Oslavte s námi výročí Klubu českých turistů pohybem       


Vyrazte s námi na pěší a cyklo trasy po okolí České Třebové.
Slavíme 100 let od založení odboru Českých turistů v České Třebové a 135 let od založení Klubu českých turistů jako takového.

Všechny nabízené pěší trasy jsou víceméně tradiční. Mají potěšit zejména návštěvou kontrolních bodů v zapadlých hospůdkách, prostou krásou českotřebovské krajiny a šťavnatou přednáškou o historii Klubu českých turistů. Kratší trasy chtějí ukázat nejnovější úsek cyklostezky a nejstarší románskou stavbu ve východních Čechách. Cílové místo je pro nás Třebováky jedním z nejkrásnějších na světě. Vozítko Velorex má pak v České Třebové Parníku jeden ze svých kořenů a městské muzeum mu věnuje pozornost jinde nevídanou. Těšit se můžete na městskou trasu a pak trasy 5, 10 a 15 km.

Cyklo trasy mají místy proměnlivý povrch. Kontrolními body jsou chata SDH Parník U Floriana a, s výjimkou krátké trasy, rovněž rozhledna na Kozlovském kopci. Připraveny jsou trasy 33, 44 a 55 km.

 

Termín: Sobota 10. června 2023

Místo: Start turistických tratí SŠTD Gustava Habrmana od 8:00 do 10:00, kulturní . Přednáška o historii Klubu český turistů v České Třebové v Muzeu Česká Třebová od 13:00 a od 15:00. Cílové místo v parku Javorka - pavilon Antonína Benewitze.  Pořadatel:  Klub českých turistů, odbor Česká Třebová


Popis tras  Cyklotrasy


Krátká 33 km
Start SŠTD Gustava Habrmana, Staré náměstí, po zelené na cyklostezku do Rybníka, Rybníkem vzhůru na Podkovu, dolů do Třebovic a na rybník Hvězda, z Hvězdy na Třebovské sedlo a po červené na Třebovské stěny. Ve Skuhrově napojení na modrou, kontrolní bod chata U Floriána, dále po modré až do cíle v Javorce.
Delší   44 km
Start SŠTD Gustava Habrmana, serpentýnami na Kozlovský kopec, kontrolní bod na rozhledně, dále Psí kuchyně, rybník Hvězda, Třebovské stěny, ze Skuhrova po modré a dále po žluté do údolí Kojovec, zpátky do České Třebové po cyklostezce a do cíle v Javorce.
Nejdelší 55 km
Start SŠTD Gustava Habrmana, serpentýnami na Kozlovský kopec, kontrolní bod na rozhledně, dále Psí kuchyně, rybník Hvězda, Třebovské stěny, ze Skuhrova po modré k chatě U Floriána, zpět na žlutou, údolím Kojovce do Dlouhé Třebové, Přívrata, na Zhořský kopec, po cyklotrase na Kozlovský kopec a serpentýnami dolů do cíle v Javorce.

Trasy mají místy velmi proměnlivý povrch, nicméně vyhýbají se hlavním pozemním komunikacím a přidržují se značených cyklotras a cyklostezek. Kontrolními body jsou chata SDH Parník U Floriána a s výjimkou krátké trasy rovněž rozhledna na Kozlovském kopci.
Startovní místo na SŠTD Gustava Habrmana bude v provozu od 8:00, rozhledna na Kozlovském kopci od 8:30. Cílové místo v parku Javorka bude v provozu nejméně do 18:00.  Startovné pro všechny cyklotrasy symbolických 20,-Kč.

 Popis tras - pěší trasy 


Městská
Start SŠTD Gustava Habrmana, Staré náměstí, rotunda svaté Kateřiny, (možnost prohlídky nebo vyjížďky Velorexem k Florianovi) a do cíle v parku Javorka.
5 km
Start SŠTD Gustava Habrmana, Staré náměstí, Podhorka, rotunda svaté Kateřiny, (možnost prohlídky nebo vyjížďky Velorexem k Florianovi), dále do badatelny městského muzea na přednášku v 11:00 a do cíle v parku Javorka.
10 km
Start SŠTD Gustava Habrmana, Staré náměstí, po zelené na cyklostezku a údolím Skuhrovského potoka až k odbočce na Studenou hůru, dále po červené až k rotundě svaté Kateřiny (možnost prohlídky nebo vyjížďky Velorexem k Florianovi), dále do badatelny městského muzea na přednášku v 15:00 a do cíle v parku Javorka.
15 km
Start SŠTD Gustava Habrmana, dále Litomyšlská ulice, po modré značce údolím Křivolík, napojením na zelenou a žlutou do Svinné a návštěva kontrolního bodu č.1 v bývalé škole čp.19 (dnes hospůdka SDH Svinná). Pokračování po zelené do údolí Zlatého pásku a neznačenou údolní cestou do Kozlova, kontrolní bod č.2 v hospůdce u Sitařů. Dále na rozhlednu na Kozlovském kopci a po červené do cíle v parku Javorka.

Všechny nabízené pěší trasy jsou víceméně tradiční. Mají potěšit zejména návštěvou kontrolních bodů v zapadlých hospůdkách, prostou krásou českotřebovské krajiny a šťavnatou přednáškou o historii Klubu českých turistů.
Kratší trasy chtějí ukázat nejnovější úsek cyklostezky a nejstarší románskou stavbu ve východních Čechách. Cílové místo je pro nás třebováky jedním z nejkrásnějších na světě. Vozítko Velorex má pak v České Třebové Parníku jeden ze svých kořenů a městské muzeum mu věnuje pozornost jinde nevídanou.
Startovní místo na SŠTD Gustava Habrmana bude v provozu od 8:00, rozhledna na Kozlovském kopci od 8:30, hospůdky od 9:00. Cílové místo v parku Javorka bude v provozu nejméně do 18:00.  Startovné pro všechny trasy symbolických 20,-Kč.