Českotřebovský deník 292/2024 

                                                       úterý 22. října 2024 

 

Tak nám nově nalajnovali parkoviště u Billy. Lajnování ovšem neodpovídá normám. 

Nemůžete se někdy vejít do parkovacího stání třeba v obchodním domě? Dvě dekády nazpět se to tolik nestávalo, ale auta zkrátka rostou, kdežto místa pro parkování zůstávají stejná. A v případě parkoviště u Billy se dokonce zužují.

Nyní jsou čáry obnovené a  tak to je zvlášť patrné.  Všichni se shodnou - norma určující šířku na 250 cm  je zastaralá, ta hodnota  a potřebuje zvětšit a v  našem případě se dokonce snižuje. Díky tomu tak vlastně kapacita stejného parkoviště roste. Byl jsem to dnes pro jistotu přeměřit a opravdu místo nyní požadovaných 250 cm je šířka necelých 240. Namítněte, že Billa byla postavena  před 20 lety kdy ještě ani tato údajně již zastaralá norma (platná od roku 2011)  neexistovala. (Předtím platila ještě stará norma z osmdesátých let, která měla dvě šířky – 225 pro malá a 240 centimetrů pro velká osobní auta.) Takže by to mělo být v pořádku.  Jenže na webu Mapy.cz najdete i dřívější mapy třeba z doby před deseti lety. A tam se do jedné "parkovací lajny" dlouhé 38 metrů  nakreslilo jen 15 stání  (průměrně 253 cm širokých)  a nyní zde parkuje na stejném úseku 16 vozidel a šířka jedno stání vychází na 238 cm.

Je zapotřebí ještě napsat, že parkoviště není v městském majetku, že je ale pro město důležité. Parkují zde i pacienti lékařských ordinací, slouží blízké střední škole a často i pro sousední sídliště. Podívejme se na využití v posledních dvaceti letech  na leteckých snímcích z webu Mapy.cz:  Při zkoumání všech dostupných mapových zdrojů zjistíte, že zúžení parkovacích stání  (a tomu odpovídající zvýšení kapacity parkoviště bylo provedeno někdy v roce 2016 - 2017. 

Na téma parkovací místa se na internetu široká diskuze. Ono to s těmi rozměry není tak úplně jednoduché. V zásadě jsou určené normou a nelze zkolaudovat parkovací stání, které je menší, než norma povoluje. Na druhou stranu je ale možné udělat ho větší, čehož se využívá zřídkakdy. Mistry světa jsou v tomto majitelé obchodních domů - chtějí logicky narvat do chrámu konzumu co nejvíce lidí, takže obvykle jsou stání opravdu těch nejmenších možných rozměrů. Kdejaké jelito se tam pak pokouší narvat velké SUV. Jak to dopadá, si asi každý domyslí.  K dispozici jsou ta tabulky s rozměry moderních vozidel  a rozměry parkovacích stání dle dispozice:

Nový sad Třebováčků na jedničku

Také letos se tato akce velmi vydařila. Je to projekt, kterým se může naše město  opravdu pochlubit. Akce je bohatě propagována na webu města, sám jsem se sázení nezúčastnil, byl jsem celodenně zaměstnán  dokumentováním Národního dne železnice, což byla unikátní událost určená České Třebové přímo na míru, která se  opravdu v nejbližších deseti letech opakovat nebude. V novém sadu rostou nové stromy - peckoviny, v loňské aleji Třebováků v Javorce jde o jádroviny (jabloně pěti odrůd). Oba dva sady jsou na chlubení, tak právě takovou fotodokumentaci jsem na připomenutí této akce udělal. Nový sad navíc obohatila lavička s pěkným výhledem a také s opěradlem. Posezení je odměnou ta to, že se k lavičce dostanete... (mm)
  

Video Českotřebovského deníku z víkendu: Kraloval zejména Národní den železnice  2024

   

