ČtD 123/2024  pátek 3. května 2024 


Ještě k participativnímu rozpočtu: aby nebylo více škody než užitku

Nedávno byly vyhlášeny výsledky hlasování k projektům participativního rozpočtu na rok 2024. S velkou radostí bylo oznámeno, že nejvíce hlasů získal projekt na jistě potřebnou revitalizaci zeleně v areálu základní školy na Parníku. Trochu jsem se právě tohoto obával. Ne že bych tomuto projektu nepřál, ale jde opět o záměr, jehož realizaci bych nejraději odložil na později. Autorkou návrhu je Petra Kosárová, která zde na škole pracuje a areálem denně prochází. Proto je mi jasné, že  jej má stále na očích a vidí tu potřebu se zelení v areálu něco udělat. A z komunity spojené se školou se pak jistě dá zajistit hodně hlasů, pomocí kterých se projekt prosadí.
Připomeňme ještě začátek tohoto školního roku. Právě zde ve škole vznikla petice podpořená stovkami podpisů, která se zasazovala pro velmi potřebou rekonstrukci sportovního areálu školy, který se podle petičního výboru nachází až v havarijním stavu.  Petice byla vyslyšena. Město rychle připravilo žádost o dotaci dle právě vyhlášené výzvy Národní sportovní agentury, dosud připravený projekt za cca 13 milionů korun poopravilo tak, že nepůjde o školní sportoviště, ale o veřejný sportovní areál, ke kterému se přihlásilo několik sportovních oddílů. Proto se připravilo i doplnění projektové dokumentace o venkovní sociální zařízení, aby sportoviště skutečně bylo od provozu školy odděleno.  Dotace však pro tento projekt přidělena nebyla. A tak se nestaví, i když ve výběrovém řízení byl již vybrán dodavatel.
V rozpočtu jsou na spoluúčast k dotaci stále připraveny potřebné finanční prostředky. Podle vyhlášených informací měla být dotační výzva ještě letos zopakována, proto se čeká. Jsou však zprávy i o tom, že to zas tak jisté není, že pro vyhlášení výzvy nejsou peníze. Druhou variantou je pak na dotaci nečekat (čeká se již 5 roků) a realizovat sportoviště za peníze z městského rozpočtu, byť třeba po etapách. Je to potřeba, svědčí o tom zmíněná petice rodičů i stav sportoviště.. 
Ať to bude tak nebo tak, tak areál základní školy na Parníku čeká rozsáhlá stavební investice, která se v případě etapové stavby může táhnout i více let. Kdo chodí kolem areálu gymnázia, kde právě podobná investice realizována (viz fotografie), tak uvidí, že to znamená používat velkou dopravní a stavební techniku, skladovat a manipulovat s velkým objemem materiálu a přitom se vždy velký ohled na zeleň v areálu brát ani nemůže.  Proto se mi zdá, že realizovat vítězný projekt participativního rozpočtu  nejdříve - letos revitalizovat zeleň a následně pak v příštím roce pak rekonstruovat sportovní areál vůbec není dobrý nápad!  Může tak vzniknout více škody než užitku. Bude-li opravdu sportovní areál veřejný (a v době vyučování využívaný školou), pak vznikne i potřeba zřídit v areálu parkoviště a to může znamenat další zásah do zeleně.
Takže se snažím prosadit zdravý rozum: s revitalizací zeleně počkejme (nebo ji omezme na nejnutnější míru) až bude vyřešena problematika sportovního areálu.  Chtěl bych upozornit také na koncepci zeleně ve městě. Je třeba, aby  dílčí projekty do takové koncepce zapadaly. (mm)

Park legií se připravuje na umístění pamětních desek

Fotografie zobrazují stav příprav na instalaci pamětních desek českotřebovských hrdinů II. světové války plukovníka Vasila Timkoviče a kpt. Boženy Ivanové, čestných občanů města, kteří v loňském roce zemřeli. Na památku si je budeme připomínat na správném místě v centru Parku legií. Desky jsou připraveny, nyní ještě stavební firma připravuje úpravu prostoru pro jejich instalaci. Má se tak stát ve na státní svátek středu 8. května  2024, kdy si připomínáme ukončení II. světové války....

