ČtD 96/2024   sobota 6. dubna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Ohlédnutí za špičkovým tenisovým turnajem

Ve 25 minut dlouhém, videu je shrnutí veškerého dění na letošním českotřebovském turnaji starších žáků kategorie A, který se konal v hale Za Vodou ve dnech 23. - 26. března 2024.Video je dále doplněno záznamy 4 zápasů z tohoto turnaje. Jde o zápas 1. kola Maršík - Rousek, o semifinále dvouhry Maršík - Drlík , o finále čtyřhry Jourdren /Soukup - Pšeničný/Mikeš a o finálový zápas Maršík- Zapský. Doplněno komentáři. K turnaji jsem  publikoval další čtyři videa:

Javor navštívil harcery v Olawě 

První letošní mezinárodní akcí, kterou pořádal 3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová, byla ve dnech 22. 03. –⁠⁠⁠⁠⁠ 23. 03. 2024 jarní návštěva harcerů z partnerského města Olawa. Po příjezdu a ubytování jsme podebatovali o plánovaných akcích v letošním roce. První bude v termínu 26. – 28. 4. pálení čarodějnic u nás v České Třebové. Další akce pak bude na podzim v Olawě.
V sobotu ráno jsme se po snídani vydali do Swidnice, kde jsme si prohlédli historické centrum. U katedrály Svatého Stanislava a Svatého Václava jsme se setkali s polským průvodcem, který nám o městě pověděl spoustu zajímavostí, provedl nás katedrálou a doporučil návštěvu věže, ze které byl krásný výhled na město i okolí. Ve městě se nachází i Kostel míru, který je zapsán na seznamu UNESCO.
Dále jsme se vydali na prohlídku podzemního města „Osówka“, které je poslední, hlavní a nejrozsáhlejší Hitlerovo sídlo postavené v Dolním Slezsku. Po prohlídce jsme se vydali na zpáteční cestu.
Více o oddílu a fotografie z akce lze najít na našich stránkách http://trojka.e-skaut.cz
Akce spolupráce s harcery z Olawy a skauty ze Svitu jsou podporovány Pardubickým krajem a městem Česká Třebová, kterým tímto děkujeme. 3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová

Kolem Třebovky v plynové masce....

Kdo nemá rád smrad z rybiny a žabince ať se vyhne chůzi ulici Zámostí. Je teprve duben a už to začíná, v létě bude ještě hůř. Žádné řešení  zatím bohužel není na obzoru...



Nové chodníky na Splavě

V ulici na Splavě mezi Novým náměstím a hlavní ulicí Riegrovou se pracuje. Dohání se to, co se mělo udělat současně loni současně s opravou povrchu komunikace. A tak se některé úpravy povrchu chodníku dělaly i loni a letos znovu, nyní už definitivně. Také bude nový sloup veřejného osvětlení. Asi jen jeden - jinde bývají nižší sloupy blíž k době.  Práci provádí firma Bricky, která  dala poměrně slušnou cenovou nabídku v hodnotě 287 tisíc Kč vč. DPH, ale opět bez zakázkového řízení. Práce má být hotova do 31. května 2024. Ve srovnání  od té loňské, kdy úprava malého ale dle názvu "tzv. hlavního dopravního prostoru"  u domů 1995-97 stála  na 3 miliony to je nyní krásná cena. Firma Bricky je letos aktivní i jinde, pracuje např. na úpravě sportovního areálu gymnázia. A jde jí to docela dobře od ruky.

Na interiérech vstupní části Malé scény se stále pracuje

A tak mohu zveřejnit další snímky z 5. duna, které odhalují další možnosti tohoto zajímavě řešeného prostoru.

Sportovní rubrika byla nyní několik dnů zanedbaná

Bylo to prostě v domnění, že jsou velikonoce a tak se mnoho sportu nepěstuje.-Není to ale pravda. Hrála se další mistrovská utkání ve fotbalu a v hokejbalu.  Všechny zápasy dopadly dobře a tak ke alespoň zaznamenejme: 
1) Krajský fotbalový přebor. A mužstvo hrálo v Heřmanově Městci a dokázalo vyhrát 1 : 2, v tabulce drží páté místo. Právě nyní v sobotu 6. dubna hraje doma s Třemošnicí. Bude hezky pojďte fandit. 
2) Hokejbalisté zaznamenali v neděli již třetí jarní vítězství nad týmem SK Kelti 2008. Lokomotiva - Keltu 2008 5 : 4 po třetinách 2:3, 2:0 a 1:1. Na jaře se prostě hokejbalistům daří, zase se odlepili ode dna tabulky o další místo.  Nyní hrají v neděli 7. dubna venku v Blatné. To bude těžký oříšek, neboť tento tým vede tabulku první ligy!