První hokejová výhra: Lokomotiva  nastřílela 10 gólů

Závodní hokejová Pardubice - TJ Lokomotiva Česká Třebová 4:10 (1:3, 2:2, 1:5)
Branky a nahrávky:
12:15 Zadina (Kubálek, Pilař), 25:01 Hemský (Papadopulos), 29:42 Zadina (Knotek), 49:23 Knotek (Musil, Procházka) - 2:07 Slezák (Lepša), 17:20 Slezák (Zeman, Kukla), 19:46 Havránek Tomáš (Šimončič), 22:52 Král (Holub), 36:45 Holub (Fiala, Novotný Radim), 42:09 Váně (Zeman), 45:04 Čapek (Holub), 49:00 Fiala (Holub), 51:50 Umlauf, 54:12 Holub (Váně) Vyloučení: 3:3, využití: 0:0, oslabení: 0:0 
Závodní hokejová Pardubice:
Copjan - Ecler, Hemský, Holek, Knotek, Kubálek, Musil, Nadrchal, Papadopulos, Pilař, Procházka, Růžička, Sejbal, Zadina, Wasserbauer
TJ Lokomotiva Česká Třebová:
Ehrenberger (Češka) - Čejka, Novotný Radim, Havránek Tadeáš, Zeman, Havránek Tomáš, Nesejt - Král, Fiala, Holub, Slezák, Lepša, Kukla, Váně, Šimončič, Umlauf, Čapek
Diváci: 23

Komentář k zápasu s ZH Pardubice


V rámci 2. kola OLLH zavítala Lokomotiva v neděli 20. 10. 2024 do malé pardubické haly enteria aréna na zápas se Závodní hokejovou Pardubice. 
První šance měl domácí tým, kdy dvakrát zasahoval gólman Ehrenberger. Ve 2. minutě po rychlém přechodu do útočného pásma otevřel skóre Slezák poté, co mu přihrával Lepša. Od této chvíle tým Lokomotivy převzal iniciativu a na domácí branku se valil jeden útok za druhým. Ve 12. minutě po ojedinělém výpadu domácích a nedůrazu v obranném pásmu Lokomotivy prostřelil gólmana Tomáš Zadina, třebovským fanouškům dobře známý z působení v dresu Kohoutů. V následující minutě fauloval Holub, ale v přesilovce se soupeř do žádné šance nedostal. V závěru třetiny hosté opět vytvořili tlak, který konečně zúročil opět junior Slezák. Následně po krásné zadovce Simončiče pálil k tyči Tomáš Havránek. V první třetině měla Lokomotiva výraznou převahu, kterou ale vyjádřila jen třemi góly. 
Na začátku druhé třetiny hosté dostali výhodu přesilové hry, kterou sehráli dobře, ale bohužel opěr bez gólu. Ještě v průběhu přesilovky opustil ledovou plochu s tržným zraněním v obličeji Otto Slezák. Zákrok nebyl potrestán a Ota si následně z pardubické nemocnice přivezl 3 stehy. Ve 23. minutě nádherně Král s Holubem vyťukali gól až do prázdné brány na 1:4. Hned z následující akce Král trefil spojnici a Čejka 3x za sebou pálil neúspěšně. Soupeř se dostal do kontaktu dvěma slepenými góly. Nejprve se nahození Davida Hemského odrazilo do branky. Po několika dalších šancí Lokomotivy ale z rychlého protiútoku opět skóroval Zadina na 3:4. Po Lepšově sólu přes celé hřiště a další trefené spojnici Tadeáše Havránka se skóre nezměnilo. Po přečkané přesilovce, kdy si trest odpykával Holub,. ten samý hráč po svém návratu na led gólově tečoval střelu Fialy . Na konci třetiny Lokomotiva ubránila další přesilovku po vyloučení Tomáše Havránka. Ve druhé třetině už tlak hostů nebyl tak výrazný a soupeř se dvěma góly dostal do hry. V přesilových hrách Lokomotivu výrazně podržel gólman Ehrenberger. Přesto odskočili na 3:5. Kvůli nastřelenému kolenu odstupuje ze hry Dan Král. 
Třetí třetinu začali hosté opět nevyužitou přesilovkou. Hned po jejím skončení se ve 42. minutě Váně krásně uvolnil na křídle a trefil šibenici. O tři minuty později Holub našel před brankou Čapka, který zvýšil do prázdné branky. Ve 49. minutě hezky uvolnil Holub Fialu, který se nemýlil. V 51. minutě se přesně trefil Umlauf. V 54. minutě vypálil Váně a jeho střelu dorazil Holub a střelil desátý gól. V závěru domácí už jen upravili skóre na konečných 4:10. Pardubicím v závěrečné třetině odešly síly, a tak se na jejich branku valil jeden útok za druhým. 
Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen při své premiéře za muže junior Adam Kukla. 

