Českotřebovský deník 285/2024 

                                                       úterý 15. října 2024 

 
Jednalo městské zastupitelstvo

Od posledního jednání už uplynula hodně dlouhá doba. Takové to pořádné jednání se konalo na posledky 24. června a je památné tím, že se díky němu rozpadla předchozí radniční koalice. odstoupili nestraníci, byla uzavřena jiná užší koaliční smlouva 3PK + ODS  zajímavá tím, že ani jeden z "ódesáků" není pravý tedy člen této strany.  Nové seskupení se podařilo vyřešit tak, že se 22. července konalo to poslední, ovšem takové prázdninové  jednání, n a kterém bylo znovu vyřešeno složení rady města a místostarostů. Ovšem jen tak, že rada města  má od této doby pouze 8 členů, což je stále počet provizorní.  Nic dalšího důležitého se v červenci neřešilo.  Ještě jednu poznámku: Proti jednání ZM v červenci se objevuje (v tichosti) změna v sestavě zastupitelů 3PK. Místo Bc. Terezy Hýblové "nastoupila" Bc. Tereza Šabatová. Nejedná se však o přestup politický, ale o přestup do manželství...
Ale ani nyní na podzimním říjnovém jednání 14.10. nebyl program nijak nabitý. Přišlo  25 z 27 zastupitelů, chyběli Martin Netolický (3PK) a Martin Voleský (Koalice pro ČT).. Radniční koalice tedy vlastně neměla většinu. Předpoklad, že na tomto zasedání  bude počet radních dále doplněn se nesplnil.  Při běžném hlasování to není třeba většinu dopředu zajišťovat, ovšem přece jenom byl jeden problém, který vrtal hlavou velkému počtu zastupitelů a to byl bezúplatný převod nemovitosti - velké části českotřebovského letiště z majetku Aeroklubu na město. S návrhem na bezplatný převod přišli sami členové aeroklubu. Pro ně tento převod řeší budoucnost letiště, po darování městu  je tím vyřešen další rozvoj letiště. Aeroklub  bude mít plochu v bezplatném nájmu a bude se starat o provoz a její údržbu. Bude  možné přijímat další nové členy a investovat  bez obav, že by mohla být taková investice znehodnocena nějakým neočekávaným dalším vývojem v této lokalitě.  O  připravené  darovací smlouvě se  diskutovalo již při předjednání  v minulém týdnu, ale připomínky k jejímu textu  u opozice trvaly. Nejedná se tedy o samotný problém bezúplatného převodu  na město ve smyslu žádosti, ale o to, že darovací smlouva má právní vady. Bylo proto požadováno o odročení rozhodnutí na další jednání, ničemu by to nevadilo. Snad by se jen k vůli tomu musel znovu sejít aeroklub celou věc znovu projednat, tedy  upravený správný text darovací smlouvy. Nic by se tedy nestalo. Rada města však odklad nepřipustila. Hlasovalo se. Nakonec se potřebný 14. hlas podařilo zajistit díky Koalici pro Českou Třebovou. Mělo by to ale být poučení pro 3PK, aby se připravovaly smlouvy ve správném znění, času na přípravu bylo opravdu dost .
Hlavní částí  jednání byly majetkoprávní záležitosti, většinou nebyly problémy. Nicméně připomenu ještě projednávání dotací na činnost sportovní divize Eko Bi. Zatímco dotace na provoz zimního stadionu a plaveckého bazénu jako na nevýdělečná zařízení  jsou každému srozumitelná, tak jinak to je u Ski / Bikeareálu Peklák, který je provozován  se snahou o zisk a dotace je tedy poskytována v režimu de minimis. Zimy jsou špatné a prodělečné, ale v létě se vydělává. Na dotaz Petra Skopala v diskuzi Martin Brejcha uvedl např. náklady 3 miliony pro loňskou zimu 2023, tak i to, že letní provoz vydělává. Pokud se potvrdí to, co uvádí město, tedy nárůst zájemců o 15%  v letošním létě, tak to bude jen lepší.  Dotaz Petra Skopala byl zaměřen právě na činnost  areálu Peklák, neboť finanční podklady pro tento problém zastupitelé nedostali. Jako podivná mě pak připadala odpověď Daniela Stacha  v tom smyslu, že to má dát Petr Skopal na program Kontrolního výboru, kterému předsedá. Jenže mohl vědět, že kontrolní výbor nemá hospodaření městských společností co kontrolovat. Jinak řečeno, Daniel Stach se se svou poznámkou moc neuvedl.
Ještě k programu zastupitelstva obecně: Ač se město snaží udělat ze svých webových stránek třeba fotomagazín např. z trhů, výstav či jiných akcí, tak v důležitějším zpravodajství zaostává. Tak nějak "zapomnělo" informovat o podrobném programu jednání říjnového zastupitelstva, který byl uváděn vždy týden před jednáním zastupitelstva na webu již několik roků. Aby občané věděli, které problémy jsou, a které nejsou na jednání zařazeny.  V jiných městech jdou ještě dál, tak třeba v Litomyšli nebo v Ústí nad Orlicí zveřejňují před zastupitelstvem i všechna připravená usnesení i s jejich přílohami! U nás nic, touto cestou jsme se nevydali. Občanům musí postačovat  základní pozvánka na zastupitelstvo z 2. října t.r.
Všechna schválená usnesení zastupitelstva budou  zveřejněna, bohužel jen v té základní podobě a tak jediná možnost jak zjistit jejich změní je nalistovat si ve správném čase záznam z jednání. Aspoň to. Zde je však projekční plocha nevhodně osvětlena a část plochy je tedy vždy nečitelná. Záznam si však můžete nechat zastavit a prostudovat co je potřeba.  (mm)

