Českotřebovský deník 150/2023 (28/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Slavnostní vyřazení absolventů  čtyřletého studia našeho gymnázia

 
Jak je v posledních mnoha letech obvyklé, tak se slavnostního vyřazení absolventů našeho gymnázia aktivně zúčastnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Jako host se slavnosti zúčastnil pan PhDr. Josef Zavřel, českotřebovský rodák žijící od roku 1945 v Praze,, bývalý redaktor Československé televize, fotograf a cestovatel, který se rozhodl odměnit nejlepší absolventy finanční odměnou. Pro nejlepší čtyři studenty ve čtyřletém i osmiletém studiu připravil odměnu v celkové výši 1000 USD, stejně jako v loňském roce. Tuto odměnu získali dva žáci z oktávy a dva žáci ze třídy 4.C.
Dalším úspěšným absolventům byly za prospěch, účast na soutěžích a reprezentaci školy věnovány další odměny věnované Spolkem gymnázia. Třídním učitelem třídy 4.C byl po celou dobu studia Mgr. Tomáš Keprt. Na vyřazené absolventy byla samá chvála. O tom, že gymnázium přišlo o dobré studenty svědčí i to, že v každé třídě maturovalo 15 absolventů s vyznamenáním.
Na závěr videa Českotřebovský deník zpovídal i Ve videu také hejtmana Martina Netolického - ptal se na jeho maturitní zkoušku, ředitele školy Josefa Menšíka a nakonec i "pražského Třebováka" Josefa Zavřela, který ne svém vysokém věku (prozraďme, že mu je přes devadesát) podporuje vynikající studenty našeho gymnázia. Zde se ve videu dozvíme, že na naše gymnázium chodil v roce 1945 pouze tři dny a potom se přestěhoval do Prahy, aby dochodil gymnázium v Karlíně! (mm)
Českotřebovský deník připravil video také ze slavnostního vyřazení absolventů osmiletého studia. Střih videa není zatím dokončen, bude zveřejněno zítra v pondělí 29. května večer. Připomeňme si také loňská videa z předávání maturitních vysvědčení v roce 2022, předávání se uskutečnilo v obřadní síni českotřebovské radnice. Máme ale také video z roku 2021, kdy se slavnostní vyřazení konalo ve škole jak v učebně biologie, po krátké přeháňce pak i na školní zahradě a z roku 2020. kdy bylo v době covidu slavnostní vyřazení absolventů na školní zahradě nutností.  ato nutnost se nakonec osvědčila....


Dvakrát zlatý pás pro DSC GYM Česká Třebová z prestižní soutěže NAGA

 
Michal Vebr trvale úspěšný. Kam odjede, přijíždí s nejvyšším možným oceněním. Tentokrát jde o prestižní mistrovskou soutěž ve sportovní hale v německém městě Kaufungen. Nejel sám, ale společně s neméně úspěšnou českotřebovskou kolegyní  Emou Tesařovou  a úspěch v podobě zlatého pásu přivezli oba, každý ve své kategorii. A zlatý pás je už něco, cení se více než zlatá medaile.  Michal Vebr přivezl navíc ještě  další úspěch v podobě druhého místa v paralelní soutěži bez kimona....
O jakou soutěž se jednalo: šlo o mistrovský turnaj z světového okruhu NAGA, t.j. North American Grappling Asociation, který se letos opět vrátil také do Německa. Tato organizace pořádá největší světový turnajový okruh smíšených grapplingů s více než 28 lety zkušeností. Turnaje NAGA jsou bezpečné, dobře organizované,  spravedlivé a mají divize pro všechny vypisované věkové i váhové kategorie. Soutěží zde jednotlivci i týmy. Turnaj se konal v sobotu 27. května a přinesl pro oba českotřebovské reprezentanty DSC GYM velký úspěch. "Je to opravdu těžká soutěž a před odjezdem jsem měl tak trochu obavy, zda se mi podaří uspět," říkal po příjezdu dnes v neděli Michal Vebr. "Byla zde opravdu kvalitní konkurence především mladých zápasníků. Myslím, že se mi podařilo uplatnit svoje zkušenosti z mnoha absolvovaných turnajů a výsledkem byl zisk zlatého pás. V takový úspěch jsem opravdu před odjezdem nevěřil. Získaná cena bude velkou ozdobou naší sbírky  medailí a ocenění.Jsem rád, že stejný úspěch získala také Ema Tesařová, je to důkazem velmi dobré kvality závodníků z českotřebovského DSC GYM," dodal spokojený Michal Vebr.  (mm)  


Více ZDE

Hokejbalové finále II. hokejbalové ligy Čechy východ začalo dobře!

