Českotřebovský deník 286/2024 

                                                       středa 16. října 2024 

 

Velký úspěch taneční školy Česká Třebová na MS v Severní  Makedonii 

TANEČNÍ ŠKOLA MÁ MISTRY SVĚTA! Martin Prossa a Lenka Špajsová vybojovali titul mistrů světa v popping duu na šampionátu ve Skopje v Severní Makedonii.

Územní plán České Třebové bude platit tak, jak jej zastupitelé v roce 2020 schválili. Zelená plocha u parkoviště Billy zůstane.

Zasáhl nejvyšší správní soud, na který se město Česká Třebová obrátilo s kasační stížností. Škrty, které v územním plánu provedl pardubický krajský soud už nebude třeba řešit. Škry v ÚP otevřely cestu ke stavbě bytovky v Tkalcovské ulici, kterou si obyvatelé sousedních domů nepřáli. Píše o tom  David Půlpán v krajské mutaci idnes.cz, kde uvádí: 
„Rozsudek Nejvyššího správního soudu jsme přivítali. Předpokládali jsme, že to takto dopadne. V rozhodnutí krajského soudu byla pochybení,“ uvedl starosta České Třebové Zdeněk Řehák (3PK). Na trávníku mezi parkovištěm u Billy v České Třebové a zahradami rodinných domů v Habrmanově ulici v minulosti bylo možné stavět, ale nikdo toho nevyužil. V roce 2020 zastupitelé České Třebové při změně územního plánu rozhodli, že pozemek má v budoucnu sloužit pouze pro zeleň. Bylo to v souladu se stavebním povolením pro tehdy budovou prodejnu Bílla. Když zde noví majitelé pozemku poté chtěli vybudovat čtyřpatrovou bytovku, neuspěli.. Obrátili se tedy na krajský soud a stěžovali si, že zastupitelé změnili územní plán tak, že z cenné parcely udělali bezcenný pozemek a náležitě to přitom neodůvodnili. Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové jim dala za pravdu. Soudci tvrdili, že v dokumentu o změně územního plánu město neuvedlo závažné důvody pro to, proč mění plánované využití pozemku u Billy.
Více je napsáno v článku  Davida Půlpána ZDE

Nové video Českotřebovského deníku: 20 let festivalu se Zdeňkem Pololáníkem

Vzpomínání na nedávno zesnulého hudebního skladatele a varhaníka Zdeňka Pololáníka připravili doc. Mgr. František Preisler a Mgr. Milan Mikolecký. Zdeněk Pololáník jako patron českotřebovského varhanního festivalu vzniklého od roku 2003 se mnohokrát objevil v České Třebové a vytvořil si tím i k našemu městu pěkný vztah. U počátku byl všeho byl ovšem Doc. František Preisler, z jehož iniciativy byly v letech 2002 až 2003 kompletně zmodernizovány a rozšířeny varhany v kostele sv. Jakuba tak, že vznikl koncertní nástroj, který umožnil vznik festivalu. Díky přátelství Františka Preislera a Zdeňka Pololáníka pak vznikl nás varhanní festival jako dárek ke skladatelovým 70. narozeninám. Ve videu jsou použity také závěry TV NOE, které umožnily, aby se vzpomínání Františka Preislera prolínalo také se vzpomínáním hudebního skladatele Zdeňka Pololáníka, velmi dobrého varhaníka a také vysokoškolského pedagoga na brněnské Janáčkově akademii múzických umění. V desetiminutovém videu se střídá vzpomínání Františka Preislera a Zdeňka Pololáníka, ve zkratce projdeme historii festivalu až k jeho počátkům ZDE.

Sraz tuningových vozů v Ústí nad Orlicí

Termín a místo konání: 19.10. 2024 od 19:00, Stop-Shop Ústí nad Orlicí. Sraz je braný jako zviditelnění a podpora sbírky pro p. Miloše z Lanškrouna, který od r. 2022 bojuje s nevyléčitelným nádorem na mozku.  Žádné sbírání drobných na srazu se nekoná, sbírka probíhá online na stránkách Dobrého Anděla. Odkaz: https://www.dobryandel.cz/2024/hlavou-mi-stale-bezi-jak-to-vsechno-bude-dal-pribeh-pana-milose/

Dopravní omezení - Běh republiky

Dne 28.10.2024 proběhne v lokalitě u Starého náměstí Sokolský běh republiky. V době od 12:00 do cca 16:00 hod. bude pro dopravu uzavřená spojovací komunikace ve středu náměstí a ulice Klácelova a Hýblova od kostela ke Starému náměstí. Po dobu akce bude omezen vjezd i  výjezd z parkoviště na Starém náměstí. 

