Českotřebovský deník 291/2024 

                                                       pondělí 21. října 2024 

 

Nové video Českotřebovského deníku: Národní den železnice  2024 - Noční show

 
V neděli přidávám druhé video z Národního dne železnice, které dokumentuje dění v českotřebovském depu na sobotní noční show.

Program byl zahájen přesně v 19 hodin, zhasla všechna světla a vše bylo podřízeno zvukové s světelné režii pořadu. Jak moderátor, tak hudební spolupráce byla vynikající, o to se postaral velký 25ti členný Big bend pardubické konzervatoře. Jeho dirigent si s organizátory dobře rozuměl. Program trval do půl deváté večer, byl zakončen  masivním zahoukáním všech mašin a ohňostrojem, odpáleným z vodárenské veže. Video bylo natočeno s mnoha omezeními danými podmínkami. Mnoho lidí, nemožnost mít vlastní vyvýšené stanoviště, aby bylo možné záměry alespoň trochu střídat tak byl přesun vždy problematický. Představujeme všech 12 prezentovaných strojů, prezentovaný výklad není vždy úplný, to by pak musel být ucelený záznam. Video obsahuje ve 30 minutách vše důležité a seznamuje s dojmy návštěvníků. Chápu návštěvníky, kteří si chtěli za vysoké vstupné pořídit svůj vlastní záznam na mobil, ale nechápu sekuriťáky, kteří překáželi i těm co si vybojovali první řadu, aby si přece taky pořídili svoje záběry. Nějaké podobné show bylo u nás v České Třebové před 29 lety, když se slavilo výročí 150 let železnice Olomouc - Praha.

Samostatně uvádíme fotoreportáž Martina Šebely z dění na českotřebovském osobním nádraží 

Lidí nebylo málo, podle údajů pořadatelů si zakoupilo vstupenku přes 7000 návštěvníků, velká část návštěvníků se dopravovala do českotřebovského depa vlakem pomocí souprav City elefant nebo autobusovou kyvadlovou linkou. ČD BUS. Udělali dobře, spoje fungovaly bez problémů -  Naopak parkoviště byla brzo plná a muselo se parkovat na poli a chodit daleko pěšky. Dění v depu se budeme věnovat samostatně, tam bylo centrum všeho. Nicméně  stojí za to také prohlédnout snímky  z českotřebovského nádraží, které bylo takovou vstupní bránou Národního dne železnice. V neděli už bylo volněji, v podzemí terminálu bylo trvale přes 40 volných parkovacích míst. Mezi návštěvníky bylo kupodivu málo Českotřebováků. Byli zvyklí,že na Regionálním dnu železnice nic platit nemuseli a tady to nebyly levné ceny. Náplň Národního dne železnice byla také poněkud jiná, o průběh se starala dobře vybavená profesionální propagační agentura, také rozpočet akce se s Regionálním dnem železnice nedal srovnávat.  Uvádím Jenom pár  snímků, ostatní v samostatném příspěvku.

Sraz tuningových aut v Ústí n.O. podpořil sbírku pro nemocného Miloše z Lanškrouna

Termín a místo konání: 19.10. 2024 od 19:00, parkoviště u obchodní zóny Stop-Shop Ústí nad Orlicí.
Sraz byl braný jako zviditelnění a podpora sbírky pro p. Miloše z Lanškrouna, který od r. 2022 bojuje s nevyléčitelným nádorem na mozku.   Žádné sbírání příspěvků na srazu se nemělo konat,neboť sbírka probíhá online na stránkách Dobrého Anděla.
Nakonec se ale na srazu prosadila i možnost přispět v hotovosti, o kterou mělo mnoho lidí zájem. Vše proběhlo transparentně, pod dohledem kamer. Byla zaznamenána vybraná částka a během příštího týdne dojde k jejímu předání organizaci Dobrý Anděl, které budeme opět prezentovat a dokládat na sociálních sítích.
Odkaz: https://www.dobryandel.cz/2024/hlavou-mi-stale-bezi-jak-to-vsechno-bude-dal-pribeh-pana-milose/

