Příloha Českotřebovského deníku   

                                                       Osmáci a deváťáci ze ZŠ Habrmanova byli v září v Anglii 


Poznávací zájezd žáků ZŠ Habrmanova do Anglie

Po absolvování tří výjezdů naší školy do německy mluvících zemí v předchozích letech jsme zahájili letošní školní rok zájezdem 50 žáků osmých a devátých ročníků do Anglie. Od 15. do 19. září jsme se účastnili zájezdu nazvaného Jižní Anglií netradičně jsme strávili v Brightonu, přímořském letovisku s různými atrakcemi. Navštívili jsme podmořské akvárium Sea Life Centre, prošli se po pláži, také kolem královského paláce Royal Pavilion a centrem města, prohlédli si město z pohyblivé rozhledny i360 a návštěvu jsme zakončili na zábavním molu Brighton Pier. 
Po přenocování v hotelu ve městě Portsmouth jsme se zde v úterý vydali do suchých doků. Měli jsme možnost vidět muzejní loď HMS Warrior. S audioprůvodci jsme si prošli jiný muzejní exemplář, HMS Victory, vlajkovou loď admirála Nelsona v bitvě u Trafalgaru. Odpoledne tohoto dne jsme strávili v malebném městě Chichester, kde jsme si prošli muzeum pod širým nebem Weald and Downland Living Museum s přibližně padesáti historickými venkovskými budovami z 13.-19.století. Navštívili jsme i místní katedrálu a prošli se centrem města.
Na středu se všichni těšili nejvíce, protože jsme se dostali do Londýna. Kvůli bezemisní zóně v centru města jsme se zde přesouvali metrem a lodí. Nechali jsme se svézt na London Eye, prošli se částí Westminster a přes ulici The Mall jsme došli na Trafalgarské náměstí. Z něho jsme se metrem dostali k Tower Bridge a most si prohlédli také zevnitř. Celý den jsme zakončili plavbou do části Greenwich. Zde jsme viděli další historickou loď zvanou Cutty Sark a došli k observatoři a nultému poledníku. Po nádherném výhledu na večerní Londýn jsme se odebrali k autobusu. Ve čtvrtek ve večerních hodinách jsme se vrátili unavení, ale spokojení a plni nových zážitků zpět ke škole.
Za vyučující anglického jazyka Jana Chmelařová