Aktuálně na fotografiích: Seminář o železnici Pavla Stejskala představil tatranské elektrické železnice

Na seminář přišel v úterý 15. října slušný počet zájemců. Však také téma bylo zajímavé, tatranské električky asi zná spousta lidí.  A tak jsme mohli sledovat jejich postupný vývoj v čase i v technice a to jak "zubačky" ze Štrby na Štrbské pleseo, tak i Tatranských  elektrických železnic, které byly postaveny v letech 1908 - 1912. Málo kdo ovšem vít že těmto elektrifikovaným tratím předcházel v letech 1902 a 1903 také trolejbus, který jezdil na trati Poprad - Starý  Smokovec. Tehdy to bylo všechno ještě v Uhrách a v nápisech vládla maďarština. Stavbě elektrických drah předcházela ovšem ještě železniční lokální trať do Kežmaroku a to s odbočkou do Tatranské Lomnice ...  Také příští seminář,na který nás pozval Pavel Stejskal v závěru,  bude 19. listopadu a bude neméně zajímavý. Na programu je historie ale i současnost a provozúzkorozchodných tratí v pohoří Harz, kde je běžně zachován pravidelný parní provoz i v současnosti. 

Lední hokej - Přehled úvodního kola oblastní ligy

Choceňské Béčko nechtělo připustit senzaci z loňského čtvrtfinále a smetlo hlavně díky prvním dvěma třetinám lanškrounskou Alohu.
Poličské Béčko nadělilo Závodní hokejové devět kusů, když se o branky podělilo osm střelců a pardubické, hrající v deseti, definitivně udolalo pěti brankami v posledních deseti minutách.
Loni druhá Skuteč nenechala nic náhodě, načla v první třetině čtyřmi brankami oslabený Rebels hrající v deseti,
aby je stejným počtem gólů dorazila ve třetině poslední.
Tradičně velká návštěva se čekala v České Třebové, kde skoro po deseti letech nastoupilo k domácímu zápasu mužstvo mužů tamní Lokomotivy. Skoro 350 diváků sice vidělo první branku v síti hostující Litomyšle "B", poté už však loňský vítěz soutěže předvedl obrat a byl vždy o krůček vpředu. Nic nepomohla optická převaha domácích na ledě a hlavně na šance, poslední snížení se jim povedlo až 9 s před koncem pouze na 4:5. Utkání nováčka Opočna s Česticemi bylo odloženo na prosinec.
 
HC Spartak Choceň B - ALOHA Lanškroun  8:4 (3:1,3:0,2:3)
Branky: Jetmar B. 3, Peška a Filip Saidl po 2, Urban – Hajšman 2, Sedláček, Jeník  Rozhodčí: Kalus – Kršňák, Motl  Vyloučení:12:10  Diváků: 52
 
HC Spartak Polička B - ZH Pardubice   9:2 (2:1,1:0,6:1)
Branky: Bělský 2, Boštík, Kukla, Nunvář, Lidmila, Šváb, Havlík, Křibský – Zadina Tomáš, Hemský David
Rozhodčí: Melichar – Telecký, Šimek  Vyloučení: 3:2, navíc TS (ZH)  Diváků: 82
 
HC Skuteč – IHC Rebels Polička    9:5 (4:2,1:2,4:1)
Branky: Haltuch 3, Polák a Šuvara po 2, Vágner, Zoulík – Cik Jakub 2, Cik Lukáš, Soukal, Havlíček
Rozhodčí: Pošvář – Javůrek, Kunhart  Vyloučení: 7:5  Diváků: 33 
 
Loko Č. Třebová - HC Litomyšl B    4:5 (1:2,1:2,2:1) 
Branky: Novotný Jan, Fiala, Lepša, Holub – Lustyk 2,  Joukl, Pakosta, Myška
Rozhodčí: Veselý – Brand, Jiruf Vyloučení: 4:1, navíc Ospald (Lit) 5+OK  Diváků: 313 platících
 
