ČtD 125/2024  neděle 5. května 2024 



Sraz po 60 letech od základky mají ročníky 1949

V našem případě se jedná o sraz tříd 9.A a 9.B ze ZDŠ Nádražní ulice, kteří ukončili povinnou školní docházku právě před 60 lety v roce 1964.  Dostaveníčko si dali na Horách v pátek 3.května 2024   a dostavili se v hojném počtu. Berte tuto informaci jako předběžnou, pokusím se k dodatečně ještě vše uvést znovu a to s popisem fotografie. Tak nějak jsem to udělal před pěti lety, kdy se stejný kolektiv sešel ve Vavřínových lázních, což můžu představit na dolní fotografii. Tenkrát bylo všem na snímku o 5 roků méně, tedy cca 70.  Původně do těchto dvou tříd chodilo na dnešní poměry neuvěřitelných 37 + 38 = 75 (!!!) žáků. Dnes již řada z nich zaslala omluvenky z absolventského nebe.   K sešlosti se znovu vrátím a připravím i popisku k fotografii.  Po kliknutí se horní fotka zvětší!
Zatím mohu poskytnout popisku té minulé dolní fotografii, tak můžete ty stejné tváře vyhledat i nahoře - jak se změnily po pěti letech:
Na fotografii odleva je Lubomír Jebavý, Václav Hartman, Jaroslava Kalasová - Řeháková, Karel Pospíšil, Vlasta Seifertová - Hánová, Marie Stříteská - Řehořová, Eva Vašátková, Věra Skalická - Šilarová, paní učitelka Zdena Chadimová, Libuše Šimková - Sirová,  Hana Sršňová - Chaloupková, Jana Štarmanová - Hnátová, František Částek, Hana Klenčíková - Fialová, Věra Hondlová - Řeháková,  Václav Hurt,. Bohuslav Hruša, Josef Němeček, Marie Pávková - Jelínková, Jitka Kalousková - Umloufová, Jolana Goldsteinová - Najerová, Jan Kroulík, Miloš Junek, Jarmila Pavlíková - Kopsová, Čeněk Hampl, Irena Horáková - Klánová, J. Kantůrek, Jarmila Ropková - Lipinová, Jaroslava Brejsová - Svobodová, paní učitelka Růžena Čebišová, Jaroslav Nastoupil, Ludmila Ovčáčková - Musilová, Josef Leníček, Lubomír Žáček, Jan Šimůnek.  (mm)

K dotacím do sportovní oblasti

V současnosti prochází registrem smluv poskytování schválených dotací  zaměřených pro sportování mládeže. Jde o celkovou částku 3500 tis. Kč, proti loňsku zvýšenou asi o 400 tisíc. Náklady zejména na pronájmy a energie podstatně vzrostly, tím také členské příspěvky i pro mladé sportovce. V registru smluv jsou poskytnuté částky nevím proč ještě zvýšeny o 21% hodnotu DPH, která se při převodu spolkům neplatí a tak tato účetní operace je jen fiktivní a zbytečně přináší zlou krev.
Jde o výhradní podporu sportovním oddílům na mládež a trenéry mládeže, poskytovanou podle počtu registrovaných a neregistrovaných sportovců. Schválenou tabulku znovu uvádím a přidávám sdělení, že sport dospělých město dotace neposkytuje. Vlastně až na výjimku - letos poprvé se objevila částka 70 tisíc korun schválená mimo tuto tabulku přímo v rozpočtu města pro HC Kohouti. Ti ještě dostávají další finanční podporu města zajištěnou prostřednictvím městských společností TEZA a Eko Bi. Tím zároveň odpovídám na nářky z HC Kohouti o malé podpoře města a odmítnutí převzít funkci generálního partnera, což by byla finanční zátěž ve výši statisíců korun. Možná to mají v jiných městech jinak, u nás byl stanoven takovýto model, který má svou logiku a ukazuje, že městu jde především o to, aby ke sportu byla vedena zejména mládež a nevznikly pro ni zbytečné překážky. Někteří talentovaní sportovci sportují dokonce ve dvou sportovních klubech a musí platit dvojí oddílové příspěvky.
Ještě přidám historický exkurz. Sport ve vyšších patrech soutěží byl i dříve finančně náročný. Šlo zejména o "provozní náklady" spočívající v zajištění hráčů  špičkové úrovně. Jde o reprezentaci města, ale současně to zase nesplňuje záměr podporovat mládež, vést ji ke sportu, jako smysluplné aktivitě a chránit před negativními jevy. Konkrétně bych uvedl příklad potřeby mimořádné dotace na dohrání ligové soutěže pro Sokol VK Česká Třebová. Město podporu nakonec poskytlo, ale nikoliv jako dotaci, ale jako bezúročnou půjčku, kterou museli ve splátkách volejbalisté splatit v následujících 10 letech.  Podobně Sokol splácel půjčku poskytnutou na dostavbu rozestavěné investice v sokolovně. Byli nezaviněně v situaci, kdy firma Cervin v r. 2006 stavbu opustila  a bylo třeba ji dokončit další firmou. O vzniklou škodu  se Sokol soudil, soud vyhrál, ale pohledávka byla nedobytná.   (mm)

