Českotřebovský deník 284/2024 

                                                       pondělí 14. října 2024 

 

Nové video Českotřebovského deníku: Setkání pracovníků ÚZCHV Česká Třebová


Textilní výroba V České Třebové na Křibu se začala rozvíjet v továrně firmy Emanuel Franke od roku 1916.  Továrna se stále rozšiřovala a v roce 1945 měla již přes 100 zaměstnanců. Po znárodnění zůstala v trustu Českých vlnařských závodů, ať se postupně jmenovala TEXTILANA, ORLANA, VITKA či MOSILANA. S rozvojem československého vláknařského průmyslu nastala naléhavá potřeba vyráběná chemická vlákna zavádět do textilního zpracovatelského průmyslu, provádět zkoušky jejich kvality a servisní činnost v textilních podnicích. Proto byl v objektech tehdejší Mosilany Česká Třebová roku 1962 zřízen Ústav pro zpracování chemických vláken (ÚZCHV). Ústav byl postupně vybaven na tehdejší dobu moderním výrobním a laboratorním zařízením. Byla zde zřízena státní zkušebna č. 220 pro kontrolu kvality chemických vláken, v poloprovozech přádelny, tkalcovny, pletárny, barevny a zušlechťovny byly ověřovány výsledky výzkumu a vývoje pro textilní podniky.
V roce 1996 byl ÚZCHV zprivatizován společným projektem firem SPOLANA Neratovice a SINDAT Praha a vzniklý subjekt SPOLSIN, spol. s r. o. pracoval nadále se stejným zaměřením. Od 1. ledna 1999 pak vznikla akciová společnost.

Aktuálně na fotografiích: Jak to vypadá na podzim v Borku

Jde o oblast za budovou Prádelny a čistírny J. Fišera, která byla až do roku 2017 po likvidaci následků po sovětské armádě  v přírodním stavu s vyčištěnými rybníčky . Potom město část této velké parcely odprodalo k podnikání firmě zabývající se zpracováním demolic. (To jsou ty plochy na posledních fotografiích.)  Firma potřebovala další prostor  a tak jej získala.  U cesty k rybníčkům  je nyní závora, která ovšem naznačuje "ať sem nikdo nechodí", i když cesta není soukromá, vede po městském pozemku. Závora zde ale podle upřesnění instalována společností Eko Bi.  Je to jako zapomenutý kraj, byť blízko civilizace. . Podle mého zjištění se  zde s úpravou terénu počítá, tak věřím, že za rok to už bude vypadat jinak....
 

Sportovní víkend nové výsledky 

Fotbal   
A tým hrál v Lanškrouně a výsledek byl očekáván  jako významný ukazatel skutečné výkonnosti  českotřebovského fotbalového klubu. Lanškroun sice letos nehraje na špici tabulky, ale přesto zde  existuje velký zájem veřejnosti na dobrých výsledcích místního týmu. Zápas byl naštěstí na záznamu TVCOM.cz a krátký sestřih ukazuje rozhodující dvě minuty zápasu (od 30 do 33 minuty), kdy padly ob góly. První gól padl do českotřebovské branky v 30. minutě po slibné akci lze říci, že tímto gólem vyvrcholila předchozí ¨útočná snaha domácích. Českotřebováci ovšem díky Vojtěchu Novotnému velmi rychle odpověděli neméně důrazně. Také v dalším vývoji zápasu  měli v poli převahu. ke konci zápasu však získávali půdu domácí. Na skóre se nic nezměnilo, i když těsně před koncem měla k dobru zajímavou standardní situaci... Diváci, který zápas mohli sledovat si však jistě museli všimnout i toho, jak špatný trávník mají v Lanškrouně na fotbalovém stadionu, s českotřebovskou trávou se to opravdu nedá srovnávat.