Příští kolo: 
Pátek 18.10.  HC Litomyšl B - HC Skuteč, 19,30 hod, ZS Litomyšl
Sobota 19.10
HC Spartak Polička B – TJ Sokol Čestice  16,15 hod, ZS Polička
HC Baroni Opočno – ALOHA Lanškroun  17,00 hod, ZS Opočno
Neděle 20.10. -  ZH Pardubice - Loko Č. Třebová 19,00 hod, ZS Pardubice
Utkání HC Spartak Choceň B -  IHC Rebels Polička je odloženo

Burza filantropie přispěla i na novou skautskou klubovnu v Žamberku

Postavit novou klubovnu si dalo za cíl žamberské středisko organizace Junák – český skaut. Svůj záměr se skauti rozhodli prezentovat na Burze filantropie pro okres Ústí nad Orlicí, kde jejich projekt podpořili donátoři částkou 70 tisíc korun. Přispěl i Pardubický kraj.
Nedostačující vybavení a nevyhovující technický stav stávajících kluboven
„Naše stávající klubovny jsou z hlediska kapacity i technického stavu a vybavení nedostačující. Musíme tak omezovat počet dětí, které přijímáme, i když je o skauting v Žamberku velký zájem. Proto chceme postavit novou skautskou klubovnu. Ta bude sloužit primárně jako prostor k pravidelnému setkávání našich členů a pořádání oddílových a střediskových akcí. Zároveň bude využívána jako základna pro oddíly z jiných měst, skautské vzdělávací kurzy nebo pro další neziskové organizace,“ upřesnil Jan Vágner, vedoucí žamberského skautského střediska, které sdružuje 144 členů, z toho 93 dětí.
„Pro ně se snažíme připravovat nejrůznější aktivity, aby nám pomáhali dělat svět lepší, než je teď,“ podotkl vedoucí žamberských skautů, kteří na stavbu nové klubovny potřebují 13 milionů korun. „Tento projekt jsme začali řešit už před deseti lety. Nyní už nejde odkládat. Klučičí klubovna nemá ani vodu a ani záchod. Příští rok slavíme 80. výročí, tak věříme, že se nám podaří dotáhnout vše do zdárného konce. Máme hromadu šikovných a pracovitých lidí, kteří jsou odhodláni nám pomoct,“ poznamenal Jan Vágner.
Děti ve skautu získají řadu užitečných informací a zajímavých zkušeností
„Oceňuji odvahu, s jakou se skauti do tohoto projektu pustili. Mají můj velký obdiv za to, co dělají s mládeží a pro děti. Kdyby všechny děti prošly skautem, bylo by to moc fajn. Naše děti měly to štěstí a dostaly do vínku řadu užitečných informací a zajímavých zkušeností, které bych jim třeba ani já sám nebyl schopen předat,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Jako město určitě budeme mít velkou snahu stavbu nové skautské klubovny v Žamberku podpořit. Už jsme schvalovali příspěvek na projektovou dokumentaci a budeme hledat další zdroje, jak tomuto projektu pomoci,“ sdělil radní města Žamberk Jiří Dytrt.
:Pevně věříme, že se skautům podaří zrealizovat tento bohulibý záměr, aby měli odpovídající zázemí pro svou činnost a mohli dětem a mladým lidem nabízet smysluplné aktivity nejen v klubovně, ale i v přírodě a na výletech,“ sdělila Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, která je zároveň garantkou a fundraiserkou Burzy filantropie v Pardubickém kraji.
Unikátní společný počin Koalice nevládek Pardubicka a Pardubického kraje
Burza filantropie je unikátní společný počin Koalice nevládek Pardubicka a Pardubického kraje, který pomáhá neziskovým organizacím získat finanční či materiální podporu pro jejich projekty od donátorů z řad firem a veřejné správy. „Burza filantropie umožňuje osobní setkání dárců a zástupců neziskových organizací. Ti mají možnost v časovém limitu představit vlastní nápad a získat potřebnou podporu pro svůj projekt,“ dodala Jana Machová. Bližší informace o Burze filantropie je možné získat na webu www.burzafilantropie.cz.

Pozvánka na vernisáž piaristické výstavy v Litomyšli

Takováto akce v Litomyšli ještě nikdy nebyla. Na slavnostním zahájení bude také představena a dána do prodeje více než 500stránková kniha Piaristé v Litomyšli (editoři Martin Boštík a Stanislav Vosyka), v níž je mj. rozebrán obsah Klácelova spisu Mostek, což je vlastně výklad myšlenek litomyšlského piaristického filozofa Bonifáce Buzka.