 Kraj pomůže dalšími třemi miliony začínajícím podnikatelům a inovátorům

Přijít s novým nápadem a rozjet podnikání není snadné. Chce to nejenom dobrou myšlenku, ale také odvahu a první peníze. Pardubický kraj to ví, a proto se v posledních letech více věnuje začínajícím podnikatelům a zdejším inovátorům. Další kolo pomoci radní schválili na začátku dubna. Pokud vás svět inovací zajímá, navštivte web www.paradnikraj.cz.
Krajská samospráva podnikatele a firmy podporuje svým speciálními programy, které se jmenují Startovací vouchery a Technologické vouchery. Živoucí podhoubí malých a středních firem je důležitou součástí prosperity a rozvoje celého regionu. Startovací vouchery tedy slouží k ‚nakopnutí‘, a zde zdůrazňuji, že v tom dobrém smyslu, začínajících podnikatelů. Pokryjeme jim až 90 % nákladů na zajímavý projekt, se kterým se chtějí prosadit na trhu. Letos jsme odsouhlasili celkem 17 žádostí za 2,1 milionu korun. Výše podpory je od 55 do 200 tisíc na projekt. U Technologických voucherů naopak pomáháme se zaváděním inovací a chytrých řešení ve výrobě už u fungujících podniků. V tomto případě kraj podpoří sedm projektů jedním milionem, dotace se pohybují od 70 do 200 tisíc a opět do maximální výše 90 % nákladů,“ vysvětluje radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr.
Startovacích voucherů je podmínkou, že žádat o krajskou podporu mohou pouze podnikatelské subjekty, tedy fyzické i právnické osoby, které působí na trhu maximálně tři roky. V roce 2024 Pardubický kraj přijal celkem 22 žádostí, podpořil 17 z nich. Technologické vouchery mají pomoci inovátorům s ověřením proveditelnosti produktu v jakékoliv fázi vývoje. O podporu mohou žádat podnikatelské subjekty do 250 zaměstnanců. „U všech žadatelů samozřejmě platí, že to jsou místní začínající nebo již aktivní podnikatelé a firmy. Investujeme tedy peníze do života našeho území a vlastní budoucnosti. Většina podpořených žádostí ve Startovacích voucherech souvisí s IT, vzděláváním či léčivy. U Technologických voucherů se jedná o vysoce specializované projekty pracující s umělou inteligencí, automatizací výroby, správou databází, ale máme zde i návrhy z oblasti vodního hospodářství. Jsem rád, že je mezi podnikateli zájem o inovace a těší mě, že se i díky naší dílčí motivaci daří nové metody vyvíjet a zavádět do praxe,“ dodal radní Valtr.
Vouchery se osvědčily a budou pokračovat
Zatímco Startovací vouchery fungují již čtvrtým rokem, Technologické vouchery měly premiéru teprve loni. „Zatím jsme s jejich fungováním spokojeni, a pokud se podíváme na kompletní čísla, jedná se o poměrně zajímavé částky, kterými Pardubický kraj podpořil zdejší podnikatele. U Startovacích voucherů jsme od roku 2021 i s letoškem podpořili celkem 57 projektů částkou přesahující 5,7 milionu korun. U Technologických voucherů se pak jedná o 11 záměrů za téměř 1,6 milionu. Tyto iniciativy se nám osvědčily a chceme s nimi pokračovat, protože vidíme výsledky. Podnikatelům systematicky pomáháme i skrze P-PINK a Parádní kraj, kteří poskytují metodické, marketingové a další poradenství,“ zhodnotil krajskou podporu podnikání hejtman Martin Netolický.
Parádní kraj® je oficiální značkou Pardubického kraje zastřešující všechny aktivity v oblasti regionálního rozvoje a inovací. Zaměřuje se na propojení podnikatelů, firem, výzkumníků, studentů i zástupců obcí v našem regionu. Společně tvoříme budoucnost Parádního Pardubického kraje. Přidejte se k nám! Pokud vás zajímají inovace, nové technologie, SMART řešení či například aktuální dotační programy na podporu regionálního rozvoje a podnikání, navštivte www.paradnikraj.cz, FB @paradnikraj nebo LinkedIn.


