Českotřebovský deník 281/2024 

                                                       Pátek 11. října 2024 

 
Nadační fond Českotřebovska - jaký bude?

Má  pomoci zastavit odliv mladých a talentovaných lidí z našeho regionu,  bude klást za cíl podpořit dlouhodobý rozvoj města a jeho spádového území. Toho lze docílit například podporou vzdělávání nadějných studentů, kteří se věnují oborům užitečným pro zdejší podnikatele. Mezi další zvažované aktivity patří také podpora zahraničních stáží pro mladé absolventy, spolupráce s místními institucemi či podpora atraktivity regionu pro talentované osoby z jiných lokalit. Do fondu budou v případě souhlasného stanoviska zastupitelských sborů zapojeny finanční zdroje Pardubického kraje, města Česká Třebová i místních podnikatelů, kteří se v úterý sešli při svém prvním společném jednání.
Článek na toto téma, publikovaný na webu města, zatím neobsahuje nic konkrétního. Jen publikované fotografie ukazují, že v čele bude jistě město Česká Třebová zastoupené starostou, dále bude hrát významnou roli Pardubický kraj ( po pravé ruce starosty na jednání sedí úředník krajského úřadu pověřený právě organizováním podpory ekonomicky slabším  regionům (Českotřebovsko, Moravsko Třebovsko, Králicko a nově i Svitavsko) a svou úlohu může sehrát také Pardubický podnikatelský inkubátor, který slibuje oživit a otevřít v České Třebové svou pobočku s nově stanoveným názvem TO PINK. TO PINK po jarním otevření, které bylo spíše proklamací budoucí činnosti, přešel do stadia hibernace, tedy čekání na zajištění dotací s tím, že některé prostory se podařilo pronajmout a běží zde semináře podnikatelské akademie. Účastníky prvního společného jednání, které se uskutečnilo v týdnu  byli zástupci českotřebovských společností, které starosta Zdeněk Řehák během léta poctivě obešel a získal jejich příslib spolupráce. Kupodivu zde zřejmě nebyl delegovaný zástupce Krajské hospodářské komory ani její českotřebovské oblastní pobočky, která dosud vždy u jednání města s podnikateli bývala a která může jistě i v této aktivitě pomoci. Osobně iniciativu vedenou tímto směrem vítám, konečně zde vidím první společné jednání města, při kterém se hledá společná cesta k tomu, aby se zvýšila podnikatelská prosperita. Díky novému  nadačnímu fondu  by se měli  ve firmách v našem městě udržet kvalifikovaní lidé, aby neodcházeli  zajišťovat prosperitu jinam.
Dosud se setkání s podnikateli uskutečňovala na bází předávání informací a nyní je v počátcích model, ve kterém město a podnikatelé táhnou za jeden provaz. Každého to bude něco stát - tedy městskou (i krajskou) pokladnu a  počítá se i příspěvky zúčastněných podnikatelských subjektů. Vznikne tak fond, který může  pomáhat, pokud ovšem bude dobře formulován cíl a konkrétní účel. Zatím jsem  formulaci takového cíle ve zveřejněném textu nenašel, je to stále jen proklamace. Přitom je kde se inspirovat. Obdobné nadační fondy již fungují v jiných městech  i v blízkém regionu, nejde tedy o nový českotřebovský vynález. Má-li se podílet na vytvoření nadačního fondu městská a krajská samospráva, je třeba zastupitelům, kteří pro to mají zvednout ruku, dát něco víc než tuto vágní informaci. 
Česká Třebová má z nadačními fondy dvě zkušenosti. Ten první je Nadační fond Jana Pernera, který vznikl  na přelomu století a měl podporovat vysokoškolské studium na Dopravní fakultě Jana Pernera, diskokované tehdy také v České Třebové. Příspěvek byl tehdy i 200 tisíc korun ročně a škola zde za to podporovala studijní zaměření pro zdejší podniky a zřizovala Univerzitu třetího věku. Pak se zdejší pracoviště vlastně v r. 2014 odstěhovalo do Pardubic, ale podpora fondu pokračovala stotisícovou částkou dál. Přitom samo "sídelní město" fakulty Pardubice přispívalo vlažně, když už tak dalo 30 tisíc. Co článků jsem napsal, že to je špatně ale nic se nestalo. A další firmy z kraje nepřispívají vlastně nic. A tak řadu let fond z velké části financovala právě Česká Třebová a v podstatě z toho nic neměla. Nyní dává město také 30 tisíc jako Pardubice a fond je tím pádem před zrušením. 
Druhý fond je nadační fond Orlickoústecké nemocnice.  Je úspěšný, má za sebou hodně dobrých výsledků. Iniciátorem ale nebyla nemocnice, ani města, ale podnikatel (miliardář) Kvido Štěpánek z Jablonného na Orlicí . Zde je dán jasný účel , který se každý rok upřesňuje, do fondu přispívají firmy i města a obce v regionu, i když během let Orlickústecká nemocnice jako samostatný subjekt vlastně zanikla, fond jede dál a svůj vyhlášený cíl vždy splní . Přál bych si, aby nový Nadační fond Českotřebovska měl  také dobře vymezený a kontrolovatelný cíl, aby se dalo hodnotit, jak se splnil nebo nesplnil, aby byl skutečně prospěšný. Proto si myslím, že i první text, který byl zveřejněn, mohl být konkrétnější. Vždyť záměr nevznikl přes noc, ale pracuje se na tom už od léta. Mohl tedy obsahovat i příklady jeho využití v nějakém výčtu možností, které by bylo šlo posoudit a nikoliv jen přímou řeč starosty o tom. že půjde o nástroj, který dokáže efektivně zastavit odliv mladých lidí  z našeho města. To jistě fond sám nedokáže, k tomu musí mít mladí lidé také kde bydlet, dávat děti do škol a školek, a dále se profesně rozvíjet právě v našich podnikatelských subjektech.
A tak konkrétním příkladem byly prezentované aktivity, které uvedl  J. Janků z Pardubického inkubátoru PPINK, Zaměřená právě na školy a jejich absolventy. Jde o zřízení Mikrocertifikačních kurzů v České Třebové (se kterými již dříve také přišla Krajská hospodářská komora).  Zde by byly spojeny s činností Třebovsko-orlického podnikatelského inkubátoru TO-Pink. MM  (Fotografie z webu města Česká Ttřebová)

