ČtD 122/2024  čtvrtek 2. května 2024 


Odvrácená strana participativního rozpočtu: 

Nepovedená "otužilecká bouda" kazí scenerii parku Javorka


Na fotografiích vidíme, jak moc jsme si sami nerozumnou aplikací projektů participativního rozpočtu poškodili Javorku. Otužilci chtěli "boudičku na převlékání", přesvědčili veřejnost, že to je strašně potřeba a tak je boudička na světě. 

Že tím byla na dlouho (snad ne proboha navždy) poškozena scenerie parku nikoho nezajímalo. K takovému projektu se nevyslovil ani městský architekt, asi to "nebylo potřeba".  Byla to stavba ve veřejném zájmu? Nakonec to bylo v roce 2023, tedy v době kdy se pozice městského architekta právě nově obsazovala. Ten starý už nefungoval a nový ještě nebyl ustanoven. Je to ostuda -  jak jsme si sami dokázali poničit Javorku!  

Podívejte se také na to, jak šeredně vypadá dnes okolí "otužilecké tůňky" v Javorce. Upozorňoval jsem na to při dokončovacích pracích: rozježděné koleje těžkou technikou, bez které se prostě dnes nedá taková akce udělat, polámané větve stromů. Dodnes je zde nezatravněný plac a to je v centrální části parku, našeho "rodinného stříbra"!  Pokud zde opravu taková stavba musí být, opravdu nešlo otužileckou boudu postavit o 40 metrů dál v areálu Eko Bi u veřejných WC?  Otužilcům by od vody taková procházka jistě nevadila a to by zde mohla být boudička daleko důkladnější.  Park by byl od této hrůzy a poškození facelitu ušetřen. 

 Osobně si dávám za úkol dát do dalšího ročníku participativního rozpočtu zase návrh na odstranění či přemístění.  Požádám také nového městského architekta o sdělení jeho osobního stanoviska. Zodpovězme si také otázku, zda takové využití parku poškozuje nebo nepoškozuje jeho hodnoty, zda postavením boudičky nenavádíme ke koupání ať už v této tůňce nebo proč ne i javoreckém rybníčku a zda tím město nepřebírá také odpovědnost za nehody a problémy, které mohou nastat. Žádný "provozní řád" zde není a ani zde být jistě nemůže. Nejsme na veřejném koupališti, ale v městském parku. 

A když už jsme v Javorce a chtěli bychom zde něco opravdu vylepšit, tak navrhuji věnovat se obnovení pamětní desky za pramenem Javorka, kde jsou dnes již nečitelné verše Gabriela Kubelky "Poutníče postůj" a samozřejmě i přijetí opatření k nápravě škod způsobených sprejery na zadní části pavilonu nad pramenem Javorka - viz foto.  Takový objekt musí být opatřen proti takovým nájezdům a také pojištěn. Díky tomu se třeba podařilo "přes pojišťovnu" např. odstranit následky akcí sprejerů na červeňáku v Masarykově ulici.

V devadesátých letech jsme v České Třebové obnovili díky iniciativě Otakara Nerudy Okrašlovací spolek.  Tehdejší starosta Zdeněk Lang dostal spolkovou legitimaci č. 1 a trvale se o činnost spolku zajímal. Podařilo se tak zachránit hříbek do Javorky, obnovit selku, vandaly zničený Husův pomník, přemístit památník, tzv. Stellu z Robova kopce dolů pod svah k javoreckému rybníčku.  Po dvaceti letech se veškerá péče o zeleň a pak Javorka zprofesionalizovala, sponzoři spolku postupně vymizeli, nadšenců a patriotů města ubylo (nebo zestárli), dnes každý pracuje jen za peníze nebo snad ještě pro politickou stranu či hnutí. A stará se jen o svoje, ostatní ho nezajímá. Ale pro svoje město nemá čas... . Posledním předsedou spolku byl Ing. Zdeněk Jindra. Spolek před deseti lety ukončil činnost. Dnes máme na všechno komise. Kam to vede, vidíme na poškozené scenerii Javorky. Proto se domnívám, že je dobré se znovu zamyslet i nad dalším znovuobnovením činnosti. I když by spolek neměl peníze od sponzorů, měl by mít takovou autoritu, aby nedopustil  takové věci. Tedy aby návrhy a projekty třeba z tzv. participativního rozpočtu prošly nějakým připomínkovým řízením. 