LUBOŠ MALINA & ROBERT KŘESŤAN ZVOU NA KONCERT DO ČESKÉ TŘEBOVÉ


Jde o koncert Ivo Viktorin Tria s hosty, který se uskuteční jako sedmý pohodový pátek ve velkém sálu Kulturního centra v České Třebové, Jako hosté budou právě Luboš Malina a Robert Křesťan, kteří samozřejmě také vystoupí a hlavně se zúčastní křtu nového alba skupiny Ivo Viktorín trio.

Jako host vystoupí také GANKINO QUINTET, jehož členem je také českotřebovský kontrabasista Jakub Janíček a s ním mimořádně také houslista Adam Janíček! Pořad bude uvádět v České Třebové populární JAN ČENSKÝ. Vstupenky jsou již v předprodeji a s pozvánkou přichází na krátkém videu také Luboš Malina a Robert Křesťan


Zlaté kříže II. třídy jsou již v rukou oceněných dárců krve

Český červený kříž spolu s Pardubickým krajem pořádal každoroční celokrajské předávání Zlatých křížů II. třídy za 120 odběrů krve nebo krevních složek. V letošním roce registr nasčítal celkem 97 dárců, kteří splnili limit 120 odběrů.
„Jsem moc ráda, že většina z dárců je už o několik odběrů dál, a přesto, že už za sebou mají tak úctyhodné číslo, nechají si odebrat krev či plasmu znovu. Skvělé je, že si občané Pardubického kraje stále vybírají transfuzní stanice v Nemocnicích Pardubického kraje a dávají tak přednost beznárokovému dárcovství před soukromými společnostmi,“ sdělila Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví, která předávala ceny dárcům.
V tento slavnostní den, který se poprvé uskutečnil v prostorách Gočárovy galerie Automatických mlýnů, se sešlo pět desítek dárců z celého našeho kraje, přesto transfuzní stanice stále vyhlašují výzvy pro nové zájemce o darování krve.
Každý z nich projde zdravotní prohlídkou u lékaře, kde zjistí svůj zdravotní stav, a pokud je vše včetně krevního obrazu v pořádku, může být puštěn k samotnému odběru. Krev může darovat každý zdravý člověk ve věku mezi 18 a 65 lety, kteří váží alespoň 50 kilogramů. Během jednoho odběru plné krve se odebere až 450 ml, což je hodnota, která může zachránit až čtyři lidské životy. Podrobnosti zájemci najdou na stránkách www.cervenykriz.eu.

    


Lokomotiva hockey info: 
Předprodej permanentek zahájen
Pokud máte zájem o sezonní permanentku včetně Vašeho místa, kontaktujte nás na emailu info@lokomotivahockey.cz . Cena permanentky je 520 Kč. Platí pro všechna domácí utkání a play-off našeho mužstva mužů. Výdej vstupenek bude před prvním domácím utkáním
Jednotné vstupné na sezónu 2024/2025 bylo stanoveno na 60 Kč.
Děti do 10 let zdarma.

Program Kulturního centra na říjen
Program akcí Městského muzea v říjnu
Program městské knihovny na říjen
Souhrn plánovaných akcí v říjnu
Program DDM Kamarád v říjnu
Program ČSOP Podorlicko v říjnu


Úmrtí v říjnu a září  - aktualizace 14/10:   Bohumila Bečková, 80 let, Masarykova 2100 Česká Třebová Mária Jankelová, 74 let, Česká Třebová U Stadionu 579 Gloserová Vlasta, 89 let, ČT, Smolík Karel, 74 let,  Zýka Jaroslav, 90 let, Zhoř 38, Ivana Bártová, 72 let, Vladiboj Zajíček, 75 let.  Zdenka Vašinová, 83 let, Věra Jenyštová, 78 let, Aleš Koktavý, 68 let, Kunčina,  Miroslav Řehák, 56 let, Žichlínek, Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let,  Tykačova 1661,     Více v rubrice Úmrtí ZDE)


Výběr z publikovaných videí z podzimu 2023

Nová videa Českotřebovského deníku:



  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Vystoupí i Adam Janíček Pořádá a zve Zdeněk Neterda

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?