Českotřebovský deník 142/2023 (20/5)


Nové video Českotřebovského deníku:
Beseda a koncert - Václav Hudeček, Eva Hudečková, Lukáš Klánský

Jednou z velmi vydařených akcí letošní jubilejní 60. sezóny Kruhu přátel hudby v České Třebové byl květnový koncert Václava Hudečka, houslového virtuóza, který již potěšil českotřebovskou hudební veřejnost po několikáté. Letos se navíc podařilo předsedovi Kruhu přátel hudby Jaroslavu Plockovi dojednat možnost besedy podvečer před koncertem. Byla o to zajímavější, že s vystupujícími umělci přijela také paní Eva Hudečková, herečka a spisovatelka, která ukázala svůj nadhled a besedu v Malé scéně velmi obohatila. Uvádíme jen krátkou ukázku z besedy i závěrečného druhého přídavku na večerním koncertu. 
Video vzniklo bez velkých příprav a instalované techniky. Můj program dne ani nepočítal s tím, že se mi podaří besedu i koncert stihnout. Nakonec záznam z besedy vznikl, ovšem  bez řádně instalovaných mikrofonů, proto obsahuje všelijaká rušení, která není jednoduché ze zvukové stopy vystříhat. Podařilo se mi najít technicky  použitelné části a zdá se mi, že navíc dobře dokreslují atmosféru besedy, která se skutečně velmi vydařila a je třeba za ni všem kteří se zasloužili poděkovat. Z večerního koncertu mám také jen krátkou ukázku, použití delších sekvencí nebo záznam skladby může přinést problémy s autorským právem interpreta.  (mm) Odkaz na video ZDE
Příznivci klasické hudby a houslí zvlášť si připomenou několik vystoupení Václava Hudečka od osmdesátých let do nedávna. V archivu Českotřebovského deníku jsem našel pár snímků, kterými si můžeme některá vystoupení připomenout. Jednalo se jak o koncerty v rámci cyklů Kruhu přátel hudby, tak i v rámci Bennewitzova festivalu.  I nyní se na besedě i na koncertu ukázalo, kolik má Václav Hudeček v České Třebové svých fanoušků a přátel.
Vlevo podpisy nyní 18/5 2023, vpravo jde o fotografii z roku 2005.  Na dalších snímcích  je dvojice, která se zná řadu let: Václav Hudeček a Mladý houslista Adam Janíček a snímky jsou z mezinárodní houslové soutěže v Praze. 

 

POSTŘEH Z KUBELKOVY ULICE

Jeden menší postřeh z rekonstrukce Kubelkovy ulice:  Vypadá to, že byl založen nový bezejmenný potůček do ulice U teplárny. Zatím si buduje koryto, objevují se řasy a snad brzo i nové formy života. Kdyby to nevedlo středem vozovky, tak by snad člověk měl i radost. Je to přiložených obrázcích. Potůček zde už teče nějaký ten týden a po deštích vody i přibývalo .
Věřme, že jde jen o provizórium vynucené stavbou. Ta bude obsahovat dešťovou kanalizaci, který by mněla všechny takové  potůčky odvést řádným způsobem do vodního toku. Nelze směšovat splaškovou a dešťovou kanalizaci. Zde se buduje nová s rezervou pro odvedení srážkových vod z nově rekonstruovaného koridoru. Součástí dešťové kanalizace jsou zadržovací jímky a nádrže. Jedna taková bude vybudována mezi železniční tratí a ulicí Pod Březinou. Současně to bude vodní zdroj na získání vody nutné pro zasněžování Pekláku (pitná voda je pro tento účel luxus). Do budované kanalizace se přikládá pro  tento účel potřebné plastové potrubí, které povede až k areálu FK. Odtud již směrem na Peklák bylo již potrubí položeno současně s odkanalizováním parkoviště pod Peklákem. Po všech provedených úpravách potůček do ulice U teplárny  nepovede. (mm)