Jak se udělovaly ceny města za rok 2000
Nominace na udělení výročního ocenění za mimořádný přínos městu – „KOHOUT 2000“:

V kulturní oblasti - jednotlivci:                  Borůvka Pavel ing., Petraš Luděk, Vosyka Stanislav st.
                               - kolektivy:                  Čtyřlístek (loutkáři), Divadelní spolek HÝBL,  ZUŠ  (55.výročí vzniku, provedení
                                                                    Stabat Mater)
Ve sportovní oblasti: - jednotlivci:            Brusenbauchová Hana, Kudláčková Kateřina, Stránský Aleš
                                   - kolektivy:              FK Č.Třebová (žáci), Lokomotiva Č.Třebová (kuželky) – muži  
                                                                    VK LDM SOKOL Č.Třebová – muži (volejbal)
Počin roku:            Kubišta Karel (vydání publikace „Toulky minulostí Českotřebovska“)
                                Langhans Pavel (vydání českotřebovského vystřihovacího betlému)
                                Pištora Jiří (vydání CD ROM o betlémech, publikační a výstavnická činnost)
Událost roku:        Jazzrockový festival, Provedení Stabat Mater v kostele sv Jakuba
                                Výstava a představení ke 120.výročí divadelního spolku HÝBL
Činnost pro město: Marie Pechancová
Mimořádné ocenění rady města za rok 2000: Letecko – modelářský klub č.313 – organizace Česká Třebová
Mimořádné ocenění starosty města za rok 2000: Zdeněk Šebek
 Ocenění za dlouholetý mimořádný přínos městu in memoriam: ing. Zdeněk Lang

Z nominovaných trojic získali výroční ocenění KOHOUT 2000:

Kulturní činnost - jednotlivci:  Stanislav Vosyka st.
Kulturní činnost - kolektivy - DS Hýbl
Sportovní činnost jednotlivci - Hana Brusenbauchová
Sportovní činnost - kolektivy VK LDM Sokol Česká Třebová vedený Lubošem Vašinou
Počin roku: Mgr. Karel Kubišta za vedení kolektivu autorů publikace Toulky minulostí Českotřebovska
Událost roku: provedení STABAT MATER v kostele sv. Jakuba
a navíc získali cenu přímo navržení: 
Činnost pro město: Marie Pechancová
Mimořádné ocenění rady města za rok 2000: Letecko – modelářský klub č.313 – organizace Česká Třebová 
Mimořádné ocenění starosty města za rok 2000: Zdeněk Šebek
Ocenění za dlouholetý mimořádný přínos městu in memoriam: ing. Zdeněk Lang


Konference prevence zdraví.  Pro veřejnost! 

