ČtD 80/2024   čtvrtek 21. března 2024 


Setkání poskytovatelů EVVO Pardubického kraje v ekocentru Podorlicko


Co je to EVVO - jedna z tajemných zkratek, které veřejnost nijak neoslovují, a ta je proto tedy moc nebere. Popisuje starost společnosti o zdravý vývoj přírody a především zlepšování vztahu lidí k přírodě tak, aby byl tzv. trvale udržitelný vývoj.

Konkrétně pak EVVO = Enviromentální výchova, vzdělávání a osvěta

 
Smyslem EVVO je dosažení takového stavu, kdy jsou občané objektivně informováni o stavu a vývoji životního prostředí a získávají k prostředí vztah, který je základem šetrného a předvídavého chování a jednání. To vyžaduje určité znalosti a dovednosti a hlavně silnou motivaci. Lidé ztratili přímý kontakt s přírodou, a proto si neuvědomují tak jako dříve, jak je pro ně zdravé a funkční prostředí důležité. EVVO utváří morálku, působí na rozumovou, citovou i volně aktivní složku osobnosti člověka, rozvíjí dovednosti i sociální komunikativnost. Je celoživotním procesem, reagujícím na aktuální změny poznání, sociální změny a další. Jde tedy o vytváření tzv. ekologické kultury, tzn. navozování takového způsobu uspokojování různorodých potřeb člověka, který neohrožuje životní prostředí ani lidskou společnost.
Téma je tedy jasné a nyní jde  o to koordinovat činnosti a aktivity v rámci našeho kraje. Akci řídila krajská koordinátorka EVVO  Mgr. Iva Uhrová. Přijely zainteresované osoby z celého kraje se zkušenostmi z této práce, také krajský radní pro oblast zemědělství a životní prostředí  Miroslav Krčil a místostarostka města Česká Třebová Petra Válková.  Bylo znát že spolupracují na tématu delší dobu, proběhlo hodnocení práce a plány na letošní rok. Také podnětná diskuze, která umožnila poznat problémy jednotlivých složek, které se na tématu podílejí.
Hostiteli setkání  byli členové ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová,  kteří se mohli pochlubit vynikajícími výsledky práce v této oblasti a chtějí koordinovat své akce v započatém roce. Akce ukázala, že českotřebovští ochránci přírody patří mezi nejaktivnější v našem kraji a navíc se mohou pochlubit fungujícím ekocentrem, které není místem "pro sebe", ale veřejným místem, které dlouhodobě napomáhá naplnit cíle dané zkratkou EVVO a je otevřené veřejnosti. Právě setkání koordinátorů EVVO bylo významnou příležitostí ukázat, že v České Třebové v této oblasti  rozhodně nezůstáváme pozadu. Naopak je to tak, že zejména v rámci našeho okresu rozhodně nemáme konkurenci a můžeme se směle porovnávat s činností profesionálních organizací působících v dané oblasti.
Českotřebovský deník natočil na akci video reportáž, která bude prezentována v blízkém termínu. (mm)

Zakončení ročníku CHL 2023/2024  bude na Velký pátek  29. března


Tradiční zakončení celoroční hokejové sezóny městské hokejové ligy CHL  je naplánováno vždy na konec března, kdy končí ledová sezóna na českotřebovském zimním stadionu.  Stane se tak v pátek 29.3.2024, kdy se nejdříve odehraje podobně jako v loňském roce exhibiční zápas dvou týmů, přesněji "bílých" proti "červeným" složených ovšem z hráčů všech 22 týmů - účastníků soutěže. Loni podle tohoto scénáře byli "bílí" jako domácí  ve složení "Proplast a spol" a jako hosté v červených dresech byli zařazeni "Adba a spol". V exhibici budou zástupci všech týmů podle pravidel CHL, tedy 3 x 14 minut čistého času. Nominace zástupců jednotlivých týmů pro exhibici je třeba nahlásit vedoucímu ZS p. Jaroslavu Šimkovi  telefon 731 449 814. Hned po zápase dojde k vyhodnocení soutěže a předání cen.  Začátek utkání v 18:00, předání cen cca v 19:15 hodin. Všichni účastníci letošního ročníku jste zváni !  Podívejte se na video ze zakončení předchozího ročníku na odkaze ZDE

