ČtD 128/2024  středa 8. května 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:  Deštivý Den Země v Javorce

  Oslava svátku Dne Země v Javorce se zde konala letos již po čtrnácté zejména pro žáky českotřebovských škol. V parku bylo připraveno 14 informačních stanovišť, mezi kterými dominovala nejrozsáhlejší expozice ZO ČSOP Podorlicko zaměřená na téma „Rok 2024 = rok motýlů“.
Tematické roky vyhlašuje ČSOP již od roku 2020. Jejich cílem je upozornit veřejnost na ohrožení konkrétní skupiny rostlin či živočichů a vyzvat ji k zapojení do její ochrany. Po orchidejích, vážkách, netopýrech a koniklecích jsou tedy letos na řadě motýli.
Proč zrovna Rok motýlů? Krom toho, že řada druhů motýlů je prostě krásná a „louka plná motýlů“ je pro mnoho lidí symbolem přírody, motýli mají ve spleti složitých vztahů mezi různými rostlinami a živočichy velmi důležitou roli. Na jedné straně jsou významnými opylovači; pro některé skupiny rostlin (např. s dlouhými trubkovitými květy) vůbec tou nejvýznamnější. Na druhou stranu jsou motýli, a především jejich housenky, důležitou složkou potravy pro řadu dalších živočichů, mimo jiné ptáků. Bez motýlů by tak příroda „přestala fungovat“. Řada druhů motýlů je abnormálně náročná na pestrost prostředí; ke svému složitému vývoji potřebují různé druhy rostlin, potřebují místa k odpočinku, potřebují zdroje vody, některé druhy třeba i mravence. Nevyhovuje jim neudržovaná krajina plná keřů, ale ani rozlehlé plochy stejného charakteru, byť by to byla louka. Budeme-li se snažit, aby v našem okolí bylo hodně motýlů, bude se tam dařit i spoustě dalších rostlin a živočichů.
 
Český svaz ochránců přírody pořádá k vyhlášenému tématu řadu akcí. Některé z nich se konají i v českotřebovském ekocentru. Dne 14. 5. To bude přednáška Soukromá motýlí rezervace Romana Kalouse panelová výstava na zahradě ekocentra, která seznámí veřejnost s životem a významem motýlů a zásadami jejich ochrany. Vernisáž této výstavy k roku motýlů se bude konat ve čtvrtek 9.5. v 17:30  na zahradě Ekocentra  (mm)

Harceři pálili čarodějnice v Česku

Na 30 skautů se o víkendu 26. – 28. 4. sešlo na tradičním mezinárodním pálení čarodějnic. V letošním roce přijeli harceři z Olawy, kteří zde byli před dvěma lety, proto seznamování trvalo trochu déle.  Harceři dostali dopředu návrhy výletu a vybrali si Náchod s okolím. Vlakem jsme dojeli do Náchoda Běloves, kde jsme ochutnali zdejší minerálku. Pak nás čekala cesta po hraničním opevnění. Bylo krásné slunečné počasí a v dáli byl vidět zasněžený masiv Krkonoš se Sněžkou.
Cestou jsme potkali spoustu objektů vojenského opevnění, až jsme došli na pevnost Dobrošov, kde jsme měli prohlídku. Po zhlédnutí filmu jsme se vydali do podzemí, kde jsme mohli obdivovat, co vše se zde vybudovalo. Po prohlídce jsme ještě navštívili zajímavou interaktivní výstavu. Naše další cesta vedla na Jiráskovu rozhlednu a pak jsme šli do Pekla. Všichni se odtud bezpečně dostali a čekala nás zpáteční cesta, ale tentokrát do Nového Města nad Metují. Odtud jsme se vlakem vydali domů. V České Třebové jsme se přes náměstí vydali ke klubovně, kde nás čekala večeře.
Večerní program bylo vlastní pálení čarodějnic, při kterém jsme si zazpívali české i polské písničky a  zahráli zábavné hry.
V neděli nás čekala návštěva bazénu, úklid a odjezd, resp. odchod domů.
Více o oddílu a fotografie z akce lze najít na našich stránkách http://trojka.e-skaut.cz.
 Akce spolupráce s harcery z Olawy a skauty ze Svitu jsou podporovány Pardubickým krajem a městem Česká Třebová, kterým tímto děkujeme.  3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová 

