ČtD 100/2024   středa 10. dubna 2024 



NA TANEČNÍ SKUPINĚ ROKU PRVNÍ LETOŠNÍ MEDAILE

V neděli 24.3. se Taneční škola Česká Třebová zúčastnila první soutěže jarní sezóny velkých formací.  Ligová tour Taneční skupiny roku je hned po MČR CDO, druhou největší celostátní ligovou soutěží a bude završena finálovým kolem, které (za asistence kamer České televize), proběhne v O2 Aréně (Praha).
Zájem o taneční soutěže roste, konkurence se rozrůstá a proto není vůbec jednoduché se prosadit. V rámci tohoto regionální kola, bylo 80 formací vyřazeno a nepostoupilo do dalšího kola soutěže. My jsme hrdí že všech sedm našich formací, které se soutěže zúčastnili, získaly nejen pěkná umístění, ale nominovaly se do dalšího, zemského kola.
Zároveň jsme se v neděli 7.4. zúčastnili regionálního kola soutěže Czech Dance Masters (CDM). Informace a výsledky z této soutěže budou zpracovány do samostatného článku.
Výsledky:
1. místo - SEPTEMBER (Honeys) moderndance
2. místo - PINKIES (Candies) discodance
2. místo - fadeaway (Queens) moderndance
2. místo - syncVVaVe. (Rockers) streetdance
2. místo - OUT OF THE [BOX] (Angels), streetdance
4. místo - .Co_n_nectio_n. (Jokers + Bandidos) streetdance, postup do finále
4. místo - Imperat!ve death (Bandidos) streetdance

K tématu zrušeného přechodu pro chodce u tunelů
Bude třeba počkat na kruháč...

Přechod pro chodce, který byl dlouhodobě na této křižovatce do tzv, "rekonstrukce podjezdů"v letech  2016 až 2017  skutečně zrušen  z důvodů nedostatečných rozhledových poměrů ze směru od tunelů. Ovšem žádná informace v tomto smyslu nebyla nikde veřejnosti podána. Mělo by to být vyřešeno současně se stavbou kruhové křižovatky.
Ta má být zahájena na přelomu roku 2024/2025 nebo až počátkem roku 2025. I tak zde pravděpodobně vznikne pouze místo pro přecházení s ostrůvkem nikoli přechod s předností chodců. Nový stav řeší projektová dokumentace, ke které se vyjadřuje krajské policejní ředitelství a SÚS. Město bude jistě účastníkem řízení a tak by mělo všechny detail znát a má je také možnost připomínkovat, i když se jedná o stavbu financovanou ŘSD. Protože přechod využívají také občané obce Rybník bydlící v lokalitě podél I/14, měl by se o problém zajímat také Obecní úřad v Rybníku.  Stávající přechod přes I/14 od Korada do Rybníka jistě zůstane a bude i šance obejít kruháč po rybnické straně, kde by neměl být důvod pro  nevybudování přechodu dalšího pro chodce přes silnici III. třídy vedoucí na Rybník a Třebovice.
Přidám jen svůj osobní názor: kdyby to bylo u Dlouhé Třebové tak tam je i podchod.. :))  (mm)

Lesní těžba devastuje okolní pozemky a cesty

Dostal jsem během dneška několik upozornění na řádění težařů dřeva v okolí našeho města. Vypravil jsem se tyto události dokumentovat zatím na dvou lokalitách, ale není to všechno.   První obrázek je z Robova kopce:
Zde probíhá těžba na městském lesním pozemku, práci zajišťuje podle všeho forma Křenek a jak je vidět, tak těžařům vůbec nevadí, že zcela devastují sousední soukromé pozemky rodiny Alešíkovy, samozřejmě bez svolení nebo jakékoliv předběžné informace. Pozemek využívají tak, jako by to bylo v nejlepším pořádku. Těžbu zadalo město, městský lesní hospodář a vybranou těžařskou firmu měl informovat co může a nemůže. A bylo přitom možné využít výše položené pozemky patřící městu nebo Vodárenské společnosti.  Nakonec devastace Alešíkových pozemků bez ohlášení tu byla i dříve a nikdo se ani neomluvil. Jsem zvědavý, zda se v této záležitosti něco změnilo a zda bude učiněna náprava.