Historii všech dosavadních ročníků CHL od roku 2006 do roku 2022 najdete ZDE

Orientační běžci z východních Čech budou mít sraz na Pekláku 13. dubna  

Oddíl orientačního běhu TJ Loko Č.Třebová pořádá v sobotu 13. dubna 2024 další závod pro Východočeskou oblast. Centrum bude stejně jako v roce 2022 areálu Peklák a závod proběhne v lesním prostoru o rozloze 2,6km2  v oblasti Nad Koupalištěm, Jelenice, Javorník. Předpokládaná účast je 600 závodníků ve všech věkových kategoriích od dětí až po veterány.
Start prvních závodníků je v 10h, vyhlášení výsledků pro žákovské kategorie bude přibližně ve 13h.

Ústí: Chystá se rekonstrukce II/360  od obchodní zóny po Tichou Orlici

Pardubický kraj připravuje rekonstrukci silnice II/360 v úseku našeho města, konkrétně od kruhové křižovatky ulic Letohradská a Cihlářská až po železniční přejezd na Tiché Orlici. Rekonstrukcí projde i samotný kruhový objezd. Akce by se měla realizovat ve druhé polovině letošního roku, nyní se dokončuje projektová dokumentace a řeší se dopravní omezení, které bude s realizací stavby souviset. Součinnost města v rámci přípravy zahrnuje mj. řešení majetkoprávních vztahů u autobusové zastávky u STK ve směru od Letohradu. Snahou radnice je souběžně s rekonstrukcí silnice II. třídy zajistit prodloužení chodníku k předmětné zastávce a zvýšit tak bezpečnost a komfort uživatelů. Také v návaznosti na další místní komunikace, které se napojují na krajskou silnici, bude součinnost města nezbytná. Celkové náklady jsou předpokládány ve výši 22 milionů korun bez DPH, a přestože se jedná o investici SÚS Pardubického kraje, je město Ústí nad Orlicí připraveno se na realizaci finančně podílet. Podíl města se očekává ve výši cca 3,5 milionu korun. Skutečná finanční náročnost celé akce bude známa až na základě výsledku výběrového řízení, které určí dodavatele stavebních prací.

