ČtD 131/2024  sobota 11. května 2024 


Energetický audit města - základ pro další systém opatření


Nově vypracovaný audit se zabýval nejenom energetickou spotřebou města a jeho infrastruktury a také všech tří městských společností.  Dohromady analyzované subjekty ročně spotřebují 39 000 MWh, což odpovídá nákladům ve výši 75 miliónů korun. 
Ve vypracovaném auditu má nyní město k dispozici komplexní materiál, který obsahuje dostatek dat k tomu dále určovat naše směřování v oblasti energetických úspor.  Nejdůležitější je potřeba zavedení energetického managementu, zefektivnění a automatizaci systému sběru dat o spotřebě, jejich následné pravidelné vyhodnocování a tvorbu doporučení úsporných opatření.
Na letošek se připravuje výměna svítidel na sloupech veřejného Město se snaží zmírnit energetické náklady u nejnáročnějších provozů, jako jsou například městská sportoviště.  Od února je např. ve zkušebním provozu nová kogenerační jednotka v krytém plaveckém bazénu (na připojené fotografii), zatím první v plaveckých bazénech v celém širokém regionu. Byla provedena  výměna svítidel zimního stadionu. Připravuje se také výměna svítidel v tělocvičně na Skále a další akce...

Nová písnička Pavly Skopalové "O nočním běsu na Bezdězu" je soutěžní

Písničku nazpívali žáci 9, ročníku ZŠ Parník, je to další písnička, která je publikována na webu ZŠ Ústecká. Najdeme zde i další úspěšné písničky např. z doby covidu, které měly v digitálním virtuálním světě velký úspěch a třeba i statisíce shlédnutí. všechny jsou také ve videoarchivu Českotřebovského deníku. Písničky složili a nazpívali školáci parnické základky, a navíc byla doplněna vtipnými obrázky. Text je pro větší srozumitelnost také promítán na obrazovce. Písnička o nočním běsu na Bezdězu je soutěžní, má pomoci popularizovat hrad Bezděz. Písnička je do soutěže přihlášena a  nahrávku odeslána pořadatelskému týmu. Nyní se čeká na to, jak to dopadne. Byla možnost písničku také publikovat, což bylo splněno právě dnešním dnem na webu ZŠ Česká Třebová Ústecká ulice a na také na Českotřebovském deníku.  Zatím bez vysvětlení, které přidávám v těchto řádcích. Tak si pusťte aspoň kousek počty kliknutí se počítají! Výsledky soutěže by měly být zveřejněny ještě do konce května.

Otevřena českotřebovská expozice výstavy k akci 2024 = Rok motýlů 

Český svaz ochránců přírody pořádá k vyhlášenému tématu řadu akcí. Některé z nich se konají i v českotřebovském ekocentru. Dne 14. 5. To bude přednáška Soukromá motýlí rezervace Romana Kalouse panelová výstava na zahradě ekocentra, která seznámí veřejnost s životem a významem motýlů a zásadami jejich ochrany. Vernisáž této výstavy k roku motýlů se konala ve čtvrtek 9.5. v 17:30  na zahradě Ekocentra . Na 10 dnů jsou zde vystaveny skutečně dobře připravené panely týkající se letošního zaměření 2024 = ROK MOTÝLŮ . Výstava měla vernisáž, na které po úvodním zahájení předsedkyní ZO ČSOP Podorlicko  promluvil Libor Zajíček . Ten měl možnost svoje téma využít již v úterý v Javorce, kde byl průvodcem výstavní expozicí  ČSOP Podorlicko a měl možnost takto seznámit s problematikou potřeby ochrany motýlů stovky žáků českotřebovských škol. Protože sdělení Libora Zajíčka bylo mimořádně zajímavé a má v sobě i sdělení pro veřejnost,  zveřejníme je i na videu z této vernisáže- odkaz na video je ZDE (mm)

Bennewitz 2024 : Koncert absolventů houslových kurzů
Zatímco čtvrteční večer byl ve velkém sále Kulturního centra zajímavému festivalovému koncertu  "Velvert Ungerground" - symfonickému provedení  undergoundových skladeb, tak v sobotu večer od 19 hodin  se tentokrát v malém sále KC uskuteční koncert absolventů houslových kurzů Jaroslava Svěceného, doplněný dalším profesionálním programem. Kurzy probíhaly tento týden v Malé scéně. Přihlásili se do nich  houslové naděje ze základních uměleckých škol v našem regionu, také z naší českotřebovské zušky, pro které je jistě čest, může- li spolupracovat s houslistou takového formátu a dokonce individuálně, bez potřeby dojíždět za takovými kurzy jinam třeba do velkých měst. Výsledkem kurzů bude koncert, který se uskuteční v sobotu 11. května v malém sále KC.