Sestava Česká Třebová:  Janůj Jan  Jiřánek Jakub Deml Matěj Deml Jan Hýbl Lukáš  Krása Matěj Müller Patrik  Polášek Matěj  Vaňous Zdeněk [K]  Novotný Vojtěch , Fric Šimon Borek Matěj Jelínek Jakub  Barbořák Denis Hotmar Jakub

Rozhodčí: Bouz Tomáš – Zeman Josef, Zerzán Miloš. Delegát: Reinberg Pavel. Hřiště: Lanškroun. Diváků: 150.
V tabulce je FK Česká Třebová po 10 kolech na 1. místě s bodovým náskokem před Letohradem.
B tým Fotbalového klubu hrál v sobotu v  Jehnědí s  nedařilo se.  Jehnědí  přitom v tabulce sídlilo na předposledním místě. A přesto Česká Třebová prohrála a to docela vysoko 5 : 1, když v poločase prohrávala už 3 : 0. Jedinou branku hostující České Třebové dal na začátku 2. poločasu ve 48. minutě  Denis Barbořák. Největším nebezpečím pro  branku hostů byl domácí útočník Jan Gregar, který dal tři branky.
Sestava Česká Třebová B : Brejcha Štěpán Popelka Matěj  Horák Dominik [K] Hýbl Lukáš Fečko Marek Flídr Jan Bohunek Ondřej Barbořák Denis Kovář Vojtěch Kubát Jiří  Jelínek Jakub Hýbl Vojtěch Navrátil Dominik, Mazura Tomáš Hanik Maxim  Kolář Matěj Rozhodčí: Vojta Jan – Lukášek Jiří, Machka Jonáš. Delegát: Pavlas Jiří. Hřiště: Jehnědí. Diváků: 80. 

Hokejbalisté přijeli z Poličky bez vítězství :  SK Kometa Polička - Lokomotiva Česká Třebová 7 : 3

Branky TJ Lokomotiva Česká Třebová : 14:20  Broulík Michal Švec Štěpán , Pirkl Oliver¨ 15:25 Švec Štěpán Válek Michal , Kříž Lukáš  20:09 Pirkl Oliver
Tresty pouze na straně týmu SK Kometa Polička: 30:44 Štefka Filip 2 Podražení 31:47 Hejtmánek David 2 Vysoká hůl 37:45 Augustin Filip 2 Krosček 40:21 Hejtmánek David 2 Nesportovní chování.
Sestava TJ Lokomotiva Česká Třebová:
Broulík Michal Doubrava Tomáš Kříž Lukáš Laštovica Ondřej Mrštný Michael Hynek Josef c Nekvinda Jan Pirkl Oliver Smutný Zdeněk Stráník Josef Švec Štěpán a Válek Michal a Valíček Martin Sterenčák Lukáš  Břeň David.
Sterenčák byl v brance po celý zápas, z 31 střel bylo 7 gólů v síti Lokomotivy. Účinnost 77.42%. V tabulce je Lokomotiva na 1. místě, ale stíhána Kometou Polička, která má dva zápasy k dobrfu a zatím ještě neprohrála.

Basketbal

Basketbalový víkend pokračoval dvěma nedělními zápasy, ve kterých byly českotřebovské týmy úspěšné
SKB Česká Třebová - Sokol Stěžery 86: 44.  Utkání 4. kola Východočeské  basketbalové ligy žen sehrálo v neděli 13. října dopoledne a skončilo přesvědčivým vítězstvím domácího týmu
Body domácích:  Nela Škeříková 12, Natálie Svobodová 7, Natalie Melnyková 1, Lucie Zahálková 6, Vendula Hrdličková 14,  M. Tomšů 11,  Berenika Gultová  12, Jolana Severová 8, Nela Borková 6, Veronika Hrdličková 9.
V tabulce Východočeské ligy žen po neúplném  4 kole  SKB Česká Třebová v desetičlenné tabulce na 5. místě,  má jeden zápas k dobru.
SKB Česká Třebová - BK Přelouč 88:75.  Utkání 4. kola  Východočeského přeboru mužů. V dvanáctičlenné tabulce přeboru je po neúplném 4. kole SKB Česká Třebová na 9. místě, má zatím jeden zápas k dobru.
Úspěšnost hráčů Jonáš Škop 44,. Šimon Kovář 15, Filip Klejch 8, Matouš Jelínek 6, Štěpán Kovář10,  Petr Špajs 2,  Samuel Tomeš 3

Lední hokej - Oblastní liga ledního hokeje

Lokomotiva Česká Třebová - Litomyšl B 4 : 5 První zápas na domácím ledě byl zajímavý až do konce.
Ještě 4 minuty před koncem  byl stav 2 : 4 a ještě pak padly 3 branky poslední dokonce 9 sekund před závěrečnou sirénou. Nechybělo mnoho a českotřebovský mladý tým by získal do soutěže první bod.
Podrobnosti k zápasu budou dodatečně. Představujeme nově zvoleného kapitána týmu Tomáše Čejku a asistenty Daniela Kráíle a Radovana Holuba.
 