O Vojtěchovi z Pernštejna se časem asi dozvíme více

Vojtěch z Pernštejna, pán na Pardubicích zemřel 17. března 1534 v Praze. Po několika dnech bylo jeho tělo dopraveno do Pardubic, kde byl slavnostně pohřben v kostele sv. Bartoloměje. Později jeho hrobku završil nádherný náhrobek, na kterém je Vojtěch vyobrazen v rytířské zbroji. Po 490 letech si toto výročí připomenuli návštěvníci připravených akcí v samotném kostele a na pardubickém zámku.
„Právě za doby Vojtěcha z Pernštejna se začalo používat rčení Skví se jako Pardubice. Pozval sem architekty, malíře, kamenosochaře a další umělce, kteří po novém způsobu, který znali z Itálie, vyzdobili nejen samotné šlechtické sídlo, ale i mnohé domy měšťanů. Také do Čech zavedl výrobu terakotových ostění, později použitých i v Pardubicích, která s typickou cihlovou barvou dodnes rámují mnohá okna na Pernštýnském náměstí i na dalších památkách v okolí. Také nádherný zámecký portál, tedy vstupní brána za kamenným mostkem, vznikl za Vojtěcha z Pernštejna, i když osazen byl až po jeho smrti,“ připomenul náměstek hejtmana Pardubického kraje a jeden z organizátorů roku Vojtěcha z Pernštejna Roman Línek.
Na panovníka vzpomínali lidé při zádušní mši v zaplněném kostele sv. Bartoloměje. Arciděkan Jan Uhlíř připomenul i jeho tolerantní postoj k náboženské svobodě. Sám Vojtěch přestoupil od katolíků k utrakvistům, ale blízko měl díky své matce i k Jednotě bratrské. Jeho názory můžeme odvozovat i z nástěnných obrazů s biblickými tématy v rytířských sálech pardubického zámku, které zde nechal namalovat. Na zádušní mši se také děkovalo Vojtěchovi za vše, co dalším generacím zanechal, jak naznačovaly i jednotlivé nápisy před presbytářem doplněné rozkvetlými ratolestmi.
Celodenního programu se zúčastnila také Barbora Šenkyříková, starostka moravské obce Doubravník, kde mají Pernštejnové svůj první pohřební chrám nedaleko od hradu Pernštejn. Tady spočívají v rodinné hrobce mimo jiné Vilém z Pernštejna a jeho starší syn Jan. Kostel Povýšení svatého kříže bude letos v květnu slavnostně otevřen po náročné rekonstrukci.
V kostele sv. Bartoloměje se zájemci odpoledne mohli podívat na originální Vojtěchův náhrobek, který není běžně volně přístupný. Informace o jeho průzkumu přiblížili přítomným historik Jiří Kotyk a archeolog Jan Frolík. Do samotné hrobky pod náhrobkem dlouho nikdo nevstoupil, v tomto století odborníci pouze nahlédli dovnitř otvorem při průzkumu kostela v roce 1995 a potom speciální kamerou v roce 2019. Hrobka je spojována s různými pověstmi, jedna hrozí kletbou tomu, kdo do ní vstoupí. Historici se domnívají, že vznikla při záměru hrobku, umístěnou v centrální části kněžiště, přestěhovat.
Vstup zdarma měli v den výročí také návštěvníci zámeckého okruhu Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách. Její spoluautor, historik Petr Vorel je přesvědčený, že se o Vojtěchovi z Pernštejna časem dozvíme více: „Teprve nedávno se nám otevřely zahraniční archivy. Nemáme moc přímých dokumentů o jeho životě a aktivitách na pardubickém zámku, ale mnohé se dozvídáme z dokumentů jeho současníků, kteří s ním přišli do styku, třeba z korespondence s králem a různými šlechtici. Zatím nebyla zcela popsána jeho role v zahraniční politice, která byla docela významná.“
Dnes netušíme, zda měl Vojtěch z Pernštejna šťastný život. Jeho zevnějšek charakterizovaly zrzavé vlasy a jedno šilhající oko. Vyrůstal v blahobytu a zřejmě studoval v zahraničí, asi v Itálii. Své manželky si sám nevybíral. Poprvé ho oženili už v 17 letech. První žena Markéta z Postupic mu sice dala syna Ludvíka, ale zemřela poměrně mladá: S druhou ženou, Johankou z Vartmberka, si podle všeho příliš nerozuměl, jak naznačuje Vojtěchova poslední vůle z roku 1531. Měl také řadu odpůrců mezi českou šlechtou, které se nelíbilo, že mu otec předal úřad vrchního hofmistra v jeho 24 letech. V závěru života ho trápily podobné nemoci pohybového ústrojí, jako jeho otce. Zemřel v nedožitých 44 letech.
„I za tu dobu toho hodně dosáhl a mnohé z toho vydrželo po celá staletí. Pokračoval v rybníkářství na Pardubicku i v jižních Čechách, kde vlastnil sídlo na Hluboké, nechal vybudovat nový zámecký areál v Chlumci nad Cidlinou (nedochoval se), rozšířil pardubický zámek, a také třeba Nové Město nad Metují mu dodnes vděčí za svůj půvab, což můžeme vidět na jeho náměstí. Tam byly na jedné domovní frontě rekonstruovány podle dochovaných prvků obloučkové renesanční štíty právě z doby Vojtěcha z Pernštejna,“ dodal Petr Vorel.

 


Pozvánka na akci Církve adventistů sedmého dne
Velikonoční chvály a rozjímání ve sborovém domě CASD dne 23. března od 18 hodin


Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.