CYKLO GLACENSIS 2023 V AKCI

Region Orlicko – Třebovsko připravil na 19. a 20. května 2023 ve spolupráci se Sdružením obcí Orlicko, DSO Regionem Orlické hory, městy Náchod, Lanškroun,Choceň, Vysoké Mýto, obcí Bačetín a s okresem kladským 21. ročník mezinárodní cyklistické akce CYKLO GLACENSIS 2023.
Tato akce zahajuje cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí a koná se s finanční podporou zúčastněných regionů, Pardubického a Královéhradeckého kraje.
Akce se zúčastnilo 17 týmů startujících v pátek 19. května z devíti českých a osmi polských měst příhraničních regionů. Z českých měst vyjely týmy z Bačetína, Brandýsa nad Orlicí, České Třebové, Chocně, Králík, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta a Žamberka. V každém týmu jelo deset a více cyklistů a po různých trasách dojeli do cíle symbolicky v blízkosti česko-polské hranice. V letošním roce je společným cílem polský Sokolec. Každý cyklista, který se připojil k propagační cyklojízdě, získal na památku tričko s potiskem loga Cyklo Glacensis, názvem startovního města a štítek na kolo s logem akce. 
V rámci cyklojízdy bylo na náměstí v Náchodě připraveno setkání cyklistů s náměstkem Pardubického kraje Romanem Línkem a starostou města Náchod Janem Birkem. Do cíle v areálu Harenda dorazilo na 250 cyklistů a polskými partnery byl připraven kulturní a společenský program.

FOTOGRAFIE PRO PŘIPOMENUTÍ

Putovní sběrný dvůr předcházel zřízení stabilních sběrných dvorů a byl počátkem třídění odpadu v rámci našeho města, Záběr je z instalovaného "cirkusu" na parkovišti Na Slunečné  cca v roce  2001.

Občané tuto možnost odkládání objemného odpadu dobře využívali. Sběrné dvory  v Benátkách a na Semanínské byly zřízeny později. Moderní sběrný dvůr dnešního typu s vážením vozidel a závorfami byl zřízen v roce 2011

Fotografie z Bezručova náměstí připomíná, že zde tzv. "u schodů" do Vinohradské ulice byl instalován jak orientační plán města, tak i plakátnice. Byla na frekventovaném místě a byla jistě funkční. Dnes máme dopravní terminál bez plakátnice, i když zde projdou spousty lidí. Když jsou volby, tak se strany předhání, která toto frekventované místo obsadí. Je to městský pozemek a přesto zde žádnou plakátnici nemáme. Když jsem se ptal loni jednatele Eko Bi proč to tak není, řekl, že to je věc města. Nyní je starostou, tak věřím, že si tuto připomínku vezme k srdci....

Myslím, že objekt na této fotografii by každý nepoznal a neurčil, zda to je vůbec snímek z našeho města. Chtěl jsem za určení dávat ceny, ale nakonec prozradím, že jde o snímek z devadesátých let z Tkalcovské ulice, z prostoru dnešního parkoviště BILLA, kde se po roce 1990 začal budovat nový areál Středního odborného učiliště ČSVD. Nakonec společenské změny vše zastavily. Učiliště z budovy Orliíku pohltilo SOUŽ na Skalce a nové učiliště nebylo zapotřebí. Konstrukce byla rozmontována a odvezena, zem se po ní slehla a nikdo si už nic nepamatuje.



Krajský fotbalový přebor: Derby České a Moravské Třebové pro domácí!

27. kolo Sobota 20. 5. 2023
Přelouč - Lanškroun 1:2 (1:1) 80 diváků 
Česká Třebová - Moravská Třebová 3:2 (1:2) 88 diváků 
Libišany - Moravany 4:0 (1:0) 275 diváků 
Litomyšl - Pardubičky 3:1 (1:0) 50 diváků 
Holice - Vysoké Mýto B 3:0 (1:0) 120 diváků 
Choceň - Horní Ředice 3:2 (2:1) 100 diváků
V neděli 21. 5. 2023  se hraje  Heřmanův Městec - Lázně Bohdaneč   Svitavy - Třemošnice

Hokejbal: O finalistech ligové skupiny Čechy- východ rozhodnuto

Prvním finalistou je Lokomotiva Česká Třebová, která v semifinále vyřadila Prachovice 3 : 0 ve třech zápasech. Druhým finalistou he B tým Letohradu, který pro sebe rozhodl sérii teprve dnes 20. května  v domácí aréně v Letohradu vítězstvím 4:2. V pátém semifinále porazil HBC Hradec Králové 1988.  Za týden se tedy střetne ve finále Lokomotiva s Letohradem.