Sportovní výsledky z víkendu

Hokejbal : V Třinci se Lokomotivě nedařilo

Sestava TJ Lokomotiva Česká Třebová:
Broulík Michal  Doubrava Tomáš  Kříž Lukáš  Laštovica Ondřej Mrštný Michael Hynek Josef c Smutný Zdeněk Stráník Josef Válek Michal a Valíček Martin Břeň David 15:00  Sterenčák Lukáš 30:00
Branky českotřebovské Lokomotivy padly až ve třetí třetině, kdy tým prohrával 5 : 0. Střelci jsou Doubrava a Hrštný.
Rohodčí Vojtěch Filipiec, Daniel Polášek, 24 diváků.
Příští týden 27.10. hraje Lokomotiva doma, hostí Buldogs Brno.
Zápas v Třinci patří do 7. kola, zahájil odvety, Lokomotiva zatím stále na čele, ale řada týmů má zápasy odložené. Především Kometa Polička, která bude asi nejlepším týmem skupiny Východ.

Volejbal - dařilo se.  Hráli muži (krajský přebor) i ženy (II. ligu) 

 

Fotbalová I.B třída  Derby Česká Třebová B - Semanín 1 : 0

Zápas rozhodl v 81. minutě Lukáš Hýbl.
Sestavy 
Česká Třebová B:
Brejcha Štěpán Fečko Marek Horák Dominik [K] Hýbl Lukáš  Navrátil Dominik Flídr Jan  Barbořák Denis  Hýbl Lukáš Kovář Vojtěch Kubát Jiří
Jelínek Jakub Popelka Matěj Mazura Tomáš Hruška Marek Polášek Matěj Kolář Matěj
Semanín
Hůlka Patrik Mazal Jiří Gregor Matěj  Rufer Daniel Fohl Dominik Hajdari Petrit Bednár Miroslav Šimek Michal Dvořák Michal [K]  Křepela Radim
Stolín Jiří Krása David Netušil Jiří Turták Dominik Filipi Radek Macek Patrik Chyla Petr
Rozhodčí: Vojta Jan – Lukášek Jiří, Frank Vojtěch. Delegát: Teplý Radek. Hřiště: Česká Třebová. Diváků: 100.
V neúplné tabulce po 11. kole I.B třídy je zatím FK B na 12. místě s 10 body  Do konce podzimní části zbývají dvě kola, naposledy se doma  Pod jelenicí představí za 14 dnů tým Libchavy.

Ještě jeden starší sportovní souhrn: Třebovská stopa 2024 – 44. ročník

Ve sváteční sobotu 28. září se v areálu Základní kynologické organizace Česká Třebová Podhorka opět jako každý rok sešli příznivci sportovní kynologie, aby předvedli své výkony se psy v krajském závodu Třebovská stopa. Letošní ročník byl ohrožený zejména velkou vodou, která se pouhé dva týdny před závodem prohnala celou výcvikovou plochou, a psi zde byli na chvíli vystřídáni kachnami. Přesto se podařilo připravit areál tak, aby byl pro všechny účastníky použitelný a bezpečný.
V závodu startovalo 25 psů se svými psovody v pěti kategoriích. Závodníci k nám přijeli nejen z Pardubického, ale i z Královéhradeckého, Středočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Sportovní výkony posuzovali tradičně tři rozhodčí – Věra Sedláková, Petr Vyčítal a Radek Říha. Větrné počasí důkladně prověřilo zejména stopařské dovednosti psů v přírodních terénech (louky a pastviny), ale velmi hezké výkony předváděli závodníci také na poslušnostech v areálu ZKO. Za největší zmínku stojí zejména krásný výkon Pavla Šandery s australskou kelpií Elegant Ezri Kimbilio na poslušnosti v nejvyšší kategorii IGP3. Náhodný nebyl ani výkon nejmladší účastnice, domácí Karolíny Vomočilové s Charlottou z Dobřečovské školy, startující v kategorii ZVV1 (pozn. o dva týdny později se umístila na 2. místě v kategorii ZVV1 na Mezinárodním mistrovství ČKS mládeže a juniorů v Suchdole nad Odrou).
Velké poděkování patří všem účastníkům (závodníkům, rozhodčím, kladečům cizích stop, vedoucímu stop) za sportovní chování, všem pomocníkům v terénu, na sportovišti i v zázemí. A samozřejmě velmi děkujeme také sponzorům, díky kterým se daří pozvedávat závod na stále vyšší úroveň. Závod se konal pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Generálním sponzorem se stala tradičně Nativia, dále závod podpořili: Haiteco CZ, Josef Škrkoň (Techplast), Dogtrace, Mera, Josef Faltus (Sigas-cz), Ing. Jiří Zapletal (CZ Logistics), Město Česká Třebová.
Přehled letošních vítězů:
kat. ZZO – Karel Vadlejch a německý ovčák Carlos Santana (ZKO Ústí nad Orlicí)
kat. ZZO1 – Lucie Hlaváčková a australský ovčák Change My Mind (KCHBO)
kat. ZVV1/IGP1 – Martin Rašovský a německý ovčák Celebrita Bohemia Siels (ZKO Podhorka Č. Třebová
kat. ZVV2/ZVV3/IGP3 – Jiří Strakoš a německý ovčák Enricco Provocativo (ZKO Frýdlant nad Ostravicí)
kat. Speciální stopa – Michal Kurka a německý ovčák Gazelle z Jirkova dvora (ZKO Doudleby nad Orlicí)
Výbor ZKO Česká Třebová Podhorka Mgr. Hana Petrová Foto: Milan Macko