Lokomotiva vyhrála na hřišti soupeře s B - týmem Letohradu 2 : 4 a na zápasy vede 1 : 0. Pokračování série bylo v neděli opět v Letohradu. Lokomotiva pak vyhrála i druhý nedělní zápas a to s výsledkem 4 : 6. Pro potvrzení svých kvalit potřebuje příští týden vyhrát potřetí, to už bude v domácí aréně v Benátkách. Tam by neměl Českotřebovský deník chybět s kamerou, aby mohl oslavit i třetí finálové vítězství. K dosavadním výsledkům gratulujeme !

Muzejní noc v Kozlově zahájila letní muzejní sezónu        

Je to tradiční datum, poslední víkend v květnu. Chaloupka Maxe Švabinského se probouzí po zimním spánku a otevírá se pro turisty a zájemce o historii. Mnozí zde byli už třeba desetkrát a přišli zase, jiní zde byli poprvé.  Chaloupka ožívá a bude zde přes léto do konce října opět průvodcovská služba. Českotřebovští muzejníci se připravili pro všechny, pro velké i malé. Tradiční byl opět hudební program, ale dobře bylo postaráno i o občerstvení. Počasí přálo a tak to byla Muzejní noc vydařená. Fotoreportáž Martina Šebely uvádím v samostatném dokumentu ZDE. 


V Ústí měli DUHA SHOW

DDM v Ústí má novou budovu a jistě i dobré podmínky pro práci, mají zde jiné podmínky pro činnost, ale je to těžké porovnávat. Ovšem propagace celoroční práce je správná a po programu ZUŠ OPEN, který se uskutečnil na Kociánce, byla sobotní DUHA SHOW uspořádaná přímo u budovy ústeckého DDM, další vydařená akce. A počasí přálo....
Jde o přehlídku představující výsledky práce desítek kroužků, které tamní DDM pořádá. Akce nabídla širokou škálu vystoupení, od tanečních a hudebních čísel až po vzdušnou akrobacii.  První vystoupení předvedl pěvecký sbor Písnička. Sbor, složený z více než 40 talentovaných dětí, zahrál a zazpíval několik různorodých písní, včetně oblíbených současných hitů. Po pěveckém sboru přišla na řadu energická taneční skupina Dance Fitness. Tyto talentované dívky se věnují latinsko-americkým tancům, jako je cha-cha a salsa, a také aerobnímu cvičení. Následoval kroužek Hry na flétnu, kde děti předvedly své dovednosti na této nástrojové hře. Každý z účastníků připravil dvě své oblíbené lidové písničky a společně vystoupili. (Zdroj: Orlicky.net)


SKUPINOVKA V KLÁŠTERNÍCH ZAHRADÁCH POŘÍZENA

V sobotu 13. května dorazilo do Klášterních zahrad zhruba tři sta lidí, aby se podíleli na vzniku uměleckého díla s názvem SKUPINOVKA. S pomocí dronu vznikla fotografie, která bude k vidění během Smetanovy výtvarné Litomyšle.
„Fotografii zvětšíme do podoby velkého billboardu a ten potom instalujeme v centru města. Snímek má skupinové autorství, je to dílo nás všech,“ uvádí nezávislý umělec a filmař Jakub Jahn a pokračuje: „Mám rád, když umění prostupujeme do veřejného prostoru, když vychází ven z galerie a jde vstříc divákovi, ale zároveň jsem hrozně stál o to, aby se tentokrát, v rámci Plánu B, mohli i občané Litomyšle spolupodílet na výrobě jednoho z děl.“ Lidé budou mít možnost dílo podepsat, stejně jako to dělají umělci. Vznikne totiž ještě menší tisk, určený pro sbírky Městská galerie Litomyšl. „Ten necháme dozadu opravdu všemi z nás, co tady byli, podepsat, aby to byl důkaz, že jsou spoluautoři. Plánujeme, že v menším formátu bude fotografie v galerii k dispozici a lidé si ji budou moci vyzvednout, třeba na památku,“ upřesňuje Jahn.
SKUPINOVKA je jako participativní projekt součástí letošního ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle a její výstavy Plán B, která instaluje umělecká díla ve veřejném prostoru našeho města. „Plán B letos čítá celkem 9 uměleckých děl, která budou umístěna v prostoru města. Vernisáž jsme naplánovali na sobotu 17. června. V 16 hodin se setkáme za kostelem Povýšení sv. Kříže a bude následovat tradiční komentovaná prohlídka,“ informuje ředitelka Městské galerie Litomyšl Martina Zuzaňáková. 

