ČtD 126/2024  pondělí 6. května 2024 


Patrik Vebr vicemistrem ČR v maratonu - to jsme ještě neměli !

Zpráva, která přehluší všechny ostatní. Dnes v neděli 5. května  se v Praze běžel Pražský maraton , též jako Místrovství republiky v této disciplíně. "Zkusím to", řekl si Partik Vebr již letos na jaře a vážně se na to připravoval. Nejdříve až v Keni, nyní před závodem v Itálii. Zkusil nejdříve půlmaraton a obstál, tak dnes se konala jeho "maratonová premiéra". Podle popisu závodu se mu dařilo zejména v první polovině závodu, půlmaratony má zaběhnuté, ale tento závod měl délku dvojnásobnou. Největším soupeřem byl dnes Martin Eldman, který Patrika předběhl ba 37. km a dále zrychloval, zatímco Patrik měl potíže,  Nakonec vyhrál svůj závod o druhé místo s Tomášem Eldmanem, dvojčetem vítěze jen o jedinou sekundu!  Takže vyčerpání se nakonec změnilo ve spokojenost. V prvním maratonu v životě si zaběhl  pro stříbrnou medaili vicemistra České republiky! (mm) Více ZDE

Fotbalisté v zápase s Lanškrounem obstáli, ale nevyhráli 

Snad na základě předchozí úspěšné šňůry FK Česká Třebová tipovali jak Fortuna, tak Tipsport vítězství domácích. Nakonec se to nepodařilo, byla to remíza 1 : 1.  Byl to důležitý zápas, proto  přišlo 250 diváků, povzbuzovali, ale soupeř chyby nedělal. Poločas byl bezbrankový, v 69 minutě přišla pro domácí díky Matěji Poláškovi naděje na tři body.  Vedení 1 : 0 však do konce bohužel nevydrželo, v 78. minutě soupeř srovnal na 1:1 a do konce další branky nepadly. Škoda že Matěj Polášek neměl tak dobrou mušku jako v sobotním zápase s Kunčinou, kdy hrál za béčko a zajistil týmu hattrick a výhru 4:1.  Rozhodčí  Michal Jureček  udělil tři žluté karty, dvě si odvezli hosté a  z domácích ji dostal v 78. minutě Vojtěch Novotný. 
Výhru by si domácí zasloužil,a le to by byl asi opravdu snový  vzestup České Třebové, takhle musíme bojovat dál. Zas tak moc jsme ale neztratili. V tabulce jsme nyní třetí, máme 49 bodů (stejně jako Libišany, které prohrály ve Svitavách) a před námi jen dvojice Horní Ředice a Svitavy s jednobodovým náskokem, tedy s 50 body. 
A právě příští neděle 12. května bude dost důležitá, českotřebovské fotbalisty čeká těžký zápas právě ve Svitavách.

Vítězství béčka posunulo tým v tabulce na 4. místo.

Na špici je ale v I. B třídě daleko - vede Dobříkov s velkým náskokem. B tým v I.B. třídě dosáhl v sobotu 4. května na domácím hřišti důležitého vítězství na Kunčinou a to v poměru 4 : 1, když tento stav byl na ukazateli skóre již na konci 1. poločasu.  Ke třem brankám Matěje Poláška přidal čtvrtou branku Jiří Kubát. Matěj Polášek se nechal v 74 minutě vystřídat, vždyť hrál znova ještě v neděli!  Hrálo se v pohodě, jedinou žlutou kartu udělil rozhodčí hráči v týmu hostí. Zápas sledovalo 50 diváků 

TATAMY 9 = Největší turnaj v brazilském jiu - jitsu

Včera se DSC GYM ČESKÁ TŘEBOVÁ účastnil největšího TURNAJE v ČESKU TATAMY 9 (GALA superfights and NOGI + GI tournament) .Na tomto turnaji bylo celkem 94 týmu a 55 týmu děti a mládeže.
Za nejlepší tým kategorie dětí a mládeže si českotřebovský DSC GYM odvezl  2.místo a celkově za NEJLEPŠÍ ACADEMII si také odvezl 2. místo! Byl to velice náročný den se spoustou krásných zápasů. Byly výhry i prohry ale to k tomu patří.Veliké poděkování při koučování patří VALERII POULOVE a JIŘÍMU DVOŘÁKOVI a  SAMOZŘEJMĚ i rodičům kteří také hodně pomáhali ......
 Více ZDE

Sobotní vycházka s Městským muzeem se vydařila

Opět byla zajímavá účast, na programu byla prohlídka Lidické ulice a Zámostí. Vycházku komentovali Martin Šebela a  Mgr. Jitka Peková, na zastávce na mostě pohovořil o tom co se odkrylo při poslední přestavbě mostu archeolog Tomáš Záruba. 
Lokalita Zámostí a Lidická ulice patří mezi ty části města, která má charakter daný svým historickým osídlením. Dnes se změnilo,  zemědělské usedlosti kovozemědělců jsou využity úplně jinak než před 50  až šedesáti lety. ale půdorys této části města se nezměnil. Je to změna, kterou se snažím nějak zachytit, nakonec jsem tudy celý svůj profesní život denně procházel. Z vycházky jsem natočil tedy alespoň tu část, která se týkala Zámostí  a uvedu ji jako úvod z vzpomínkovému filmu na stejné téma, které připravuji s Jiřím Štarmanem, který dnes představuje  starousedlíka a pamětníka v jedné osobě a dokáže dobře popsat jako to na Zámostí bylo, když jsme byli  o moc mladší....  Fotoreportáž z vycházky zajistil Martin Šebela ZDE



Konference prevence zdraví.  Pro veřejnost! 

Co dělat pro své zdraví? Jak předcházet případným problémům? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky a chtěli byste znát názor odborníků, přijďte se podívat 21. května od 9 hodin do sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje. Pod záštitou náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaely Matouškové se tam bude konat celodenní Konference prevence zdraví.
Vstup je zcela zdarma, jen je nutné se dopředu zaregistrovat na
https://konferencezdravi.reservio.com.
Velice mě těší, že se tato akce v Pardubicích uskuteční, protože prevence je základem péče o zdraví. Její nedostatek či úplná absence často končí velkými zdravotními problémy a bohužel v případě agresivních onemocnění i smrtí. Proto je potřeba toto téma veřejnosti neustále připomínat, pomáhat při získávání ověřených informací a podporovat podobné akce,“ uvedla náměstkyně Michaela Matoušková.
Na programu Konference prevence zdraví budou přednášky z mnoha oblastí, například o náhlém srdečním úmrtí, prevenci cystické fibrózy a onkologických onemocnění, zdravotních benefitech pravidelného pohybu, důležitosti včasné diagnostiky, významu prediktivní genetiky či očkování.
Více informací najdete na http://konferencezdravi.cz.
Akce se koná za podpory společnosti Prenet, Pardubického kraje a Krajské hospodářské komory Pardubického kraje.


Připravuje se ústecká městská slavnost MĚSTO V POHYBU (trochu jinak)


ZA MOKŘADY NA PODKOVU  8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00

Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.
Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. (Sdílená doprava od ekocentra je možná osobními auty po přihlášení. Přihlášky pro přepravu nahlaste do 6. 5. na telefon  702292352)   Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny.“

  


Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


 




 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.