Českotřebovský deník 288/2024 

                                                       pátek 18. října 2024 

 

Zdeněk Vrba slavil 94

Je to právě týden, když  byl ten správný termín narozenin, takže Českotřebovský deník přichází s připomínkou a gratulací vlastně pozdě.   Bylo to po domluvě v den, když už byly všechny oslavy uzavřeny. Připomínku takového výročí ovšem nelze vynechat, proto jsem  přišel i s kamerou ve snaze natočit nějaké povídání, vzpomínání. Jubilant byl dobře připraven, je třeba jej pochválit za velmi dobře seřazení fotografie, diplomy, fotokopie textů a článků, která byly napsány při předchozích jubileích a nejrůznějších příležitostech. Vypravování nemělo konce, Zdeněk Vrba byl k nezastavení.  Lze konstatovat s velkým potěšením, že tak vysoké jubileum slaví ve zdraví a optimistickým pohledem na svět.  To ovšem neznamená, že by nebyly také události, které veselé nejsou. Velmi těžce stále nese ztrátu manželky, se kterou žil šťastně a spokojeně 69 roků a která nu byla v životě vždy oporou  V letošním roce by spolu oslavili 70 společných let, tedy železnou svatbu. Rodina jej však nenechává samotného a vzorně se stará, na všechny členy rodiny měl jen superlativy.
Také oslava 94. narozenin proběhla podle všeho řádně také v jeho sportovní fotbalové rodině. Rozhodčí z celého kraje přijeli  za Zdeňkem Vrbou do restaurace Esperanto a další sportovní oslava byla ještě o víkendu v Semaníně. S životem fotbalového rozhodčího a  také delegáta, člena disciplinární komise krajského fotbalového svazu je spojena spousta vzpomínek a zážitků. Věřím se řadu z nich umístím do připravovaného videa, které nyní začnu připravovat.  Nicméně bych chtěl připomenout, že jméno Zdeňka Vrby není spojeno jen s fotbalem. Na vojně a ještě po ní  se uplatnil také  jako zpěvák s tanečním orchestrem  dokázal zpívat do noci na plese a další den pak třeba odjet pískat důležitý zápas. Nicméně dlouhodobě nešlo tyto koníčky skloubit a tak vyhrál fotbal. 
Je třeba také zmínit jeho zaměstnání v českotřebovských Dílnách ČSD , kde byl jedním z odborníků opravujících rychloměry. No a protože se specializoval na takový typ, který potřebovali řešit hlavně na opravách v Praze, tak dostal i nabídku na  transfer do Prahy, také s bytem 3+1  To bylo začátkem šedesátých let. Nabídce ale odolal zůstal doma v České Třebové, V šedesátých letech je známá jeho iniciativa směrem k mládeži, kde byl jedním z rozhodujících činitelů, kteří zorganizoval známý žákovský turnaj městských čtvrtí. Nad jednotlivými mužstvy m,li tehdy patronát hráči prvního mančaftu a úspěch se opravdu dostavil i za tehdejších i pionýrských podmínek.  Důležité bylo, že jsem  díky turnají získal  pro práci rozhodčích  mnoho mých následovníků,." říká Zdeněk Vrba.  Postupně se dostal  k řízení důležitých zápasů v II. lize, kde už všechno bylo nejen o známostech, ale také členství v KSČ. A protože  se Zdeněk Vrtba nesnažil nikdy nic předstírat a říkal vždy cop si opravduj myslel, tak "z ničeho nic"  ve fotbalových funkcích musel skončit. To bylo v roce 1982.  Až potom od roku 1989  se zájem o jeho osobu obnovil a  v disciplinární komisi krajského fotbalového svazu ještě pracoval jako nestarší v republice. O svém působení a názorech na fotbal však poví nejlépe sám v natočeném videu.
Zdeňka Vrbu ovšem znají velmi dobře také členové stavebního bytového družstva.  Na požádání členů dělal pět roku předsedu SBD a to  bez nároku  na mzdu. A to není malá starost. Práci se tedy nikdy nevyhýbal a aktivní je trvale i v dnešní době. Právě v tom (spolu s optimistickým pohledem na svět) bude ten elixír života, který jej drží v aktivitě. Zdeňku Vrbovi přejeme do dalších let hodně zdraví a spokojenosti.  Milan Mikolecký

