Českotřebovský deník 148/2023 (26/5)
Patrik Vebr nejrychlejším Čechem také na Karlovarském půlmaratonu

Za deset ročníků se Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary zúčastnily desítky tisíc běžců. Letos se k nim přidalo dalších 3800. Jde o  závod, který získal známku kvality Label Race od World Athletics.
Trasa hlavního závodu vede po slavné lázeňské kolonádě, kolem světoznámých hotelů Thermal a Pupp, i dalších zajímavých míst, díky kterým patří Karlovy Vary právem na seznam památek UNESCO.
První  závod se v Karlových Varech běžel v roce 2013, letos tedy desátý ročník.  Ve startovní listině byla spousta zajímavých jmen. Mimo mistryně Evropy  Aleksandry Lisowské  se velmi často objevovaly spekulace o souboji dvou českých vytrvalců Českotřebováka Patrika Vebra, který začátkem dubna zvítězil na 1/2Maratonu Praha, a nedávného krále Maratonu Praha Víta Pavlišty.
Bojovat bude možné i na dalších závodech Mattoni 1/2Maraton České Budějovice (3. června), Mattoni 1/2Maraton Olomouc (17. června) a Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem (16. září).
Letos závody tohoto formátu podtrhuje fakt, že titulární partner Mattoni letos slaví 150 let od založení.  Budou ale i další závody např. ze seriálu ČEZ Run Tour.  V loňském ročníku  byli nejlepší Petra Pastorová (1:17:41) a Vít Pavlišta (1:08:16).
Letos skutečně došlo k souboji Patrika Vebra a Vítem Pavlištou o nejrychlejšího českého běžce. Vyhrál Patrik časem 1:08:39 a porazil Víta Pavlištu o více než dvě minuty. Patrik  má uvedeno 5. místo za čtyřmi zahraničními běžci, Vít Pavlišta byl klasifikován na sedmém místě. Třetí nejlepší Čech (Bárta) doběhl pak na 8. místě o další dvě minuty později.  Závod žen vyhrála dle očekávání  Polka Aleksandra Lisowská. První česká závodnice Homolková byla klasifikována na 5. místě.  Patrikovi gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v dalších závodech na dráze i na silnici

Slavnostní vyřazení absolventů gymnázia proběhlo opět na školní zahradě

Postupně byla předána maturitní vysvědčení  absolventům osmiletého studia, tedy oktávy, potom přišla od 15 hodin na řadu třída IV.C čtyřletého studia. Jak je v posledních mnoha letech obvyklé, tak se  předávání aktivně zúčastnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Jako host se slavnosti  zúčastnil pan PhDr. Josef Zavřel, českotřebovský rodák žijící od roku 1945 v Praze,, bývalý redaktor Československé televize, fotograf a cestovatel, který se rozhodl  odměnit nejlepší absolventy finanční odměnou. Pro nejlepší čtyři studenty  ve čtyřletém i osmiletém studiu připravil  odměnu v celkové výši 1000 USD, stejně jako v loňském roce.  Tuto odměnu získali dva žáci z oktávy a dva žáci ze třídy IVC.  Dalším úspěšným absolventům byly za prospěch, účast na soutěžích a reprezentaci školy věnovány další odměny věnované Spolkem gymnázia.  Třídní oktávy byla po celou dobu studie Mgr. Dana Zahálková, třídní třídy čtyřletého studie byl Mgr. Tomáš Keprt. Na vyřazené absolventy byla samá chvála. O tom, že gymnázium přišlo o dobré studenty svědčí i to, že v každé třídě maturovalo 15 absolventů s vyznamenáním.
Českotřebovský deník  připravil z předávání maturitních vysvědčení videozáznam, který bude během víkendu zpracován a publikován na video kanálu Českotřebovského deníku na serveru youtube.com Na fotografii  jsou studenti oktávy s třídní profesorkou Mgr. Danou Zahálkovou. 

Ulice Na Splavě  má nový asfaltový povrch

Je to krásná podívaná, během pár dnů v týdnu se podařilo dovést opravu ulice Na Splavě k dokonalosti. Je to sice jen pár metrů, ale současně námět pro pokračování v jiných ulicích, kéž by se takováto kouzla  podařilo zopakovat i v jiných lokalitách. Byly připomínky k tomu, že není správné opravovat komunikaci až do nového náměstí, bude-li se zde zužovat chodník. Dostal jsem k tomu vysvětlení, které je správné publikovat. Při připravovaných úpravách na Novém náměstí bude chodník opravdu zúžen, ale na místě před opuštěným stánkem zůstane komunikace stávající šířky, neboť sem bude přemístěn přechod pro chodce. Ten nemůže být podle předpisů vedený přes rozšířenou vozovku. Šikmá parkovací místa budou až za přechodem. To umožňuje opravit komunikaci na Splavě tak, jak je na obrázku.  
Dobrý dojem z nového povrchu komunikace  však kazí podivně plátovaný chodník, je to neuvěřitelné jak se zde kombinují staré dlaždice , které mají za sebou přes 40 let provozu s novou zámkovou dlažbou. O kousek dál celý chodník přeskládáme a tady bychom na těch pár metrů u neměli peníze? Je to velmi frekventované místo,  na pěší trase Staré - Nové náměstí a my to budeme flikovat jako někde v Rusku. Úprava by se vyplatila. Je to ostuda. Posuďte sami  dnešní odpolední stav je na fotografii. (mm)


