ČD 267/2023   sobota 23. ZÁŘÍ 2023


Nové video Českotřebovského deníku :  Z vernisáže výstavy NA HOUBY ! 

AKTUALITA
V Městském muzeu byla ve čtvrtek 21. dubna slavnostně otevřena výstava, na které si přijdou na své jak přátelé výtvarného umění, ale také milovníci přírody, a zvláště pak mykologové. Výstava nesmírně pestrá a zajímavá. V městském muzeu bude otevřena až do 12 listopadu.
Na vernisáži vystoupila s popisem expozic ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská a také mykolog spolupracující základní organizace ČSOP Podorlicko Česká Třebová Martin Mička. Na vernisáži byla velká účast veřejnosti a věřím, že poutavé téma a rozmanitost expozic zajistí také velkou návštěvnost výstavy. Hudební stránku vernisáže zajistila českotřebovská skupina Volnost. Českotřebovský deník natočil mimo předkládanou aktualitu z vernisáže natočil na výstavě daleko více materiálu, které budou využity v dokumentu o výstavě včetně rozhovorů s hlavními aktéry a komentovanou prohlídkou. Odkaz na video ZDE

Nové video Českotřebovského deníku: Českotřebovské vinobraní - 1. den

Tradiční Českotřebovské vinobraní má letos v roce 2023 19. reprízu. Vznikla tradice, která přináší svátky vína do tradičně pivařské oblasti. přináší ale současně hudbu a radost. Léto je už za námi, ale víno dozrálo a přináší možnost ochutnání z takového výběru, který není běžně během roku k dispozici. A navíc s třídenním kulturním programem. Je to akce, která vznikla spontánně, proto si ji važme o to víc. Dobře se ujala a na videu z prvního dne vinobraní 2023 poznáme, že má své příznivce, navzdory večernímu dešti. Další dny určitě pršet už nebude...Fotoreportáž z letošního vinobraní přinesene v neděli večer.  Odkaz na video ZDE

Pěšky do školy s Habrmankou! 

V týdnu od 18. do 22. září 2023 se naše škola zapojila do akce Pěšky do školy, kterou pořádá organizace Pěšky městem v rámci Evropského týdne mobility. Letos se do výzvy zapojilo téměř 450 škol různého typu a do školy po svých se tak vydalo přes 100 000 žáků z celé republiky.
A jak jsme se zapojili my? U vstupu do školy upozorňovaly na akci plakáty vyrobené dětmi a lákaly k zapojení. Před školou po celý týden ráno hrála hudba a moderátoři z řad našich žáků zpovídali příchozí. Některé třídy si navíc připravily doprovodné aktivity. Žáci natáčeli cestou do školy videa, která byla zveřejněna na sociálních sítích. Poslední den mělo velký úspěch ranní cvičení s hudbou. Zaregistrované třídy zaznamenávaly způsob dopravy žáků do školy, přičemž získávaly body, nejvíce za celou cestu pěšky, jízdu na koloběžce či na kole nebo využití hromadné dopravy.
Touto aktivitou jsme chtěli upozornit na nevyhovující dopravní situaci před školou, naučili děti více se hýbat, a aby se cesta do školy pěšky stala přirozenou a pravidelnou pro větší počet našich žáků.
ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.   Celá fotodokumentace je k dispozici v samostatném příspěvku ZDE

Vzpomínka
 
Dnes, 23. září 2023
si připomínáme 60. výročí náhlého úmrtí
našeho drahého, pana
MUDr. Otakara Štěpánka.
Zanechal po sobě hlubokou stopu
jak v profesním, tak v rodinném životě.

S úctou a láskou vzpomínají 
Marie Štěpánková
s dětmi a jejich rodinami.


MUDr. Otakar Štěpánek - 60 let od jeho úmrtí


Narodil se 19. prosince 1902 v Ostřešanech u Pardubic jako jeden z 5 synů Václava a Emilie Štěpánkových. Oba jeho rodiče záhy zemřeli a o výchovu dětí se starala svobodná sestra matky, „teta Tonička“. Protože syn Otakar byl nadaným žákem, byl doporučen vyučujícími na gymnázium,  které absolvoval v Pardubicích. Po maturitě odešel studoval na Lékařskou fakultu UK v Praze, kterou ukončil v r. l928. Po studiích pracoval v nemocnici v Uh. Hradišti, ve Zlíně a krátce v Ostravě.
Poté se chtěl osamostatnit a tak jej životní osudy zavedly do České Třebové, kde pracoval vždy  jako obvodní (praktický) lékař. V r.1940 postavil dům v Nádražní ulici č.1626, kde si zřídil slušně vybavenou ordinaci, ve které pracoval společně se svou manželkou, paní MUDr. Ludmilou Štěpánkovou. Bohužel v 50. letech (min. stol.) byla ordinace zlikvidována.
V té době měl i určité politické problémy, které se odrazily i v obtížném obstarávání dalšího pracovního místa. Ale oporou mu byli zaměstnanci ČSD, díky kterým tuto obtížnou situaci “ustál“ a pracoval jako jejich závodní lékař. Část pracovní doby ordinoval v budově železniční stanice a část v ordinaci Lokomotivního depa. S nadšením přivítal otevření nové železniční polikliniky 1.1. 1963, ale bohužel v témže roce - 23. září 1963 náhle umírá. Měl velkou radost, že v jeho šlépějích půjde také jeden z jeho synů, Pavel, který promoval v r. 1962, a mne, jako svou kolegyni přivádí do této rodiny. Poznala jsem svého tchána, pana MUDr. Otakara Štěpánka jenom krátce. Ale pokud mohu jeho osobnost charakterizovat: byl to člověk moudrý, laskavý, velkorysý, s velkou mírou nadhledu a také pochopení pro utrpení, starosti a problémy svých pacientů. Jistě žije v České Třebové ještě řada pamětníků, prosím, aby zavzpomínali se mnou.
MUDr. Marie Štěpánková s rodinou.