Souhrn 2. kola OLLH:

HC Litomyšl B - HC Skuteč 4:3 (1:2,1:1,2:0)
Branky: Budina, Večeře, Drobný, Lustyk – Hykl, Vágner, Vařejko Rozhodčí: Kolář – Jirouš, Kukla   Vyloučení: 6:8, navíc Ospald (Lit) a Vařejko (Sk) 5+OK za vzájemnou bitku  Diváků: 49
ZH Pardubice – Loko Česká Třebová 4:10 (1:3,2:2,1:5)
Branky: Zadina 2, Hemský, Knotek – Holub 2, Slezák 2, Havránek Tom., Král, Váně, Čapek, Fiala, Umlauf  Rozhodčí: Pošvář – Švejda, Beran  Vyloučení: 3:3  Diváků: 23
HC Spartak Polička B – TJ Sokol Čestice 7:1 (3:0,2:1,2:0)
Branky: Vondra 2, Cihlář Jan, Havlík, Elis Patrik, Holec, Lidmila - Tomášek  Rozhodčí: Rulíček, Pošvář  Vyloučení: 8:7, navíc Kukla (Pol) 5+OK  Diváků: 74
HC Baroni Opočno - ALOHA Lanškroun  7:5 (2:2,2:2,3:1) 
Branky: Židlík 2, Mlateček, Kubíček, Libnar, Mervart, Krivčík – Borovička 2, Vencl, Marek, Ondráček  Rozhodčí: Kareš – Krupička, Paštika  Vyloučení: 6:8  Diváků: 110

Příští kolo:

Sobota 26.10. 16.15:  IHC Rebels Polička – HC Litomyšl B (ZS Polička)
Sobota 26.10. 17.00:  ALOHA Lanškroun - HC Spartak Polička B (ZS Lanškroun)
Neděle 27.10. 17.00:   HC Skuteč -  ZH Pardubice (ZS Skuteč)
Neděle 27.10. 17.00:  HC Baroni Opočno -  HC Spartak Choceň B (ZS Opočno)
Neděle 27.10. 17.30:  Loko Č. Třebová -  TJ Sokol Čestice (ZS Č.Třebová)
Pondělí 28.10. 16.15:  HC Spartak Polička B -  HC Spartak Choceň B (ZS Polička)

