Českotřebovský deník 136/2023 (14.5.)
Nové video Českotřebovského deníku: Oslava Dne rodin v Javorce 

Počasí bylo dle předpovědi nejisté a předpověď se vyplnil. Deštík začal přesně při začátku programu, první kapky padaly na vystupující děti ze souboru Kajetánek. Byl naštěstí mírný, děti statečné a odzpívaly celý navcičený program na jedničku. Od pořadatelů za svůj výkon dostaly zaslouženou odměnu. Všechno nakonec  můžete najít na publikovaném videu, kde jsou ukázky z představení sboru Kajetánek a jeho sborové přípravky.  V programu byla i celosvětová premiéra české verze písně "Všechny barvy duhy", jejíž videoklip již byl publikován v prvních májových dnech. To vše, tedy český  text písně, nácvik skladby, režii videoklipu a také sbormistrovství všech přednesených skladeb je dílo Pavly Skopalové, která společně s dětmi si zasloužila od přítomného početného publika uznání a potlesk. 
Den rodin měl také své hosty. Moderátorka Zuzana Kupková představila  pořadatele -MO KDU ČSL, Koalici pro Českou Třebovou a jednotu Orel Česká Třebová,  představila předsedu MO KDU ČSL Petra Voleského, zástupkyni  Koalice pro ČT Magdalénu Peterkovou a především nejvzdálenějšího hosta z Hradce Králové a vlastně až z Bruselu - europoslance Tomáše Zdechlovského.  Vystoupení je na videu stejně  jako rozhovor s europoslancem Tomášem Zdechlovským.
V hlavním programu odpoledne vystoupil Velký swingový orchestr Kulturního centra Česká Třebová řízený Milanem Špičákem, zpívali Iva Kolářová, Danča Stránská, Petr Skalický. Program moderovala Zuzana Kupková. Přes deštivé počasí byla návštěva velmi dobrá na závěr programu tleskali diváci muzikantům a také obrácen muzikanti posluchačům za velkou výdrž. Pro děti bylo občerstvení, skákací hrad (a skákalo se i při deštíku). prostě nejsme z cukru, a všechno tedy dobře dopadlo. Také se nakonec podařilo zajistit  lodičky z oddílu vodních skautů, kteří přijeli do Javorky rovnou po sjíždění řeky Orlice.
Českotřebovský deník zatím připravil asi dvacetiminutové video z ukázkami a v nejbližší připraví ještě ucelený záznam z koncertu Kajetánku i Velkého swingového orchestru. Fotografie Martin Šebela (zítra jich bude víc)

14. ročník Českotřebovského cyklomaratonu

Všem milovníkům horských kol je určena pozvánka na 14. ročník Českotřebovského cyklomaratonu, který se pojede v neděli 25. června. Centrem závodu bude opět sportovní areál pod Peklákem. Hlavní závod na 44 kilometrů s převýšením 921 metrů se pojede pouze na jednom okruhu. Ti méně zdatní mohou zvolit jednodušší variantu a jet kratší trať, který měří 26,5 kilometrů (převýšení 585 metrů).
„Letošní cyklomaraton se pojede na mírně zkrácených tratích. Delší závod na 44 km dozná změnu v obci Řetová, odkud se nově nepojede k Zabitému a na Andrlův chlum. Po smyčce zmíněnou obcí se bikeři před sjezdem do Dlouhé Třebové připojí na krátkou trať. Borce na kratší trati čeká změna u rozcestníku na tvz. čtyřcestí (21,5.km), odkud se nepojede k Buku, nýbrž kratší trasou k Javorníku a na vrchol sjezdovky Peklák. Vzápětí se všichni bikeři vydají dolů trailem Růžovka,“ připomíná pořadatel závodu Vladimír Vaněk.
Nejlepší závodníci budou v České Třebové bojovat o finanční prémie ve výši 11 tisíc korun, vítěz a vítězka závodu na 44 kilometrů získají broušené poháry věnované starostou města. Věcné ceny získají první tři závodníci v každé z osmnácti věkových kategorii. Ocenění tradičně převezmou nejstarší a nejmladší účastník závodu, nejlepší muž a žen s trvalým bydlištěm v České Třebové. Organizátoři počítají s dětskými závody v areálu místního fotbalového klubu.
Přihlášky: přes internet, vyplněním přihlašovacího formuláře, nebo při prezentaci 25.6.
Veškeré informace: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz 
Zítra uvedeme další podrobnosti 