Kraj chce ve svých budovách lépe hospodařit se srážkovou vodou

Pardubický kraj pokračuje se zaváděním ekologických a úsporných opatření při správě budov ve svém vlastnictví. Kromě zateplování a podpory solární energetiky ve vybraných objektech úředníci aktuálně připravují i projekty na zadržování a využívání srážkové vody.
Připravili jsme další tři projekty do Operačního programu Životní prostředí. Rádi bychom tento dotační nástroj využili při zlepšení hospodaření se srážkovými vodami. Konkrétně v Dětském centru Veská v Sezemicích, Nemocnici následné péče Moravská Třebová a Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. V centru Veská chceme vybudovat tří nádrže na zadržení dešťové vody a její následné využití pro zálivku trávníků a zahrady. Při získání dotace můžeme začít stavět již v roce 2024. Předpokládané náklady činí 4,5 milionu korun, dotace by mohla dosáhnout až 3,7 milionu a žádost o ni podáme v polovině června,“ sdělil radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Ekologičtější a hospodárnější nakládání s vodou se plánuje i ve dvou dalších zdravotnických zařízeních. „V Nemocnici následné péče Moravská Třebová chceme vybudovat tlakovou stanici a zásobníky na vodu. Zdroj bude následně napojen na předpřipravené rozvody užitkové vody v lůžkovém pavilonu sloužící k napájení splachovačů v celém objektu. Aktuálně projektanti doplňují projektovou dokumentaci a žádost o dotaci chceme předložit na konci září. Celkové náklady se odhadují na 3,8 milionu, dotace by mohla pokrýt dva miliony,“ popisuje moravskotřebovský projekt náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. „Efektivnější hospodaření se srážkovou vodou plánujeme i v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. Tam byla v roce 2020 zhotovena nová dešťová kanalizace. Vodu z ní bychom chtěli akumulovat a využít pro již hotové zavlažovací systémy. Předpokládané náklady dosahují výše 1,8 milionu a dotace může činit až 1,4 milionu. Projektovou dokumentaci máme hotovou, žádost o dotaci chceme podat na konci července. Od všech zmíněných projektů si slibujeme ekologičtější zacházení s vodou a z dlouhodobého hlediska i ekonomické úspory,“ dodává hejtman Martin Netolický.


Podolský potok čeká rekultivace a revitalizace okolí

U nás máme Zádolský potok, protékající Zádolkou a také přírodní rezervací Králova zahrada. Jeho revitalizace se prováděla nedávno a každý rok můžeme při návštěvách kolonie bledule jarní sledovat, že se vydařila. Nové řešení umožňuje, aby bylo v krajině zadrženo  co nejvíce vody.  Podolský potok je jinde, protéká okolím Heřmanova Městce a také obcí  Barchov nedaleko Pardubic. Se Starostka Iveta Krebsová informovala o připravené kultivaci a revitalizaci okolí Podolského potoka hejtmana Martin Netolického. Byla také řeč o rozvoji obce ve vazbě na novou výstavbu rodinných domů.
„Barchov obdržel kladné stanovisko Povodí Labe k revitalizaci a kultivaci okolí Podolského potoka, který protéká obcí a v Srnojedech se vlévá do Labe. Tento potok způsobil poměrně velké problémy v roce 2020 především na Heřmanoměstecku, ale také v Barchově. Vzhledem k tomu, že se jedná o aktivity, které chceme dlouhodobě podporovat, jsme připraveni podpořit přípravu projektové dokumentace, na základě které bude znám rozpočet,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že součástí projektu mají být nejen protipovodňová opatření, ale také zkulturnění prostoru bývalého koupaliště, kde by měla vzniknout vodní tůň, rekreační a odpočinková zóna pro občany.
Starostka Iveta Krebsová informovala hejtmana také o navyšujícím se počtu obyvatel obce v souvislosti s novou zástavbou rodinných domů. To klade nároky na zajištění míst ve školkách, což je problém, který řeší řada obcí v okolí Pardubic. „Vzhledem k věkové struktuře a nárůstu počtu obyvatel řešíme velmi intenzivně umisťování dětí do školek. Základní školu máme vyřešenou spoluprací s městem Pardubice, ale školku se nám zatím bohužel nedaří řešit. Zvažujeme různé varianty, které budou z pohledu investic a provozu nejlepší,“ uvedla Iveta Krebsová, která hejtmana pozvala na obecní posvícení, které je plánováno na 9. září.