ČtD 97/2024   neděle 7. dubna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Velikonoční hudební besídka základní umělecké školy


Patrik Vebr nejrychlejší Čech na pražském půlmaratonu

Pražský půlmaraton vyhrál suverénně úřadující mistr světa na této trati Keňan Sabastian Sawe v traťovém a osobním rekordu 58:24 minuty. Postaral se o nejrychlejší čas této sezony a zařadil se na 12. místo historických tabulek. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechuová za 1:08:10. Prvním českým běžcem v cíli byl stejně jako loni Patrik Vebr. Nejrychlejší domácí vytrvalkyní byla olympionička Tereza Hrochová.
Vebr finišoval za 1:06:05 a byl pomalejší o více než půl minuty oproti loňsku. „Bylo to těžké, od začátku jsem se trochu trápil. I když jsem byl z Keni připravený i na to teplo, dneska mi to nesedlo. Jsem šťastný za vítězství mezi českými běžci, ale s časem spokojený nejsem,“ řekl Vebr.
Porazil o 16 sekund Jiřího Homoláče. „S Jirkou jsme běželi od startu až po nějaký třináctý, čtrnáctý kilometr, kdy to pustil a já jsem se ještě vyvezl kousek za klukama. To mi pomohlo se od něj vzdálit a pak už jsem ten rozdíl jenom držel. Ale bylo to těžké. Mám radši závody, kdy je chladněji,“ doplnil Vebr. Celý článek a fotografie najdete ZDE

Fotbalová aktualita ze soboty 6. dubna

FK Česká Třebová - ŽSK Třemošnice 7 : 1 (4 : 1)

Krásné počasí lákalo ven a proč ne také do našeho fotbalového stánku Pod Jelenicí.  Termín zápasu byl dohodnut již na 14: 30 a to bylo opravdu velmi krásné slunečné počasí. Navíc fotbal okořeněný spoustou branek. Vítězství domácího klubu se dalo očekávat, vždyť soupeř je na předposledním místě tabulky. Ovšem i v jeho týmu jsou šikovní a nebezpeční hráči.  Jak padaly branky je zřejmé z diagramu na webu fotbal.cz:

Ze zápasu připravím na neděli večer krátké video. Z rozhovoru s pravidelnými návštěvníky fotbalových zápasů jsem vyrozuměl že se na jaře forma českotřebovského týmu zlepšuje, což se projevuje na kvalitě hry i na výsledcích. Většina zápasů 21. kola se hrála  v sobotu, na pořadí v tabulce se nic nezměnilo FK Česká Třebová je na 5. místě.

Přeměna  území Perly 01 v Ústí nad Orlicí v posledních 35 letech 1989 - 2024

V roce 1989 státní podnik Perla zaměstnával v 15 výrobních závodech po celém okrese i dál 5 239 zaměstnanců. Perla byla značkou, výkladní skříní města, díky které získalo Ústí přízvisko „východočeský Manchester“. V rámci privatizace došlo v roce 1994 k rozdělení podniku a jeho přeměně na akciovou společnost. Před vyhlášením konkurzu měla Perla v Ústí nad Orlicí jen tři závody – tkalcovnu, barevnu a úpravnu. Ještě než textilka v roce 2009 zkrachovala, zaměstnávala 400 lidí.
Textilka zkrachovala v roce 2009, 30. září podnik opustilo posledních 30 zaměstnanců. Na podzim 2010 celý areál Perly 01 koupilo město Ústí nad Orlicí za 30 milionů korun a tím zabránilo postupnému rozprodávání jednotlivých budov.
Postupnými kroky v průběhu následujících dvou let se postupně definovalo budoucí využití tříhektarového území. Výsledkem veřejných diskusí bylo vyhlášení otevřené soutěže o urbanisticko-architektonický návrh celého území. V požadavcích města byl mj. kladen důraz na umístění nového Domu dětí a mládeže. Odborná porota vybírala vítěze z 24 soutěžních návrhů. Podle vítězného návrhu, který následně získal ocenění v rámci celorepublikové soutěže Urbanistický projekt roku, byly v září 2014 zahájeny projekční práce na regulačním plánu.
Během následujících čtyř let byly vypracovány jednotlivé investiční záměry města a projekty technické infrastruktury území.
V letech 2017 až 2018 probíhala rozsáhlá demolice výrobních hal, které zabíraly více než 80 procent z celkové rozlohy areálu. Stavba nového domu dětí a mládeže byla zahájena v listopadu 2019, objekt byl otevřen 17. září 2021. Novostavba včetně interiéru a vybavení tělocvičny přišla na 85 milionů korun bez DPH, město na ni získalo dotaci ve výši 30 milionů korun z Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Dne 13. září 2022 získal Dům dětí a mládeže Duha Cenu ministra pro místní rozvoj v soutěži Komunální projekt roku 2022.
Revitalizace areálu pokračuje. Na proměně Perly se budou podílet i soukromé investice. V areálu bylo postaveno nové rehabilitační centrum Vital Komplex, bývalou administrativní budovu koupila soukromá společnost a chce ji využít pro služby, obchody a bydlení. Pardubický kraj zde počítá s výstavbou ateliérů pro střední školu uměleckoprůmyslovou. Město má také připraven projekt na parkovací dům, který čeká na vhodnou dotační výzvu. Dalším ambiciózním záměrem je proměnit bývalou kotelnu a rozvodnu, kterou si město nechalo ve svém vlastnictví, na galerii současného umění s odkazem na textilní historii města.