BURZA FILANTROPIE OPĚT POMÁHALA - HLÁSÍ REKORDNÍ VÝTĚŽEK !


Celkem 734 309 korun vynesla letošní Burza filantropie pro okres Ústí nad Orlicí. Unikátní akci, která propojuje neziskové organizace s podnikatelským a veřejným sektorem, uspořádala Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) společně s Pardubickým krajem.  Je to rekord v dosavadní historii Burzy filantropie na Orlickoústecku
„Máme obrovskou radost. Na Orlickoústecku jde o rekord v dosavadní 13leté historii Burzy filantropie. A to v počtu donátorů, podpořených projektů a především peněz, které se podařilo získat. Děkujeme neziskovkám za jejich odvahu, donátorům za štědrost,“ uvedla ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, garantka a fundraiserka Burzy filantropie Jana Machová.
„Když jsme s Burzou filantropie v Pardubickém kraji v roce 2011 začínali, vůbec jsme netušili, kam až se můžeme dostat. Moc nás těší, že neziskové organizace dokáží připravit skvělé a velmi pestré projekty z různých oblastí, na které donátoři slyší a dává jim smysl je podpořit. I tentokrát byly všechny zajímavé. Velký dík patří všem, kdo se s námi podílí na tom, že se z Burzy filantropie stal fenomén. Za celou dobu historie burz jsme v Pardubickém kraji podpořili 555 projektů, a to částkou 21 024 044 korun,“ radoval se radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Je úžasné, jak se za letošní rok povedlo posunout Burzu filantropie zase o kousek dál. Vždyť za čtyři odpoledne se ve čtyřech okresech Pardubického kraje podařilo získat na prospěšné projekty více než 2,5 milionu korun,“ poznamenal Pavel Šotola, který byl za svou jubilejní 60. účast na Burze filantropie odměněn sladkým dárkem v podobě dortu.
Kdo byl letos na orlickoústecké burze podpořen? Donátoři na orlickoústecké burze podpořili například novou skautskou klubovnu v Žamberku či zahradu a prostory Sboru Jednoty bratrské v Chocni pro děti, maminky i babičky. Dárci přispěli též na přednášky a workshopy o duševním zdraví orlickoústecké Péče o duševní zdraví, nový relaxační prostor pro hendikepované na pracovišti Sdružení Neratov v Červené Vodě či nové spotřebiče do kuchyní pro klienty chráněného bydlení vysokomýtské Bereniky, která pomáhá klientům s mentálním hendikepem. Mezi úspěšnými žadateli byl i projekt Oblastní charity Ústí nad Orlicí Bez bolesti až do poslední chvíle či rozšíření nabídky možností kontaktu s orlickoústeckou Linkou důvěry prostřednictvím chatu. „Na Burze filantropie je unikátní také to, že zde vznikají nová partnerství a spolupráce, a to i mimo tento projekt. Vedle finanční podpory si tak neziskové organizace z Orlickoústecka odnesly rovněž nabídky na propagaci svých aktivit, dobrovolnickou činnost nebo jinou formu pomoci, která by se jim mohla hodit. Těší mě, že i to vnímají jako další přidanou hodnotu Burzy filantropie,“ dodala ředitelka Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) Jana Machová. Bližší informace o Burze filantropie je možné získat na webu www.burzafilantropie.cz.
Město Česká Třebová konkrétně podpořila tyto projekty (celkovou částkou 50 tisíc Kč) :
Spolek Spirála Česká Třebová - Sedíme!
Oblastní charita Ústí nad Orlicí - Bez bolesti až do poslední chvíle
Péče o duševní zdraví z. s. - Prostor mysli: Přednášky a workshopy o duševním zdraví  
Kontakt Ústí nad Orlicí - Linka důvěry "Napsat může každý..., i vy..."
Berenika - Vysoké Mýto, o. p. s. - Nové spotřebiče do kuchyní pro klienty chráněného bydlení 
Také město Ústí podpořilo prezentované projekty celkem částkou  50 tisíc korun.