Díky opatrnému postupu minulého vedení města se podařilo např. zabránit umístění "Javorka café" ve 12timetrovém  námořním kontejneru hned vedle selky, nové WC v Javorce je umístěné vlastně mimo park, neruší a přitom není daleko.

Nové boudičky do Javorky dnes sice nikdo už nechystá, ale zřejmě už letos na podzim má na místě dnešní restaurace stavět soukromý majitel třípodlažní penzion. A vizualizaci či projekt nikdo z veřejnosti dosud neviděl, i když jistě existuje. A je to objekt, který může Javorku vylepšit a nebo současně dále poškodit. Současná restaurace jistě není žádnou ozdobou parku, ale  je otázka, jak velký objekt prostředí  vlastně na okraji parku (opět opakuji: "našeho rodinného stříbra") snese. Jistě se to dozvíme, ovšem až v době, kdy již bude mít stavebník všechna potřebná razítka a žádná změna záměru nebude možná. Územní plán pro tuto lokalitu označenou jako "občanskou vybavenost" umožňuje stavět až čtyřpodlažní objekt. Podle mne známých informací má být objekt nového penzionu třípodlažní s podzemním technickým podlažím. V přízemí restaurace a salonek a nad tím dvě podlaží pro ubytování lepšího typu. Nemá to být žádná ubytovna. Nabízí se otázka: jak to bude s parkováním? Ale prý je vše již vyřešeno, i když místo pro novou plochu zde žádné není  a město nemá žádný záměr měnit park na parkoviště. Opět se vracím k Okrašlovacímu spolku. Kdyby existoval, měl by možnost zajistit, aby se k připravované stavbě alespoň vedla veřejná diskuze.

Milan Mikolecký s přispěním Vojtěšky Vohralíkové


Plechovky v Javorce - prázdné, samozřejmě


Přinést plnou plechovku do parku umí každý, ale odnést nebo alespoň umístit do koše tu prázdnou nikdo nedokáže I kdyby byly u lavičky čtyři prázdné odpaďáky, odpadky stejně skončí na zemi. Někteří lidé jsou nepoučitelní .

Fotografie pořízena u výtoku javorecké vodoteče  (VV)


Na prvního máje prostě musí být uklizeno a zameteno, i kdyby byly podmínky tak špatné jako ve středeční státní svátek Nebo to je ten písek ze Sahary?   (Foto z 1.5. 2024 JK)


Fotbalisté  na 1. máje vyhráli v Litomyšli a míří na špici tabulky


Ve středu 1. května měl krajský fotbalový přebor Pardubického kraje vložené 17. kolo. Česká Třebová hrála od 17 hodin v Litomyšli a hrála dobře, domácí Litomyšl odešla z trávníku poražena  s poměru 1 : 3 (poločas 0:1). Česká Třebová tak Litomyšlským oplatila porážku v 2. kola 12. 8. 2023, kdy doma odevzdala body naopak Litomyšlským  (Tehdy 1 : 2 pro Litomyšl)

Česká Třebová vedla již 3:0, branky hostů dal v 39. minutě Filip Grepl, a dvě Matěj Deml v 59. minutě, a tu druhou jen o minutu později z penalty. Teprve potom se v 70. minutě hry dostala ke slovu domácí Litomyšl. Rozhodčí Vojtěch Frank udělil po dvou žlutých kartách domácím i hostům, z našeho týmu ji "získal" v 69 minutě Filip Grepl  a potom ještě v 90. minutě Šimon Klímek, který na špici útoku Filipa Grepla v 74. minutě vystřídal.

Díky dalším zajímavým výsledků se na špici tabulky krajského přeboru  mnoho mění. Dosud vedoucí Lanškroun prohrál ve Svitavách 3 : 1 a tak jsou v čele nyní Libišany a FK Česká Třebová se po výhře v Litomyšli dostal již na druhé místo. Potvrdil  dobrou jarní formu, z osmi jarních zápasů Česká Třebová 7x vyhrála a prohrála pouze 23.3. doma s týmem Lázně Bohdaneč 1 : 2.  To současně znamená, že se můžeme těšit na víkend, neboť v dalším kole budeme doma hostit Lanškroun a to je tým, který by také chtěl do divize. Bude to tedy příslib dobrého fotbalu a doufám že tedy i velké fanouškovské podpory domácího týmu. 

V tabulce jsou nyní na 1. Místě Libišany 49 bodů, 2. Česká Třebová 48 bodů, 3. Horní Ředice 47 bodů a 4. Lanškroun 47 bodů, 5, Svitavy 47 bodů.Těchto 5 týmů bojuje o špici, za nimi je osmibodová mezera.


