hry pro děti. Také pořadatelé se snažili a každé dítě si tak zde mělo možnost vyrobit a odnést pěkný větrníček....  Počasí bylo příjemné, turistické.  Nutno napsat, že pochod zase nebyl takovou masovou záležitostí, jako to bylo např. v prvním desetiletí pochodu (tedy v sedmdesátých letech) byly na startu nižší tisíce pochodníků, ale byly jistě i ročníky slabší. Litují dnes v 30 let starém ročníku Českotřebovského zpravodaje a zjišťuji, že tehdy v roce 1993 šlo na  pochod za Třebovským kohoutem za velmi mizerného počasí jen 417 pochodníků. Výsledky z letoška budou samozřejmě sečteny až v neděli odpoledne v kozlovské hospůdce U Sitařů.
Klub českých turistů Česká Třebová slaví v letošním roce  100 let své existence a proto je třeba všem členům týmu, který se o zdar putování za Třebovským kohoutem stará nejdříve pogratulovat v jubileu a potom také poděkovat za jejich práci, kterou dělají pro ostatní turisty. Přijela řada organizovaných turistů odjinud. Pochod má letos  termínovou konkurenci v Pochodu Orlickým podhůřím, to se může v počtech na trasách projevit. Uvidíme.  Je třeba ocenit ovšem také samotné turisty, mnohdy celé rodiny i s kočárky a pejsánky, kteří vyměnili pohodlí u domácího krbu za pochod po trasách. Byli zde mladí i staří. Nejstarší účastník  pochodu Cyril Pucholt absolvoval na kole trasu 40 km. Jezdí tak každým rokem. podařilo se mi jej natrefit právě v cíli v Srnově, kde se chlubil čerstvým diplomem. Jelo se mi dobře, snad jen ty kopečky byly letos zas o něco strmější než minule", řekl Cyril Pucholt v cíli  po absolvování trasy....Ze soboty i neděle připravuje Českotřebovský deník krátké video.  (mm)

Europoslanec Zdechovský se stal členem zahraničního výboru EP a povede parlamentní delegaci pro Střední Asii

Brusel – Europoslanec Tomáš Zdechovský nově usedne jako jediný český zástupce ve vlivném zahraničním výboru Evropského parlamentu (AFET). Stal se tak historicky prvním evropským poslancem za KDU-ČSL, který získal křeslo v tomto výboru. Vedle toho nově povede parlamentní delegaci pro země Střední Asie, kam patří Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Turkmenistán.
Mezi vlivné a známé členy výboru patří například předseda David MaCallister a Radoslaw Sikorski (oba EPP), Tonino Picula (S&D) či Reinhard Bütikofer (Zelení). „Mám obrovskou radost, že jsem dostal příležitost stát se plnohodnotným členem zahraničního výboru, který patří z mého pohledu k těm nejdůležitějším v Evropském parlamentu. Geopolitická situace je velmi turbulentní a já věřím, že svými zkušenostmi napomůžu ke zkvalitnění vztahů se třetími zeměmi,“ říká Zdechovský.
Nově také povede delegaci pro státy Střední Asie. „Oficiálně mě potvrdí do funkce na nejbližším setkání parlamentní delegace. Země Střední Asie jsou stále pod velkým vlivem Ruska, ze kterého se však chtějí vymanit. Zkvalitnění vztahů může přispět k lepší spolupráci s Evropskou unií, ze které mohou těžit obě strany,“ zmiňuje Zdechovský, jenž chce být v nové funkci velmi aktivní. 
Jeho přesun do zahraničního výboru kvituje i předseda Evropské lidové strany Mannfred Weber. „S ohledem na mezinárodní situaci vítá Evropská lidová strana příchod Tomáše Zdechovského do zahraničního výboru. Věřím, že jeho zkušenosti v oblastech bezpečnosti a kontroly evropského rozpočtu budou velmi cenné. Naše frakce ve výboru posílí,“ uvádí Weber, jenž je podle nedávno zveřejněného žebříčku serveru eumatrix.eu nejvlivnějším zástupcem v Evropském parlamentu. TZ

Visutý most v Dolní Moravě má rok 

Bylo to před rokem, v pátek třináctého. Na nejdelší visutý most na světě vkročili na Dolní Moravě první turisté. Nová atrakce přilákala za rok téměř 300 tisíc návštěvníků. Sky Bridge 721 získal několik prestižních ocenění. Nyní je po generálním servisu a je připravený na letní sezonu. Adrenalin, životní okamžiky i rozporuplné emoce. To všechno přináší nejdelší visutý most pro pěší na Dolní Moravě Sky Bridge 721. 
„Návštěvnost visuté lávky se za první rok pohybuje okolo 290 tisíc lidí. Otevření Sky Bridge 721 představuje pro celou oblast velkou příležitost. Počty návštěvníků v našem resortu i dalších turistických cílů v okolí se vrátily na předcovidové hodnoty roku 2019. Nejedná se tedy o žádný zásadní nárůst, ale naopak o návrat k návštěvnosti z let 2018, 2019 a za to jsme moc rádi,“ sdělil Tomáš Drápal, ředitel rozvoje Horského resortu Dolní Morava.  Most je dlouhý 721 metrů a v nejvyšším bodě je 95 metrů nad zemí.
Zdroj: Orlický deník