Českotřebovský deník 190/2023 (8/7)   

Připomenuto 608. výročí Mistra Jana Husa

Stejně jako v minulých letech, tak i letos  si město Česká Třebová připomnělo svátek připomínající výročí tragické smrti Mistra Jana Husa. Od jeho upálení v Kostnici uplynulo letos právě 608 let.  Opět se zde sešli 6. července představitelé  našeho města, Církve československé husitské a další občané, s projevem k výročí vystoupila ředitelka městského muzea Mgr. Jana  Voleská. Starosta Zdeněk Řehák položil k pomníku M.J. Husa květiny.
Toto výročí si v posledních letech připomínáme každoročně od roku 2006, kdy zde byla péčí Okrašlovacího spolku a Nadace Občanského fóra manželů Havlových obnovena vandaly poničená deska s reliéfem M.J. Husa od akademického sochaře Kvasničky. Od té doby se každoročně koná veřejné shromáždění, na kterém je připomenut odkaz Mistra Jana Husa pro současnost.
Reliéf Mistra Jana Husa byl odlit podle Kvasničkova návrhu  v roce 1916, ale ihned musel být ukryt tak, aby jej nepostihl stejný osud jako třeba kostelní zvony, které byly rekvírovány. A tak instalace na Husova pomníku v Javorce se uskutečnila až v roce 1920 již v klidné době po vzniku samostatného Československa.
Odkaz a osud samotného Mistra Jana pravidelně  hodnotil ve sém projevu  ThDr. Erwin Kukuczka.  Proto byla např. na loňském setkání u Husova pomníku v Javorce  připomenuta osobnost v roce 2021 zemřelého ThDr. Erwína Kukuczky. Jeho projevy můžeme i dnes využít z dále publikovaných videozáznamů ze shromáždění  v letech 2020 a 2021. Erwin Kukuczka se setkání u Husova pomníku v Javorce pravidelně účastnil a vždy si připravil znamenitý projev. Podobně se pravidelně účastnil také umělecký kovář František Bečka, který je autorem repliky Kvasničkova návrhu na pomníku právě z roku 2006, kdy byl pomník vandalem poničen. Sádrový model desky se podařilo zachránit v evangelickém kostele na Trávníku. Po odlití nového odlitku pak František Bečka sádrový model desky do chodby kostela na Trávníku opět instaloval. (fotografie Martin Šebela)
 

Na trati u Dlouhé Třebové zastavil osobní vlak. Hořel jeden z vagónů

Tři jednotky hasičů – profesionální z Ústí nad Orlicí, ze Správy železnice Česká Třebová a dobrovolná z České Třebové zasahovaly v pátek 7. července dopoledne u požáru vagonu v Dlouhé Třebové.
Jednalo se o třetí vagon od konce soupravy, který se vzňal a plameny z vagonu šlehaly během jízdy, proto byl vlak odstaven na nádraží v Dlouhé Třebové. Před příjezdem hasičů se samovolně evakuovalo 46 cestujících. Po příjezdu první jednotky na místo události hasiči ochlazovali rozžhavené ložisko, které bez ochlazení mělo teplotu až 500°C. Naštěstí se požár nerozšířil dovnitř vagonu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Uchráněn byl vagon v hodnotě 2 miliony korun. Příčinou vzniku požáru bylo zadřené ložisko na náboji kola. Zdroj Orlicky.net

Začaly letní akce v Javorce: 1. LUCIE TRIBUTE

Dnes v sobotu 8. července se v Javorce konala první letní akce. Bylo to revivalové vystoupení skupiny LUCIE TRIBUTE. Na jaře roku 2009 se sešli čtyři plzeňští muzikanti s myšlenkou vzdát hold podle jejich názoru nejlepší české rockové kapele, která v Čechách a na Slovensku působila v časech porevolučních. Kapela se rozhodla přiblížit svým pojetím tvorby Lucie k živým provedením. Úpravy proběhly především v duchu posledních turné. Odtud pramení i složení kapely, jemuž dominuje zpívající bubeník. Rockovější sound zajišťují dvě kytary a řízně tepající baskytara. Krátkou ukázku z vystoupení skupiny v hudebním pavilonu v Javorce natočil Českotřebovský deník, bude uvedena během zítřka - neděle 9. července.  Návštěva i nálada velmi dobrá, také počasí. Nezkazily to ani hrozně dlouhé fronty na pivo v javorecké hospodě.
Příští čtvrtek pak začnou pravidelné čtvrteční koncerty, první vystoupí 13/7 Karolína. Můžeme si ji připomenout z předešlých vystoupení na videu a spolu s ní  i to, jak vypadaly některé letní akce v Javorce v letech  2020 a 2021:

ÚSTECKÉ WOLKEROVO ÚDOLÍ OBOHATILY NOVÉ PRVKY

Revitalizace Wolkerova údolí pokračuje i v letošním roce, na druhou etapu bylo v rozpočtu města vyčleněno více než 800 tisíc korun. „Jedná se o prodloužení haťového chodníku, opravu zábradlí stávajícího mostu, výstavbu nového mostku přes potok a vstupní brány do parku a zajištění nového odběrného místa elektrické energie,“ vypočítává místostarosta Jiří Preclík.
Samotné revitalizaci údolí, která odstartovala v loňském roce, předcházela veřejná anketa a setkávání pracovní skupiny. Základními tezemi bylo zachovat přírodní ráz lesoparku a obnovit a rozšířit stávající herní a edukační prvky. Na několika místech byly instalovány nové sestavy i větší herní atrakce, určené návštěvníkům různých věkových kategorií. Nechybí ani didaktické prvky. S kladným ohlasem se setkává odpočinková zóna s lavičkami a lehátkem u zdejšího rybníčku a pěšími je oceňován haťový chodník ve spodní části Wolkerova údolí. Město také zadalo vyhledávací studii, jak přes Wolkerovo údolí zajistit pěší propojení sídliště Štěpnice s lokalitou Dukla a dále ve směru na Knapovec.  Zdroj: web města Ústí nad Orlicí