AVÍZO OMEZENÍ DOPRAVY NA STARÉM NÁMÉSTÍ

V sobotu dne 11. 05. 2024 se konají na Starém náměstí Jarní trhy. V této souvislosti dojde k omezení provozu vozidel na Starém náměstí. Dne 10.05.2024 od 18:00 hodin do 11.05.2024, 19:00 hodin bude pro provoz vozidel uzavřena spojovací komunikace mezi horní a dolní částí náměstí  a komunikace vedoucí okolo městského úřadu a hotelu Bravo. Dále bude pro organizátory akce vyhrazeno spodní parkoviště naproti domu čp 15 až 17 na Starém náměstí. 
Dne 17.06.2024 bude zahájena akce "Týden sportů" která potrvá do 21.06.2024. Z důvodu zvýšeného pohybu osob v okolí Starého náměstí  bude v odpoledních a večerních hodinách od 15:00 hod do 23:00 hod. uzavřeno Staré náměstí a příjezdové komunikace. Trvale budou uzavřeny obě komunikace uvnitř náměstí. Z  důvodu stavby stánků bude dne 15.06.2024 uzavřeno parkoviště na Starém náměstí. 

ČESKÁ TŘEBOVÁ UCTÍ PAMÁTKU SVÝCH VÁLEČNÝCH HRDINŮ UMÍSTĚNÍM PAMĚTNÍCH DESEK

V Parku československých legií u polikliniky v Krátké ulici je již vše připraveno odhalení pamětních desek českotřebovských válečných hrdinů,  plukovníka v.v. Vasila Timkoviče a kapitánky v.v.  Boženy Ivanové. Oba čestní občané města Česká Třebová, kteří zemřeli v minulém roce, působili během II. světové války na východní frontě jako příslušníci 1. československého armádního sboru, tzv. Svobodovy armády.
Slavnostní odhalení desek se uskuteční symbolicky na Den vítězství, tedy ve středu 8. května v 16:00.

Ke kontejnerům.  Je to marný, je to marný, je to marný!

A lavička Na Zámostí? Ani se mi na ni nechtělo sednout a to ještě nejsou vidět sprosté nápisy na opěrce.  (VV)

VÝSTAVA OBRAZŮ KŘIKLAVY A KROSCHE  (NÁŠ VZOR ?)

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí se uskutečnila vernisáž výstavy obrazů dvou umělců - Jiřího Křiklavy a Jaromíra Krosche. Výstava nabízí návštěvníkům možnost ponořit se do světa barev, emocí a individuality.
Jaromír Krosch: Osobitý výtvarný projev
Ústecký rodák, Jaromír Krosch, představuje na výstavě své nezaměnitelné dílo, které je charakterizováno osobitým výtvarným projevem. Jeho zájem o figurální malbu a kresbu se promítá do olejů a akrylů na plátně, které tvoří podstatnou část jeho tvorby. Krosch je také autorem několika básnických sbírek, které jsou laděny volným veršem, a svou tvorbu prezentuje jak ve veřejných, tak soukromých sbírkách.
Jiří Křiklava: Cesta od módního designu k umění
Jiří Křiklava, který strávil dětství v malířsky proslulých Kameničkách, se po úspěšné kariéře v návrhářství obuvi rozhodl věnovat se plně malířství a umělecké fotografii. Jeho práce, která čerpá inspiraci z niterných pocitů, je prezentována v cyklech obrazů a fotografií. Křiklava nachází inspiraci v mladých lidech a hudebních skupinách na koncertech a festivalech, a jeho dílo reflektuje jak dramatické události historie, tak i současnou dobu plnou nejistot.
Výstava v Galerii pod radnicí potrvá do 26. května 2024. Doporučuji se zajet podívat! Jiří Křiklava býval pravidelně vystavován u nás v České Třebové ještě v osmdesátých letech. Nyní  nevím proč nevystavuje. Zdá se mi, že přednost dostávají jiní často vzdálení a náhodně vybraní umělci a je to škoda. Připomínám si krásnou výstav Jiřího Křiklavy a Františka Bečky, kterou bych si ještě přál u nás zopakovat. A možná i další a jistě by to zlepšilo návštěvnost výstavní síně. Byla kritizovaná jako slabá, ale může to být i výběrem témat i autorů. Doporučuji právě nahlédnout na dramaturgii výstav v Ústí nad Orlicí. Zdroj www.ustinadorlici.cz