Před 30 lety zemřel Ing. Karel Skřivánek

Letos na začátku roku uplynulo již 30 let, co odešel všestranný muzikant a profesor českotřebovské večerní průmyslovky, stavař Ing. Karel Skřivánek. Na úspěšného hudebníka i dobrého člověka vzpomíná Ing. jiří Preslet v jeho nekrologu takto:
"Narodil se uprostřed muzikantské rodiny, od narození kolem sebe slyšel stále hudbu všech nástrojů smyčcových i dechových a otec se snažil, aby i Karel začal co nejdříve muzicírovat.. V šesti letech už hrál na housle, hrál dobře i na klavír a harmoniku.  Již od osmi do 15 let hrál s i s velkými smyčcovými orchestry i s dechovkou Bylo až neuvěřitelné, že do rukou bral nástroje, které právě soubor potřeboval Z jeho hry se pak radovali lidé nejen v České Třebové, ale i v okolí a nakonec i za hranicemi. Jeho nezištná práce byla známa nejen v symfonickém orchestru Smetana, kde zastával funkci jednatele, ale i v orchestru českotřebovského kostela, stejně jako v orchestrech okolních měst Často spolupracoval při nacvičování operet v Národním domě i v divadle v přírodě, které se hrálo v padesátých letech v Unzeigově zátiší.  Po řadu desetiletí bylo těžké najít v České Třebové tak všestranného i ochotného muzikanta, jako byl Ing. Karel Skřivánek".
Uměl vždy pomoci i potěšit. Takoví lidé by opravdu neměli umírat. Vzpomínám na něho jako na svého oblíbeného kolegu ze školy, ale i jako přítele a kamaráda. Na řadě fotografií ho můžeme najít  Karla Skřivánka s harmonikou, se kterou si tak dobře rozuměl, stejně dobrý byl jako hornista v Orchestrálním sdružení Osvětové besedy Česká Třebová. Jeho manželka, zdravotní sestra  Ludmila Skřivánková se angažovala v Červeném kříži, to bylo přednášek, které absolvovala.  Dcera Ing. Ludmila Gulyasová se zase angažovala v českotřebovském Sokole. Dnes  je již všechny vespolek bohužel zdravím "tam nahoru" a věřím, že si je Třebováci takto společně připomenou v souvislosti s nadcházejícím lednovým výročím úmrtí Karla Skřivánka jenom v dobrém.   (mm)

V ÚSTÍ  MĚLI  FESTIVAL HISTORICKÉ TECHNIKY = STROJNÍ SOBOTU

V Ústí nad Orlicí se konal IV. ročník Festivalu historické techniky s názvem Strojní Oustecká sobota, který nabídl návštěvníkům především historické motorové a elektrické lokomobily v chodu, ale také historické hasičské stříkačky. 
Celodenní program zahrnoval startování motorových lokomobilů, průběžné ukázky funkce ruční hasičské stříkačky a představení automobilní hasičské stříkačky CAS 20 Tatra Terrno. Kromě toho bylo k vidění několik historických strojů, které byly poháněny motory přes ploché řemeny. 
Pro děti i dospělé byla připravena herní stanoviště, kde byly k dispozici různé soutěže a hry o drobné ceny. Návštěvníci mohli také soutěžit v poznávání historických nástrojů, odhadování a měření otáček motorů a vysvětlování historických technických pojmů. 
Program vrcholil ukázkami historické hasičské techniky včetně startování hasičských stříkaček a závěrečným rotováním motorů a hasičských stříkaček.  Festival historické techniky se konal na Mírovém náměstí a organizovalo ho naše městské muzeum. Tato akce nabídla příležitost pro návštěvníky získat zážitek z historických strojů a techniky v chodu a byla ideální pro všechny, kteří se zajímají o technické památky a historii.

ORLICKÝM PODHŮŘÍM SE VYDALO 380 TURISTŮ

Klub českých turistů Ústí nad Orlicí uspořádal v sobotu 13. května již 45. ročník cyklojízdy a pěšího pochodu „Orlickým podhůřím“. Tento ročník se opět těšil oblibě a účastnilo se ho celkem 380 malých i velkých turistů, kteří se mohli rozhodnout pro různě náročné trasy.  Pro pěší turisty byly k dispozici trasy o délkách 7 km, 15 km, 30 km a 50 km. Pro cyklisty byly připraveny trasy o délkách 25 km, 50 km a 100 km, zatímco milovníci horských kol se mohli vydat na trasy o délkách 20 km a 40 km. Rodiče s dětmi mohli vyrazit po Šmoulí stezce o délce 7 km, kde je čekaly různé soutěže, jízda na lodích po řece a opékání buřtů. 
Start pochodu byl tradičně U Malinů a na účastníky čekaly diplomy a medaile. Počasí tentokrát přálo a účastníci se mohli těšit na krásné výhledy a přírodu v širokém okolí.  Celkově se jednalo o úspěšný ročník pochodu, který zaujal širokou škálu účastníků s různými zájmy a schopnostmi.
 V letošním roce došlo k termínové  kolizi  mezi Putováním za Třebovským Kohoutem aPpochodu orlickým podhůřím, to považuji za škodu. Škoda že se dva sousední Kluby českých turistů nedokážou domluvit tak, aby si svými akcemi, do kterých vkládají mnoho organizační práce nedomluvili. Tím byla snížena účast za ústecké i českotřebovské akci.

