ČD 266/2023   pátek 22. ZÁŘÍ 2023


Nové video Českotřebovského deníku:
Celorepublikové cvičení Policie ČR - ŽELEZNICE 2023  

Ve čtvrtek dne 21. září 2023 (a další bude 19. října) 2023 proběhlo v době od 7 hodin do cca 17 hodin v České Třebové, na vlakovém nádraží celorepublikové cvičení pořádkových jednotek Policie ČR s názvem „ŽELEZNICE 2023“. Cvičení se zúčastnily krajské pořádkové jednotky Policie ČR, 5 speciálních pořádkových jednotek Policie ČR a 1 jednotka speciální ochrany Ochranné služby Policie ČR společně s dalšími útvary, které spolupracují na zajištění veřejného pořádku při jeho hromadném narušení. Cvičení se konalo za plného provozu uvedeného vlakového nádraží v České Třebové, V lokalitě se pohybovalo větší množství policejních jednotek a techniky. kdo přišel a nevěděl tak prostě koukal. 
Na videu je část zásahu v železniční stanici a před budovou nádraží a komentovaná prohlídka unikátního specializovaného zásahového vozidla Policie, které je k dispozici v republice jen v jediném exempláři. Průběh cvičení byl klidný, občané byli informováni a železniční civilní provoz nebyl nijak příliš narušen. Cvičení se zúčastnilo na 300 policistů a 300 figurantů z řad žáků pražských policejních škol. Z jejich vystoupení bylo někdy vidět, že jim role problémového fotbalového fanouška docela sedí.  Zastavení vlakové soupravy bylo řešeno i  mimo stanici s vymezením koridoru pro odchod překážek. Policie také odváděla rozlícený dav  přes nástupiště, podchod a halu vyvádí fanoušky z vlaku do prostoru před nádražím, pomáhali policisté se psy. Počet policistů a figurantů byl asi stejným v praxi to trak asi být nemusí..... Policistů byl na Českou Třebovou nezvyklý počet, "policejní kolona" byla přes celou Slovanskou ulici od pošty po Korado a některá vozidla parkovala i v bočních ulicích. (mm)


Zahájena nová výstava v městském muzeu: Na houby !

Výstava, na které si přijdou na své jak přátelé výtvarného umění, ale i přírody, a zvláště pak mykologové. Výstava nesmírně zajímavá  bude otevřena v městském muzeu  do 12 listopadu.  Videoaktualita z vernisáže bude zveřejněna během zítřka a navíc, jak je muzejních výstav zvykem připraví Českotřebovský deník také dokument o této velmi zajímavé expozici. Zatím pár fotografií ZDE

Pátek až neděle bude patřit Českotřebovskému vinobraní.

Program je třídenní, v pátek začíná program od 16 hodin,. v sobotu a v neděli pak již od 13. hodiny.  Je bohužel hlášeno také deštivé počasí, uvidíme, jak se našemu město vyhne. Program je tradičně zajímavý, navíc bude zajímavý trh... A burčák, samopzřejmě!
 
Program Ekocentra Podorlicko v říjnu 2023

6.10. 2023 pátek
HOUBY OSTROVA MADEIRA 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška Hany Ševčíkové nás zavede na kouzelný ostrov Madeira a seznámí nás s místními druhy hub. Mgr. Hana Ševčíková je předsedkyní Mykologického klubu Brno a pracuje jako výzkumná mykoložka v Moravském zemském muzeu v Brně.
Akce je určena široké veřejnosti.  Vstupné dobrovolné
 
6.10. až 8.10. 2023 pátek – neděle  
VÝSTAVA HUB  Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Dvacátý ročník výstavy hub v Ekocentru Podorlicko přinese ukázky plodnic živých hub, odborný výklad, mykologickou poradnu, kvíz pro školy, soutěž pro děti, výstavku modelů hub, konzultace s českými i s italskými mykology.
Pátek 6. 10. otevřeno od 8,00 do 18,00
Sobota 7. 10. otevřeno od 9,00 do 17,00
Neděle 8. 10. otevřeno od 9,00 do 14,00
Akce pro veřejnost a školy. Vstupné: dospělí 40Kč, děti 20Kč.
 
19.10.2023 čtvrtek
PO STOPÁCH EBOLY  18.00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959 - Beseda
Společně s cestovatelem Honzou Šimůnkem navštívíme 3 státy západní Afriky Sierra Leone, Libérii a Guineu. Cesta party cestovatelů se konala v listopadu 2016 bezprostředně po epidemii EBOLY která postihla země západní Afriky v letech 2014 - 2016. Z cesty připravil Honza Šimůnek komentovanou video & foto prezentaci, ve které se zastavíme na zajímavých místech. Prozkoumáme hlavní města Freetown, Monrovia a Konakry. Navštívíme národní parky. Trasa vedla od  moře  do hor, do přírody, k vodopádům. Poznáme život obyvatel západní Afriky takový, jaký skutečně je.  
Akce je určena široké veřejnosti. Vstupné dobrovolné.   

 

Litomyšl testuje svoji zřízenou MHD - týden se jezdí zdarma

V týdnu od 18. do 22.9. se mohou občané svézt litomyšlskou MHD zdarma. Mají tak jedinečnou možnost vyzkoušet, jak tato služba funguje a zda by jedna z našich linek nebyla pro ně tou pravou spojnicí do školy, do práce, k lékaři nebo na nákupy. Zvýšení provozu MHD vnímáme jako cestu k udržitelné mobilitě a snížení provozu ve městě. Pojďte nám tedy pomoci tuto službu zlepšovat a zvýšit její vytíženost. Z toho důvodu je na stránkách města až do konce měsíce umístěn dotazník, kde nás můžete informovat jak jste s tou služnou spokojeni, jaké zastávky vám na jejích trasách chybí, jaká je pro vás adekvátní cena této služby apod.