Narozeninové pivo


Slavily se čarodějnice, ale na zahrádce Vavřínových lázní byl klid a mír a vládla pohoda.  Mám proto možnost publikovat snímek ze setkání s doc. Františkem Preislerem jako jubilantem a připomenout, že to už je více než 10 let, co odešel funkce ředitele českotřebovského Kulturního centra. I v dnešní době se systematicky zajímá o dění ve městě, zvlášť v kulturní oblasti  a sleduje co se podařilo. Těžko právě prožíval období covidu, kdy kultura ve městě byla velmi omezena.  Jako operní režisér také sleduje tuto oblast české, ale i světové kultury, i když nyní především na televizní obrazovce. Na setkání jsme zjistili, že vůbec není špatně si společně vyrazit ven. Právě nadcházející jaro nám to umožňuje. Ze setkání u piva přidávám snímek. František se narodil 29.dubna, já jsem o dva dny mladší.... Léta nám přibývají stejně, oběma nám je dohromady 152 let ! 


Na Pekláku zahájili letní sezónu


Zájem veliký, převeliký, počasí jarní, ale větrno. V lese tak nefoukalo, tam byla idylka. Parkoviště zcela zaplněné, zahájilo také kempování. Všechny stezky otevřeny, přejeme příjemnou zábavu. Provoz vleku, terénních kár, půjčovny kol, infocentra vždy čtvrtek – neděle + svátky 10-18 hodin.   Většina sjezdových linek prošla rekonstrukcí, přibyl nový úsek na trati Zmije, dále nová sekce na trati Bukovka (tato trať se nově jezdí v opačném směru), nově byla proznačena okružní trasa Happyna – zvlášť vhodná pro elektrokola, v horní stanici přibyl servisní stojan a nabíjecí stanice elektrokol, v minikempu je nově místo pro mytí nádobí, dále se můžete těšit na novou myčku kde bude možno platit i bezhotovostně, došlo k výměně sjezdových kol v půjčovně za nová a nově budou v nabídce i celoodpružená kola juniorská. Škoda že se nepodařilo termín zahájení urychlit, areál už mohl měsíc jezdit.
 

Jaké byly Majálesy letos a v předchozích letech 2022 a 2023 je na videu:



Krajské kolo středoškolské odborné činnosti

Ve středu 23. dubna se na Gymnáziu Josefa Ressela v Chrudimi konalo krajské kolo Středoškolské odborné činnosti (SOČ). Téměř 70 talentovaných žáků z celého Pardubického kraje se v soutěži zaměřené na podporu vědeckého bádání zabývalo projekty z přírodovědných, technických a společenskovědních oborů. Mezi partnery soutěže patří například The Kellner Family Foundation.
Letos se koná již 46. ročník soutěže. Žáci si mohli vybírat z celkem 18 soutěžních oborů. Před porotou složenou z odborníků a vysokoškolských pedagogů prezentovali svůj dosavadní výzkum. „‘SOČka‘ nabízí každý rok nadějným žákům příležitost pokusit se samostatně připravit vědeckou práci už na střední škole. Žáci si vyslechnou konstruktivní kritiku, zjistí, co by mohli do příště zlepšit, ať už se to týká volby tématu, postupu práce nebo cíle jejich výzkumu. Jedná se pro ně o velmi cennou zkušenost, která je lépe nasměruje a také připraví na budoucí vysokoškolské studium, další bádání i praxi. Obhajoba práce před odbornou porotou zároveň zlepší jejich komunikační dovednosti. Postupujícím do celonárodního kola, které spolu se Střední průmyslovou školou elektrotechnickou a Vyšší odbornou školou Pardubice a Univerzitou Pardubice pořádáme, gratuluji a těším se na viděnou u nás v Pardubicích,“ řekl krajský radní pro školství Josef Kozel.
Celostátní přehlídka Středoškolské odborné činnosti se bude konat od 21. do 23. června 2024 na Střední průmyslové škole elektrotechnické a Vyšší odborné škole Pardubice.

