Českotřebovský deník 198/2023 (16/7) 
Nové video Českotřebovského deníku: Streetballhus #26 (2023) 

Program 26. ročníku českotřebovského streetballového turnaje Streetballhus 2023 začal tradičně již v pátek 14.7. Sportovní zápolení začalo pak dopoledne posledními registracemi týmů. Hrálo 36 týmů mužů 16+, 14 týmů žen 16+ a 4 týmy chlapců U15, z toho dva týmy z České Třebové. Dobře si zahráli, nabrali hodně zkušeností a skončili na druhém a třetím místě. 
Na zahájení přišel starosta města Zdeněk Řehák, také patroni turnaje repreyentanti Tomáš Kyzlink a Tomáš Pomikálek, Potom bylo tradiční společné fotografování. Kolem desáté bylo odpočítáno zahájení, hrálo se na 7 hřištích.  Bylo ukrutné horko. Byla ovšem také možnost se ochladit a občerstvit, s cenami občerstvení ovšem stánkaři účastníky turnaje nešetřili. Byl také zajímavý doprovodný program, také ukázky jiných sportů. Po bojích ve skupinách byly i v rámci doprovodného programu vložené soutěže, např. ve smečování.  V druhé části turnaje se podle pořadí ve skupinách hrálo v systému play-off vyřazovacím způsobem.  Všichni tipovali za vítěze tým Avokádo (jako loni), ale nakonec finálový zápas nezvládli. Vítězný pohár si odvezl tým Sokolíci. (mm)  Ještě si připomeňme předcházející ročníky tohoto turnaje od r. 2020:

HORY OPEN AIR 2023  

Také na Horách vládlo velké horko, i když zde byla možnost se schovat ve stínu stromů a zajít se občerstvit do restaurace, kde bylo prakticky všechno. Areál byl dobře zařízen a uklizen, pro návštěvníky bylo postaráno.  Hudební program začal brzo odpoledne a pokračoval až do půlnoci. Navíc na vedlejší louce byla možnost shlédnout skotské hry, již třetí ročník. Na pódium zapůjčeném ochotně z přívratu vystoupilo sedm kapel, Podařilo se dodržet stanovený program. Festival Hory open air se konal již podruhé, jak prozradil majitel restaurace Miroslav Seďa, tak se má stát i do budoucna nosnou letní akcí také v příštích letech. Pro dnešek uvedenu několik fotografií, máme také natočenou videoukázku.   Dnes jsme přednostně zpracoval záběry ze streetballového turnaje. Další fotografie najdete ve fotoreportáži Martina Šebely ZDE

Pohodový pátek bude i v letošním roce!

Velmi úspěšný cyklus pohodových pátků začal před covidem v sále na Horách a pokračoval  nejdříve v Národním a pak i v Ve velkém sále Kulturního centra. Tento projekt je velmi úspěšný a tak se nelze divit že bude pokračovat i v letošním roce. Konkrétně to bude v pátek 3. listopadu. Tento termín je v Kulturním centru zablokován a opět bude program výjimečný, zatím jej ovšem neprozradíme.  Snad jen to, že úroveň bude skutečně světová a že se v České Třebové bude konat jeden z pěti koncertů v ČR, ty další čtyři budou v českých a moravských velkoměstech. V tomto smyslu je  a bude velkoměstem také Česká Třebová! Další informace budou během srpna, kdy již bude zahájen předprodej vstupenek. (mm)

Co s těmi vandaly uděláme?

Postavit na náměstí pranýř a tam je přivázat, fotografie vandalů zveřejnit. A 25 na holou. Bohužel první  problém je vandaly chytit a ještě větší problém GDPR. A tak si říkám, jestli tohle není důsledek toho, že se na vandaly atp. nesmí vztáhnout ruka a tak si myslí, že můžou všechno. I ničit. To pak přejde chuť něco vylepšovat a umísťovat informační tabule. A zřizovat tam něco dalšího aby to blbečci zničili?
Stejně tak nechápu motorkáře, kteří dávají celé Třebové na odiv, že jede dárce krve. Motorka na plné pecky a je jedno jestli ráno nebo večer. Ať si Třebováci užijí. A dodržování rychlosti 50 km? Kdybychom to aspoň měřili, ale takové projekty radši zrušíme. A Tak se tu nic dodržovat nebude.  I dnes ráno o půl 6 mně vzbudil dementní motorkář...
Na závěr Domov U Fontány. Máme co závidět. Tady máme Domov na betonu a asfaltu. V těchto vedrech je to tam o přežívání a čekání na smrt v podmínkách ne příliš hezkých a dobrých. (VV)