Sraz tuningových vozů v Ústí nad Orlicí
Termín a místo konání: 19.10. 2024 od 19:00, Stop-Shop Ústí nad Orlicí. Sraz je braný jako zviditelnění a podpora sbírky pro p. Miloše z Lanškrouna, který od r. 2022 bojuje s nevyléčitelným nádorem na mozku.  Žádné sbírání drobných na srazu se nekoná, sbírka probíhá online na stránkách Dobrého Anděla. Odkaz: https://www.dobryandel.cz/2024/hlavou-mi-stale-bezi-jak-to-vsechno-bude-dal-pribeh-pana-milose/

Aktuálně na fotografiích

První fotografie je z odpoledne 14. října: Kamion se k údivu všech kolemjdoucích projíždí přes náměstí Moravskou ulicí a dál  na Moravu.  Nikdo neviděl, nikdo si nevšiml. To že kamiony běžně jezdí přes Zhoř na Litomyšl a mají to zakázané, je běžná věc. Teď nám ještě budou jezdit Hýblovou a Moravskou ulicí.  Druhý snímek dokládá spokojenost nad opravenými balkony na Domově pro seniory. Je to úplně jiný pohled, než býval v době covidu, kdy se zde pod okny koncertovalo a  nad balkony byly obrovské mapy zatékající špinavé vody. Někde se vloudila chybička, která nás při opravě stála dost peněz. Běžně by nájemníci v bytech s takovými balkony požadovali slevu z nájmu. A zde klienti či správněji uživatelé Domova pro seniory platili jako mourovatí, jako by nic. Třetí fotografie ukazuje, jak se změnil původní trávník na asfalt parkoviště na Trávníku. Nestálo to moc a vznikla nová 4 parkovací místa, jde tedy o šikovný nápad, i když zeleně ubylo.  Zelený ostrůvek však byl spíše pro zlost.   Podle připravené dokumentace se mají řešit i další parkovací plochy v prostoru u restaurace Pucholt a protější bytovky. Zde už jde o větší a dražší zásah . Lze to pochopit, ovšem, kdyby  sena financování takových  náročných úprav podíleli formou rezidentního parkování také sami obyvatelé, pro které to bude určeno. Takhle to platí všichni, i když jim po potřebě parkování v této lokalitě vůbec nic není. A nejhorší je, že městu se do  zavedení placeného rezidentního parkingu nechce. Přitom pláče, že nejsou finanční prostředky a tuto možnost jakési spoluúčasti na vylepšeních, která se zde chystají, využít nechtějí  Zato musí platit  v tzv. zóně třeba obyvatelé řady ulic i daleko od nádraží jen proto, aby byl podzemní terminál dost zaplněný a Eko Bi kasírovalo parkovné.....(mm)