Výsledkový servis  - lední hokej v týdnu 


   


SALON FOTOKLUBU OKO V ÚSTECKÉ GALERII POD RADNICÍ

Přehlídku tvorby současných a bývalých členů Fotoklubu OKO Ústí nad Orlicí najdete od 9. října v Galerii pod radnicí. Výstava přestavuje práce 8 současných členů a 2 již nežijících členů, Mijata Mandiće a Olina Ambrože. Výstava je v galerii k vidění do 27. října.


CENY ZA POČIN ROKU (ZA ROK 2023) V ÚSTÍ NAD ORLICÍ BYLY PŘEDÁNY V KOMORNÍM PROSTŘEDÍ OBŘADNÍ SÍNĚ RADNICE
V obřadní síni města bylo 10. října předáno ocenění Počin roku za rok 2023. Ocenění města bylo uděleno za projekt Tělu jméno – jménu duši těmto čtyřem osobnostem - Mgr. Blance Petrovické (při přebírání ceny byla zastoupena Janem Šípkem), Jiřímu Fikejzovi, Ing. Petru Bodlákovi a Alexandru Kozákovi, a to za ověřenou identifikaci obětí osvětimského transportu a navržení, instalaci a odhalení pamětní desky v roce 2023 na městském hřbitově.  Projekt Tělu jméno – jménu duši vrací jména dosud neznámým obětem transportu smrti č. 6226 pohřbeným v Ústí nad Orlicí. Projekt pokračuje dalším pátráním, založeny byly webové stránky www.pamatujou.cz a pracuje se také na knize. Předávání cen města se letos odehrálo v komorním prostředí obřadní síně. Letos se sešlo méně nominací než v jiných letech, dva došlé návrhy na udělení ocenění Cena města Ústí nad Orlicí neschválilo zastupitelstvo města.  Ocenění Počin roku tak bylo jedinou předanou cenou.  

Pozvánka na vernisáž piaristické výstavy v Litomyšli

Takováto akce v Litomyšli ještě nikdy nebyla. Na slavnostním zahájení bude také představena a dána do prodeje více než 500stránková kniha Piaristé v Litomyšli (editoři Martin Boštík a Stanislav Vosyka), v níž je mj. rozebrán obsah Klácelova spisu Mostek, což je vlastně výklad myšlenek litomyšlského piaristického filozofa Bonifáce Buzka.

LUBOŠ MALINA & ROBERT KŘESŤAN ZVOU NA KONCERT DO ČESKÉ TŘEBOVÉ


Jde o koncert Ivo Viktorin Tria s hosty, který se uskuteční jako sedmý pohodový pátek ve velkém sálu Kulturního centra v České Třebové, Jako hosté budou právě Luboš Malina a Robert Křesťan, kteří samozřejmě také vystoupí a hlavně se zúčastní křtu nového alba skupiny Ivo Viktorín trio.

Jako host vystoupí také GANKINO QUINTET, jehož členem je také českotřebovský kontrabasista Jakub Janíček a s ním mimořádně také houslista Adam Janíček! Pořad bude uvádět v České Třebové populární JAN ČENSKÝ. Vstupenky jsou již v předprodeji a s pozvánkou přichází na krátkém videu také Luboš Malina a Robert Křesťan


