ČtD 98/2024   pondělí 8. dubna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Výrazné vítězství FK Česká Třebová na ŽSK Třemošnice v krajském přeboru

FK Česká Třebová - ŽSK Třemošnice 7 : 1 (4 : 1)
Krásné počasí lákalo ven a proč ne také do našeho fotbalového stánku Pod Jelenicí. Termín zápasu byl dohodnut již na 14: 30 a to bylo opravdu velmi krásné slunečné počasí. Navíc fotbal okořeněný spoustou branek. Vítězství domácího klubu se dalo očekávat, vždyť soupeř je na předposledním místě tabulky. Ovšem i v jeho týmu jsou šikovní a nebezpeční hráči. 53 minutové video obsahuje podstatnou část zápasu od 25 . minuty 1. poločasu, mimo prvních dvou branek jsou zachyceny všechny další, vystřiženy jsou jen méně podstatné úseky zápasu.
Sestava FK Česká Třebová 1 Hotmar Jakub 2 Šmíd Daniel 19 Popelka Matěj 13 Horák Dominik 3 Deml Jan 7 Borek Matěj 8 Müller Patrik 16 Krása Matěj 15 Polášek Matěj 10 Vaňous Zdeněk [K] 14 Hýbl Lukáš NÁHRADNÍCI 6 Grepl Filip 11 Bohunek Ondřej 18 Flídr Jan 5 Fric Šimon 12 Klímek Šimon 22 Hubálek Nikolas

V předposledním kole  Kuželkáři Lokomotivy prohráli v Přemyslovicích

Tabulka před posledním 21. kolem, ve kterém se doma Lokomotiva utká a posledním Bílovcem

Hokejbalisté Lokomotivy v Blatné neměli šanci

Výsledek Datels Blatná - Lokomotiva Česká Třebová 8 : 2 po třetinách 1:0, 3:1, 4:1) hovoří za vše.  Vždy´TR na hokejbal v Blatné přišlo 410 diváků! viděli vítězství svého týmu, který vede prvoligovou tabulku  a také pět branek, které vsítil zřejmě nejlepší hráč domácích David Braun. Skutečně jsme nemohli čekat že Lokomotiva uspěje, vždyť Blatná během letošní sezóny z 16 zápasů prohrála jenom třikrát a to s Ježky Heřmanův Městec, Buldogs Brno a Suchdolem na Lužnicí, vždy na hřišti soupeře. A dosažená vítězství jsou  často hodně vysoká i v jiných případech....
Příští víkend hraje Lokomotiva hned dvakrát, v sobotu 13. dubna "venku" s Kometou Polička  odložený zápas, díky kterému má nyní odehráno o zápas méně a další den v neděli 14. dubna doma v Benátkách hostí Kovo Praha. Oba zápasy budou hodně těžké, přijďte povzbuzovat!

6. 4. 2024 VOLEJBAL, BAREVNÝ MINIVOLEJBAL ČEKÁ TŘEBOVÁ

Je za námi velmi úspěšný barevný volejbal v České Třebové. Turnaj zorganizoval volejbalový oddíl Sokola Česká Třebová. Díky všem organizátorům, trenérům, rozhodčím, zapisovatelům a rodičům jsme dětem připravili krásný volejbalový zážitek. Z našeho oddílu se turnaje zúčastnilo 18 družstev z celkového počtu 59 družstev z Poličky, D. Újezda, Pardubic, Chvaletic, Lanškrouna, Žichlínku.
Ve žlutém 1.třída obsadili naši kluci Vítek Kubový a Jiří Rybka 1. MÍSTO.
Ve žlutém 2.třída Viki Eliášová a Ema Zemková obsadila 5.místo. Celý článek a spousta fotografií ZDE

Končí termín hlasování pro projekty letošního participativního rozpočtu.