 Aby si klienti chráněného bydlení ve vysokomýtské Berenice mohli sami vařit

Vysokomýtská Berenika, která už téměř dvacet let pomáhá lidem s mentálním postižením, potřebuje nové spotřebiče do kuchyní pro klienty chráněného bydlení. Proto se rozhodla zažádat o podporu donátory na Burze filantropie pro okres Ústí nad Orlicí. Z celkové částky 45 tisíc korun daroval 10 tisíc korun Pardubický kraj.
„Naším cílem je pořízení šesti varných desek, vestavných trub a lednic do bytů klientů. Stávající jsou již nefunkční a energeticky nevyhovující,“ uvedla ředitelka vysokomýtské Bereniky Petra Řeháková. „Klienti potřebují tyto spotřebiče ke každodennímu užívání. Jednou z běžných denních činností, kterou se učí zvládnout, je připravit si jídlo. Ve všední dny si ve své kuchyňce chystají snídaně, svačiny a večeře. O víkendu si vaří také obědy,“ konstatovala ředitelka Bereniky, která se snaží své klienty co nejvíc připravit do života.
Vidět své děti šťastné, spokojené a přijaté ve společnosti
Vysokomýtská Berenika již 19 let zajišťuje sociální služby denního stacionáře a 14 let chráněného bydlení, odlehčovacích služeb a služeb zaměstnanosti pro osoby s omezenou pracovní schopností na chráněných pracovních místech v kavárně. V současné době má 48 klientů. V sociálních službách poskytuje péči 14 zaměstnanců. V kavárně pracuje 20 zaměstnanců, z toho 17 jsou osoby se zdravotním znevýhodněním.
„Berenika je nositelkou vítězství. Pro rodiče dětí s mentálním a tělesným postižením je vítězství vidět své děti šťastné, spokojené a přijaté ve společnosti. Smyslem našeho snažení je smazávat rozdíly mezi zdravými a hendikepovanými a vyrovnat jejich možnosti,“ podotkla Petra Řeháková, která si srdceryvnou a zároveň vtipnou prezentaci na Burze filantropie připravila společně s klientkami Barborou Dostálovou a Ivetou Zahradníkovou.
„V Berenice se učíme vařit, prát, žehlit a nakupovat. Také chodíme na výlety, na koncerty, do kina či divadla. Pracuji tu i na baru v kavárně, kde připravujeme kafíčka, džusy, limonády. A pak také myju nádobí,“ vysvětlila klientka Bereniky Barbora Dostálová.
Úžasná prezentace s tematickým videem
„Berenika měla na Burze filantropie opravdu úžasnou prezentaci. Její součástí bylo také tematické video, kde klienti předvedli skutečně úžasné herecké výkony. Pobavil i vtipný scénář, jehož autorkou byla přímo paní ředitelka,“ poznamenal náměstek hejtmana Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Projekt Bereniky jsme moc rádi podpořili. Věříme, že nové spotřebiče budou jedním z předčasných dárků k oslavě 20. narozenin organizace, které Berenika chystá příští rok,“ dodal Pavel Šotola.
„Pevně věříme, že se Berenice podaří zrealizovat tento bohulibý záměr a že její klienti si budou moci již brzy připravit třeba dobré kuřátko v nové troubě,“ sdělila Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, která je zároveň garantkou a fundraiserkou Burzy filantropie v Pardubickém kraji.
Unikátní společný počin Koalice nevládek Pardubicka a Pardubického kraje
Burza filantropie je unikátní společný počin Koalice nevládek Pardubicka a Pardubického kraje, který pomáhá neziskovým organizacím získat finanční či materiální podporu pro jejich projekty od donátorů z řad firem a veřejné správy. „Burza filantropie umožňuje osobní setkání dárců a zástupců neziskových organizací. Ti mají možnost v časovém limitu představit vlastní nápad a získat potřebnou podporu pro svůj projekt,“ dodala Jana Machová.
Burza filantropie podpořila v Pardubickém kraji 555 projektů za více než 21 milionů korun
„Když jsme s Burzou filantropie v Pardubickém kraji v roce 2011 začínali, vůbec jsme netušili, kam až se můžeme dostat. Moc nás těší, že neziskové organizace dokáží připravit skvělé a velmi pestré projekty z různých oblastí, na které donátoři slyší a dává jim smysl je podpořit. Velký dík patří všem, kdo se s námi podílí na tom, že se z Burzy filantropie stal fenomén. Za celou dobu historie burz jsme v Pardubickém kraji podpořili 555 projektů, a to částkou 21 024 044 korun,“ radoval se Pavel Šotola.
Bližší informace o Burze filantropie je možné získat na webu www.burzafilantropie.cz.
Už minulý týden byl příspěvek o  tom, jak skauti v Žamberku získali příspěvek  na burze filantropie. Věřím, že tyto ukázky mohou inspirovat také českotřebovské spolky k tomu, aby se ucházely o získání příspěvku na svoje veřejně prospěšné projekty. Naše město podporuje tyto projekty na oblastní burze obvykle 50 000 Kč a jistě by část z nich mohla zůstat doma,  jako podpora některého místního projektu a třeba by získala také přízeň u některých dalších donátorů  Burza filantropie je cesta jak získat finanční podporu na veřejně prospěšné projekty. Myslím, že jich z našeho města může být více.