Nové video Českotřebovského deníku: OPLOCENÝ ČAS = recenze a autorské čtení knihy Františka a Jana  Weindla

Knižní rozhovor syna Jana (*1969) s otcem Františkem (*1923), který se jako mladý muž zapojil nejprve do protinacistického, poté i protikomunistického odboje četli Bedřich Ducháček .a Jan Wiendl. Jeho otec byl v padesátých letech byl deset let vězněn v uranových koncentrácích na Jáchymovsku. O tomto pekle i o dění před svým zatčením vypráví velmi střídmým, nepatetickým, věcným způsobem, a také s velkou skromností. Celou knihou prolínají též další atributy Františka Wiendla – statečnost, opravdovost, čestnost, a také vřelý vztah k rodičům i ke kamarádům. Jeho životní příběh může být ilustrací českých dějin 20. století. (František Wiendl  - muž určený k likvidaci - se 31. prosince 2023 dožil sta let.) I to jako by bylo vítězstvím tohoto statečného „mukla“, tedy „muže určeného k likvidaci“, nad zločinným komunistickým režimem.

  Varhanní festival 2024 a 2023  na videu


Dopravní omezení - Běh republiky

Dne 28.10.2024 proběhne v lokalitě u Starého náměstí Sokolský běh republiky. V době od 12:00 do cca 16:00 hod. bude pro dopravu uzavřená spojovací komunikace ve středu náměstí a ulice Klácelova a Hýblova od kostela ke Starému náměstí. Po dobu akce bude omezen vjezd i  výjezd z parkoviště na Starém náměstí. 

Litomyšl otevřena turistům celoročně 

Zámecký areál Litomyšl slaví čtvrt století od zápisu na Seznam UNESCO. A k tomu dostal parádní dárek – celoroční provoz! V zimních měsících bude otevřeno vždy od čtvrtka do soboty, v říjnu a v dubnu od čtvrtka do neděle. V podobném režimu budou v Litomyšli nově otevřeny i další památky a kulturní instituce.
Na zámku budou moci turisté navštívit vždy některý z prohlídkových okruhů a novou interaktivní expozici ve 2. patře zámku mapující historii a architekturu zámku s důrazem na památkové hodnoty, pro které byl roku 1999 zámecký areál zapsán na Seznam světového a kulturního dědictví.„Zimní trasa nabídne také interiéry ve 2. patře zámku a zámeckou kuchyni v přízemí,“ láká kastelán Petr Weiss a pokračuje: “ Jakmile nastane advent, tak budou probíhat Vánoční prohlídky vyzdobených interiérů zámku v 1. patře s kaplí a zámeckou kuchyní v přízemí v režimu čtvrtek až neděle. Zimní trasa bude po tu dobu uzavřená.“ Jednoduše řečeno i mimo hlavní sezónu vždy poběží nějaká prohlídka interiérů zámku a jako bonus mohou návštěvníci zavítat do nové expozice Proč je zámek UNESCO.  K celoročnímu provozu zámku se přidávají i nově revitalizovaný Rodný byt Bedřicha Smetany, chrám Nalezení sv. Kříže a Zámecké sklepení se sochami Olbrama Zoubka a Srdcem pro Václava Havla. Celoročně lze navštívit tradičně také Městskou galerii a Regionální muzeum. Ve veřejném prostoru najdou turisté po celý rok Poeziomat na Vodních valech, lázeňské lavičky nebo řadu staveb současné architektury. Přidáme-li k tomu nabídku koncertů v Music Clubu Kotelna nebo divadelní a koncertní program ve Smetanově domě, pak je celoročně o zábavu postaráno. Víkend v Litomyšli totiž začíná již ve čtvrtek a to celoročně...