Kraj chce podpořit dostupnost poštovních služeb i v nejmenších obcích

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží pružně reagovat v rámci svých dotačních titulů na nejrůznější externí vlivy. Jedním z nich je také omezování dostupnosti pobočkové sítě České pošty. V té souvislosti již kraj vyhlásil dotační titul na podporu fungování pobočkové sítě v režimu pošta Partner. Nyní přichází s další možností spočívající v podpoře nákupu samoobslužných poštovních boxů. Obce mohou získat na jejich pořízení maximálně 60 tisíc korun.
„Zachování dostupnosti a případné rozšíření služeb na venkově patří mezi naše priority. Dlouhodobě tak podporujeme fungování venkovských prodejen, díky čemuž se podařilo celé řadě obcí výrazně pomoci s jejich chodem a provozními náklady. Kvůli omezování pobočkové sítě České pošty jsme se rozhodli nejprve vyhlásit dotační titul na pomoc se zřízením pobočky v režimu pošta Partner a nyní chceme možnosti menších obcí do dvou tisíc obyvatel ještě více rozšířit. Jedná se o možnost nákupu samoobslužných poštovních boxů, které mohou sloužit nejen pro doručení zásilek z jednotlivých e-shopů, ale právě také pro vyzvednutí poštovních zásilek, což je z mého pohledu velmi dobrá možnost jak zajistit zpřístupnění základní poštovní služby také v obcích, kde pošta historicky ani nebyla,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jedná se o boxy, které znají uživatelé především z větších měst od jednotlivých provozovatelů e-shopů. Naší snahou je podpořit integrované řešení, které bude právě obsahovat také spolupráci s Českou poštou. Proto neumožňujeme z této dotace pořízení boxů výhradně pro potřeby některého z provozovatelů e-shopů,“ vysvětlil hejtman.
Program obnovy venkova je zaměřen na trvalý rozvoj obcí, měst, městysů, svazků obcí (mikroregionů) a Místních akčních skupin Pardubického kraje. Dotace jsou určeny na financování běžného a investičního rozvoje, například na výstavbu, rekonstrukci, opravu, obnovu a údržbu venkovské zástavby, občanské vybavenosti, místních komunikací, chodníků, parkovišť, odstavných ploch, cyklistických a pěších stezek, veřejného osvětlení a veřejného rozhlasu, komplexní úpravu veřejných prostranství včetně údržby veřejné zeleně, týkají se také zřízení sběrného místa nebo dvora, integrovaných projektů venkovských mikroregionů a projektů MAS, projektů k rozvoji infrastruktury, podpory na provoz obchodů a podpory vzniku nebo provozu pošty Partner. „V případě nového dotačního titulu na pořízení samoobslužných poštovních boxů počítáme s podporou pořízení zařízení v částce maximálně 60 tisíc korun pro jednoho žadatele. Zároveň požadujeme po obcích spoluúčast ve výši minimálně 50 procent z pořizovacích nákladů u dodavatele, kterého si vybere sama obec. Provozní náklady a další smluvní podmínky jsou vždy součástí jednání obce s konkrétním provozovatelem samoobslužných boxů,“ řekl krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ PAVLA HOŠKA A TOMÁŠE VUČKU

Prof. Pavel Hošek, Ph.D. (*1973) je religionista, teolog a kazatel Církve bratrské. Přenáší religionistiku na Evangelické teologické fakultě UK v Praze. Zabývá se mimo jiné vztahem teologie a kultury a religionistickým výkladem krásné literatury. Knižně vydal takovéto analýzy díla J. R. R. Tolkiena, Carla Lewise, E. T. Setona a Jaroslava Foglara. Na českotřebovském večeru představí právě posledně jmenovanou knihu – Evangelium podle Jaroslava Foglara.
PhDr. Tomáš Vučka (*1977) je literární vědec, který působí v Ústavu české literatury a literární vědy na Filozofické fakultě UK. Na večeru v Kulturním centru bude prezentovat svou knihu Cesta za modrým světlem. Meditace nad texty Jaroslava Foglara.
PhDr. Blanka Kostřicová, Ph.D. přečte na úvod své recenze obou knih. Poté bude následovat autorské čtení obou hostů a beseda s nimi.
Přestože obě foglarovské knižní studie jsou psány s fundovanou odbornou erudicí autorů, jde zároveň o texty čtenářsky velmi přístupné, které jistě mohou potěšit všechny příznivce Foglarova díla a zájemce o ně.

Foglarovský večer se koná v pondělí 2. října v 19.00 v prvním patře Kulturního centra (korzo).