 Přípravy na modernizaci Svitavské nemocnice úspěšné pokračují

Po vybudování centrálních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici je jednou z priorit v krajském zdravotnictví rozvoj Svitavské nemocnice. Aktualizovaný investiční záměr na svém pondělním jednání schválili krajští radní. Ten především slučuje dvě dříve oddělené investiční etapy a zahrnuje také dílčí změny v projektu, a to na základě detailního projednání a zkušeností posledních let.
„V rámci upraveného investičního záměru na modernizaci lůžkového fondu Svitavské nemocnice, který je součástí generelu rozvoje nemocnice slučujeme dva dříve samostatné investiční záměry, a to z důvodu jejich lepšího provázání a zohlednění v rámci projektování. S ohledem na časový odstup od zpracování generelu stavby v roce 2019, ze kterého investiční záměr vycházel, byly navrženy některé změny v náplni novostavby objektu. Ty vycházejí ze zkušeností v období covidu a reflektují především potřebu rozdělení emergency - expektačních pokojů na infekční a neinfekční části. Naopak se navrhuje zrušení crash roomu. Za účelem zachování fungování provozu porodního oddělení nemocnice i v dlouhodobějším horizontu bylo navrženo vybudování nástavby na novostavbě pavilonu B. Toto řešení je jednou z možných variant pro zachování provozuschopnosti stávajících oddělení v období mezi jednotlivými etapami modernizace nemocnice,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zahájení výběru zpracovatele projektové dokumentace předpokládáme v průběhu letošního roku s tím, že aktuální náklady investičního záměru včetně projektové dokumentace a souvisejících služeb činí necelých 1,112 miliardy korun včetně DPH,“ doplnil hejtman.
Další změnou v návrhu aktualizovaného investičního záměru je sloučení fází 1 a 2 v rámci 1. etapy stavby. „Předmětem 2. fáze je novostavba pavilonu D, související infrastruktura a technologické zařízení budovy. Ta vychází z porovnání předpokládaných nákladů stavby při realizaci po jednotlivých fázích vůči předpokládané ceně při sloučení do jedné realizace. V případě rozdělení realizace do dvou samostatných etap by dle propočtu projektanta studie náklady akce stouply o 55 milionů korun,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Pokračování příprav modernizace Svitavské nemocnice je podle vedení kraje jednoznačným signálem, že nemocnice má ve struktuře krajského zdravotnictví pevné místo. „Po dokončení stavby centrálních urgentních příjmů v Orlickoústecké a Pardubické nemocnici a stavbě nového objektu Nemocnice následné péče v Moravské Třebové je Svitavská nemocnice naší další velkou investiční prioritou. Samotné práce je možné zahájit až po vybudování nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje na obchvatu Svitav,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

Dotace bude nejen na defibrilátory, ale i školení obsluhy

Radní Pardubického kraje na svém posledním jednání schválili dotace na pořízení defibrilátorů pro dalších 18 obcí, které o ně zažádaly ve druhém kole dotačního programu. Pardubický kraj tak na přístroje, které mohou zachraňovat životy, vynaloží asi 700 tisíc korun. Dalších téměř 450 tisíc korun kraj poskytne na proškolení poskytovatelů první pomoci, tzv. first responderů.
Jde o nový dotační titul Pardubického kraje, jehož cílem je zvýšení kvality poskytované první pomoci, kdy mohou být k životu ohrožujícím situacím vysláni například dobrovolní hasiči. „First responder je proškolený poskytovatel první pomoci na vyžádání, který je zapojen do systému koordinovaného a aktivovaného zdravotnického operačního střediska v příslušném kraji. Laicky řečeno jde o prvního pomáhajícího při život ohrožujícím stavu. Jde o to, že zdravotnická záchranná služba proškolí členy jednotek požární ochrany, tedy hasiče v obcích, a tím se zvýší dostupnost první pomoci. Správně poskytovaná první pomoc na místě příhody je klíčovým momentem, který může v řadě případů ovlivnit přežití pacienta anebo průběh jeho další léčby,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že kraj obdržel celkem 37 žádostí na proškolení 368 hasičů jednotek požární ochrany obcí ve výši téměř 450 tisíc korun.
Dalších přibližně 700 tisíc korun Pardubický kraj rozdělí mezi 18 obcí, které z těchto peněz pořídí automatizované externí defibrilátory (AED). „Naším cílem je i nadále rozšiřovat síť dostupných AED a zvýšit tak bezpečnost na veřejných místech. Srdeční zástava vzniká obvykle neočekávaně, často bez varovných příznaků, a proto nikdo neví, zda se v příštích minutách nestane svědkem takové příhody nebo zda pomoc nebude potřebovat sám,“ dodala náměstkyně Matoušková.