Českotřebovský deník 149/2023 (27/5)
Zamyšlení o sobotě, stvořené na výlety

Pěkná sobota - den jako stvořený pro výlety. Jeden takový jsem dnes absolvoval do Olomouce - obdivovat svoje studentské město, které opravdu vyrostlo do krásy  a také funkčnosti. Sleduji vývoj města nepřetržitě a vidím systematickou snahu o změny, které se daří. Není to trak, že jeden rok se dělá tohle a druhý rok zase něco úplně jiného. Olomouc je velké statutárně město a je to tedy o něčem jiném. Přesto si zachovává tvář a roste do krásy. Kde jsou ty doby, kdy zde byla a řada kasáren a zařízení k tomu potřebných. Je to pryč, úplně pryč. A přese se podařilo tyto (velké) prostory  dobře využít.
Nešlo mi to nesrovnávat s naším městem. Nejde jen o množství financí, zájmu investorů, ale o jednotný tah na branku, nějaký dlouhodobý strategický plán. Měli jsme zpoždění, museli jsme rekonstruovat  naše mateřské a základní školy, zatímco jinde už budovali další nadstavbu.  Jsme městem spíše "pro sebe" a také by tomu mělo odpovídat  směrování investic, tedy investovat především tam, kde z toho budou mít užitek v první řadě naši občané. 
Jak to zjistit - jistě na základě ankety. Jedna taková nyní běží a týká se vybavení krytého plaveckého bazénu a je to nakročení správným směrem. Je jistě potřebná, je to ok, ale aby bylo možné do ankety přispět, je třeba znát základní věci - Tedy kolik bude stát ten základ, který se musí investovat  tak jako tak, kolik je to nutné minimum. No a k tomu pak teprve přidat nějaký ten výběr reálných možností  zase s odhadem nákladů. A je třeba také znát provozní náklady. Nejdříve především ty základní, nutné a případně i to, jak by se projevilo rozšířené vybavení v nárůstu provozních nákladů a tedy také v ceně. Na investice nakonec peníze nějak seženeme, ale provozní náklady budou zatěžovat provozovatele dlouhodobě. Ceny energií se mění, lze tedy náklady měřit na kilowatthodiny nebo spíše megawatthodiny a přidat, že v současné době stojí 1 MWh tolik a tolik. Jistě máme také srovnání. Ve Svitavách, s jejichž vedením jistě dobře spolupracujeme. Mají vše  jistě již rozpracováno, proč tedy nepoužít jako příklad právě data, se kterými zde pracují. Pro srovnání. 
A nejde jen o bazén. Město má připraven zásobník investic. Koncem února byly některé vybrané publikovány, ovšem bez pořadí, určující prioritu. No a právě zde by bylo zajímavé tento seznam zveřejnit a požádat občany, aby jim přidělili svoji prioritu. Asi tak, jak se to dělá v participativního rozpočtu. I zde bychom získali řadu informací, co urychlit v přípravě a naopak co třeba "nehonit", neboť tato investice u veřejnosti ohlas měla jen malý, malinkatý. Veřejnost ovšem nezná stav rozpracovanosti a možnosti dotací, takže by to to byly jen orientační  údaje.  Ale i s nimi by bylo možné pracovat. Bylo by to určení celkového trendu vývoje města.
Aby se nestávalo, že co jedno zastupitelstvo schválí, druhé zruší.  Tak nějak to je u některých vládních nařízení a tak nějak to proběhlo nyní po komunálních volbách i v našem městě. Připomeňme si: dlouho připravované nařízení o rezidentním parkování na Trávníku se podařilo zrušit již za 14 dní, (i když nad tím velká část obyvatel Trávníku hledajících parkovací místo kroutí hlavou), připravená a vysoutěžená investice do úsekového měření rychlosti pod Křibem zrušena (přestože zvyšuje bezpečnost provozu na frekventovaném dopravním tahu a brzo by se zaplatila), připravené a vysoutěžené parkoviště pod hudební školou zrušeno, přestože Trávničtí nemají kde parkovat. Do všech uvedených zrušených případů bylo třeba věnovat spousta času, ale i finančních prostředků.
Nově příchozí vedení si prostě neváží práce svých předchůdců. Město se tím nikam neposune. Budeme přešlapovat na místě, budeme dělat nové rozbory a studie a přípravnou dokumentaci. Mezitím uplynou dva roky, za zbývající čas se nic nestihne a budou tu další volby. A zase vyhrají jiní, zase všechno zruší a zase se bude začínat znovu?
Tudy přece cesta nevede. Proto obdivuju Olomouc, kde také střídá vedení města a jeho podoba se zlepšuje, město se rozvíjí. 