Občanům ovšem vadí i plošné kácení lesa na Roubáku.

V sousedství Javorky bychom měli být k lesu tolerantnější !!!


Další lokalitou hodnou pozornosti je Studená hůra.

Zde probíhala v březnu těžba na soukromých lesních pozemcích. Nejde jen o devastaci lesa způsobeného těžkou technikou, ale zejména zničení červeně značené turistické Jiráskovy cesty, která je prakticky zničena. Těžba byla skončena cca před třemi týdny a podle sdělení zdejších chatařů dosud se nikdo nezajímal o úpravu, která rozhodně nebude nijak laciná. A to jsem byl jen na začátku zničené cesty. Je to prý jen "slabý odvar toho co je v lese dále! Neměl jsem pro cestu do terénu vhodnou obuv, vypravím se sem tedy znovu. Chataři již fotky zničené cesty na radnici poslali...
Jak zvláštně vypadá výzva na turistickém značení pro "Stezky z lásky": "Zapoj se do opravy turistických cest!" (aby to pak těžaři zničili....) Připomeňme si, že jsme loni draze opravili z participativního rozpočtu stejnou Jiráskovu cestu  na tzv. Ferdovce od letiště. A kus dál je stejná trasa v lese zcela poničená!  Chataři mají také výhrady k tomu, že se vytažené dřevo pomocí těžkých strojů ukládá tam, kam to obsluhu strojů napadne, přestože zde je vybudována u cesty zpevněná plocha, kde je možné dřevo bezpečně uložit. Ta zůstává prázdná. Obávají se narušení vodovodního řadu položeného právě pod skládkou dřeva.

Neuvěřitelně drahé odpadkové koše u ZŠ Habrmanova

Nechtěl jsem tomu věřit, ale je to tak . Čtyři odpadkové koše dodatečně instalované v nástupním prostoru před ZŠ Habrmanova nás přišly na 70 tisíc korun (to ovšem bez 21% DPH) !  Kdo z vás by si také koupil?  - Ale proč ne - my na to přece máme. Jsou sice pěkné, nerezové, ale  ta cena, to nikomu nevadí? Opravdu není jiné řešení? Ani ta "povedená instalace", která je v ceně, nemůže nadchnout. Zablácené jílem z okolí, podložené dřevěnými klínky. A to jen doplňují okolní drahý mobiliář. Při prohlížení referencí výrobní firmy najdeme světoznámé lokality a nyní prostřednictvím firmy RYDO i Českou Třebovou. Podívejme se na obrázky.  Instalované koše jsou ovšem v souladu s celým drahým vybavením prostoru mobiliářem. Zde neznám přesné realizované ceny, ale dle nabídky dodavatel odpadových košů dodává i další použitý mobiliář a to ve stejné cenové hladině. Jistě podle projektu. Zřejmě jde o nabídku pro bohatě dotované projekty a zrovna ten náš mezi ně nepatří.  Opět šlo o rituál: jedna jediná cenová nabídka a hned následuje objednávka. Kdyby byly alespoň dvě varianty bylo by to jiné.
Znovu se vracím k novému mostku v Javorce. Nebylo třeba dlouho hledat a zjistili jsme nabídku z kovářství pana St. Přikryla z Olomouce v  poloviční výši.. Bylo by sice o něco více práce, ale pokud se nebudou požadavky samosprávy vyvíjet tímto směrem, tak to bude pořád dokola.  Milan Mikolecký s přispěním Aleše Spirmana.

Stigma duševně nemocného člověka je ve společnosti cítit stále,
mění se to pomalu 