V GALERII POD USTECKOU RADNICÍ ZAČAL OUSTECKÝ SALON 2023

Tradiční výstavu nyní pořádá městské muzeum a úspěšně navazuje na stejnojmennou výstavu, kterou mnoho let pořádal Klub přátel umění. V Galerii pod radnicí svou tvorbu vystavuje na 35 převážně amatérských tvůrců a umělců. Vystaveno je okolo sta prací, mezi kterými nechybí malby, kresby, fotografie, perokresby, koláže, kovaná plastika a řada dalších technik. O hudební doprovod vernisáže se postaralo seskupení ACRI TIBIA. Výstava je otevřena do 29. října.


1,5 milionu pro LTC Pardubice

Krajští zastupitelé na svém zářijovém jednání rozhodli o schválení individuálních dotací v oblasti sportu. Nejvyšší podporu získá tenisový klub LTC Pardubice, finanční příspěvek Pardubického kraje je určený na vybudování novostavby zázemí a úpravy sportoviště. Stávající 40 let stará budova v sousedství zámku je ve špatném technickém stavu a neposkytuje hráčům dostatečný komfort. To by se v budoucnu i díky pomoci kraje mělo změnit.
Klub nás oslovil s žádostí o pomoc a já jsem rád, že jsme našli se zastupiteli shodu a tenisty v jejich projektu podpořili. Příspěvek kraje bude v plné výši žádosti, tedy celkem 1,5 milionu korun. Dotace je vázaná na získání finančního příspěvku ze zdrojů Národní sportovní agentury. Podobně postupuje pardubický magistrát, který takto poskytne ještě vyšší sumu. Celkové náklady na vybudování nového zázemí se odhadují někde kolem 35 milionů korun. Náš příspěvek tedy nebude ve financování klíčový, ale chceme se k tomuto záměru přidat a podpořit jej, protože LTC Pardubice dělá už desítky let dobré jméno nejenom krajskému městu, ale našemu celému regionu, a to svými výsledky na turnajích napříč věkovými kategoriemi, tak i pořádáním turnajů, především Pardubické juniorky,“ uvedl radní pro sport a cestovní ruch Alexandr Krejčíř k poskytnutí dotace.
LTC Pardubice patří k nejprestižnějším tenisovým klubům nejenom ve východních Čechách. Tradičně sází na své odchovance a v soutěžích družstev mládeže patří k nejlepším v regionu. Jako jediný klub z našeho kraje je účastníkem nejvyšší soutěže dospělých v České republice - Tenisové extraligy. Oddíl je také aktivním pořadatelem závodních i rekreačních turnajů.
Na 96. ročníku Pardubické juniorky jsem hovořil se zástupci oddílu. LTC Pardubice patří mezi naše nejstarší a nejvýznamnější sportovní kluby. Na juniorce tady hrála budoucí esa, například Martina Navrátilová, Ivan Lendl, Petra Kvitová a celá řada dalších. Pokud chceme, aby se u nás v regionu po kurtech proháněli budoucí úspěšní reprezentanti, musíme jim k tomu poskytnout patřičné zázemí. To stávající v areálu pod pardubickým zámkem je nejenom morálně i technicky zastaralé, ale nedělá také nejen tenistům dobrou vizitku vizuálně. Proto jsem rád, že klub přišel s projektem, který i esteticky zapadne do celého prostoru,“ dodává hejtman Martin Netolický.

Kraj navýší podporu tradiční lidové kultury

Povinnou péči o tradiční lidovou kulturu zajišťují pro Pardubický kraj už řadu let odborníci z Hlinska a Veselého Kopce, z Muzea v přírodě Vysočina. Radní kraje na posledním zasedání rozhodli o uzavření nové víceleté smlouvy s vyšší podporou.
„Muzeum v přírodě se stará o nemateriální statky tradiční lidové kultury, vede a rozšiřuje jejich krajský seznam, sleduje dění v této oblasti a podporuje zachovávání tradic ve městech i na venkově z metodického hlediska. Zároveň navrhuje udělování titulu Nositel tradice lidových řemesel v Pardubickém kraji a pracuje s těmito řemeslníky na jejich propagaci při používání historických postupů výroby. Vzhledem k tomu každoroční smlouva v hodnotě 50 tisíc, později 60 tisíc korun pokrývala pouze 20 – 30 % celkových nákladů vyčíslených na tyto činnosti, rozhodli jsme se ˇod příštího roku uzavřít novou smlouvu na částku 100 tisíc korun ročně,“ informoval náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek.
Nositele tradice můžete vidět i na akcích Muzea v přírodě Vysočina. Například Josef Fidler, jehož ruční výroba žinylkových textilií je jak na krajském, tak i na národním seznamu tradiční lidové kultury, se nedávno podílel s pracovníky Muzea na otevření zcela nové expozice lnu a lnářství na Veselém Kopci. „Expozice je v původním domku s holubníkem hned v centru skanzenu, který dlouho býval v soukromém vlastnictví. Teď je rekonstruovaný a dozvíte se tu vše o pěstování lnu a výrobě lněných tkanin, dokonce si to můžete zkusit na tkalcovském stavu sami. Smutnou skutečností ovšem je, že pro textilní průmysl u nás pěstování lnu skončilo v roce 2010 a od té doby len dovážíme z jiných států,“ řekl Roman Línek, který se v uplynulém týdnu zúčastnil otevření nové expozice Muzea v přírodě Vysočina.