Český červený kříž získá finanční pomoc od Pardubického kraje 

Krajská samospráva dlouho a úspěšně spolupracuje s regionálními pobočkami Českého červeného kříže (ČČK). Společné projekty se týkají dárcovství krve, ale i humanitární pomoci a dalších sociálních a zdravotních témat. Na to vše Pardubický kraj finančně přispívá a ani v roce 2024 se to nezmění.
Potřebné pomoci se dočkají oblastní spolky v Pardubicích, Ústí nad Orlicí, Svitavách a Chrudimi.  „Pardubický kraj pomáhá dlouhodobě a pravidelně, což považuji za obzvlášť důležité, protože se jedná o nevýdělečnou organizaci financovanou z veřejných zdrojů. Již od roku 2004 přispíváme na činnost ČČK v jeho regionálních pobočkách. Asi nejvýznamnějším projektem, který si veřejnost může se spolkem spojit, je dárcovství krve. Tam udělali pracovníci ČČK obrovský kus práce a patří jim za to naše uznání a poděkování, stejně jako dárcům samotným. Těší mě, že tam jako kraj participujeme a pomáháme s pořádáním ocenění. Na letošní rok se chystají například i školení první pomoci, což je pro veřejnost velice prospěšná aktivita. Děkuji ČČK za aktivitu a těším se na další spolupráci,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Pardubický kraj schválil poskytnutí finanční podpory na dubnovém jednání rady a žádosti schválil v plné výši. „Oblastní spolky ČČK z Pardubic, Ústí nad Orlicí, Svitav a Chrudimi dostanou podle žádosti každý 35 tisíc korun z rozpočtu kraje na své aktivity. Dohromady to dělá 140 tisíc a jsme připraveni pomáhat i do budoucna,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Český červený kříž působí zejména v oblasti humanitární, sociální a zdravotní. Jednou z hlavních činností Českého červeného kříže je již od roku 1961 rozvoj a oceňování bezpříspěvkového dárcovství krve a morální oceňování mnohonásobných bezpříspěvkových dárců krve. „Český červený kříž oceňuje bezpříspěvkové dárce krve řadou vyznamenání, počínaje Krůpějí krve na 1. odběr až po Plaketu ČČK Dar krve - dar života za 250 odběrů. Jednotlivé Oblastní spolky ČČK připravují pro dárce slavností předávání ocenění za 10 až  80 bezpříspěvkových odběrů. Jednou ročně naše oblastní sdružení ve spolupráci s krajskou samosprávou, za účasti náměstkyně Michaely Matouškové, oceňuje dárce krve za 120 odběrů z celého regionu,“ dodává František Hanák, ředitel Oblastního spolku ČČK Pardubice.


Do práce na kole - již počtrnácté!

V Česku odstartovala měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na kole, pěšky nebo klusem a při tom porovnávat své síly s dalšími účastníky. Akce je pro týmy i jednotlivce a nerozhoduje počet kilometrů, ale pravidelnost.
V českých městech a obcích opět začíná květnová výzva Do práce na kole, Loni se květnové výzvy, kterou pořádá spolek AutoMat, zúčastnilo 25.600 lidí z různých měst a obcí v ČR.
Celorepublikovou akci pořádá AutoMat 14. rokem a jejím prostřednictvím chce obyvatele ČR motivovat k udržitelné dopravě a zlepšení psychické a fyzické kondice. Registrovaní jedinci či týmy by měli své cesty zaznamenávat do systému, přičemž hodnotit se bude jejich pravidelnost cest, protože právě pravidelnost udržitelných cest je podle organizátorů zásadní pro lidské zdraví i životní prostředí. "Trvale udržitelné město klade důraz na zdraví svých obyvatel a to, aby se v něm dobře a bezpečně žilo dětem, lidem s omezením a také starším lidem a seniorům. Takové město dává vyvážený prostor všem způsobům dopravy, nejen autům," uvedla hlavní koordinátorka výzvy Dominika Lenthárová.
Podle organizátorů výzva funguje také jako netradiční teambuilding, tedy zlepšení týmové spolupráce, a mnoho účastníků akce chodí do práce pěšky nebo jezdí na kole i po jejím skončení.


Na Svitavsku startuje pilotní projekt ZKUS BUS - zatím je v přípravě 

Pardubický kraj, český start-up CityA a regionální dopravce BusLine společně příští týden na Svitavsku spustí pilotní projekt #ZkusBus, který by mohl být revolucí v cestování po našem regionu. Jízdní řády si totiž budou ve speciální aplikaci určovat sami cestující.
Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění nabídky služeb pro občany. První měsíc je navíc pro všechny zájemce služba zcela zdarma. Stačí si stáhnout appku, vybrat cíl cesty a vyrazit. #ZkusBus přinese flexibilní a rychlý způsob cestování v rámci Svitav a blízkých obcí od Opatova po Radiměř.
K této příležitosti uspořádá Pardubický kraj v úterý 14. května netradiční tiskovou konferenci za účasti ministra dopravy Martina Kupky a prvního náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše. Na akci budou vysvětleny detaily fungování poptávkové dopravy, budete si moci vyzkoušet jízdu #ZkusBusem i objednávku jízdenky. Na vaše případné dotazy budou připraveni odpovídat i zástupci start-upu CityA, kteří mají na starost technologickou stránku projektu. Přesný termín a místo zatím nebylo určeno, zájem o novinku jistě bude velký.

  

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

 


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
  Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.