OPLOCENÝ ČAS = AUTORSKÉ ČTENÍ  V KULTURNÍM CENTRU ZA Účasti Jana Wiendla

Knižní rozhovor syna Jana (*1969) s otcem Františkem (*1923), který se jako mladý muž zapojil nejprve do protinacistického, poté i protikomunistického odboje četli Bedřich Ducháček .a Jan Wiendl. Jeho otec byl v padesátých letech byl deset let vězněn v uranových koncentrácích na Jáchymovsku. O tomto pekle i o dění před svým zatčením vypráví velmi střídmým, nepatetickým, věcným způsobem, a také s velkou skromností. Celou knihou prolínají též další atributy Františka Wiendla – statečnost, opravdovost, čestnost, a také vřelý vztah k rodičům i ke kamarádům. Jeho životní příběh může být ilustrací českých dějin 20. století. (František Wiendl  - muž určený k likvidaci - se 31. prosince 2023 dožil sta let.) I to jako by bylo vítězstvím tohoto statečného „mukla“, tedy „muže určeného k likvidaci“, nad zločinným komunistickým režimem.
Blanka Kostřicová přečetla v úvodu svou recenzi této knihy, Bylo napsáno že půjde o čtení Jana Wiendla, jemuž bude sekundovat Bedřich Ducháček, ale ve skutečnosti to bylo právě obráceně. Příběh četl Bedřich Ducháček, kterém sekundoval citacemi dopisů autor knihy Jan Wiendl.  Českotřebovský deník připravuje čtení k publikování na videu . (mm)