Vystoupení Orchestru bývalých žáků ZUŠ 2022 - 2024



Mezi úřednickými činy roku je i zlepšení služeb pro ohrožené děti v Pardubickém kraji

Úřednický čin roku je iniciativa zaměřená na ocenění jednotlivců a týmů, kteří přispívají ke zlepšení práce úřadů a kvality života v Česku. Iniciativa sbírá úspěšné příklady projektů, které vedly ke zlepšení veřejných služeb a podpořily inovativní myšlenky a týmovou spolupráci ve veřejném sektoru. Cílem je nejen vyzdvihnout úspěchy pracovníků ve veřejném sektoru, ale také inspirovat ostatní. Letos porota vybrala ze 136 mimořádných počinů  11 nejlepších. Mezi nimi i zlepšení služeb pro ohrožené děti, které zastupovala Kateřina Netolická z odboru sociálních věcí Pardubického kraje.
Méně administrativní zátěže, více přímé práce s rodinami. Méně nedůvěry, víc podpory. Rodiny s ohroženými dětmi mají v týmech sociálně-právní ochrany v Pardubickém kraji dnes větší oporu než dřív. Tým odboru sociálních věcí se podílí na transformaci dětských domovů a dětských center v Pardubickém kraji. Pro tuto změnu museli na svou stranu získat také pracovníky sociálně-právní ochrany  dětí (OSPOD) a posunout jejich způsob práce s ohroženými rodinami a dětmi. Ten má totiž zásadní vliv na umísťování dětí mimo rodinu.
Do pilotního projektu se zapojily tři orgány sociálně-právní ochrany dětí z obcí s rozšířenou působností  (Lanškroun, Česká Třebová a Žamberk) a krajský OSPOD. „Závěrečnou panelovou diskuzi jsme nazvali „Změna  OSPODu odspodu“, protože jedině když všichni zúčastnění do toho chtějí jít, tak to má šanci na úspěch. Inspiraci a zkušenosti jsme čerpali v nizozemském Amsterodamu, kde podobný proces začali před 15 lety. Partnery projektu při realizaci změn byl výzkumný tým Filozofické fakulty Univerzity Pardubice a společnost Gov Lab,“ popisuje Kateřina Netolická.
Cílem bylo zlepšení situace rodin v krizi. Na začátku byla nejdůležitější práce s daty a jejich analýza. Na to navazovalo hledání nových řešení a využívání nových nástrojů. Díky tomu bylo možné dosáhnout lepší spolupráce s ohroženými rodinami, které neměly pocit, že jim někdo něco nařizuje, ale že jsou plnohodnotnými členy týmu při hledání funkčních  řešení.
„Účastníci, nebo spíše účastnice, prošly řadou školení a provázení novými metodami, s analytiky rozebíraly dopady různých kroků a seznamovaly se s názory klientů. Podle toho upravovaly postupy ve spolupráci s metodiky a průvodci. Základním východiskem bylo, že rodině je potřeba naslouchat, stavět na jejích silných stránkách, oceňovat pokroky, poskytovat podporu a chovat se k ní partnersky. Každý člověk je odborníkem na svůj vlastní život. Pokroky mohou být postupné, ale přesvědčivé a udržitelné. V zahraničí se daří snižovat administrativu a více jezdit za klienty, u nás se stále hodně věcí řeší v kanceláři. I to se nyní mění, rodinám se dostává větší pozornosti.  A mě velmi potěšilo, když jedna z klientek řekla pracovnici OSPODu, že je prvním člověkem, který ji vyslechl a koho zajímala,“ dodává projektová manažerka Kateřina Netolická.
Její práci si dlouhodobě pochvaluje i inspirátor změn v sociální oblasti radní Pavel Šotola a také vedoucí odboru Helena Zahálková, která Kateřinu navrhla. „S Katkou spolupracujeme už od začátku transformace péče o ohrožené děti. Ona se za tu dobu sama stala maminkou, ale stále v tom jede s námi, což jsme moc rádi. Je to cílevědomá žena s velkým srdcem, která umí věci dotáhnout k úspěšnému konci. A tak je dobře, že můžeme v projektu s OSPODy s Katkou pokračovat další etapou ve které se pracuje s vedoucími všech patnácti orgánů sociálně právní ochrany ohrožených dětí v kraji,“ uzavírá Pavel Šotola.