Varhanní festival 2024 a 2023  na videu


Litomyšl otevřena turistům celoročně 

Zámecký areál Litomyšl slaví čtvrt století od zápisu na Seznam UNESCO. A k tomu dostal parádní dárek – celoroční provoz! V zimních měsících bude otevřeno vždy od čtvrtka do soboty, v říjnu a v dubnu od čtvrtka do neděle. V podobném režimu budou v Litomyšli nově otevřeny i další památky a kulturní instituce.
Na zámku budou moci turisté navštívit vždy některý z prohlídkových okruhů a novou interaktivní expozici ve 2. patře zámku mapující historii a architekturu zámku s důrazem na památkové hodnoty, pro které byl roku 1999 zámecký areál zapsán na Seznam světového a kulturního dědictví.„Zimní trasa nabídne také interiéry ve 2. patře zámku a zámeckou kuchyni v přízemí,“ láká kastelán Petr Weiss a pokračuje: “ Jakmile nastane advent, tak budou probíhat Vánoční prohlídky vyzdobených interiérů zámku v 1. patře s kaplí a zámeckou kuchyní v přízemí v režimu čtvrtek až neděle. Zimní trasa bude po tu dobu uzavřená.“ Jednoduše řečeno i mimo hlavní sezónu vždy poběží nějaká prohlídka interiérů zámku a jako bonus mohou návštěvníci zavítat do nové expozice Proč je zámek UNESCO.  K celoročnímu provozu zámku se přidávají i nově revitalizovaný Rodný byt Bedřicha Smetany, chrám Nalezení sv. Kříže a Zámecké sklepení se sochami Olbrama Zoubka a Srdcem pro Václava Havla. Celoročně lze navštívit tradičně také Městskou galerii a Regionální muzeum. Ve veřejném prostoru najdou turisté po celý rok Poeziomat na Vodních valech, lázeňské lavičky nebo řadu staveb současné architektury. Přidáme-li k tomu nabídku koncertů v Music Clubu Kotelna nebo divadelní a koncertní program ve Smetanově domě, pak je celoročně o zábavu postaráno. Víkend v Litomyšli totiž začíná již ve čtvrtek a to celoročně...

Pozvánka na vernisáž piaristické výstavy v Litomyšli

Takováto akce v Litomyšli ještě nikdy nebyla. Na slavnostním zahájení bude také představena a dána do prodeje více než 500stránková kniha Piaristé v Litomyšli (editoři Martin Boštík a Stanislav Vosyka), v níž je mj. rozebrán obsah Klácelova spisu Mostek, což je vlastně výklad myšlenek litomyšlského piaristického filozofa Bonifáce Buzka.

LUBOŠ MALINA & ROBERT KŘESŤAN ZVOU NA KONCERT DO ČESKÉ TŘEBOVÉ


Jde o koncert Ivo Viktorin Tria s hosty, který se uskuteční jako sedmý pohodový pátek ve velkém sálu Kulturního centra v České Třebové, Jako hosté budou právě Luboš Malina a Robert Křesťan, kteří samozřejmě také vystoupí a hlavně se zúčastní křtu nového alba skupiny Ivo Viktorín trio.

Jako host vystoupí také GANKINO QUINTET, jehož členem je také českotřebovský kontrabasista Jakub Janíček a s ním mimořádně také houslista Adam Janíček! Pořad bude uvádět v České Třebové populární JAN ČENSKÝ. Vstupenky jsou již v předprodeji a s pozvánkou přichází na krátkém videu také Luboš Malina a Robert Křesťan



Program Kulturního centra na říjen
Program akcí Městského muzea v říjnu
Program městské knihovny na říjen
Souhrn plánovaných akcí v říjnu
Program DDM Kamarád v říjnu
Program ČSOP Podorlicko v říjnu


Úmrtí v říjnu a září  - aktualizace 22/10:  

Bohumír Simon, 61 let, Česká Třebová, Lhotka 184, František Kratochvíl, 83 let, Skuhrov, Wigand Vogl , 81 let, Na Výšině, Česká Třebová, Ing. Jitka Keprtová, 78 let, Česká Třebová,  Bohumila Bečková, 80 let, Masarykova 2100 Česká Třebová Mária Jankelová, 74 let, Česká Třebová U Stadionu 579 Gloserová Vlasta, 89 let, ČT, Smolík Karel, 74 let,  Zýka Jaroslav, 90 let, Zhoř 38, Ivana Bártová, 72 let, Vladiboj Zajíček, 75 let.  Zdenka Vašinová, 83 let, Věra Jenyštová, 78 let, Aleš Koktavý, 68 let, Kunčina,  Miroslav Řehák, 56 let, Žichlínek, Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, ....    Více v rubrice Úmrtí ZDE)



Výběr z publikovaných videí z podzimu 2023

Nová videa Českotřebovského deníku:



  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Vystoupí i Adam Janíček Pořádá a zve Zdeněk Neterda

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?