Aktuálně na fotografiích : Zasedačka po rekonstrukci v provozu

Je říjen a tak se již začala využívat také nově rekonstruovaná zasedačka v I. poschodí (staré) radnice, kde probíhají různá pracovní jednání komisí, výborů a také pracovních skupiny, kam často zveme i hosty odjinud. Snad právě proto bylo letos rozhodnuto o provedení  náročné a také finančně nákladné (3 miliony Kč) rekonstrukce. Po rekonstrukcí je tato prostora vybavena podle projektu i možností variabilního uspořádání nábytku, který umožňuje připojení k elektrickým i datovým sítím. Připojení k sítím skutečně funguje. Je zde také trvale instalována možnost projekce hned ve dvou směrech a prostor byl nově architektonicky upraven. Osobně jsem zde již absolvoval jednání finančního výboru. Zatímco pozornost některých prvních návštěvníků je zaměřena na kvalitu řemeslného provedení interiéru, kde je jistě možné řadu věcí vytknout, tak mně osobně zajímá spíš využití instalované techniky tak, aby se investice vyplatila. Možná není využívání  ještě zavedeno, ale právě na jednání finančního výboru, kdy je třeba vysvětlit a posoudit  v desítkách tabulek jak provedené, tak připravované rozpočtové změny, jsem předpokládal, že bude projekce oživena a jednání tak nabude jinou kvalitu. Zatím se tak nestalo, stejně jako na předjednání změn rozpočtu se zastupiteli, které se konalo den předtím.  Město by přece mělo ukázat, že nová investice byla potřebná a projeví se na nové kvalitě práce a zamezí tomu, aby si museli členové výboru  podklady doma tisknout nebo si nosit vlastní počítače. Ovšem všechno proběhlo "postaru", možná ještě projekce nefunguje. Na majetkové komisi nebo radě města je však využití projekce běžné, i když se musí na jednání v malé zasedačce vždy instalovat. Je to tedy v lidech. A pokud je vše podle mínění, že se stejně všechno projedná a schválí i bez využití nové techniky, tak se pak nemusela do zasedačky ani pořízovat a peníze se měly dát na potřebnější věci....  (mm)

Porovnejme videa Českotřebovského deníku:
ZUŠ OPEN 2024 ( 1. a 2. díl videa)   Také jarní a podzimní trhy 2024

     

Tento týden do ekocentra Podorlicko na výstavu hub  - Začíná v pátek !

