ČD 274/2023   sobota 30. září 2023


RETRO VYDÁNÍ - co bylo před deseti lety v září 2013    

Před deseti lety přijel do České Třebové poprvé prezident Miloš Zeman


Prezident republiky Miloš Zeman navštívil Pardubický kraj ve dnech 11. až 13. září. První den návštěvy ho doprovodila také dcera Kateřina. Hejtmanství připravilo pro prezidenta program nabitý tématy, která považuje za klíčová a v nichž by mohl prezident prakticky pomoci. Miloš Zeman se v každém z navštívených míst setká také se zástupci samosprávy a občany

První cen strávil v Pardubicích aby pak 12. září  přijel do České Třebové na Starém náměstí se setkal s občany, pak navštívil firmu CZ LOKO.  Oběd byl zajištěn v hostinci U Coufalů  (Předkrm: Šunkový kornoutek plněný křenovou šlehačkou, banketka Polévka: Hovězí vývar Hlavní chod: Pečená kachna s přílohou dle výběru, dezert: Domácí svatební koláčky)

Potom se krátce setkal s občany v obci Přívrat a dále pokračoval do společnosti SOR Libchavy, kde  se seznámil s výrobou autobusů. V Ústí nad Orlicí se také setkal s občany a pokračoval na návštěvu orlickoústecké nemocnice.  


Rákosníčkovo hřiště otevřeno 7. září 2013    

Investor akce - LIDL  otevřel v sobotu 7. září v České Třebové na sídlišti Lhotka letos již 17. dětské hřiště v hodnotě 1,5 mil. Kč z plánovaných devatenácti.  Česká Třebová  získala tuto investici darem díky 4071 hlasům v internetovém a SMSkovém hlasování, které probíhalo v únoru t.r. Tímto počtem hlasů se Česká Třebová umístila ve své kategorii měst do 25000 obyvatel na šestém místě ze sedmi postupových míst. V tomto smyslu  to vypadá, jako bychom dosáhli jen průměrný výsledek. Ve skutečnosti je třeba výkon Třebováků při hlasování  vysoko ocenit, protože dvojnásobně předčil  třeba vítěze kategorie větších měst  do 100 tis. obyvatel. Při hlasování v naší kategorii  Česká Třebová zanechala za sebou 65 (!!!) jiných srovnatelných měst. Prodejny LIDL mají také ve všech okolních městech a přece zde dosáhli  ve srovnání s Českou Třebovou jen malého počtu hlasů: Lanškroun (322 hlasů), Svitavy (232), Ústí n.O. (491)  Mor. Třebová (387) Vysoké Mýto (59).
Snad proto, že jsme se tak snažili, byla slavnost otevření Rákosníčkova hřiště v České Třebové tak veliká  a tak moc navštívená. Investor akce se opravdu ukázal v tom nejlepším světle a dokázal připravit pro první návštěvníky Rákosníčkova hřiště zajímavý celodenní program.  Přišly stovky lidí, rodičů i prarodičů s dětmi, možná tisíce. Podobně jako v jiných oceněných městech slavnost začala předáním symbolického klíče starostovi měst a a slavnostním přestřižením pásky, což ovšem nezajišťovali "papaláši", ale samotné děti a to ve velkém počtu. Bylo  krásné počasí, lepší sobotu si aktéři slavnosti nemohli přát.  Po zahájení  se pak všichni hned těšili na hlavního hosta Michala Nesvadbu z Kouzelné školky

Výstava k 90. narozeninám sboru Bendl 


 

Ve výstavní síni Kulturního centra byla ve středu 18.9.2013 v 18 hodin otevřena výstava k 90. výročí založení pěveckého sboru Bendl Česká Třebová. Kulturní program na vernisáži zajistil samozřejmě samotný Bendl, s hlavním projevem  vystoupil ředitel Kulturního centra doc. František Preisler. Výstava je velmi zajímavá, mapuje historii i současnost sboru. Na instalaci a přípravě výstavy se společně se členy Bendla podílela Mgr. Marta Demelová. Musela vybírat z 21000 (!) fotografií  z fotoaparátu Jiřího Kadavého, ze kterých bylo nakonec vybráno 310 nejlepších a nejzajímavějších. Exponáty se starší doby zajistilo pro výstavu Městské muzeum.  Výstavu z bude možné prohlédnout  v dalším týdnu, v pátek 20.9. večer se v Malé scéně uskutečnil  slavnostní koncert k výročí sboru Bendl. Na koncertě bude mít svou premiéru nově složený opus F. K. Zedínka, který s Bendlem historicky spolupracuje již od padesátých let. pro jubilejní koncert  a také tak trochu ke své devadesátce, kterou oslavil v srpnu t.r. připravil skladbu s názvem Píseň.  Samozřejmě bude také na koncertě přítomen. (mm)


