Jabkance trochu jinak
-
-
Emilie Borůvková z Bezděkova se synem Jindřichem.
-
V sobotu 16. listopadu 2024 se v nejstarší městské čtvrti u kostelíčka
sv. Kateřiny uskutečnila naše slavná Jabkancová pouť. Několik dní před
tím si u mě v práci jedna známá zákaznice kupovala dvanáct kusů
perníku na strouhání. V krátkém rozhovoru jsem se dozvěděl, že je má „na
jabkance“, které s ním sype. Tato informace mě zaujala, neboť loni,
právě před rokem, mi o Jabkacové pouti vyšla kniha, v níž mám veškeré
dostupné recepty na tuto sladkou pochoutku shromážděny. Ale o jabkancích
s perníkem ani řádka! A tak slovo dalo slovo a dohodli jsme se, že paní
navštívím a vyzpovídám. Když už to nemůže být v knize, tedy to
připomeneme ve článku, který si každý může vystřihnout a do knihy
vložit.
-
A
tak nechme dále promluvit samotnou „autorku“ jabkanců, paní Jaroslavu
Pachlovou: „Na posyp jabkanců jsem koupila dvanáct perníků, ale
to je dost málo. Nějaké jsem měla ještě doma, potřebuji asi tak dvacet
balíčků. Perníky umelu a po omaštění v másle a pocukrování je jím sypu.
Už mám koupeno i dvacet kostek másla na výrobu. Dělám to ‚ve velkém‘.
Chodí mi pomáhat i dcera Jarča. Já je dělám a ona je máčí v rozpuštěném
másle v kastrolu, pak je cukruje a sype perníkem. Jabkance dělám asi
padesát let. Vždy jich udělám asi tak 150 až 170 kusů, jak se to podaří.
Používám tak 15 až 20 kg brambor.
-
Když jsem měla hospodu Na Růžku v ulici Bří Čapků na Křibě, tak jsem
je doma dělala a tam je prodávala. Lidé si je u mě už předem objednávali
a chodili si pak pro ně. A chodí si dodnes! A to je dělám jen na dvou
plotýnkách. Začínám tak kolem šesté hodiny ráno a ve čtyři odpoledne už
mám uklizeno.
-
Jabkance s perníkem dělala už moje babička, Emilie Borůvková
v Bezděkově. Měla tři děti. Nejstarší byla dcera Věra, provdaná
Kapounová, potom byla dcera Jaroslava, provdaná Loskotová, moje maminka
a nejmladším dítětem byl syn Jindra Borůvka. Od babičky se je naučila
dělat moje maminka a dělala je doma v Červeňáku, kde jsme bydleli. A tam
jsem se je naučila dělat já. Bydlela jsme tam až do své svatby v roce
1968. Ještě vám řeknu takovou zajímavost. Když jsme měli tu hospodu a
v červnu byl jeden z prvních ročníků Týdne sportu, měla jsem od hospody
na náměstí stánek, který mi půjčili hasiči z Přívratu. Doma jsem upekla
jabkance a tam je pak prodával, po třech na tácku. Na náměstí ten den
zpíval Honza Nedvěd a přišel si k nám do stánku něco koupit. Uviděl tam
jabkance a neznal je. Tak jsem mu dala na ochutnání. Přímo na místě mi
řekl, že nikdy v životě nic lepšího nejedl. Za dvě hodiny byly jabkance
prodané a já letěla rychle domů, uvařit brambory, aby druhý den byly na
stánku další. A Honza Nedvěd později o tom mluvil i v České televizi,
v nějakém pořadu, kde říkal, že v České Třebové dělají jabkance a jak
jsou výborné.“
-
Vyprávění paní Pachlové o jabkancích je radost poslouchat. A tak jen
lituji, že jsme si nepopovídali před tím, než moje kniha vyšla. Popřejme
jí společně, aby jí ještě dlouho vydržela chuť k přípravě této třebovské
pochoutky.
-
Martin Šebela
|