ZA MOKŘADY NA PODKOVU  8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00

Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.
Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. (Sdílená doprava od ekocentra je možná osobními auty po přihlášení. Přihlášky pro přepravu nahlaste do 6. 5. na telefon  702292352)   Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny.“

Začíná rekontrukce silnice Proseč - Budislav

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se výrazně podepsaly na stavu komunikací v našem regionu. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. dubna začalo s opravou.
Práce na zhruba dvou kilometrech komunikace budou trvat od pondělí 29. dubna do poloviny května. V tomto termínu bude v dotčených úsecích průjezdná jen polovina vozovky. Správa a údržba silnic Pardubického kraje řidiče žádá o obezřetnost. „Tento úsek je součástí objízdné trasy, protože v Nových Hradech chystáme kompletní demolici a výstavbu dvou nových mostů. V rámci tohoto záměru jsme počítali s dílčí opravou silnic v okolí, po kontrole stavu vozovky po zimní sezóně jsme se však rozhodli, že opravíme celý úsek mezi Budislaví a Prosečí. Nakonec se nám podařilo vysoutěžit dodavatele za velice rozumnou cenu. Nový povrch vozovky v délce dvou kilometrů bude Pardubický kraj stát sedm milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Po dokončení tohoto úseku dojde k uzavírce v Nových Hradech, kde se začne s demolicí a následnou výstavbou dvou nových mostů.  Více o opravách silnic a plánovaných rekonstrukcích najdete na webu doprava.pardubickykraj.cz. Pro letošní rok počítá krajská samospráva s investicemi do dopravní infrastruktury ve výši téměř tří miliard korun.


  

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Příměstský tábor Veselá věda:

Letos opět pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstské tábory. Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?  4 dny plné bádání, pozorování a pokusů: objevování tajů samotného vzduchu a létání, hrátky s vodou, stavění vodních mlýnků či větrníků,   malí badatelé mohou těšit na kulinářské experimenty, kde budou zkoumat chutě a vůně potravin a pozorovat procesy při přípravě jídla a zkoumání blízké přírody a drobných živočichů obývajících potoky a půdu plus 1 celodenní prázdninový výlet
Kde:  Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959 Česká Třebová
Kdy:   19.08.2024 - 23.8. 2024    26.8. - 30.8. 2024
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci  Další informace: Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet. Cena tábora 3070 Kč týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny.

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


 


Mít svůj sen 

Takový byl název setkání romských osobností a studentů, které se uskutečnilo v kongresovém sále Paláce Pardubice. A to i za podpory Pardubického kraje a pod záštitou radního Pardubického kraje zodpovědného za sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly.
„Taková setkání velmi vítám. Přispívají k odstranění předsudků vůči Romům. Konkrétní příběhy úspěšných romských osobností mohou být inspirativní pro další Romy, jak uspět ve vlastním životě,“ uvedl radní Pardubického kraje Pavel Šotola.
Motivovat romské děti i jejich rodiče ke vzdělávání. „Cílem této akce bylo motivovat romské děti i jejich rodiče k osobnímu rozvoji i vzdělávání. A také seznámit širokou veřejnost s inspirativními romskými osobnostmi, které na své cestě k úspěchu překonaly řadu překážek,“ řekl za pořadatele Nikolas Petik.
Také on sám byl v podobné situaci. Vychovávala ho babička a on se i navzdory mnoha bariérám stal úspěšným lektorem romských tanců, cukrářem a kuchařem. „Mám svůj sen. Díky němu se posouvám dál a nevzdávám se,“ poznamenal pořadatel akce, jejíž součástí byly také ukázky romské hudby a tanců či ochutnávky romské kuchyně.
I Romové mají ambice a touží po úspěchu.  Záštitu nad touto akcí převzala rovněž vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. „Jako rodačka z Pardubic jsem byla hrdá, že se toto setkání konalo právě u nás. Veřejnost i romská komunita měla možnost se seznámit se zajímavými příběhy místních i přespolních Romů, ochutnat romská jídla a poslechnout si výtečné muzikanty. Přišlo mi důležité ukázat, že příslušníci romské menšiny mají stejné ambice a touhy po úspěchu jako kdokoliv jiný,“ podotkla Lucie Fuková.
Akce byla součástí vzdělávacího projektu Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky, který nese název Podpora sociálního začleňování Romů prostřednictvím komunitního rozvoje a podnikání.
Na setkání budou navazovat další akce: Na setkání naváže série dalších komunitních setkání a workshopů zaměřených na konkrétní témata. „Důležité je udržet motivaci romských rodin. V plánu je nabídnout poradenství či doporučit vhodné volnočasové aktivity, jako jsou například taneční, hudební či sportovní kroužky. Právě takové aktivity spolu s komunitní prací mohou výrazně zlepšit šanci romských dětí na úspěch,“ uzavřel hlavní organizátor akce Nikolas Petik.



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.