Lední hokej - Oblastní liga ledního hokeje:  Lokomotiva vyhrála pouze na šance

TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Litomyšl B 4:5 (1:2, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 3:47 Novotný Jan (Lepša), 20:11 Fiala (Holub), 56:30 Lepša (Novotný Jan), 59:51 Holub (Palán) - 6:07 Joukl (Myška), 7:12 Pakosta (Vytlačil), 22:39 Lustyk (Myška), 33:11 Myška (Vytlačil, Gyömbër), 57:45 Lustyk (Joukl)  Vyloučení: 4:2 (Ospald 5+OK), využití: 0:2, oslabení: 2:0  Diváci: 313
TJ Lokomotiva Česká Třebová: Češka (Ehrenberger) - Čejka, Novotný Radim, Havránek Tadeáš, Šimončič, Nesejt, Palán - Král, Fiala, Lepša, Holub, Novotný Jan, Chudý, Voleský, Zeman, Skuček, Umlauf
HC Litomyšl B: Klička - Joukl, Ospald, Gyömbër, Fajfr, Večeřa, Lustyk, Budina, Pakosta, Renza, Myška, Vytlačil, Stráník, Skalník
Komentář:
Natěšených více jak 300 diváků vidělo v neděli 13. řijna v podvečer první utkání letošní soutěže Oblastní ligy mužů. Jak se vědělo, nepřijel snažší soupeř, než vítěz minulého ročníku HC Litomyšl B. Hned v první minutě Třebováci na hosty vlétli a v krátké době šly na brankáře Kličku 3 střely. Ve 3.minutě však musel nejdříve rybičkou zachraňovat přečíslení soupeře Král a hned na to byl vyloučen Čejka. Přesně za minutu však domácí předvedli v oslabení skvělou akci. Lepša se výborně protáhl a skvěle zakončil Jan Novotný - 1:0. Hosté ovšem rychle odpověděli. Nejdřív v čase 6:07 Joukl po přihrávce Myšky a v čase 7:12 Pakosta za přispění Vytlačila a Večeře. Hned bylo 1:2.
Za minutu ale už zase ohrozil branku Kličky Lepša. Když na začátky 11. minuty tvrdě fauloval hostující Ospald, takže šel na 5 min a do sprch, naskytla se domácím přiležitost na vyrovnání. Nicméně postupně Fiala, Zeman do boční tyče, dvakrát Holub a Lepša rozchytaného brankáře hostí za pět minut nepřekonali.
Domácí tlačili a měli více ze hry. V 18. min v úniku 2 na 1 přihrával Lepša Královi, kterému střela sjela z hole. A ještě 30 s před koncem třetiny neskončil brankou ani průnik Holuba.
Jedenáct vteřin po zahájení druhé třetiny krásně Holub uvolnil Fialu, který srovnal na 2:2 a hala se těšila na další navýšení. To za dvě minuty odmítl v samostatném úniku kapitán Litomyšle Lustyk, který neomylně prostřelil Češku mezi betomy – 2:3. Domácí na chvilku ztratii otěže hry, ale už ve 27. min Zemanovu střelu musel Klička vytěsnit nad. Hned na to střílel Holub a dorážel Čejka do skoro odkryté poloviny branky. Buď byly střely zblokované nebo čaroval gólman hostí. Ve 32. min opět zahrozilo duo Holub, Fiala, vzápětí Chudý tvrděl střílel. Převahu domácích nejdříve přibrzdilo vyloučení Palána a po ubráněném oslabení další vyloučení Umlaufa. Hosté v tu chvíli opanovali hru, ale domácí skvěle bránili, podpořeni několika dobrými zákroky brankáře Češky. Po druhém ubráněném oslabení domácí opět převzali režii zápasu. Dvakrát to byl Lepša, jednou bekhend, poté skvělá teč před brankou. Byli to však hosté, kteří neomylně trestali. Litomyšl rozebrala obranu Lokomotivy a Myška už měl pohodlnou pozici, když střílel do zcela odkryté branky - 2:4. 10 s před koncem třetiny navíc Čejka zachraňoval těsně před vlastním brankovištěm odpálením puku rukou.
Diváci určitě věřili svým třebovákům, že se pokusí výsledek zvrátit. Ve 43. min Voleský na několikrát z dorážky neuspěl. Ve 45. min Radim Novotný předložil puk Chudému, vynikající Klička byl ale připraven. Potom to zkoušeli z boku Šimončič a opět Radim Novotný. Vzápětí však musel ukázat svoje umění i Češka, když zneškodnil dvě dorážky. Ve 49. min už všichni zvedali ruce, puk poskakoval po brankové čáře, jenže jí bohužel nepřešel.
V 50.min velice aktivní Holub střílel zblízka přesně do horního rohu branky. Vynikající semafor Kličky mu ale radost zkazil. Hned na to domácí hráli přesilovku, tlak a střely Holuba, Čejky, Chudého, ani teč Palána neměli kýžený účinek. Dál už ve vyrovnaném počtu hráčů dvakrát zahrozil Král. Poté v 55. min Fiala střílel těsně vedle. V 57. min ujížděl po křídle Joukl a Holub ho zastavil nedovoleným způsobem. Konec nadějí pro domácí? V žádném případě! Za 13 s po vhazování se výborný Jan Novotný protáhl kolem obránce a ještě lepší Lepša bekhendem pod víko snížil na 3:4. Druhé využité oslabení! Naděje kontaktního gólu však žila krátce a ještě v přesilovce zvýšil na opět rozdíl dvou branek v čase 57:45 kapitán Lustyk, když zůstal nepokryt před brankou, kde ho krásně našel Joukl. 40 sekund před koncem domácí odvolali brankáře a v čase 59:51 se jim podařilo už jen snížit na 4:5 tečí Holuba po střele Palána.
Hosté z Litomyšle ukázali sílu a zkušenost svého týmu. I když brzy přišli o vyloučeného Ospalda, opory Joukl, Lustyk a zejména skvěle chytající Klička potvrdili, že jsou favoritem soutěže i letos.
Domácí Lokomotiva v sestavě se dvěma juniory (Lepša, Tadeáš Havránek) a dvěma overage hrači juniorky (Jan Novotný, Fiala) odehrála svůj první zápas výborně. Trochu sice místy s nervozitou a s několika chybami, které hosté nekompromisně trestali. A tak nic nebyla platná jejich převaha, kterou měli po většinu zápasu a "vítězství" na šance. Nový tým mužů však naznačil svoje možnosti a v neděli večer, ač prohrál, hrou nezklamal.
Vyhlášení nejlepší hráči: domácí Filip Lepša – hosté Martin Večeřa
Další výsledky 1. kola: HC Spartak Choceň B - Aloha Lanškroun 8:4 HC Spartak Polička B - ZH Pardubice 9:2 HC Skuteč - Rebels Polička 9:5  HC Baroni Opočno - TJ Sokol Čestice odloženo
 

Výsledkový servis  - lední hokej v týdnu 


   



Pozvánka na vernisáž piaristické výstavy v Litomyšli

Takováto akce v Litomyšli ještě nikdy nebyla. Na slavnostním zahájení bude také představena a dána do prodeje více než 500stránková kniha Piaristé v Litomyšli (editoři Martin Boštík a Stanislav Vosyka), v níž je mj. rozebrán obsah Klácelova spisu Mostek, což je vlastně výklad myšlenek litomyšlského piaristického filozofa Bonifáce Buzka.

