MLS
Pardubického kraje zná letošní oceněné
-
V průběhu Krajských dožínek, které se uskutečnily
v neděli 24. září na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích,
byly oceněny nejlepší výrobky od lokálních zemědělců a potravinářů. Ze
116 přihlášených produktů obdrželo titul MLS Pardubického kraje 26
výrobků. Slavnostního předávání se zúčastnil také krajský radní pro
venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
-
„Těší
mě, kolik šikovných i kvalitních zemědělců a potravinářů v Pardubickém
kraji máme. Někteří výrobci se ocenění MLS účastní dokonce už po
několikáté. Vybrat ty nejlepší regionální produkty bylo i tento rok
velmi složité. Mnou často opakované heslo – kvalitní, zdravá, bezpečná a
zde vyrobená potravina, bylo u přihlášených produktů vždy na velmi
vysoké úrovni. Dělá mi tak velkou radost, jaké potraviny a výrobky náš
kraj vytváří, prodává a konzumuje. Také si uvědomujeme, že za každým
produktem je obrovský kus práce. Proto se Pardubický kraj snaží
potraviny od lokálních producentů dále propagovat a podporovat.
Vyžadované přísné mechanismy k ochraně spotřebitele jsou zárukou
bezpečnosti a kvality místních výrobků. K prodeji kvalitních
regionálních potravin proto také motivujeme i venkovské prodejny, které
takto mohou získat dotaci z programu obnovy venkova,“ řekl radní pro
zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.
-
Hodnotící komise vybírala i tento rok vítěze ve
čtyřech kategoriích – Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Maso a
masné výrobky, Mléko a mléčné výrobky a Výrobky z medu a ostatní.
Slavnostní vyhlášení soutěže se opět uskutečnilo na Pernštýnském
náměstí. Návštěvníci dožínek si oceněné potraviny mohli zakoupit a
ochutnat ve stáncích. Pro své oblíbené výrobky mohli také hlasovat ve
spotřebitelské soutěži.
-
-
Seznam oceněných výrobků a
producentů MLS Pardubického kraje 2023:
-
Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky:
-
Pajuris (žitný chléb s jablečným pyré) – Mgr.
Tomáš Kroulík – Naše DOBRÁ pekárna
-
Žitný chléb Zrník – Ing. David Novák – Statek
Uhersko
-
Povidloň – Regína Gauglitz – Královské dobroty
-
Cibulák – Pekařství a cukrářství Sázava, s.r.o.
-
Rohový koláč – Pekařství a cukrářství Sázava,
s.r.o.
-
Nanukový dortík čokoládový – Marta Komárková –
Cake and Pie
-
Red Velvet – Angidorty s.r.o.
-
Zdobený medový perník – Jarmila Janurová – JaJa
Pardubice s.r.o.
-
-
Maso a
masné výrobky:
-
Klobása Jalapeňos – Řeznictví a uzenářství
Oldřich Čejka s.r.o.
-
Uzený bok bez kosti – Vračovice – Řeznictví a
uzenářství Morávek
-
Tomahawk steak – Maso uzeniny Polička, a.s.
-
Švandova pikantní klobása – Řeznictví Švanda,
s.r.o.
-
Uzený hovězí šál – Řeznictví Švanda, s.r.o.
-
Paštika z pečeného masa – Zemědělské družstvo
Rosice u Chrasti
-
Zlaté Škvarky – Zemědělské družstvo Rosice u
Chrasti
-
-
Mléko a
mléčné výrobky:
-
Sloupnické kefírové A2 mléko – Zemědělské
družstvo se sídlem ve Sloupnici
-
Sloupnický A2 Míša vaječný likér – Zemědělské
družstvo se sídlem ve Sloupnici
-
Lahodný sýr Kapiový – Petr Souček –
Minimlékárna Juliana
-
Měkký tvaroh – Diana Houdová – Statek Apolenka
z.s.
-
-
Výrobky
z medu a ostatní:
-
Tvarohovo smetanový krém – Josef Branda
-
Sudličkův meruňkový likér – Fonticulus, spol.
s.r.o.
-
Litomyšlský festivalový ležák – Veselka
Litomyšl s.r.o.
-
Sirup Černý rybíz, bazalka – Jsem Pecka
-
Zmrzlinový dukát – vlašský ořech v nugátově
polevě – Mgr. Monika Pavlisová
-
Sušený zeleninový bujón – do vývarů – Ing.
Martina Doskočilová
-
Med květový smíšený – Ing. Michaela Kinterová
-
-
Ocenění
Objev roku bylo uděleno výrobcům, kteří se soutěže zúčastnili poprvé.
-
Vítězem
této kategorie se stala Denisa Korečková – Cukrárna Levandule.
-
Objevem
roku byl zvolen i Karel Kopecký – Kopečková od Kopečka.
-
|