Na krajských dožínkách byl vyhlášen MLS kraje

Pernštýnské náměstí se na tradičních krajských dožínkách hemžilo návštěvníky, kteří přišli oslavit bohatství a tradice regionálního zemědělství. I letos byl připraven bohatý kulturní program, ochutnávky místních specialit a samozřejmě nechybělo vyhlášení soutěže MLS Pardubického kraje. Tato soutěž má za cíl podpořit místní výrobce potravin a posílit povědomí spotřebitelů o kvalitních regionálních produktech.
Sedmičlenná odborná komise složená z odborníků v oblasti gastronomie, ale také zástupců Pardubického kraje či Ministerstva zemědělství měla dne 15. srpna nelehký úkol. V areálu Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy v Chrudimi hodnotili více než 120 výrobků od 35 regionálních výrobců. Výrobky byly, stejně jako v předchozích letech, rozděleny do čtyř kategorií. Certifikát „MLS Pardubického kraje 2024“ tentokrát získalo 27 výrobků, v každé kategorii byl vybrán také absolutní vítěz.
Zároveň v rámci Krajských dožínek proběhla také spotřebitelská soutěž, kde mohli příchozí ochutnat oceněné výrobky a následně hlasovat pro nejlepší MLS dle jejich chutí. „U nás v Pardubickém kraji máme velké množství šikovných výrobců surovin i finálních produktů. A opět to potvrdil i letošní ročník potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje. Je to dobře a mám z toho velkou radost. Proto také těm, kteří dokáží na trh dodávat kvalitu a bezpečnost v podobě svých výrobků, patří velké poděkování. A těší mne to o to více při vědomí, že v pomyslné džungli nadnárodního obchodu se bohužel často odehrávají praktiky, které nemají nic společného se zmiňovanou kvalitou a bezpečností potravin. Produkty, které umíme vyrobit u nás, k nám mnohdy cestují přes půlku světa, v lepším případě Evropy. Toho se ovšem mezi oceněnými MLSy Pardubického kraje obávat nemusíte. Chceme-li se jako společnost tedy chovat skutečně odpovědně nejenom například ke krajině, ale i sami k sobě, ke svému zdraví, bez podpory našich poctivých potravinářů a hospodářů se podle mého názoru neobejdeme. Vždyť to, co jíme, zcela zásadně ovlivňuje právě naše zdraví,“ řekl radní Pardubického kraje pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
V kategorii Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky získalo ocenění pět z nich. Byla to Bageta rustikální se sušenými rajčaty od pana Kroulíka z Naší DOBRÉ pekárny, Medový fit vdolek jablečný z Medovinka, s.r.o., Cheesecake slaný karamel z Angidorty s.r.o., paní Angelika Čížková uspěla také ve spotřebitelské soutěži, dále pak byly oceněny perníkové minidezerty od paní JanurovéJaJa Pardubice s.r.o. a titul Absolutního vítěze této kategorie si odnesla Merenda od Denisy Korečkové z Cukrárny Levandule.
Pět výrobků získalo ocenění také v kategorii Maso a masné výrobky. Certifikát obdrželo Naše uzené z Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka, s.r.o., staročeská paštika z Řeznictví Švanda, s.r.o. a hovězí burger na gril z ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o. Nejvíce ocenění se podařilo získat Řeznictví a uzenářství Morávek za jejich Rib eye steak – vysoký hovězí roštěnec a Vepřové koleno po selsku. To se stalo nejen absolutním vítězem, ale také ho jako nejlepší masný výrobek označili návštěvníci akce.
Třetí kategorie, Mléko a mléčné výrobky, měla ocenění osm. Certifikát MLS Pardubického kraje získali Čerstvý BIO kozí sýr ochucený – tymián od paní Jitky Píchové, dále pak výrobky za Zemědělského družstva ve Sloupnici, konkrétně Sloupnický A2 Míša čokoládový a Sloupnické selské A2 mléko. Uspěly také výrobky pana Součka z Minimlékárny Juliana – Kefírový nápoj černý rybíz a Tuněchodský Hamoun a výrobky paní Bulvové ze Statku BulvoviMakovský sýr s rajčaty a Makovanka s česnekem. Absolutním vítězem se stal Zrající kravský pivní sýr z Květné Zahrady, z.ú., která získala také cenu spotřebitelů za sýr Lafeta.
Poslední kategorie, Výrobky z medu a ostatní byla nejpočetnější, získalo zde ocenění devět výrobků. Oceněnými jsou Med květový od paní Kinterové, Kryštof 11° z Knížecího pivovaru Moravská Třebová s.r.o., Mátová s kousky čokolády – jedná se o zmrzlinu od pana Kopeckého z Kopečková od Kopečka, Borůvková zmrzka od pana Pavlise, která si svou lahodnou chutí získala také spotřebitele, Hřebečská medovina – Jemná z Hřebečská medovina s.r.o., Kohout 11%, pivo světlý ležák z Armat, spol. s r.o., Bedřichova jedenáctka polotmavá z minipivovaru Veselka Litomyšl s.r.o. a Modrý sen od paní Kolrusové z Fit, zdraví a výživa. Absolutním vítězem se stal Sirup zelený ořech, citron, vanilkový lusk – Jsem Pecka. Na závěr dožínek byl radním Pardubického kraje pro venkov, zemědělství a životní prostředí, Miroslavem Krčilem udělován titul Objev roku. Ocenění tentokrát získaly dva pivovary, a to Knížecí pivovar Moravská Třebová s.r.o. a Pivovar Opatovický poklad, s.r.o.