Zlaté kříže II. třídy jsou již v rukou oceněných dárců krve

Český červený kříž spolu s Pardubickým krajem pořádal každoroční celokrajské předávání Zlatých křížů II. třídy za 120 odběrů krve nebo krevních složek. V letošním roce registr nasčítal celkem 97 dárců, kteří splnili limit 120 odběrů.
„Jsem moc ráda, že většina z dárců je už o několik odběrů dál, a přesto, že už za sebou mají tak úctyhodné číslo, nechají si odebrat krev či plasmu znovu. Skvělé je, že si občané Pardubického kraje stále vybírají transfuzní stanice v Nemocnicích Pardubického kraje a dávají tak přednost beznárokovému dárcovství před soukromými společnostmi,“ sdělila Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví, která předávala ceny dárcům.
V tento slavnostní den, který se poprvé uskutečnil v prostorách Gočárovy galerie Automatických mlýnů, se sešlo pět desítek dárců z celého našeho kraje, přesto transfuzní stanice stále vyhlašují výzvy pro nové zájemce o darování krve.
Každý z nich projde zdravotní prohlídkou u lékaře, kde zjistí svůj zdravotní stav, a pokud je vše včetně krevního obrazu v pořádku, může být puštěn k samotnému odběru. Krev může darovat každý zdravý člověk ve věku mezi 18 a 65 lety, kteří váží alespoň 50 kilogramů. Během jednoho odběru plné krve se odebere až 450 ml, což je hodnota, která může zachránit až čtyři lidské životy. Podrobnosti zájemci najdou na stránkách www.cervenykriz.eu.

    


Lokomotiva hockey info: 
Předprodej permanentek zahájen
Pokud máte zájem o sezonní permanentku včetně Vašeho místa, kontaktujte nás na emailu info@lokomotivahockey.cz . Cena permanentky je 520 Kč. Platí pro všechna domácí utkání a play-off našeho mužstva mužů. Výdej vstupenek bude před prvním domácím utkáním
Jednotné vstupné na sezónu 2024/2025 bylo stanoveno na 60 Kč.
Děti do 10 let zdarma.

Program Kulturního centra na říjen
Program akcí Městského muzea v říjnu
Program městské knihovny na říjen
Souhrn plánovaných akcí v říjnu
Program DDM Kamarád v říjnu
Program ČSOP Podorlicko v říjnu


Úmrtí v říjnu a září  - aktualizace 8/10:  Gloserová Vlasta, 89 let, ČT, Smolík Karel, 74 let,  Zýka Jaroslav, 90 let, Zhoř 38, Ivana Bártová, 72 let, Vladiboj Zajíček, 75 let.  Zdenka Vašinová, 83 let, Věra Jenyštová, 78 let, Aleš Koktavý, 68 let, Kunčina,  Miroslav Řehák, 56 let, Žichlínek, Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let,  Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let,    Více v rubrice Úmrtí ZDE)

AUTORSKÉ ČTENÍ V RÁMCI CYKLU BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ
JAN WIENDL, FRANTIŠEK WIENDL: OPLOCENÝ ČAS

Jde o knižní rozhovor syna Jana (*1969) s otcem Františkem (*1923), který se jako mladý muž zapojil nejprve do protinacistického, poté i protikomunistického odboje. V padesátých letech byl deset let vězněn v uranových koncentrácích na Jáchymovsku. O tomto pekle i o dění před svým zatčením vypráví velmi střídmým, nepatetickým, věcným způsobem, a také s velkou skromností. Celou knihou prolínají též další atributy Františka Wiendla – statečnost, opravdovost, čestnost, a také vřelý vztah k rodičům i ke kamarádům. Jeho životní příběh může být ilustrací českých dějin 20. století.
František Wiendl se 31. prosince 2023 dožil sta let. I to jako by bylo vítězstvím tohoto statečného „mukla“, tedy „muže určeného k likvidaci“, nad zločinným komunistickým režimem.
Blanka Kostřicová přečte v úvodu svou recenzi knihy, poté bude následovat čtení Jana Wiendla, jemuž bude sekundovat Bedřich Ducháček.
Čtení se koná v pondělí 14. října v 18.00 v prostorách korza Kulturního centra.


 

Výběr z publikovaných videí z podzimu 2023

Nová videa Českotřebovského deníku:



  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Vystoupí i Adam Janíček Pořádá a zve Zdeněk Neterda

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?