Český svaz bojovníků za svobodu = nedemokratická organizace.
V jaké formě vlastně existuje?

Proč se tím vůbec zabývám. Nyní je doba, kdy se všude po naší vlasti připomíná 79. výročí ukončení II. světové války, osvobození od fašismu. Tak jako u nás, tak i v Ústí nad Orlicí uctili památku obětí. Ve zprávě na webu města se ovšem píše i toto: "U Památníku odboje, v Parku Československých legií a na ústeckém hřbitově byly položeny věnce jako součást pietního aktu, kterého se tradičně zúčastnili zástupci našeho města, vojenské správy, Československé obce legionářské, Svazu bojovníků za svobodu a zástupci Sdružení válečných veteránů České republiky."  Stejná věta je zde uvedena i v předchozích letech.
Hledal jsem, kdo tento subjekt, o kterém se hodně mluví a píše, v našem regionu představuje a zjistil jsem že nikdo. U tohoto sdružení je napsáno, že vzniklo 31.12. 1976  a ukončilo činnost koncem  roku 2006, kdy končila občanská sdružení a začíénala činnost spolková.  V rámci republiky však činnost v nějaké nové spolkové formě pokračovala. Na webu uvádí: 
Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) je český spolek, sdružující účastníky národního odboje za osvobození ve druhé světové válce a jejich pozůstalé. Členy spolku mohou být i další občané, kteří souhlasí s jeho posláním a stanovami. Jeho předsedou je od roku 2011 Jaroslav Vodička. Spolek vzbuzuje v posledních letech značné kontroverze a je předmětem kritiky mnoha známých osobností či některých samospráv a institucí.
Proto vznikla kampaň   - platforma "Vraťme vážnost ČSBS", kde se do roku 2021 stále něci dělo.  Platforma zejména upozornila veřejnost na nedemokratické vedení Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), na to, že spolek je tunelován hospodářsky a politicky.  Činnost tohoto vedení bylo na webových stránkách Platformy zdokumentována  Jeho politické působení se omezuje na účast na pietních akcích proto, aby se zde mohli jeho členové ukazovat v parádních uniformách – pokud ovšem jsou organizátory na tyto akce připuštěni. Obsahová činnost ČSBS je zanedbatelná. Většina finančních prostředků ze státní finanční dotace je vedením utracena na jeho provoz, nikoliv na činnost v oblastech. Spolek ČSBS neplní zadání, které má ve stanovách, nevěnuje se propagování historických událostí zejm. let 1938 až 1945, neusiluje o jejich historicky věrný výklad, nezápasí proti jejich překrucování.
 Naposledy se nedemokratické jednání vedení ČSBS projevilo při přípravě a konání XI. sjezdu ČSBS v červenci 2021 – vedení zabránilo tomu, aby se sjezdu zúčastnili zástupci těch oblastních organizací, které se k jeho činnosti stavěli kriticky. Solidní organizace a členové proto nyní odcházejí sami; nenechají se šikanovat. Jako demokratickou platformu pro existenci sdružených samostatných pobočných spolků ctících demokratické zásady činnosti byl založen nový spolek: Český svaz protifašistických bojovníků, z. s. (ČSPB, z. s.); viz Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky (justice.cz) .
Jeho činností je zachování a propagace tradování paměti národa tak, aby národně osvobozenecký boj v letech 1914−1918 a boj proti fašismu a nacismu v letech 1939−1945 byly pravdivě popisovány, vysvětlovány a hodnoceny.
Nový spolek má novou webovou adresu: https://protifasismu.cz/ 