Výstava hub v Ekocentru Podorlicko přinese ukázky plodnic živých hub, odborný výklad, mykologickou poradnu, kvíz pro školy.
Součástí výstavy budou fotografie hub mykologa Martina Mičky.
Pátek 11. 10. otevřeno od 8,00 do 18,00
Sobota 12. 10. otevřeno od 9,00 do 17,00
Neděle 13. 10. otevřeno od 9,00 do 14,00
Vstupné: dospělí 40 Kč, děti 20 Kč.                                                                                                                        Jaká byla loňská výstava ?  Uvidíte na videu  ZDE



LUBOŠ MALINA & ROBERT KŘESŤAN ZVOU NA KONCERT DO ČESKÉ TŘEBOVÉ


Jde o koncert Ivo Viktorin Tria s hosty, který se uskuteční jako sedmý pohodový pátek ve velkém sálu Kulturního centra v České Třebové, Jako hosté budou právě Luboš Malina a Robert Křesťan, kteří samozřejmě také vystoupí a hlavně se zúčastní křtu nového alba skupiny Ivo Viktorín trio. Jako host vystoupí také GANKINO QUINTET, jehož členem je také českotřebovský kontrabasista Jakub Janíček a s ním mimořádně také houslista Adam Janíček! Pořad bude uvádět v České Třebové populární JAN ČENSKÝ. Vstupenky jsou již v předprodeji a s pozvánkou přichází na krátkém videu také Luboš Malina a Robert Křesťan


Průtah Lukavicí u Žamberka kompletně dokončen

Letošní bohatá stavební sezóna se pomalu chýlí k závěru, radost můžou mít například v Lukavici na Orlickoústecku, kde po více než roce končí práce na opravě průtahu obcí. 
Rekonstrukce silnice II/310 v Lukavici začala loni v září a projekt se podařilo dokončit v mírném předstihu oproti původním plánům ve čtvrtek 10. října. „V minulosti jsme opravili úsek této komunikace mezi Letohradem a Lukavicí, nyní jsme dokončili průtah obcí a do budoucna bychom se rádi věnovali navazující části mezi touto obcí a Žamberkem. Opravovaný úsek měřil zhruba 2700 metrů, a kromě povrchu silnice jsme řešili i nové odvodnění, rekonstrukci autobusových zálivů či výměnu obrub. Mosty nebyly součástí letošních oprav, protože by bylo téměř nemožné je dělat současně se silnicí, ale máme připravený projekt na rekonstrukci všech čtyř. Také nás čekají opravy objízdných tras, protože tamní komunikace dostaly pořádně zabrat. Místní se ale už konečně mohou těšit ze zbrusu nové silnice, která vyšla na zhruba 76 milionů korun s daní,“ uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. 
Podle hejtmana Martina Netolického bude nová krajská samospráva další práce na budoucích opravách mostů a silnice v úseku Lukavice – Žamberk detailně koordinovat s obcemi, jelikož je nutné zajistit dobrou dopravní dostupnost v území. „Silnice mezi Žamberkem a Letohradem je velmi frekventovaná a se složitým hledáním objízdných tras. Proto je nutné velmi detailně plánovat nejen harmonogram opravy jednotlivých úseků, ale komunikovat také s místními samosprávami, o což se snažíme. Po dokončení druhé etapy, což je právě průtah Lukavicí, nás čeká poslední část a to je úsek od Lukavice až do Žamberka,“ řekl hejtman Martin Netolický.

    

