Ota Fusek - textilní výtvarník, malíř a ilustrátor  


  110 let od narození Otto FUSKA (9.4. 1909 – 6.4. 1987), textilního výtvarníka, malíře a ilustrátora
 Narodil se v Ostravě – Hrušově. Od dětství velice rád kreslil a maloval. Protože na umělecká studia z důvodu peněz nebylo ani pomyšlení, dal se na cestu průmyslového výtvarníka. K této profesi se dostal přes studia na Státní odborné škole textilní ve Frýdku, praxi v textilní továrně fy Lemberger v Místku a soukromá studia. Již jako ženatý, po konkurzu v roce 1938 nastoupil do textilního ateliéru firmy Hermann Pollack a synové na Parníku. Manželům Fuskovým byl přidělen byt, který se nacházel ve „ Velkém domě“ za řekou Třebovkou. V té době dům obývali většinou němečtí úředníci. Rok 1939 přinesl okupaci našeho státu a omezení textilní výroby, která musela ustoupit válečné výrobě. Zastavena byla i práce ateliéru a technického oddělení v parnické textilce. Zaměstnanci byli přeřazeni na válečnou výrobu k fy Detag. A s nimi i Otto Fusek. Konec druhé světové války (1945) přinesl znovuobnovení textilní výroby. Zásluhou pana Fuska se obnovil i exportní vzorkový ateliér, kde postupně vychoval řadu mladých výtvarníků – návrhářů.
Volný čas věnoval výtvarnému umění – olejomalbě, akvarelu, kresbě a hlavně grafice. Těžištěm jeho výtvarného zájmu byla především krajina. Náměty ke svým obrazům čerpal nejen doma (Českotřebovsko, Ostravsko, Beskydy …), ale i ze služebních a soukromých cest do zahraničí (Švýcarsko, Itálie, Francie, Anglie, Holandsko, Belgie, NDR, NSR, Jugoslávie, Rakousko). Je i autorem několika portrétů, přírodních detailů, městských panoramat i jednotlivých architektur, exteriérů a interiérů průmyslových objektů a staveb hlavně na Ostravsku a Třinecku. Známý je také jeho akvarelový seriál výstavby tovární teplárny v České Třebové.
Na zakázku tvořil grafická čestná uznání, pamětní listy a ilustrace pro kalendáře, drobné knížky a závodní časopisy. Otto Fusek se neustále vzdělával. Soukromě studoval při zaměstnání u prof. J.J. Filipiho, uměleckoprůmyslového výtvarníka ve Frýdku a akademického malíře Bartovského. Mimoto navštěvoval v Praze přednášky význačných umělců a teoretiků jako byli profesoři Kybal, Fišárek, Chalupecký, architekt Honzík aj. Byl činným členem v sekcích „průmyslový výtvarník“ a „umělecko - průmyslový výtvarník“. Jako malíř a grafik byl evidován v pobočce SČVU Pardubice a u ČFVU v Ostravě. Mnohokráte vystavoval v pardubickém Díle, obsáhlý soubor obrazů z cest zase ve Východočeském divadle. Zúčastnil se několika výtvarných salónů v Poličce a uměleckoprůmyslové výstavy východočeských výtvarníků v Pardubicích se svými textilními návrhy.
V našem městě vystavoval v městském muzeu (1959, 1962, 1963) a v ZK ROH n.p. Perla 02 v roce 1965.Byl zastoupen i na výstavě českotřebovských výtvarníků v aule reálného gymnázia (1949). V České Třebové žil a byl zaměstnán 32 let. V roce 1970 se coby důchodce vrátil zpět do rodného kraje. Usadil se ve Frýdku – Místku, rodišti manželky. Dál maloval a vystavoval. Poslední jeho výstavy se uskutečnily v roce 1985 a to ve Frýdlantu nad Ostravicí (Památník F. Duši) a ve Frýdku – Místku (Okresní vlastivědné muzeum). Ve Frýdku – Místku také zemřel.