Díky úpravě Kyjevské ulice by mohla Pardubická nemocnice získat o 60 parkovacích míst více

Pardubický kraj pokračuje v přípravách na rozšíření parkovacích ploch pro pacienty, návštěvníky a personál Pardubické nemocnice. Na konci loňského roku byl schválen investiční záměr, který do budoucna počítá z dvojicí parkovacích domů a v první etapě s rozšířením parkování u spodní vrátnice v ulici Kyjevská v blízkosti železniční trati. Právě na tuto první etapu nyní kraj hledá projektanta. Úpravou komunikace by mohlo vzniknout celkem 146 parkovacích míst, což je oproti stávajícímu, často živelnému parkování, až o 60 míst více.
„Úpravy Kyjevské ulice podél železniční trati u spodní vrátnice areálu Pardubické nemocnice se v rámci zpracovaného investičního záměru jeví jednoznačně jako nejrychleji realizovatelné. Jedná se totiž “pouze“ o rekonstrukci stávající místní komunikace a přilehlých parkovacích stání s využitím dalších ploch pro zvětšení kapacity parkování. Oproti stávajícímu a místy živelnému parkování je nyní navrženo 146 parkovacích míst s možností rozšíření po zvažovaném zrušení stávající budovy obsluhy vrátnice. Jen díky této investici bychom měli být schopni navýšit kapacitu parkování o dalších přibližně 60 oficiálních a bezpečných míst na vyznačených plochách,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že realizace je podmíněna převodem pozemků dotčených stavbou komunikace do vlastnictví Pardubického kraje z vlastnictví města Pardubic.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové je zajištění dostatečného počtu parkování v Pardubické nemocnici jednou z dalších priorit. „Parkování v nemocnici je sice důležitou součástí, ale prioritu pro nás měly v poslední době především velké investice do centrálních příjmů či technického vybavení jednotlivých oddělení. Nyní můžeme řešit další projekty jako je například rozšíření parkovacích prostor, protože je jasné, že ne každý může na kontrolu či vyšetření přijet hromadnou dopravou nebo být přivezen rodinným příslušníkem. I ten však musí při čekání na svého blízkého najít parkovací místo,“ sdělila Matoušková.
Cílem kraje zůstávají i nadále dva parkovací domy. „V rámci investičního záměru je plánován menší parkovací dům pro přibližně 200 vozidel v prostoru heliportu u budovy úrazové chirurgie. Velký parkovací dům by pak následně mohl vzniknout v prostoru dnešního zaměstnaneckého parkoviště v Kyjevské ulici,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

ENERSOL 2024

Na konci března se v přednáškovém sále Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice uskutečnil 21. ročník celostátní konference ENERSOL 2024. Nejlepší žáci středních škol z deseti krajů České republiky prezentovali svoje praktické, inovativní a popularizační projekty.
Účastníci se zabývají problematikou udržitelného rozvoje, ochranou životního prostředí a jejich budoucím vývojem. „Na konci února se v sále Jana Kašpara v Pardubicích konalo krajské kolo, ve kterém postoupily do celostátního kola čtyři týmy. Projekty, které všichni žáci vytvořili, jsou velmi originální a jasně vypovídají o tom, že jsou pro ně témata životního prostředí, energetiky a konzumního způsobu života aktuální a velmi důležité. ENERSOL navíc napomáhá ke zlepšení argumentačních a komunikačních schopností před odbornou porotou, kreativnímu tvoření prezentaci, upozorňování na nevšední témata a hlavně zisku cenných zkušeností,“ uvedl krajský radní pro školství Josef Kozel
Na žáky v Pardubicích čekal dvoudenní program. „Vedle prezentací o nejrůznějších zdrojích energie, nakládání s odpadem a ochraně životního prostředí byly pro zájemce připravené komentované prohlídky Pardubického zámku a také Automatických mlýnů. Mám radost, že se mezinárodní konference, která se bude konat tento rok v Brně, za Českou republiku zúčastní také Jan Indra ze Střední školy stavební Vysoké Mýto, který se zabýval vlivem záporných iontů na člověka,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Energetické poradenství

V naší kanceláři na Starém náměstí bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na letáku, který je přílohou.


Hledání jara na stezce

Příští týden v neděli 14.4. se bude konat další ročník tradiční akce ČSOP Česká Třebová  Hledání jara na Stezce smyslového vnímání v Srnově  Začátek je ve  14,00 Start je tradičně u kurtů v Srnově. Na trase je vybráno celkem 7 stanovišť  zaměřených na zajímavé aktuální problémy  jarní přírody. V cíli u restaurace Nad hrází čeká účastníky do 17 hodin jednak tradiční hra "Kuličky", jednak i odměna.  Startovné je 50 Kč.
Další dubnovou akcí ZO ČSOP Podorlicko je nejdříve 9. dubna přednáška Mgr. Adély Hrubé Ukázková permakulturní zahrada v úterý 9. dubna od 18 hodin, dále  zamluvená exkurze na kompostárnu v Třebovici a na květen další zajímavost - exkurze údolím Třebovky a jednodenní výlet do Orlických hor



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemní společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   



Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.