Krajský fotbal

Většina zápasů 28. kola krajského přeboru se hraje v neděli. V sobotu se hrály dva zápasy: FK Česká Třebová prohrál v Třemošnici před 100 diváky 1 : 0 a remízou 1.1 skončil zápas Vysoké Mýto - Litomyšl.  Ostatní zítra.

Hokejbalové finále II. hokejbalové ligy Čechy východ začalo dobře!

Lokomotiva vyhrála na hřišti soupeře s B - týmem Letohradu 2 : 4 a na zápasy vede 1 : P. Pokračování série bude v neděli.

 

Hrad Litice znovu otevřel brány

Hrad Litice na Orlicku byl uzavřen od loňského září kvůli nestabilnímu skalnímu masivu v hradním areálu, konkrétně mezi druhou a třetí bránou. Dle geologického průzkumu byl vypracován projekt stabilizace, tu stavbaři provedli v průběhu dubna a května.
Od 23. května se hrad zpřístupňuje v běžné návštěvní době, tedy od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. V hradní expozici Vás také čeká několik novinek – v jižním paláci byla umístěna kopie obrazu Mikoláše Alše, která zpodobňuje setkání Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem, a v kapli kopie obrazu Panna Maria se sv. Barborou a sv. Kateřinou," uvedl Národní památkový ústav na svých stránkách. 

  

V Evropském výboru regionů o rychlé přeshraniční pomoci při katastrofách

V uplynulém týdnu se v Bruselu uskutečnilo plenární zasedání Evropského výboru regionů. Zúčastnili se ho také členové, kteří reprezentují české a moravské regiony a města včetně předsedy české delegace, náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka.
„Velkou pozornost jsme tentokrát věnovali lepší připravenosti na různé krizové situace a na posílení odolnosti evropských regionů a měst v této oblasti. Projednávání se zúčastnil i evropský komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič ze Slovinska. Všichni měli v paměti nedávné povodně v severní Itálii nebo loňský požár v Česko-saském Švýcarsku. Unie musí mít lepší systémy předvídání katastrof, účinného varování, přípravy i reakce, a to včetně okamžité pomoci při řešení také ze sousedících států. S otázkami bezpečnosti ale souvisí také současná závislost Evropanů na dodávkách některých nezbytných výrobků či služeb z Asie. To se musí změnit,“ uvedl Roman Línek.
Rozsáhlá diskuze byla také nad přezkumem víceletého rozdělování evropských dotací. Současný finanční rámec vznikl v době před epidemií covidu, válkou na Ukrajině a zvyšujícími se náklady na energie. Kvůli tomu se v mnoha zemích zpozdily různé projekty a také poklesly veřejné investice. Je tedy otázkou, zda jsou reálné termíny dosažení některých celoevropských cílů a co může pomoci zlepšit situaci. 
Roman Línek se zúčastnil také schůzky s předsedy delegací všech zastoupených států a také se setkal s českou velvyslankyní při Evropské unii Editou Hrdou: „Na všech těchto úrovních jsme se shodli, že uděláme vše pro to, aby objem finančních prostředků na rozvoj měst a regionů byl i v období po roce 2027 obdobný jako nyní. Jsou to pro nás prostředky, které jdou na dopravní, sociální nebo zdravotní infrastrukturu a tudíž jsou pro nás opravdu velmi důležité.“ 
Zástupci Evropského výboru regionů se setkali také se španělským velvyslancem při Evropské unii Marcosem A. Alonsem, který představil priority nadcházejícího španělského předsednictví v Evropské radě. Je to především politika soudržnosti, která vyrovnává úroveň regionů, ale Španělé také kladou důraz na venkovský život a zastavení vylidňování obcí.