Co dělat pro své zdraví? Jak předcházet případným problémům? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky a chtěli byste znát názor odborníků, přijďte se podívat 21. května od 9 hodin do sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje. Pod záštitou náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaely Matouškové se tam bude konat celodenní Konference prevence zdraví.
Vstup je zcela zdarma, jen je nutné se dopředu zaregistrovat na
https://konferencezdravi.reservio.com.
Velice mě těší, že se tato akce v Pardubicích uskuteční, protože prevence je základem péče o zdraví. Její nedostatek či úplná absence často končí velkými zdravotními problémy a bohužel v případě agresivních onemocnění i smrtí. Proto je potřeba toto téma veřejnosti neustále připomínat, pomáhat při získávání ověřených informací a podporovat podobné akce,“ uvedla náměstkyně Michaela Matoušková.
Na programu Konference prevence zdraví budou přednášky z mnoha oblastí, například o náhlém srdečním úmrtí, prevenci cystické fibrózy a onkologických onemocnění, zdravotních benefitech pravidelného pohybu, důležitosti včasné diagnostiky, významu prediktivní genetiky či očkování.
Více informací najdete na http://konferencezdravi.cz.
Akce se koná za podpory společnosti Prenet, Pardubického kraje a Krajské hospodářské komory Pardubického kraje.


Připravuje se ústecká městská slavnost MĚSTO V POHYBU (trochu jinak)


ZA MOKŘADY NA PODKOVU  8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00

Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.
Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. (Sdílená doprava od ekocentra je možná osobními auty po přihlášení. Přihlášky pro přepravu nahlaste do 6. 5. na telefon  702292352)   Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny.“

Z depeše ústředí ČSOP: Záchrana lokality Na Skřivánku

Mnozí z Vás darem či šířením informací podpořili naší snahu o záchranu lokality Na Skřivánku (nedaleko Jihlavy, pozn. red).
Moc Vám za to děkujeme! Na kontě veřejné sbírky (č. 9999922/0800) se na výkup osmi hektarů mokřadů Na Skřivánku sešlo už více jak 2,7 miliónu Kč! Zbývá sehnat do konce května posledních 700 tisíc korun. To sice na první pohled není málo, ale vzhledem k tomu, že máme slíbený významný finanční dar od kraje Vysočina, už dnes téměř s jistotou můžeme říci, že se nám tuto lokalitu na konci května koupit podaří. Zejména, když Vaše podpora neslábne! To koneckonců můžete sledovat na webu https://skrivanek.mistoproprirodu.cz/ - každý den tam aktuální výši Vašich darů zveřejňujeme.
Skřivan lesní na Skřivánku!
Skřivan lesní je dnes hodně vzácný pták. Mnohem, mnohem vzácnější než jeho ubývající polní bratranec.  Kolegové z místního pozemkového spolku Gallinago, kteří lokalitu pečlivě sledují, zaznamenali samce skřivana lesního v polovině dubna zpívat na borovicích přímo v „našem“ lesíku na okraji mokřadní louky! Na Skřivánek prostě přiletěl jako na zavolanou.
Špionáž u sýců
O tom, že se Na Skřivánku něco děje, se už ovšem doslechli  i příslušníci jednoho z našich cílových druhů, kteří nás celou Skřivánčí kampaní od počátku provázejí. Zajímavý rozhovor tří sýců rousných se podařilo skrytě zdokumentovat našemu dlouholetému příznivci a kameramanovi přírody par excellence Lukáši Pichovi. Byl tedy trochu problém s překladem, ale naše odbornice na odezírání z nehybných zobáků Katka se toho zhostila na jedničku. Můžete se o tom přesvědčit, snad nám to sýcové nebudou mít za zlé, zde: https://www.youtube.com/watch?v=qBDrlwT5H-c  J Pokud jste si však jistí, že sýcové komunikovali trošku o něčem jiném, napište či nahrajte nám prosím svůj vlastní překlad jejich rozhovoru. Rádi ho rovněž zveřejníme!

  


Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


 




 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.