Festival Jeden svět v České Třebové


Filmový festival Jeden svět v Malé scéně v České Třebové
 Jeden svět na školách pořádá na jaře filmové projekce dokumentárních filmů o lidských právech ve světě pro žáky základních a středních škol. Přináší konkrétní příběhy lidí z různých koutů světa a otevírá témata z oblasti lidských práv, život v nedemokratických režimech, válečné konflikty nebo nejrůznější sociální či environmentální témata.
Vzhledem k tomu, že naši prvňáci a druháci se těchto projekcí v prostorách divadla neúčastní, organizuji taková setkání s filmem přímo s dětmi v jejich kmenových třídách. Promítání letos proběhlo již v průběhu měsíce března.
Při našich společných setkáních ve všech 1. ročnících jsme pracovali s filmem Malé mužstvo.
Ve 2. ročnících jsme promítali film Giovanni – první klučičí akvabela.
Filmy byly zaměřené na týmovou spolupráci, plnění snů, cílů a pomoci v rámci kolektivu. Při těchto setkáních si děti zvykají na nové aktivity, při nichž pracujeme ponejvíce s jejich emocemi.
Projekce pro žáky základních škol v divadle jsou složené z pásem tří krátkých filmů a žáky jimi provází moderátor. Zahraniční snímky jsou vždy opatřené českým dabingem. Z letošní nabídky jsme vybrali pro přihlášené třídy 2. stupně Projekci č. 2. Během ní byly promítnuty a děti tak zhlédly tři ukázky:  Dívka s mosaznými kroužky, Daleko od rodiny a Skejtuj! Po každé jednotlivé projekci následovala velmi pěkně a hlavně fundovaně moderovaná beseda, kterou vedla paní Zuzana Kupková. Letošní výtěžek bude v našem regionu směřovat k rodině šestileté Šárinky Jansové z Hnátnice, která má závažnou zrakovou vadu a opožděný psychomotorický vývoj. Příčinou tohoto zdravotního stavu je kongenitální toxoplazmóza a získané finanční prostředky budou použity na její rehabilitační pobyty v lázních, čímž všichni podpoříme dobrou věc.
Mgr. Eva Kohoutková, ZŠ Habrmanova