Investice do školství v Pardubickém kraji 2024 mají hodnotu 30 milionů Kč

Krajská samospráva pokračuje v rozsáhlých investicích do školství, které mají za cíl zlepšit podmínky pro vzdělávání a pohodlí žáků. Rada Pardubického kraje schválila na konci dubna několik investičních projektů, které se budou realizovat v nejbližších měsících. „Postupně se snažíme vylepšovat a modernizovat podmínky pro výuku v našich školách a vzdělávacích zařízeních. Tentokrát jsme například schválili modernizaci topného systému na Střední škole zdravotnické a sociálních v Chrudimi. Dále jsme také schválili modernizaci a vybavení učebny výpočetní techniky na Střední škole stavební ve Vysokém Mýtě. Mám velkou radost, že jsme schválili rekonstrukci laboratoře biologie na Gymnáziu a Letecké střední odborné škole v Moravské Třebové. V Litomyšli na Střední škole zahradnické a technické budeme rekonstruovat hygienické zařízení a také budeme zvyšovat kapacitní lůžka v Domově mládeže. Projektů je však daleko více, to mě těší,“ řekl radní pro školství Josef Kozel.
„Celkem jsme odsouhlasili investice ve výši zhruba 30 milionů korun. Pardubický kraj dlouhodobě podporuje rozvoj a modernizaci školských zařízení. Tyto investice jsou součástí širšího plánu kraje na podporu vzdělání a modernizaci infrastruktury ve školství. Žáci a jejich učitelé se tak mohou po prázdninách těšit na nové podmínky a zázemí,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Kraj plánuje více používat recyklát při opravách silnic

Už rok a půl Pardubický kraj požaduje, aby se při opravách silnic II. a III. tříd využíval víceprocentní asfaltový recyklát. Takzvaný R-materiál se bere z původní vozovky a při stavbě z části nahrazuje nedostatkové kamenivo. Současný podíl ve finální směsi je 15 procent a do budoucna se má jeho využívání výrazně zvýšit nejenom u asfaltu.
Pardubický kraj má ve správě přes 3300 kilometrů silnic, které průběžně opravuje. Letos na tyto účely poputují téměř tři miliardy korun a zajímavostí je, že při zachování stejné technologické kvality budou všechny tyto stavby výrazně ekologičtější. Při jejich rekonstrukci totiž stavaři musí povinně používat R-materiál, tedy recyklovaný asfalt a kamenivo z původní komunikace.
Krajská samospráva tuto metodu používá již od roku 2022 a plánuje ji v příštích letech aplikovat ve větší míře. „Laicky řečeno, část staré silnice rozemeleme a použijeme jako podklad pro novou. Změní se jenom to, kolik recyklátu budeme používat. R-materiál se osvědčil, šetří přírodu i krajskou kasu, takže jsme zadali analýzu, na jejímž základě vzniknou pro stavebníky pokyny, aby do ložné vrstvy dávali od 20 do 40 procent recyklátu. Do podkladové vrstvy pak mezi 20 a 50 procenty. Do obrusných vrstev zatím R-materiál dávat nebudeme. Nechceme nic uspěchat, pokračujeme postupně, ale s jasným cílem. Tím je využívat materiál, který by jinak zbytečně končil na skládkách,“ vysvětluje první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Využití R-materiálu v praxi se zvyšuje
Podle Správy a údržby silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) využívání recyklátu nesnižuje výslednou kvalitu komunikace, takže je možné bez obav objem R-materiálu zvyšovat. „Asfaltové směsi s použitím R-materiálu se používají v silničním hospodářství již více než 10 let, ale v menších poměrech do 10 procent. Aktuálně požadujeme 15 procent a do budoucna se toto číslo bude ještě zvyšovat. Vše konzultujeme s odborníky z praxe a naše záměry jsou v souladu s platnými normami, takže v tom není problém. S ohledem na nedostatek kameniva z tuzemských lomů či jeho nutnost ho transportovat na velké vzdálenosti bude poptávka po R-materiálu růst,“ popisuje ředitel SÚS Pk Zdeněk Vašák.
Kraj řeší snižování uhlíkové stopy i nákladů
Kromě asfaltu a kameniva se bude ze starých silnic do budoucna recyklovat i beton. Při sanacích spodních vrstev se bude používat v 50 až 100 procentech. „Zpracovatelé zmíněné studie nám mimo jiné dodají data, o kolik snížíme uhlíkovou stopu při rekonstrukcích, pokud budeme více využívat R-materiál. I to je věc, která se bude muset do budoucna řešit, a chceme na to být v předstihu připraveni. Asfaltová směs s recyklátem vychází i ekonomičtěji, protože se jeho použitím snižuje výsledná cena. To ale není ten hlavní důvod, proč jsme se vydali touto cestou. Je důležité, aby zájem o R-materiál deklarovaly další kraje a Ředitelství silnic a dálnic, protože pak mohou obalovny bez obav investovat do nových technologií a připravovat pro rekonstrukce obalové směsi s vysokým podílem recyklátu. Pro ilustraci dodám, že nové vybavení stojí mezi 40 a 50 miliony korun. Obalovny jsou ochotné vše připravit v požadovaném složení, jen musí vědět, že poptávka po těchto směsích bude dlouhodobá,“ dodává náměstek Kortyš.
A jaká je finanční úspora při používání R-materiálu? Prvotní je v tom, že se ušetří peníze, které by se jinak musely vynaložit za uložení materiálu na skládku. Další je pak při přípravě směsí, v případě betonu se jedná o úsporu od zhruba 80 do 250 korun za tunu v závislosti na jeho kvalitě. U asfaltu se jedná o přibližně 120 korun za tunu.

