Vzpomínka na zpěváka Josefa Laufera  


Dne 10. března 2012 jsem se vydal do Prahy, na křest nějaké, již blíže neurčené knihy, do knihkupectví Luxor na Václavském náměstí, kam jsem čas od času zavítal, ulovit autogramy známých osobností. Křest se konal odpoledne v pět hodin, já do Prahy dorazil už dopoledne. A tak jsem se procházel známými ulicemi. Jak tak jdu Pařížskou ulicí, v tom proti mě kráčí známá postava! Zpěvák Josef Laufer. Na nic jsem nečekal a za chůze lovil z baťohu fotoaparát, podpisovou kartu a tužku. Přistoupil jsem k umělci, slušně pozdravil a zeptal se, zda bych mohl poprosit o autogram a vyfotografovat si jej. Pepíček přikývl, rozhlédl se kolem sebe a odpověděl: „Ale rychle, prosím, vás! Než mě někdo pozná!" Já podal kartu, udělal tři fotky, poděkoval a šel jsem dál.

Za několik minut jsem již kráčel Spálenou ulicí a mířil do zdejšího antikvariátu. Již jsem odbočoval do vstupních dveří, když z nich proti mě vyšla dlouhovlasá blondýna. Hledím na ni a ona to herečka Anna Kulovaná, kterou jsem několik dní před tím fotil u nás, v České Třebové, v práci, v prodejně Potraviny DAS v Sadové ulici, kam si přišla koupit svačinu, když ve zdejším Kulturním centru účinkovala v představení Maryša, určeném pro studenty zdejšího gymnázia. Opět jsem získal další autogram a Andulku si vyfotil. Samozřejmě, že jsem ji předchozí setkání ve Třebové připomněl a pamatovala si mě. Za chvíli, v přilehlé ulici, kráčel proti mě herec Jaromír Hanzlík. Opět se situace opakovala.

   

A tak než jsem  přišel do Luxoru, pro další úlovky, měl jsem tři autogramy, tří známých osobností, které jsem potkal během půl hodiny na jednom místě v Praze.

Martin Šebela