Městská knihovna Česká Třebová červen 2023


Nové Zážitkové batůžky Železnice jsou připravené na půjčování

 
Milujete vše spojené s železnicí a chcete tuto zálibu sdílet se svými dětmi? Půjčte si v městské knihovně nový Zážitkový batůžek! S batůžkem můžete cestovat po zajímavých místech pro fanoušky železnice, naučíte se orientovat ve vlakových jízdních řádech, cestou si přečtete krásnou knížku nebo si můžete zahrát hru Jízdenky, prosím. Když zrovna nebude chuť na cestování, stačí vytáhnout dřevěné kolejničky a postavit si vláčkodráhu nebo si můžete zahrát strategickou hru Pexino, která je víc než jen obyčejné pexeso. Tak vzhůru na cestu.
Obsah batůžku sestavili studenti Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová ze třídy E1, jmenovitě: Alex Kačora, Ondřej Václavík, Vojtěch Paďour, Lukáš Bartošek, Dominik Blažek, David Hojgr a Tadeáš Just. Vše probíhalo pod dohledem třídní učitelky Daniely Hylenové, paní asistentky Lucie Šverclové a knihovnice Blanky Vomáčkové.
V batůžku jsou knížky, hry a aktivity, které povzbudí v dětech lásku k vlakům. Studenti vycházeli z vlastních zkušeností, jedná se o jejich fotky, návrhy, které by rádi předali i dalším budoucím nadšeným vláčkařům. Děkujeme!
Železniční batůžek je dalším dílkem dlouhodobé spolupráce knihovny a této střední školy. Studenti prvních ročníků se seznamují s knihovnou, aby měli blízko k četbě (nejen) k maturitě. Druháci a třeťáci objevují svět médií a informací, mají možnost zažít scénické čtení Listování nebo projekt Literární hysterie.

Osobnosti regionů

Seznamte se s osobnostmi z regionů ČR. Možná je zatím neznáte, ale jejich životy a osudy jsou kusem naší historie, která by neměla být zapomenuta. Databáze Osobnosti regionů představuje významné osoby spjaté především s městy Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Moravská Třebová, Svitavy. Aktuálně nabízí přes 2000 osob.Součástí je i přehledné kalendárium osob, které mají výročí v právě probíhajícím měsíci. V databázi je možné vyhledávat podle různých parametrů. Nemusíte znát žádné jméno, můžete si vybrat konkrétní místa nebo obory působení. Podívejte se na www.osobnostiregionu.cz.
Databázi provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová už od roku 2012. Vložit příspěvek ale může každý. Pokud víte o někom, na koho by se nemělo zapomenout a v databázi chybí, dejte nám vědět na e-mail info@osobnostiregionu.cz. 

AKCE

 

Knižní bazar
10. 6. 2023 (sobota), 9–12 hodin - Kryt na Novém náměstí (bývalá tržnice)
Přijďte si koupit vyřazené knihy z městské knihovny.
 
Bleší trhy
10. 6. 2023 (sobota), 9–12 hodin  Kryt na Novém náměstí (bývalá tržnice)
Zveme Vás na bleší trhy v České Třebové, kde si můžete nakoupit poklady, které prodávají vaši sousedé.
Partneři: Město Česká Třebová a Rodinné centrum ROSA z. s.  Pro předem přihlášené prodejce.

 Začínáme s 3D tiskem
10. 6. 2023 (sobota), 14:00–17:00 hodin
Přijďte se seznámit s 3D tiskem. Naučíme se základy modelování v online programu Tinkercad, dále také přípravu modelu a jeho tisk. Pod vedením zkušeného lektora si každý vytvoří vlastní jednoduchý model, který se vytiskne.
Počítače budou k dispozici. Workshop je vhodný pro úplné začátečníky, pro dospělé a mládež od 15 let. Podmínkou je znalost práce PC a práce ve webovém prohlížeči. Kapacita omezena. Přihlášení předem na blanka.vomackova@moderniknihovna.cz. Drobné občerstvení připraveno. Cena kurzu včetně spotřebovaného materiálu: 200 Kč.
 
AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní
6. 6. 2023 (úterý), 16:00, oddělení pro děti
7. 6. 2023 (středa), 16:00, oddělení pro děti
Čtení příběhů a hraní her. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
28. 6. 2023 (středa), 10:00, oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let.
Kromě tipů na leporela a knížky nechybí nápady na hry a říkanky. Je to také místo pro seznámení se s novými lidmi. Vstupné dobrovolné. Na dětském oddělení je k dispozici přebalovací pult.
 
AKCE TEENSPACE

Komiksoví superhrdinové KVÍZ vol. 2  5. a 6. června, 13:00–16:00
Testování smyslů  12. a 13. června, 13:00–16:00
Přespávačka v knihovně  30. června  Pro předem přihlášené děti.
 
VÝSTAVA

ZE ŽIVOTA V USA
Od 1. dubna do 30. června je v knihovně k vidění výstava fotografií Romany Žáčkové.
Prodejní výstava místní fotografky, která s rodinou strávila necelé 4 roky života v USA. Během této doby navštívili 28 z 50 amerických států. Fotografie zachycují některé známé i méně známé přírodní scenérie a vzpomínky na krásy této země. Pro více informací: romana.zackova@email.cz.
 

Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).