Okresní fotbal - zájem týmů o soutěže je menší 

Zatímco v okresním fotbalovém přeboru zůstává tradičních čtrnáct účastníků, tak ve III. třídě bude v příštím soutěžním ročníku bojovat třináct týmů. Dorostenecký přebor se bude nadále hrát jako společná soutěž s OFS Svitavy. Slaběji obsazeny než v uplynulém ročníku jsou soutěže staršího a mladšího žactva. V okresním přeboru II. třídy se obměnily tři týmy. Do I. B třídy postoupili přeborníci z České Třebové, odkud se naopak po dlouhých letech vrací sestupující Libchavy. Ze III. třídy přicházejí dva nováčci, a to tatenická rezerva a Lichkov. Jim uvolnily místa sestupující celky, jimiž jsou po nevydařené sezoně Verměřovice a Dolní Čermná. 
Okresní III. třída zaznamenala kromě obměny  i snížení počtu týmů. Do nového soutěžního ročníku se nepřihlásilo B mužstvo Žichlínku. klde jsopu ty doby, kdy se hrála ještě okresní IV. třída...  A i B družstvo FK hrají krajské soutěže. A tým je v krajském přeboru a doma hraje až v 2. kole. B. tým v krajské I.B třídě, kam si vybojovalo postup v posledním kole v soubojí s B týmem Chocně. Na konci léta také startuje Pohár OFS Ústí nad Orlicí. Přihlásilo se  sedmnáct celků. (Zdoj Orlický deník.) 

Poštovní pobočky se někde obnoví i v projektu Partner Plus.

Boje o záchranu pošt stále nekončí. I po oficiálním zrušení tří stovek poboček, ke kterému došlo na konci června, někteří starostové se zástupci státního podniku dál vyjednávají. Od 1. září by se měly otevřít filiálky ve Staré Boleslavi, Žatci a Znojmě
Bude je to však stát dost peněz. Ve Znojmě počítají s cca 1,5 milionem Kč. U nás to na obnovení pobočky na Parníku nevypadá, město zatím vyhlásilo výběrové řízení na obsazení po poště uvolněných prostor jinému zájemci. Jedinou možností by bylo to, o čem se mluvilo před lety, tedy otevření pošty Partner v prodejně Konzumu na Lhotce.  Ale obrat a tedy ani příjem z poskytování poštovních služeb by zde nebyl zřejmě velký. Nyní jsou ovšem nabízeného projektu podmínky tak kruté, že by to zde také nešlo bez  velkého příspěvku města, dotace pro tento účel jistě nebudou. .

Nominace na ocenění Učitel roku - Cena Gustava Habrmana

Až do konce října lze za přínos ve školství nominovat svého oblíbeného učitele na ocenění Gustava Habrmana. Gustav Habrman, po němž je již třetí ročník soutěže pojmenován, byl prvním československým ministrem školství a rodákem z České Třebové.
 Do pomyslné síně slávy je možné nominovat učitele mateřských, základních i středních škol. Stejně tak můžete učinit i pro pedagogy mimoškolního vzdělávání, například z řad učitelů Základních uměleckých škol apod.
Víte o pedagogovi působícím v Pardubickém kraji, který by si ocenění zasloužil?   
Nominujte ho na odkazu níže: https://ucitel.pardubickykraj.cz

Litomyšl připravuje rekonstrukci rodného domu Bedřicha Smetany

Rodný byt litomyšlského nejvýznamnějšího rodáka prošel v uplynulých stoletích mnoha úpravami. Současný stav bytu neumožňuje vybudovat moderní a důstojnou připomínku českého hudebního génia. To by se ale v budoucnu mohlo změnit díky připravované rekonstrukci, která by návštěvníkům umožnila vychutnat si atmosféru 19. století i multimediální prohlídku, vrátit propojení s prostory pivovaru a zároveň provést nutné úpravy (odvlhčení, nové rozvody aj.)
Rodný byt je dnes od ostatních prostor objektu bývalého pivovaru zcela oddělen. Na více místech jsou patrné zazděné historické průchody. Byt je přístupný nehistorickým a nedůstojným vstupem přímo z nádvoří před zámkem, což mimo jiné expozici v bytě Smetanových půlí uprostřed trasy, kterou jsou vedeny prohlídky.
Po rekonstrukci by bylo možné prostory obnovit nejen stavebně, ale i funkčně: některé prostory pivovaru by mohly být součástí prohlídek Smetanova bytu a byt by naopak mohl být zajímavým doplňkem společenských akcí konaných v pivovaru a přilehlé jízdárně, v přiměřeném režimu užívání, vrátit by se měl původní vstup z průchodu do pivovaru.
Expozice by byla členěna na dvě tematické části: hudební dílo a příběh umělcova života. S bytem by se zacházelo podobně jako s jevištěm, kde je vhodně zvolenou formou návštěvníkům nabídnut silný zážitek. V první části bytu to bude zážitek hudebně-vizuální, kde budou zde zachycena hlavní hudební témata, která skladatel ve své tvorbě sledoval. Ve výběru z oper, symfonických básní, smyčcových kvartetů i tanečních motivů (polka) budou koncentrovaně představena Smetanova vrcholná díla.
Ve druhé části bytu to pak bude zážitek autentického dobového domácího prostředí umocněný životním příběhem Bedřicha Smetany. Zde je skladatel ještě dítětem svých rodičů, otcovy profese a své doby - období měšťanského biedermeieru. Hudební kariéra i nelehký životní příběh jsou zatím budoucností…