   1. foto nástup 2. foto - vítězové poslední kategorie Spec. stopa



Varhanní festival 2024 a 2023  na videu


Sportovní sobota

Fotbalisté doma prohráli a byli sesazeni z prvního místa tabulky: FK Česká Třebová - Svitavy  1 : 3  (1:1)
Začalo to velmi dobře. Již v 8. minutě Českotřebováci vedl brankou Zdeňka Vaňouse 1 : 0. Jenže to vydrželo jenom do31. minuty zápasu a bylo vyrovnáno.  Po poločase ovšem domácí už žádnou branku nepřidali a Svitavští byli naopak při chuti. Do vedení se dostali hned na začátku . poločasu a netrvalo dlouho a přidali k tomu branku třetí. A domácí už na to lék žádný nenašli... . Doma o body přijít nemuseli....Svitavy nám už zas dýchají v tabulce ne záda...

Kuželkáři v 3. lize porazili Českou Lípu 5 : 3 

Kuželkářům se podařilo napravit chyby z minulé´ho kola,  kdy vysoko prohráli s KK Jiří Poděbrady a sobotní zápas v České Lípě vyhráli 5 : 3, když dosáhli všichni standardní výkony. Ona prohra s klubem Jiří není ovšem žádná velká ostuda, svědčí o tom i to, že Poděbrady jsou na 1 . místě tabulky a mají nejvyšší bodové konto.  V tabulce se Lokomotiva Česká Třebová posunula na 4. místo 3. ligy.Zápis z utkání zveřejňujeme, také aktuální tabulku soutěže.

Basketbalisté SKB U17 v nadregionální lize porazili  BK Svitavy

BK Svitavy - SKB Česká Třebová 58 : 66. Hrálo se v sobotu 19. 10. v tělocvičně svitavského gymnázia.  Nebyl to vůbec lehký zápas a při vědomí toho, že Česká Třebová stále  nemůže hrát v plné sestavě to je vlastně velký úspěch. Průběh hry na vítězství  hostujícího českotřebovského týmu dlouho nevypadal, v poločase Českotřebováci prohrávali o deset bodů a naplno se vzchopili až v závěrečné čtvrtině utkání, kterou vyhráli na celé čáře 19 ku pěti a tím zvrátili  po celý zápas udržovaný nepříznivý výsledek.  Vítězství 58 : 66 znamená první body do tabulky nadregionální ligy, které byly pro další vývoj soutěže hodně potřeba.
Body: Matyáš Peterka 12, Dominik Rybička 10, Jaroslav Bezdíček 4, Ondřej Mikolecký 12, Metoděj Šumbera 2, Radim Pecháček 8, Patrik Držmíšek 10, Michal Šváb 8.