Českotřebovský ÁMOS 2024 - videozáznamy z let 2021 - 2024

Do nové turistické sezóny vyjedou jen tři linky cyklobusů 

S letošním létem se vrátí i tradiční cyklobusy, které od konce května do sklonku září vozí milovníky kol po krásách východních Čech. Ačkoliv o ně dlouhodobě klesá zájem veřejnosti, Pardubický kraj bude i nadále hradit většinu spojených výdajů. Dojde však k úpravám jízdních řádů.
Změny v cyklobusech Pardubický kraj podniká coby objednatel autobusové dopravy na základě podrobné analýzy minulých let. Dlouhodobě se totiž ukazuje, že ze sedmi linek jsou aktivně využívány pouze tři. „Cyklobusy, jak už jejich název napovídá, neslouží primárně pro účely regionální dopravy. Jejich provoz hradíme hlavně kvůli podpoře turistů,  kvůli tomu je také za autobusem vždy napojený přívěs pro přepravu kol. Na něj musí mít řidič speciální oprávnění, což zase omezuje dopravce. Bohužel, v posledních letech vozily některé spoje v průměru jedno kolo na jeden odjetý spoj. Proto jsme před startem letošní turistické sezóny rozhodli o tom, že nebudeme provozovat celkem čtyři linky, dvě budou pokračovat beze změn a u jedné dojde ke změně trasy. Po vyhodnocení dat za rok 2024 uvidíme, zda dojde k návratu některých linek nebo dalším změnám. U letos nenasazených spojů se ekonomicky nevyplatí ani alternativy jako například dodávka. Jelikož v některých případech cyklobusy částečně plnily pro občany funkci hromadné dopravy, dojde díky finanční úspoře k posílení vybraných spojů. Týká se to například linek Pardubice Chrudim, Chrudim Seč či Litomyšl Česká Třebová a bude to součástí změny jízdních řádů v letošním roce. Pro občany tedy nedojde k žádným dramatickým změnám. Těm naopak posilujeme pravidelné spoje,“ vysvětluje změny Michal Kortyš, první náměstek hejtmana pro dopravu.
Zájem o cyklobusy u turistů klesá dlouhodobě, a to i přes to, že na propagaci se kromě Pardubického kraje podílí také zapojená města a destinační společnosti. „Máme k dispozici detailní rozbor využití linek na jednotlivých zastávkách dle sčítání ze strojků ve vozidlech. Zastavování dává smysl zejména u tradičních mnohaletých spojů především do Orlických hor s cílovou stanicí na Šerlichu. Přestože cyklistů nebývá příliš mnoho, využití pěšími turisty je solidní. I to je ovšem z velké části závislé na počasí. Tam, kde je patrné, že zřetelně využívány, dojde k posílení standardní dopravní obslužnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který o detailních parametrech využití jednotlivých spojů jednal opakovaně se zástupci krajského odboru dopravy.
Cyklobusy, kterými se můžete v roce 2024 svézt:
·       Linka 701 947 Lanškroun Česká Třebová Ústí nad Orlicí – Žamberk Deštné v Orlických horách.
·       Linka 681 947 Litomyšl Vysoké Mýto – Choceň – Žamberk Deštné v Orlických horách.
·       Linka 651 690 Pardubice – Holice Borohrádek – Rychnov nad Kněžnou Deštné v Orlický horách. (Na základě využívanosti nahrazuje původní linku 621 717 Chrudim – Pardubice – Třebechovice pod Orebem – Opočno – Dobruška – Deštné v Orlických horách).
Cyklobusy, které v turistické sezóně 2024 nevyjedou:
·       Linka 651 555 Pardubice – Chrudim – Seč – Hlinsko Proseč – Litomyšl – Polička.
·       Linka 681 948 Litomyšl – Ústí nad Orlicí – Česká Třebová – Lanškroun – Králíky – Dolní Morava – Staré Město.
·       Linka 681 886 Moravská Třebová – Svitavy – Polička – Proseč – Litomyšl Česká Třebová Vysoké Mýto.
·       Linka 681 829 Polička – Svitavy – Moravská Třebová – Štíty – Králíky – Dolní Morava.
Cyklobusy pokračují, konec nevyužívaných linek neohrozí turistický ruch
Zachování tří vybraných linek vzešlo z dlouhé diskuze mezi dopravními technology a zástupci cestovního ruchu. „Stejně jako se vyvíjí trendy, se mění i zájem turistů o aktivity. Neustále například roste oblíbenost elektrokol. Jejich uživatelé nepotřebují využívat cyklobusy, protože snáze zvládnou zdolat i delší trasy. Jsme rádi, že tři využívané cyklobusy budou i nadále vozit turisty a těší nás, že si na ně lidé zvykli. V případě nevypravených linek to bereme jako výzvu, a pokud by do budoucna měl nastat boom cykloturistiky, budeme na to reagovat. Nicméně bych chtěl dodat, že cyklobusy nejsou naším hlavním lákadlem pro turisty, ale spíše snahou jim nabídnout něco navíc. Podobně jako například u soutěže Cyklopecky musí dojít k přirozené evoluci a reakci na vývoj trhu. Protože to, co fungovalo před lety, nemůže fungovat věčně. Na jedné straně evidujeme nižší zájem o některé aktivity, ale na druhé straně zde bylo v roce 2023 ubytovaných nejvíce turistů za posledních 12 let. Cestovní ruch se tedy mění a pro náš kraj spíše pozitivně,“ sdělil radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.



Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.