Jak se žije lidem, kteří mají osobní zkušenost s duševním onemocněním? Takové bylo hlavní téma besedy z cyklu Moje jméno není diagnóza. Uskutečnila se v sále Jana Kašpara na Krajském úřadě Pardubického kraje a byla určena jeho zaměstnancům.
Cenná inspirace k tomu, jak pečovat o duševní zdraví
„Tato akce byla cennou inspirací k tomu, jak pečovat o duševní zdraví, jak ho podpořit a čeho se vyvarovat,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, pod jehož záštitou se beseda konala.
„Duševní onemocnění mi přijde jako jedno z nejhorších stigmat. Když chceme někoho ponížit, tak o něm prohlásíme, že je duševně nemocný,“ nechala se slyšet moderátorka Leona Hovorková.
Lidé s vlastní zkušeností s onemocněním pomáhají druhým
„Za poslední dobu se v tomto ohledu udělalo hodně práce. A to i v Pardubickém kraji,“ konstatovala Dana Chrtková, která si sama prošla duševním onemocněním. Její doménou je dnes obhajoba zájmů a práv lidí s touto nemocí.
„Většina lidí tuší, jak by se měla k lidem s duševním onemocněním chovat. Je dobře, že se o tomto problému mluví. Ale přesto jsem přesvědčena o tom, že stigma člověka s duševním onemocněním je ve společnosti stále přítomné. Byť trochu skrytě,“ poznamenala Dana Chrtková.
„Důvodů, proč dnes přibývá i dětí s duševním onemocněním, je celá řada. Například nefungující rodina, tlak na výkon či neustálá přítomnost na sociálních sítích. Někdo může namítnout, že dnešní děti nejsou tak odolné. A obecná představa je ta, že takové dítě se vezme k psychologovi, který ho opraví a pak vrátí do rodiny a ono bude zase odolné. Tak to bohužel nefunguje,“ podotkla žena, jež dnes pomáhá lidem, kteří se dostali do podobné životní situace jako ona v roce 1998.
„Předtím jsem pracovala v oboru biochemie. Jenže podmínky pro ženy ve vědě tehdy byly tristní a skloubit tuto práci s rodinou moc nešlo. A tak jsem dala přednost rodině. Potom jsem nějakou dobu bojovala s duševním onemocněním. Sedm let jsem byla doma v invalidním důchodu a pak se bála vrátit zpět do práce. A to jsem měla jít na podatelnu psychiatrického centra vyřizovat poštu,“ uvedla vystudovaná doktorka přírodních věd, pro niž bylo náročné nastoupit do zaměstnání v tehdejším Psychiatrickém centru Praha.
Různé přístupy pacientů v psychiatrické nemocnici
„Chápu, že i psychiatrické nemocnice mají své kapacity a limity, kdy se na jednom místě potkávají lidé s různými potřebami. Ale občas se zapomíná na to, že pacienti jsou hlavně lidé,“ prohlásila Dana Chrtková. Ta při pobytu v psychiatrické nemocnici zaznamenala dva různé přístupy pacientů, kteří byli hospitalizovaní nedobrovolně.
„Někdo je agresivní a rozčiluje se. Nebo volí naopak cestu spolupráce. Je ‚poslušný‘, bere léky, jak má a razí strategii co nejrychleji se z nemocnice dostat. O to jsem se vždycky snažila i já,“ zdůraznila bývalá vědkyně, jejíž současnou profesí je peer lektorka. Její snahou je představit zkušenost lidí, kteří si duševní nemocí prošli, zvýšit pocit naděje a ukázat, že potíže, které člověk při nemoci zažívá, prožívají i jiní lidé.
I s duševní nemocí se dá žít kvalitně a plnohodnotně
„Beseda i její hlavní hosté potvrdili, že onemocněním život nekončí, že i s duševní nemocí se dá žít kvalitně a plnohodnotně,“ shrnul Pavel Šotola.
„To, co zaznělo na besedě, bylo autentické, pro zdravého člověka až neuvěřitelné,“ potvrdil jeden z účastníků z řad zaměstnanců krajského úřadu. „Jsem nadšený z nové cesty pochopení osob s duševním onemocněním,“ zněla další reakce. „Mám chuť žít, ať už život nadělí cokoliv,“ dodal další účastník besedy.
„Jsme rádi, že beseda vzbudila ohlas a zaujala i kolegy, pro které problematika duševního onemocnění není hlavním pracovním tématem,“ vyjádřila se Petra Šrámková, manažerka projektu, jehož cílem je změna přístupu k péči o duševní zdraví v Pardubickém kraji. Bližší informace o něm lze najít na https://krajprorodinu.cz/dusevni-zdravi/.