Litomyšl otevřena turistům celoročně 

Zámecký areál Litomyšl slaví čtvrt století od zápisu na Seznam UNESCO. A k tomu dostal parádní dárek – celoroční provoz! V zimních měsících bude otevřeno vždy od čtvrtka do soboty, v říjnu a v dubnu od čtvrtka do neděle. V podobném režimu budou v Litomyšli nově otevřeny i další památky a kulturní instituce.
Na zámku budou moci turisté navštívit vždy některý z prohlídkových okruhů a novou interaktivní expozici ve 2. patře zámku mapující historii a architekturu zámku s důrazem na památkové hodnoty, pro které byl roku 1999 zámecký areál zapsán na Seznam světového a kulturního dědictví.„Zimní trasa nabídne také interiéry ve 2. patře zámku a zámeckou kuchyni v přízemí,“ láká kastelán Petr Weiss a pokračuje: “ Jakmile nastane advent, tak budou probíhat Vánoční prohlídky vyzdobených interiérů zámku v 1. patře s kaplí a zámeckou kuchyní v přízemí v režimu čtvrtek až neděle. Zimní trasa bude po tu dobu uzavřená.“ Jednoduše řečeno i mimo hlavní sezónu vždy poběží nějaká prohlídka interiérů zámku a jako bonus mohou návštěvníci zavítat do nové expozice Proč je zámek UNESCO.  K celoročnímu provozu zámku se přidávají i nově revitalizovaný Rodný byt Bedřicha Smetany, chrám Nalezení sv. Kříže a Zámecké sklepení se sochami Olbrama Zoubka a Srdcem pro Václava Havla. Celoročně lze navštívit tradičně také Městskou galerii a Regionální muzeum. Ve veřejném prostoru najdou turisté po celý rok Poeziomat na Vodních valech, lázeňské lavičky nebo řadu staveb současné architektury. Přidáme-li k tomu nabídku koncertů v Music Clubu Kotelna nebo divadelní a koncertní program ve Smetanově domě, pak je celoročně o zábavu postaráno. Víkend v Litomyšli totiž začíná již ve čtvrtek a to celoročně...


Pozvánka na vernisáž piaristické výstavy v Litomyšli

Takováto akce v Litomyšli ještě nikdy nebyla. Na slavnostním zahájení bude také představena a dána do prodeje více než 500stránková kniha Piaristé v Litomyšli (editoři Martin Boštík a Stanislav Vosyka), v níž je mj. rozebrán obsah Klácelova spisu Mostek, což je vlastně výklad myšlenek litomyšlského piaristického filozofa Bonifáce Buzka.

LUBOŠ MALINA & ROBERT KŘESŤAN ZVOU NA KONCERT DO ČESKÉ TŘEBOVÉ


Jde o koncert Ivo Viktorin Tria s hosty, který se uskuteční jako sedmý pohodový pátek ve velkém sálu Kulturního centra v České Třebové, Jako hosté budou právě Luboš Malina a Robert Křesťan, kteří samozřejmě také vystoupí a hlavně se zúčastní křtu nového alba skupiny Ivo Viktorín trio.

Jako host vystoupí také GANKINO QUINTET, jehož členem je také českotřebovský kontrabasista Jakub Janíček a s ním mimořádně také houslista Adam Janíček! Pořad bude uvádět v České Třebové populární JAN ČENSKÝ. Vstupenky jsou již v předprodeji a s pozvánkou přichází na krátkém videu také Luboš Malina a Robert Křesťan





Program Kulturního centra na říjen
Program akcí Městského muzea v říjnu
Program městské knihovny na říjen
Souhrn plánovaných akcí v říjnu
Program DDM Kamarád v říjnu
Program ČSOP Podorlicko v říjnu


Úmrtí v říjnu a září  - aktualizace 14/10:   Bohumila Bečková, 80 let, Masarykova 2100 Česká Třebová Mária Jankelová, 74 let, Česká Třebová U Stadionu 579 Gloserová Vlasta, 89 let, ČT, Smolík Karel, 74 let,  Zýka Jaroslav, 90 let, Zhoř 38, Ivana Bártová, 72 let, Vladiboj Zajíček, 75 let.  Zdenka Vašinová, 83 let, Věra Jenyštová, 78 let, Aleš Koktavý, 68 let, Kunčina,  Miroslav Řehák, 56 let, Žichlínek, Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let,  Tykačova 1661,     Více v rubrice Úmrtí ZDE)


Výběr z publikovaných videí z podzimu 2023

Nová videa Českotřebovského deníku:



  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Vystoupí i Adam Janíček Pořádá a zve Zdeněk Neterda

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?