Pernštýnské náměstí ožije Dnem Pardubického kraje

Den Pardubického kraje patří již několik let mezi stálice kulturního programu v Pardubicích. V letošním roce se krajská prezentační akce uskuteční v pátek 9. června od 13 do 21 hodin, a to na Pernštýnském a Komenského náměstí v centru krajského města. Vystoupí Mňága a Žďorp, Jakub Smolík, Maxicí nebo pardubická kapela enDee. Návštěvníci ochutnají regionální potraviny, seznámí se s prací složek integrovaného záchranného systému nebo krajských středních škol. Součástí programu bude také dobročinný jarmark sociálních služeb, prohlídky krajského úřadu nebo slavnostní nástup Armády České republiky.
„Stejně jako v předchozích letech jsme připravili kulturní program opravdu pro všechny generace návštěvníků. Ty nejmenší bude určitě zajímat technika a práce složek integrovaného záchranného systému a Armády České republiky nebo hudební vystoupení kapely Maxící. Dále návštěvníci ochutnají oceněné regionální potraviny, seznámí se s prací našich středních škol, budou si moci zakoupit výrobky chráněných dílen sociálních služeb nebo zdarma navštívit expozici "Kdy jste je viděli naposledy" na Zámku Pardubice,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Samozřejmostí je také hudební program na Pernštýnském náměstí, kde kromě Maxíků vystoupí studenti naší Konzervatoře Pardubice, kapela enDee, Jakub Smolík a ve 20 hodin Mňága a Žďorp. Vstup na akci je po celé odpoledne samozřejmě zdarma,“ doplnil hejtman.
Program:
13:00 Banda di feste
13:00 - 18:00 Zámek Pardubice - vstup zdarma do expozice "Kdy jste je viděli naposledy"
14:15 Slavnostní nástup Armády České republiky
15:30 Maxíci
17:00 enDee
18:00 Slavnostní vyhlášení Regionální potraviny
18:30 Jakub Smolík
20:00 Mňága a Žďorp
Na co se dále můžete těšit:  Prohlídky krajského úřadu pro veřejnost - Ukázky práce a techniky hasičů, policie, záchranné služby
Střední školy Pardubického kraje - Univerzita Pardubice - Autogramiáda známých sportovců a osobností Regionální výrobci potravin

Střední škola chovu koní a jezdectví v Kladrubech má nový internát

Ve Střední škole chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem byla dokončena komplexní rekonstrukce vnitřních prostor domova mládeže této unikátní školy, na které studují studenti z celé republiky. Celkové náklady včetně vnitřního vybavení přesáhly 32 milionů korun.
„Myšlenka na komplexní rekonstrukci domova mládeže vznikla v rámci mé návštěvy v únoru 2018. Ten den si vybavím naprosto přesně, jelikož po konci jednání s panem ředitelem jsme se z rádia dozvěděli o vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka,“ vzpomněl hejtman Martin Netolický. „Domov mládeže byl postavený v roce 1977 a od té doby nezaznamenal výraznějších investic, a proto jsme se rozhodli, že kromě odborných učeben připravíme postupnou rekonstrukci po jednotlivých patrech tak, aby mohl být zachován provoz a studenti měli kde bydlet, jelikož o školu je zájem od Aše až po Jablůnkov. Celkem se jedná o pět pater s 30 ubytovacími buňkami o celkové kapacitě 120 ubytovaných, společné prostory, kancelář, prádelnu a sklad. Všechny pokoje v domově mládeže jsou dvoulůžkové se společným sociálním zařízením vždy pro dva pokoje,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Konkrétní práce na budově popsal krajský radní pro oblast školství Josef Kozel. „V rámci investice byly kompletně rekonstruovány všechny vnitřní prostory včetně veškerých instalací silnoproudé a slaboproudé elektrotechniky, ústředního vytápění i vzduchotechniky. Kompletně jsme také vyměnili podlahy, obklady a dlažby,“ sdělil radní Kozel s tím, že v rámci projektu byla řešena i rekonstrukce suterénu, kde se nachází prostory šaten a místnost pro mytí holínek.
Opravám domova mládeže předcházela rekonstrukce kuchyně s jídelnou, demonstrační učebny a kotelny. „Rekonstrukce kuchyně a jídelny byla naprosto nezbytná, protože zázemí neodpovídalo jak hygienickým normám, tak nárokům na bezproblémový provoz. Celkové náklady na rekonstrukci kuchyně, jídelny, demonstrační učebny a kotelny dosáhly 20 milionů korun,“ připomněl hejtman Martin Netolický.
Čtěte také další problém ve škole v Kladrubech k řešení:  Stará hala pro jezdecký výcvik musí pryč