Soutěž v poskytování první pomoci  pro základní školy

Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí připravil na čtvrtek 11. května pro žáky základních škol okresu Ústí nad Orlicí soutěž v poskytování první pomoci pod názvem oblastní kolo Soutěže mladých zdravotníků. Soutěž se konala v centru města Ústí nad Orlicí na veřejném prostranství Kociánka. Pro děti bylo připraveno několik soutěžních stanovišť s první pomocí, kde musely prokázat své znalosti při ošetření různých poranění např. odřenin, zavřených zlomenin, bezvědomí, zástava dechu a krevního oběhu a jiných. Dále musely prokázat znalosti z obvazové techniky, dopravy postižených nebo znalosti z dopravní výchovy. O volné stanoviště se postaral Sbor dobrovolných hasičů Černovír s ukázkou jejich vozidla a vybavení. Soutěž mladých zdravotníků byla pořádána ve spolupráci s Vyšší odbornou školou a střední školou zdravotnickou a sociální Ústí nad Orlicí.
Výsledky soutěže:
I. stupeň -  (1. - 5 ročník)  1. místo ZŠ Lukavice, 2. a 3. místo ZŠ Třebovská Ústí nad Orlicí
II. stupeň - (6. – 9. ročník) 1. místo ZŠJavornického Vysoké Mýto, 2. ZŠ Dolní Dobrouč, 3. místo ZŠ Jiráskova Vysoké Mýto.
Vítězná družstva budou Oblastní spolek ČČK Ústí nad Orlicí a okres Ústí nad Orlicí reprezentovat na regionální soutěži mladých zdravotníků pro Pardubický a Královéhradecký kraj v Jičíně na konci května.

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové i znamení také slovenských specialit!

Uctít památku M. D. Rettigové, která v Litomyšli nejen žila, ale také učila hospodyňky, aby ve vaření nepodléhaly stereotypům a experimentovaly, chceme samozřejmě i v roce 2023! A v letošním roce budeme navíc slavit! Připomeneme si 20. výročí podpisu partnerské smlouvy se slovenským městem Levoča a trošku opožděně i 30. výročí podpisu smlouvy s holandským Rodenem.
A jak jinak, než dobrým jídlem – na Smetanově náměstí si budete moci ochutnat oblíbené speciality Salaše u Franka. Kromě dobrého jídla a pití, spousty vaření a krásných vůní nás na Smetanově a Toulovcově náměstí čeká hodně muziky, troška toho soutěžení a věříme, že také krásná setkání.
Zapište si tedy prosím do diářů, že o víkendu 20. až 21. května se rozhodně vyplatí být v Litomyšli.
Sobotní slavnostní zahájení bude ve znamení vystoupení LosHrncos, kteří nás dovedou k hrobu M. D. Rettigové, kde proběhne krátké poděkování této ženě s velkým „Ž“. Na hlavním pódiu na Smetanově náměstí budou vařit Čarodějky v kuchyni Michaela Dolinová a Veronika Žilková. Čeká nás barmanská show Karla Zapalače, vítěze barmanské soutěže v kategorii nejlepší technika na mistrovství světa v Singapuru a své kuchařské umění předvede i Roman Paulus, několikanásobný držitel michelinské hvězdy. Celý den nás bude slovem provázet Martin Karlík. 
Milovníci soutěžení se mohou opět těšit na soutěž Svíčková open, O nejlepší bábovku, soutěž týmů odborných škol či klání družstev ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle, které bude probíhat na Toulovcově náměstí. O hudební doprovod se postarají například cimbálová muzika Jana Dostála, vtipné Ponožky pana Semtamťuka, balkánský Circus Brothers a chybět nebude ani večerní tancovačka s oblíbenými Machos Burritos. Na letní scéně Smetanova domu bude nejen pro děti připravena pohádka. Těšit se můžete i na nedělní Sousedskou husičku servírovanou v hospodě s nejvyšším stropem na světě.
Prezidentem Gastroslavností bude opět Václav Šmerda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dodejme, že tyto městské slavnosti se konají pod záštitou Romana Línka, náměstka hejtmana Pardubického kraje a organizace města je pořádají ve spolupráci s nejoceňovanější gastronomickou školou v ČR, SOŠ a SOU Polička, AKC ČR, Sborem paní a dívek, Restaurací a minipivovarem Veselka.
Programový plakát na konci  tohoto deníku a nebo samostatně ZDE