Termín je stanoven na 8. dubna a to je právě nyní v pondělí. Pak bude rozhodnuto o těch projektech, které dostanou důvěru ve veřejnosti jako ty nejsprávnější. Hlasy již byly odevzdány a tento text to již neovlivní.
Jde o třetí ročník Participativního rozpočtu. Byl jsem jeden z těch, kteří toto patření v České Třebové připravovali a slibovali jsem si od toho podání zajímavých návrhů na projekty, které v naše městě chybí. Možná byla částka takto věnovaná nízká, ale nebyly zkušenosti a převažovala spíše opatrnost. Pak přišla vysoká inflace, už proto je třeba finanční prostředky pro participativní rozpočet navýšit. Nyní už máme za sebou tři roky, kdy můžeme hodnotit podané nápady. Hodně napoví právě končící hlasování o tom, kdo dostane přednost. Osobní názor mám ten, že byly podány i návrhy, které sem nepatřily, např. takové, které mají zintenzivnit péči o zeleň a nebo ji vylepšít. Spíše ze zoufalství, protože městské orgány v tom nečinily.  Přiznejme však, že skutečnost je taková, že současné úkoly v údržbě zeleně město sotva stíhá a přidávat práci v této oblasti s další péčí i intenzivnější  údržbu podaný projekt participativního rozpočtu nevyřeší. Připomeňme dobu, kdy krásné květinové záhony a výsadby v přední části Javorky zajišťoval zahradník Lipenský a porovnejme s dneškem.
Myslím, že by mělo jít především o novinky, třeba odkoukané odjinud, nebo obohacující nápady.Lépe něco nového než údržbu a vylepšení stávajícího. Co třeba kolotoč pro děti?  Akcí, na kterých by našel využití během roku je dost. Nebyl by výdělečný, ale ani zdarma, městská společnost by jej dokázala spravovat a provoz pak zajistit ve spolupráci třeba s vybranou neziskovkou.  Nebo přenést nevyužitou autobusovou zastávku z místa, kde neslouží svému účelu na jiné vhodné místo, kde bude potřeba? Třeba příště....

 

 

POZVÁNKA DO JARNÍ PŘÍRODY

ZO ČSOP PODORLICKO Česká Třebová pořádá pro veřejnost v neděli 14. 4. 2024 akci „HLEDÁNÍ JARA NA STEZCE“  Start od 14,00 do 15.30 hodin v obci Rybník (Srnov)  u tenisových kurtů
Vycházka jarní přírodou spojená s pozorovací soutěží na trase Smyslově naučné stezky údolím Skuhrovského potoka. Účastníci dostanou pracovní listy a na stanovištích je čekají zajímavá pozorování motýlů, mláďátek, bylinek,  stop a v cíli také jarní hry a odměny.  Trasa začíná u prvního zastavení smyslově naučné stezky. Cíl je u restaurace Nad Hrází v Srnově do 17.00 
Startovné 50 Kč.  Další dubnovou akcí ZO ČSOP Podorlicko pro veřejnost je  9. dubna přednáška Mgr. Adély Hrubé Ukázková permakulturní zahrada v úterý 9. dubna od 18 hodin