CYKLOGLACENSIS 2024

Region Orlicko  – Třebovsko připravuje na 17. května 2024 pod záštitou náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka 22. ročník mezinárodní cyklistické akce v česko-polském příhraničí CYKLO GLACENSIS 2024. Na české straně startuje 9 týmů z českých měst, na straně polské 8 týmů z polských startovních měst. Společným cílem jsou letos Čenkovice. Start je v pátek 17. května 2024 v 8.00 hodin z náměstí. Cíl je v areálu hotelu Atlas v Čenkovicích. Pro účastníky je připravena příjemná trasa horským terénem v délce cca 50 km. Součástí cyklojízdy je prohlídka tvrze Bouda u Těchonína pro účastníky zdarma.
V cíli je připraven kulturní a společenský program, je zajištěno ubytování a  stravování. Každý cyklista se účastní na vlastním kole a na vlastní zodpovědnost a obdrží účastnické tričko. Návrat je individuální v průběhu soboty. Finanční podmínky účasti: účastnický poplatek 200 Kč, ubytování a stravování 800 Kč. Přihlášky pro zajištění ubytování se stravováním, účastnických triček pište na adresu jana.stanko@centrum.cz nejpozději do 7. 5. 2024. Další informace na orlicko-trebovsko.cz. Kontakty: PhDr. Jana Staňková, tel.: 465 524 782, 603 569 884.
Za Region Orlicko - Třebovsko zve předseda Petr Hájek a PhDr. Jana Staňková CYKLO GLACENSIS 2024

Pochod přes tři hrady

KČT Sopotnice ve spolupráci s obcemi Sopotnice, Potštejn, Kostelec n. O. a  s  Domovem pod hradem Žampach vás v  sobotu 11.  května zvou na jubilejní 50. ročník pochodu Přes tři hrady a na 38. ročník cykloakce Přes tři hrady na kole. Pro pěší turisty je připraveno 19 pěších tras (5 – 50 km), cykloturisté mohou využít 12 cyklotras (16 – 150 km). Připraveny jsou i 4 trasy pro koloběžky (16 – 38 km) a pohádkový miniokruh se soutěžemi pro děti. STARTOVNÍ MÍSTA Sopotnice 7.00 – 11.00 hodin (start) cíl do 19.00 hodin Žampach 8.00 – 11.00 hodin (start) cíl do 18.00 hodin Potštejn 8.00 – 11.00 hodin (start) cíl do 18.00 hodin Kostelec n. O. a Potštejn 8.00 – 11.00 hodin (start) Po cestě Gutha-Jarkovského se Statingem Pro účastníky jsou připraveny následující novinky: nové vizitky a  nová trička, dětský okruh – stavíme s Floriánkem, soutěže s Patem a Matem, nový doprovodný program, široká nabídka občerstvení, losování o hodnotné ceny ze všech účastníků pochodu.
Více na kct-sopotnice.com. Srdečně vás zvou pořadatelé KČT Sopotnice!


Soutěž určí budoucnost ústeckého Kulturního domu

Město Ústí n.O. vyhlásilo architektonickou soutěže, která pomůže určit budoucnost tamního Kulturního domu. Jde o významný kulturně-společenský prostor, technický stav objektu i jeho interiéry jsou však již zastaralé a nevyhovující. „Předmětem soutěže je zpracování architektonického návrhu rekonstrukce Kulturního domu Ústí nad Orlicí a jeho bezprostředního okolí tak, aby provozně vyhovoval dnešním požadavkům na využití,“ uvedl starosta města Petr Hájek. Cílem soutěže je předložení koncepční studie, která vyhodnotí současný stav a provoz Kulturního domu a navrhne úpravy. Hlavní sál by měl nadále sloužit zejména pro plesy, taneční a prezentační akce, dále pro divadelní či filmová představení. Zachována by měla být tedy jeho variabilita. Na přípravě soutěžních podmínek aktivně spolupracovala městská architektka Petra Coufal Skalická, schváleny byly Českou komorou architektů. Soutěž potrvá zhruba čtyři měsíce od jara do září. Soutěžní návrhy budou prezentovány a hodnoceny anonymně. Na ceny a odměny uvolnila rada města celkovou částku ve výši 900 tisíc korun. S vítězným uchazečem bude následně uzavřena smlouva na další fáze projektové přípravy. Město zároveň stihlo podat žádost o dotaci v rámci výzvy Ministerstva pro místní rozvoj z  programu Architektonické a  urbanistické soutěže obcí. V případě úspěšného hodnocení žádosti může město získat až 400 tisíc korun


40 let staré mozaiky na Kulturním domě se opravují .