Pozvánka na vernisáž piaristické výstavy v Litomyšli

Takováto akce v Litomyšli ještě nikdy nebyla. Na slavnostním zahájení bude také představena a dána do prodeje více než 500stránková kniha Piaristé v Litomyšli (editoři Martin Boštík a Stanislav Vosyka), v níž je mj. rozebrán obsah Klácelova spisu Mostek, což je vlastně výklad myšlenek litomyšlského piaristického filozofa Bonifáce Buzka.

LUBOŠ MALINA & ROBERT KŘESŤAN ZVOU NA KONCERT DO ČESKÉ TŘEBOVÉ


Jde o koncert Ivo Viktorin Tria s hosty, který se uskuteční jako sedmý pohodový pátek ve velkém sálu Kulturního centra v České Třebové, Jako hosté budou právě Luboš Malina a Robert Křesťan, kteří samozřejmě také vystoupí a hlavně se zúčastní křtu nového alba skupiny Ivo Viktorín trio.

Jako host vystoupí také GANKINO QUINTET, jehož členem je také českotřebovský kontrabasista Jakub Janíček a s ním mimořádně také houslista Adam Janíček! Pořad bude uvádět v České Třebové populární JAN ČENSKÝ. Vstupenky jsou již v předprodeji a s pozvánkou přichází na krátkém videu také Luboš Malina a Robert Křesťan




    

Lokomotiva hockey info: 
Předprodej permanentek zahájen
Pokud máte zájem o sezonní permanentku včetně Vašeho místa, kontaktujte nás na emailu info@lokomotivahockey.cz . Cena permanentky je 520 Kč. Platí pro všechna domácí utkání a play-off našeho mužstva mužů. Výdej vstupenek bude před prvním domácím utkáním
Jednotné vstupné na sezónu 2024/2025 bylo stanoveno na 60 Kč.
Děti do 10 let zdarma.

Program Kulturního centra na říjen
Program akcí Městského muzea v říjnu
Program městské knihovny na říjen
Souhrn plánovaných akcí v říjnu
Program DDM Kamarád v říjnu
Program ČSOP Podorlicko v říjnu


Úmrtí v říjnu a září  - aktualizace 14/10:   Bohumila Bečková, 80 let, Masarykova 2100 Česká Třebová Mária Jankelová, 74 let, Česká Třebová U Stadionu 579 Gloserová Vlasta, 89 let, ČT, Smolík Karel, 74 let,  Zýka Jaroslav, 90 let, Zhoř 38, Ivana Bártová, 72 let, Vladiboj Zajíček, 75 let.  Zdenka Vašinová, 83 let, Věra Jenyštová, 78 let, Aleš Koktavý, 68 let, Kunčina,  Miroslav Řehák, 56 let, Žichlínek, Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let,  Tykačova 1661,     Více v rubrice Úmrtí ZDE)


Výběr z publikovaných videí z podzimu 2023

Nová videa Českotřebovského deníku:



  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Vystoupí i Adam Janíček Pořádá a zve Zdeněk Neterda

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?