Mineralogický klub hlásí: ve středu 10. dubna bude další přednáška

Je to neuvěřitelné jak ten čas letí. Než jsme se stačili od posledního setkání  rozkoukat, je tu přednáška dubnová. Ta se uskuteční 10.4.2024 v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové.
Přednáška nás povede po stopách letní mineralogické expedice geologického kroužku Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy do okolí Andermattu, hory Lochberg, jezera Göscheneralpsee, na ledovec Muttgletscher u sedla Furkapass, kde jsme si užívali krásné alpské přírody a sbírali záhnědy a křišťály na pomezí kantonů Uri a Valais. Podíváme se i do dvou muzeí alpských minerálů a krátce i na lokalitu modrých krystalů kyanitu do okolí hory Pizzo Forno v kantonu Ticino. Dozvíte se také, jak si zařídit povolení ke sběru minerálů, jaká platí ve Švýcarsku pravidla a jaká specifika a zajímavosti tam sbírání šutrů provází. Přednáška bude vedena populárně zábavnou formou, promítání fotografií bude nabito nabytými zkušenostmi, zákulisními historkami a doplněno živými ukázkami neživé přírody, takže se určitě máte na co těšit. Ondřej Stiskal

V Řečanech se dočkáme nového mostu přes Labe

Skoro sto let starý most v Řečanech nad Labem by se brzy měl dočkat náhrady. Již na podzim letošního roku by měly začít bourací práce, v roce 2025 se má začít se stavbou mostu nového. Hotovo by potom mohlo být nejpozději v roce 2026.
Na stavbu, jejíž odhadovaná hodnota je přibližně 180 milionů korun, se podařilo získat finanční podporu od Státního fondu dopravní infrastruktury. „Díky intenzivním jednáním a důležitosti mostní stavby pro splavnost Labe se nám podařilo získat příspěvek ve výši padesáti procent celkové investice, což je pro vybudování mostu zcela zásadní. Chtěl bych poděkovat Ministerstvu dopravy za vstřícný přístup,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
Díky této podpoře bude Pardubický kraj moci vybudovat most, který plně respektuje nejen všechny požadavky na splavnění Labe, ale i požadavky památkářů. „S novým mostem vznikne také oboustranný chodník, kde bude umožněn pohyb cyklistů, což je vzhledem k blízkosti Národní kulturní památky Hřebčín Kladruby nad Labem zapsanou na Seznam světového dědictví památky UNESCO, žádoucí,“ sdělil Kortyš.
Veřejná zakázka na dodavatele stavby by mohla být vypsaná už během následujících několika měsíců. „Most má být vybudovaný na železobetonových opěrách a délka přemostění je 88 metrů,“ řekl ředitel Správy a údržby Pardubického kraje Zdeněk Vašák s tím, že je zpracovaná projektová dokumentace a vydané stavební povolení. „V ideálním případě by už mohly na podzim začít první bourací práce,“ dodal Vašák.
Původní most v Řečanech nad Labem slouží od roku 1926 a jak na spodní stavbě, tak na samotné nosné konstrukci jsou zjevné trhliny a praskliny. Kraj proto pořídil nové mostní provizorium, které nechal v roce 2023 osadit vedle stávajícího mostu. Jeho součástí je i lávka pro pěší. Provizorium měří přibližně sto metrů a tvoří ho třímetrové moduly. „Až přestane sloužit v Řečanech, může ho kraj využít po jednotlivých modulech na jiných místech dle aktuální potřeby, případně ho pronajímat. Instalace provizoria a jeho pořízení stálo 67,2 milionu korun bez DPH,“ zmínil náměstek hejtmana Kortyš.

POZVÁNKA DO JARNÍ PŘÍRODY

ZO ČSOP PODORLICKO Česká Třebová pořádá pro veřejnost v neděli 14. 4. 2024 akci „HLEDÁNÍ JARA NA STEZCE“  Start od 14,00 do 15.30 hodin v obci Rybník (Srnov)  u tenisových kurtů
Vycházka jarní přírodou spojená s pozorovací soutěží na trase Smyslově naučné stezky údolím Skuhrovského potoka. Účastníci dostanou pracovní listy a na stanovištích je čekají zajímavá pozorování motýlů, mláďátek, bylinek,  stop a v cíli také jarní hry a odměny.  Trasa začíná u prvního zastavení smyslově naučné stezky. Cíl je u restaurace Nad Hrází v Srnově do 17.00 

   



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.