LUBOŠ MALINA & ROBERT KŘESŤAN ZVOU NA KONCERT DO ČESKÉ TŘEBOVÉ


Jde o koncert Ivo Viktorin Tria s hosty, který se uskuteční jako sedmý pohodový pátek ve velkém sálu Kulturního centra v České Třebové, Jako hosté budou právě Luboš Malina a Robert Křesťan, kteří samozřejmě také vystoupí a hlavně se zúčastní křtu nového alba skupiny Ivo Viktorín trio.

Jako host vystoupí také GANKINO QUINTET, jehož členem je také českotřebovský kontrabasista Jakub Janíček a s ním mimořádně také houslista Adam Janíček! Pořad bude uvádět v České Třebové populární JAN ČENSKÝ. Vstupenky jsou již v předprodeji a s pozvánkou přichází na krátkém videu také Luboš Malina a Robert Křesťan


Zlaté kříže II. třídy jsou již v rukou oceněných dárců krve

Český červený kříž spolu s Pardubickým krajem pořádal každoroční celokrajské předávání Zlatých křížů II. třídy za 120 odběrů krve nebo krevních složek. V letošním roce registr nasčítal celkem 97 dárců, kteří splnili limit 120 odběrů.
„Jsem moc ráda, že většina z dárců je už o několik odběrů dál, a přesto, že už za sebou mají tak úctyhodné číslo, nechají si odebrat krev či plasmu znovu. Skvělé je, že si občané Pardubického kraje stále vybírají transfuzní stanice v Nemocnicích Pardubického kraje a dávají tak přednost beznárokovému dárcovství před soukromými společnostmi,“ sdělila Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví, která předávala ceny dárcům.
V tento slavnostní den, který se poprvé uskutečnil v prostorách Gočárovy galerie Automatických mlýnů, se sešlo pět desítek dárců z celého našeho kraje, přesto transfuzní stanice stále vyhlašují výzvy pro nové zájemce o darování krve.
Každý z nich projde zdravotní prohlídkou u lékaře, kde zjistí svůj zdravotní stav, a pokud je vše včetně krevního obrazu v pořádku, může být puštěn k samotnému odběru. Krev může darovat každý zdravý člověk ve věku mezi 18 a 65 lety, kteří váží alespoň 50 kilogramů. Během jednoho odběru plné krve se odebere až 450 ml, což je hodnota, která může zachránit až čtyři lidské životy. Podrobnosti zájemci najdou na stránkách www.cervenykriz.eu.

    


Lokomotiva hockey info: 
Předprodej permanentek zahájen
Pokud máte zájem o sezonní permanentku včetně Vašeho místa, kontaktujte nás na emailu info@lokomotivahockey.cz . Cena permanentky je 520 Kč. Platí pro všechna domácí utkání a play-off našeho mužstva mužů. Výdej vstupenek bude před prvním domácím utkáním
Jednotné vstupné na sezónu 2024/2025 bylo stanoveno na 60 Kč.
Děti do 10 let zdarma.

Program Kulturního centra na říjen
Program akcí Městského muzea v říjnu
Program městské knihovny na říjen
Souhrn plánovaných akcí v říjnu
Program DDM Kamarád v říjnu
Program ČSOP Podorlicko v říjnu


Úmrtí v říjnu a září  - aktualizace 14/10:   Bohumila Bečková, 80 let, Masarykova 2100 Česká Třebová Mária Jankelová, 74 let, Česká Třebová U Stadionu 579 Gloserová Vlasta, 89 let, ČT, Smolík Karel, 74 let,  Zýka Jaroslav, 90 let, Zhoř 38, Ivana Bártová, 72 let, Vladiboj Zajíček, 75 let.  Zdenka Vašinová, 83 let, Věra Jenyštová, 78 let, Aleš Koktavý, 68 let, Kunčina,  Miroslav Řehák, 56 let, Žichlínek, Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let,  Tykačova 1661,     Více v rubrice Úmrtí ZDE)


 

Výběr z publikovaných videí z podzimu 2023

Nová videa Českotřebovského deníku:



  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Vystoupí i Adam Janíček Pořádá a zve Zdeněk Neterda

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?