Bendl slavil devadesátku v Malé scéně


V pátek 20. září se v ve zcela zaplněném sále Malé scény konal jubilejní koncert českotřebovského smíšeného sboru Bendl, kterým sbor připomněl zdejší kulturní veřejnosti již devadesátileté výročí od založení pěveckého sboru (1923). Byl to také současně úvodní koncert 52. koncertní sezóny českotřebovského Kruhu přátel hudby. Proto také úvod koncertu patřil předsedovi Kruhu přátel hudby RNDr. Jaroslavu Demelovi.
Místo dlouhého vzpomínání na úplné počátky sboru Bendl připomněl především posledních dvacet let činnosti a pozval také sbormistry, kteří  se na práci sboru v této době podíleli. Byla to např. Petra Kotyzová (Helebrandová), která mimo sbormistrovství Bendla také úspěšně vedla dětský pěvecký bor Kajetánek a také Mgr. Jiří Kadavý mladší, nyní působící na konzervatoři v Kroměříži. Dalšího sbormistra, se kterým si Bendl padl do oka, byl předčasně tragicky zemřelý Petr Pálka.  I ten zanechal na jubilejním koncertu svou stopu, neboť v programu nechyběly dvě části jeho Ralbické mše, kterou před lety společně nastudoval se sborem Bendl a lužickosrbským sborem Lilija z Ralbic: Aleluja a Sanctus.
Na koncert přišli i gratulanti.  Jako zástupce českotřebovské radnice popřála sboru Bendl  mnoho dalších úspěšných koncertů místostarostka Jaromíra Žáčková a gratulovat také přijeli zástupci pěveckého sboru Žerotín z Brandýsa nad Orlicí, se kterým Bendl úzce spolupracuje jak programově, tak i personálně, neboť někteří členové Bendla se aktivně zapojují i do práce sboru v Brandýse nad Orlicí. Mimo sbormistra Josefa Menšíka  také dirigovala dvě skladby druhá sbormistryně Bendla Pavla Skopalová. Zpívalo se  nejen česky, ale také v italštině, španělštině a angličtině, na koncertu měl Bendl možnost představit celou šíři svého repertoáru. Program koncertu obohatilo také vystoupení Jiřího Kadavého (klavír) a Alžběty Poukarové (violoncello). Na koncert přijela také delegace  z radnice v partnerském městě Agrate Brianza. přiletěli do Brna, ale objížďka na silniční trase na Českou Třebovou je zdržela natolik, že přišli až uprostřed koncertu. Naštěstí právě  před začátkem slavného sboru židovských otroků z Verdiho opery Nabucco.  Asi to režie chtěla, aby je Bendl v sále přivítal  v italštině.... Moderátorkou  večera byla Zuzana Kupková (Vondrová).


Jiří Štancl  fenomén ploché dráhy 


Třebovák Antonín Škach, plochodrážní novinář a pro Třebováky také soukromý učitel angličtiny. 
Těsně s koncem prázdnin vydal v orlickoústeckém nakladatelství OFTIS jeho dosud nejtěžší dílo, publikaci většího formátu s o 380 stranách s hmotností přesně 1 kilogram.  Pro mnohé Třebováky to může být velké překvapení. Pro fandy a znalce ploché dráhy tomu tak rozhodně není, protože Antonín Škach se zajímá o plochodrážní sport od svých  studentských let, jezdí na všechny domácí závody na ploché dráze (a je jich šedesát za rok!) a sem tam i do zahraničí.
"Motocyklovým fandou jsem se stal již jako chlapec,  fandil jsem také závodům automobilů do vrchu, které se počátkem sedmdesátých let jezdily na kozlovských serpentinách. Zajímala mne i plochá dráha, zvláště pak od roku 1986, kdy v blízkých Svitavách    otevřeli plochodrážní stadion Cihelna," říká Antonín Škach. "Auta a motorky mne také přivedly i k angličtině..."

Závodníci vzpomínali na časy, kdy jim patřily silnice

Rybník – V obci si v jednu zářijovou sobotu 2013 sobotu dali dostaveníčko pánové, kterým před třiceti lety patřily kopce i silnice v okolí. Setkání bývalých motocyklových a automobilových závodníků mělo na třicet účastníků. „Na jednu stranu jsem rád, že jsme tehdy měli pomalé motorky, protože díky tomu jsme se sešli v tak hojném počtu. Kdybychom měli dnešní motorky, polovina lidí by tu nebyla," konstatoval s humorem iniciátor setkání Olda Kopecký.
Závodníci, kteří vzešli z českotřebovské kolébky motorismu, pořádali závody do vrchu nebo známý Damníkovský trojúhelník. Jak připomíná spolupořadatel setkání Jiří Synek, mezi závodníky byla známá jména: „Výrazné úspěchy měl Bohuslav Vaňous, který byl mistrem republiky, nebo Vašek Eliáš, třetí z mistrovství republiky." Setkání přijel podpořit i Miroslav Felgr z Ústí nad Orlicí, majitel týmu Moto FGR. Setkání přátel motorismu uspořádali Olda Kopecký  a Jiří Synek.
Poznámka: setkání bývalých závodníků, ale i kaskadérů u Synků v Rybníku pokračují dodnes, budou i letos... (mm)