Terapeutická linka Sluchátko nabízí rozšířenou pomoc také obětem povodní

Terapeutická linka Sluchátko, která nabízí bezplatnou telefonickou psychoterapii pro občany ve všech krajích České republiky včetně Pardubického, se rozhodla pomoci i těm, co se musí vypořádat s následky nedávných povodní.
Šest telefonických rozhovorů zdarma . „Všem lidem, kteří se cítí být zasaženi nebo jsou oběťmi této události, poskytneme rozšířenou podporu. A to ve výši až šesti navazujících psychoterapeutických rozhovorů po telefonu zdarma,“ konstatovala zakladatelka a ředitelka Terapeutické linky Sluchátko Kateřina Novotná  Po zavolání na telefonní číslo 212 812 540 budou volající spojeni s psychoterapeutem, který se jim bude bezplatně věnovat. Následně si spolu domluví další zavolání tak, aby byla zajištěna kontinuita péče a volající nezůstal na své problémy sám.
Linka je určena těm, co mají trápení na duši „Linka je určena všem, kteří mají trápení na duši. Naším cílem je pomoci každému s tím, co ho trápí, poskytnout mu informace, jak může být psychoterapie užitečná a pomoci zlepšit kvalitu jeho života,“ shrnula Kateřina Novotná.  „Naše pomoc po telefonu je bezplatná, anonymní a okamžitá,“ zdůraznila ředitelka terapeutické linky, která byla založena v roce 2020 během první koronavirové vlny. „Klient získá psychoterapeuta pro období, kdy se ocitne bez přímé psychoterapeutické pomoci na místě nebo možnosti docházet na setkání,“ vysvětlila výhody služby.
Projekt podpořil i Pardubický kraj a Burza filantropie   Pardubický kraj terapeutickou linku podpořil na letošní Burze filantropie, jejímž cílem je propojovat neziskové organizace s podnikatelským a veřejným sektorem a získávat peníze na bohulibé projekty. Šlo o projekt s názvem Sluchátko volá Pardubice. „Za podporu moc děkujeme,“ dodala zakladatelka a ředitelka Terapeutické linky Sluchátko.
Včasná, rychlá a bezplatná pomoc je velmi důležitá  „Uvědomujeme si, že včasná, rychlá a bezplatná pomoc je v obtížných životních situacích velmi důležitá. I proto jsme podpořili projekt Sluchátko volá Pardubice,“ vysvětlil radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Lokomotiva hockey info:  CZECHICEHOCKEY.TV i v ČT

Czechicehockey.tv je streamovací službou, která nabízí možnost sledovat hokej z více než 80 stadionů po celém Česku a zvýšit tak popularitu tohoto sportu, a to napříč všemi věkovými kategoriemi.
Kromě zprostředkování hokejových zážitků divákům nabízí služba také možnosti růstu jednotlivých klubů! Hokejové týmy mají k dispozici data, prostřednictvím kterých mohou trenéři analyzovat tréninky i zápasy, a tím přispět k lepší efektivitě týmu a budoucím úspěchům. 
Jestliže nemůžete fandit přímo z tribuny, vytvořte si účet na Czechicehockey.tv, ať vám nic neunikne!

Program Kulturního centra na říjen
Program akcí Městského muzea v říjnu
Program městské knihovny na říjen
Souhrn plánovaných akcí v říjnu
Program DDM Kamarád v říjnu
Program ČSOP Podorlicko v říjnu


Úmrtí v říjnu a září  - aktualizace 8/10:  Gloserová Vlasta, 89 let, ČT, Smolík Karel, 74 let,  Zýka Jaroslav, 90 let, Zhoř 38, Ivana Bártová, 72 let, Vladiboj Zajíček, 75 let.  Zdenka Vašinová, 83 let, Věra Jenyštová, 78 let, Aleš Koktavý, 68 let, Kunčina,  Miroslav Řehák, 56 let, Žichlínek, Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let,  Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let,    Více v rubrice Úmrtí ZDE)

AUTORSKÉ ČTENÍ V RÁMCI CYKLU BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ
JAN WIENDL, FRANTIŠEK WIENDL: OPLOCENÝ ČAS

Jde o knižní rozhovor syna Jana (*1969) s otcem Františkem (*1923), který se jako mladý muž zapojil nejprve do protinacistického, poté i protikomunistického odboje. V padesátých letech byl deset let vězněn v uranových koncentrácích na Jáchymovsku. O tomto pekle i o dění před svým zatčením vypráví velmi střídmým, nepatetickým, věcným způsobem, a také s velkou skromností. Celou knihou prolínají též další atributy Františka Wiendla – statečnost, opravdovost, čestnost, a také vřelý vztah k rodičům i ke kamarádům. Jeho životní příběh může být ilustrací českých dějin 20. století.
František Wiendl se 31. prosince 2023 dožil sta let. I to jako by bylo vítězstvím tohoto statečného „mukla“, tedy „muže určeného k likvidaci“, nad zločinným komunistickým režimem.
Blanka Kostřicová přečte v úvodu svou recenzi knihy, poté bude následovat čtení Jana Wiendla, jemuž bude sekundovat Bedřich Ducháček.
Čtení se koná v pondělí 14. října v 18.00 v prostorách korza Kulturního centra.

 

 

Výběr z publikovaných videí z podzimu 2023

Nová videa Českotřebovského deníku:



  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?