Nové volejbalové soutěže připraveny

Je teprve červenec, ale podzimní volejbalové soutěže jsou rozlosovány.V celostátně organizovaných soutěžích se opět potkáme ve 2. lize ve skupině B s týmem T.J. Sokol Geodézie Česká Třebová, která bude mít v určitém smyslu obměněné soupeře  V Krajském přeboru mužů bude opět hrát Sokol Česká Třebová II a dál pokračuje i loňský vítěz skupiny SK Rybník. právě v I. dvojkole, které se uskuteční  v sobotu 21. října se oba místní celky utkají, v roli "domácího celku" bude SK Rybník, která získal los č. 1. Obě uvedené soutěže bude dále sledovat.


Basketbalové soutěže v nové sezóně

Z týmu U14 se stal v letošním sportovním roce 2023/24 tým U15 a budou zde hrát již pouze chlapci, zatímco loni to byl smíšený tým, který hrál smíšeny východočeský přebor mladšího žactva, skončil zde na 5. místě. Tým U15 SKB Česká Třebová bude startovat v nadregionální lize skupině F, kde bude mít za soupeře BK Skuteč, BC Rychnov nad Kněžnou, BK Chrudim, BK Týniště nad Orlicí, a BK Havlíčkův Brod. První kolo se hraje 23. 9. ale českotřebovský tým aktivně zasáhne až do druhého kola 7. října, kdy bude hostit v domácí hale SKALKA BK Skuteč.
Tým juniorů U19 zůstává ve stejné soutěži jako loni, a bude hrát nadregionální ligu skupinu skupinu D, za soupeře bude mít ADFORS Litomyšl, BK Nová Paka, BC Rychnov nad Kněžnou, BVK Holice a Bizony Náchod. Loni svou skupinu nadregonální ligy vyhrál.
Jak bude vypadat soutěž juniorek se nepodařilo vypátrat.


Bohuslav Mimra má dnes narozeniny. Gratulujeme!

Připomeňme si při této příležitosti loňský narozeninový koncert, který jsme natočili v Malé scéně právě na začátku loňských letních prázdnin. Na koncertu vystupovali členové Mimrovy rodiny a jejich hosté, nebyla top oslava jen jediného jubilea ale příležitost slavit měli  i další členové rodiny  Na koncertu nechyběla ani starostka města Magdaléna Peterková.
K dnešnímu jubileu v pořadí s číslem 76 Bohuslavu Mimrovi upřímně gratulujeme a těšíme se na další zajímavé koncerty....  Uvádíme také připomínku dalšího loni na podzim konaného a vydařeného koncertu k 55. výročí založení KOJKu. a do třetice stream z koncertu KOJKu v Litomyšli, pořádaného na závěr tradičních Interpretačních hudebních kurzů 2020. Interpretační kurzy se konají  také v letošním roce a mají opět bohatý program.   
Na úvod kurzů vystoupil v úterý 4. července českotřebovský Komorní orchestr Jaroslava Kociana.

Které komorní koncerty v Litomyšli ještě můžete navštívit: 

Ne 9. 7.    Daniel Matejča – housle, Jevgenija Vorobjeva – klavír
Po 10. 7.   Petr Ries – kontrabas, Miroslav Sekera – klavír
Út 11. 7.   Guarneri Trio Prague: Ivan Klánský – klavír, Čeněk Pavlík – housle, Marek Jerie – violoncello
Stř. 12. 7.  Závěrečný koncert účastníků
Čtv. 13. 7. Koncert HuHu – Humor v hudbě                                                         Smetanův dům + kostel Povýšení sv. Kříže


Včera by měl 110 let Miroslav CHUDÝ (7.7. 1913 – 5.11. 2001),

středoškolský pedagog, divadelník, sbormistr a malíř


Narodil se v rodině krejčího v České Třebové. Měl ještě dva bratry. V místě rodiště vystudoval reálku a v pozdějších letech při dálkovém studiu Pedagogickou fakultu Karlovy univerzity v Praze. To již měl za sebou zkoušky způsobilosti pro povolání učitele pro školy obecné a měšťanské. Jako učitel matematiky, deskriptivní geometrie, kreslení a hudební výchovy působil na školách nejen v České Třebové, ale i na venkovských školách v blízkém i vzdáleném okolí. Po ukončení vysokoškolských studií nastoupil na místo středoškolského profesora na českotřebovské gymnázium a své povolání zde vykonával až do odchodu do důchodu. Při svém náročném povolání měl řadu koníčků. Hrál a režíroval divadlo, byl sbormistrem pěveckého sboru Bendl, sportoval a velice dobře maloval. S jeho obrazy jsme se mohli setkat jednak na výstavě k 75. výročí českotřebovského gymnázia v bunkru na Novém náměstí, nebo na výstavách Třebováci vystavují (stará radnice, září 1996, nebo výstavní síň Dělnického domu, květen 2001). Za svou kulturní a pedagogickou činnost byl mnohokrát oceněn – na Jiráskově Hronovu, na pěveckých festivalech i na matematických olympiádách prostřednictvím svých žáků. Když ovdověl, zbytek života prožil u své dcery v Hradci Králové.