Zahájeny byly dílčí opravy mozaiky na průčelí Kulturního domu, které vznikly v roce 1983 podle návrhu Václava Zemana. Jedná se o dvě mozaiky umístěné po stranách vstupu do budovy nazvané Tři ženy v abstrahované krajině a Muž a žena v městské krajině. Opravu provedou restaurátoři z fakulty restaurování a konzervačních technik v Litomyšli. Během nich dojde k celoplošnému očištění mozaiky, doplnění a rekonstrukci chybějících částí mozaikové výzdoby a vyplnění chybějících spár. v Litomyšli. Během nich dojde k celoplošnému očištění mozaiky, doplnění a rekonstrukci chybějících částí mozaikové výzdoby a vyplnění chybějících spár. Cena akce je  100 tisíc korun.

Připravuje se ústecká městská slavnost MĚSTO V POHYBU (trochu jinak)


Vystoupení Orchestru bývalých žáků ZUŠ 2022 - 2024



ZA MOKŘADY NA PODKOVU  8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00

Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.
Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. (Sdílená doprava od ekocentra je možná osobními auty po přihlášení. Přihlášky pro přepravu nahlaste do 6. 5. na telefon  702292352)   Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny.“

  

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


 

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Pardubický kraj provozuje prostřednictvím Regionálního muzea v Chrudimi už čtvrtým rokem hrad Rychmburk pro kulturní a turistické účely. Dřívější sídlo sociálního ústavu se postupně vrací ke svým historickým kořenům a nabízí návštěvníkům řadu lákadel uprostřed nádherné krajiny. Novou sezónu zahajuje v pátek 3. května 2024.
„V loňském roce zavítalo na Rychmburk na 15 tisíc lidí a věřím, že ta čísla ještě porostou s tím, jak se hrad zaplňuje a co všechno nabízí. Zatím nejvíce ohlasů jsme měli na domácnost správce panství s nádherně vybavenými pokoji z počátku minulého století, ale zájem budí i expozice historie hradu a rychmburského panství, pivovarnictví Pardubického kraje, útrpné právo ve sklepení a výstava historické audiotechniky, kočárků a panenek z 19. a 20. století. Na své si přijdou i milovníci umění a historie. Od loňského podzimu je na hradu skutečně mimořádná expozice Umění podobojí -chrudimské středověké oltáře, která je umístěna v gotických prostorách prvního patra. Kolekce těchto deskových maleb je svým počtem a kvalitou provedení unikátní nejen v rámci regionu východních Čech, ale i celé České republiky,“ představuje stěžejní náplň hradu náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.
„Kromě už zmíněného mohou návštěvníci zavítat i do hradní galerie, kde je letos výstava s přírodovědnou tematikou o myslivosti na Chrudimsku či výstava fotografií Železných hor Hany Balašové a Zuzany Růžičkové. Prohlídku je možné zahájit nebo završit vyhlídkou z věže do širokého okolí, a to buď bez průvodce, nebo jako předem objednaná skupina s komentovanou prohlídkou,“ dodává ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi Klára Habartová.
 A jaký by to byl prázdninový výlet bez letního osvěžení? Samozřejmě tu nechybí ani výborná domácí zmrzlina, káva či rozmanité kulinářské speciality v restauraci Hradní Spižírna včetně příjemného posezení na upraveném nádvoří hradu. Na hradě jsou k dispozici i prostory na menší zasedání, semináře, koncerty či svatby a celá lokalita si postupně nachází své příznivce.
Hrad Rychmburk čeká zřejmě v podzimních měsících první etapa náročné opravy mostku nad hradním příkopem. „Ten je od posledních oprav v roce 1957 nyní v havarijním stavu a bude potřeba rekonstruovat nejen nosnou desku, ale také provést izolaci mostovky, dlažby a opravit schodiště z mostku,“ upozorňuje na další připravovanou investici kraje Roman Línek.



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.