Co chtějí řešit v Tisové 

Tisová s bezmála 600 obyvateli se rozkládá v trojúhelníku mezi Vysokým Mýtem, Chocní a Litomyšlí. Vedení obce se snaží postupně investovat do oprav školy, tělocvičny a dalších důležitých součástí infrastruktury, aby neodcházeli mladí lidé a vesnice se nevylidňovala. V Tisové díky tomu mají jako jedni z mála otevřený malý obchod i hospodu, tedy zařízení, která z života většiny obcí naopak mizí.
Společně se zastupiteli jsme poměrně dlouho řešili možné přímé dopady toho, co by přinesla změna rozpočtového určení daní pro kraje. Těší mě jejich zájem, protože tu částku zhruba 2,5 miliardy korun bychom nenechali ležet na účtech, ale investovali bychom je do oprav silnic, zdravotnictví a posílili bychom také dotační programy, ze kterých obce čerpají finance na rozvojové projekty. Takže tyto peníze by se vrátily zpátky do území a těší mě, že Tisová je jednou z více než 200 obcí, která se přidala k naší iniciativě a aktivně nás podpořila. Nyní je na řadě ministerstvo financí a doufám, že stávající nespravedlivý systém brzy skončí. Shodli jsme se také na tom, že změna ve financování nepedagogických pracovníků by výrazně zkomplikovala život i malým obcím. Opět se ukazuje, že na centrální úrovni bohužel chybí praktické zkušenosti z regionů a prosazují se věci, které mohou reálně ohrozit fungování českého venkova,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Podle něj je kraj přirozeným a nejbližším partnerem obcí při řešení problémů, takže je logické, že právě u nich kraj hledá pomoc při snaze o systémové změny.
V současné době v Tisové chtějí dokončit náročnou rekonstrukci tělocvičny za zhruba tři miliony korun. S ní by Pardubický kraj mohl pomoci. „Společně s hejtmanem jsme řešili možné získání dotace ze strany Pardubického kraje, který podporuje finanční úspory na sportovištích. Připravujeme také novou výstavbu, protože chceme, aby u nás zůstávali mladí lidé, usazovaly se u nás rodiny a obec se nevylidňovala. Snažíme se samozřejmě optimalizovat provozní náklady, takže například na čističce odpadních vod máme v plánu nainstalovat fotovoltaické panely, které by pokryly její spotřebu energie. Pro občany nyní budujeme také kolostezku okolní přírodou. S Pardubickým krajem spolupracujeme dlouhodobě a již v minulosti nám samospráva pomohla s opravami chodníků a komunikací. Zkrátka se snažíme něco dělat a jsme rádi, že nás kraj podporuje,“ vyjmenovává některé plány obce starosta Josef Pánek.
Nebojí se jít proti proudu
V Tisové dlouhodobě evidují zvýšenou dopravní zátěž. I když by po dokončení dálnice D35 mělo dojít ke snížení provozu, vedení obce chce do budoucna s Pardubickým krajem řešit stav mostu u benzinové pumpy ve směru z Tisové na Hrušovou. „Od vedení obce jsem dostal informace, že by byli rádi za to, kdyby se most v budoucnu při rekonstrukci rozšířil a umožnilo se tam komfortní projíždění dvou aut proti sobě, což budeme s kolegy řešit. Most je v současné době podle odborné prohlídky v uspokojivém stavu, ale dříve či později do něj investovat muset budeme, takže alespoň již v předstihu víme, co by si místní přáli s ohledem na každodenní provoz,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že Tisová je mu sympatická, protože jako jedna z mála obcí v regionu neprodala svůj vodovod velkým společnostem. „Jak jsem se dozvěděl, vodovod o délce 10 kilometrů obec neprodala a prodat nehodlá, protože ho v rámci akce Z postavili jejich předci. S ohledem na to se ho obec jako dědictví nechce zbavit. Pouze ho smluvně pronajímá. To je velice sympatické a odpovědné rozhodnutí, které je bohužel v České republice světlou výjimkou,“ dodává hejtman.


 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   


40 milionů pro Skuteč na vybudování kulturního a kreativního centra

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil město Skuteč, kde se starostou Jaroslavem Hetfleišem a místostarostou Milanem Peškem jednal o aktuálně připravovaných investicích jak města, tak kraje. Tou nejvýznamnější je vybudování kulturního a kreativního centra Skuteč. Na tuto investici získalo město dotaci 40 milionů korun z Národního plánu obnovy.
Skuteč byla úspěšná s žádostí do Národního plánu obnovy na úpravy městské knihovny, která se se stane víceúčelovým zařízením, prostorem pro kulturní, sociální, vzdělávací a tvořivé volnočasové aktivity. Výše dotace dosáhne 40 milionů korun. Předpokládaná projektovaná částka činí 100 milionů korun s tím, že město nyní připravuje výběrové řízení na zhotovitele stavby tak, aby ještě v letošním roce byla stavba zahájena,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že mezi další úspěšné žadatele z našeho kraje patří také Moravská Třebová, Polička a Jablonné nad Orlicí. Stávající knihovna se podle plánů města přesune do budovy bývalé banky nedaleko náměstí.
V květnu letošního roku začne dlouho debatované budování kruhového objezdu na obchvatu Skutče na silnici II/358 v místě stávajícího křížení se silnicí II/306 směrem na Prosetín. „Na začátku dubna by měla být zahájena stavba, která byla odložena mimo jiné z důvodu, že se nám v rámci jednoho z předchozích výběrových řízení nepřihlásila žádná firma. Vedení města jsme však dali jasný závazek, že tuto stavbu zrealizujeme. Po Velikonocích by měla být stavba předána s dokončením na konci května,“ řekl hejtman.
Toho starosta Hetfleiš informoval také o záměru vybudovat cyklostezku ze Skutče přes Lažany až do Předhradí, jejíž stavba by mohla být zahájena ještě v letošním roce. Město řeší také obnovu veřejných prostranství ve Skutči i místních částech. Měla by se tak změnit podoba návsí ve Skutíčku a Radčicích i areálu u koupaliště. Nově by mělo vzniknout tržiště v Tylově ulici a chodník ve Žďárci na výjezdu k městu. Řeč byla také o podpoře dobrovolných hasičů. Ve Skutči funguje JPO II, která patří z hlediska počtu výjezdů mezi nejvytíženější v regionu.


Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.