Výstava Slavní čeští skladatelé otevřena v Litomyšli !  

Po úspěšném uvedení v Praze a v New Yorku se do Litomyšle přesouvá výstava Slavní čeští skladatelé. Výstava, kterou připravilo Národní muzeum, představuje čtyři velká jména české hudby – Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.
Nechte se vtáhnout do fascinujícího světa čtyř skladatelských osobností a staňte se na chvíli součástí děl klasické hudby v netradičně pojaté putovní výstavě Slavní čeští skladatelé. Atraktivní kreslené výjevy, ilustrované Alexejem Klyukovem, které vám umožní prožít zásadní životní okamžiky spolu s jednotlivými skladateli, znázorňují témata, vybraná autorkami Sandrou Bergmannovou a Veronikou Vejvodovou. Výstava pomůže představit si inspirace a prožitky, které měly zásadní vliv na smýšlení těchto hudebních géniů a tvůrčí proces, který vedl ke vzniku zásadních orchestrálních děl, komorní tvorby, ale i oper jako Smetanovy Prodané nevěsty, Dvořákovy Rusalky, Janáčkových Příhod lišky Bystroušky a Martinů Juliette. 
Na dotykové obrazovce si pak prohlédněte sbírkové předměty, které dnes uchovávají důležité instituce, jež pečují o odkazy těchto skladatelských osobností. Formou poslechu se můžete seznámit s díly, která s jednotlivými tématy výstavy úzce souvisí.
Výstava je koncipovaná jako procházka po Smetanově náměstí. Začněte v průchodu do Radničního dvorku a odtud se vydejte podél výloh místních prodejců. Do některých z nich jsme umístili další střípky atraktivního projektu, který je vám k dispozici po celý den. Akce je k vidění a slyšení v Litomyšli  až do 7. července 2024.

Eva Turnová v ústeckém Steklíkeu 

Setkání s Evou Turnovou proběhne ve středu  29.5.2024 v 17:00 v galerii Steklíkeum v Ústí nad Orlicí, T.G.Masaryka  v Ústí nad Orlicí   Eva je všestranná umělkyně, zejména proslulá baskytaristka The Plastic  People of the Universe, ale je také spisovatelka, překladatelka a malířka.   Na programu bude hudební vystoupení s Radimem Sychrou, ale i čtení z  jejích knih a představí se zde  její malířské práce. Proběhne autogramiáda s prodejem Eviných knih.  Akci pořádá majitel galerie Steklíkeum  a provozovatel obchodu České řemeslo Tomáš Šmilauer. Vzhledem k omezené kapacitě jen na pozvánky. 
Fotografie z koncertu kapely The Plastic People pod Universe s Evou Turnovou 10. ledna 2015 v klubu Modrý trpaslík. Koncert Plastiků byla prostě událost, která se často neopakuje. Díky klubu Modrý trpaslík jsme měli možnost plastiky uvítat opakovaně. 


  Pardubický kraj letos vyčlenil přes 12 milionů na prorodinné aktivity

Blíží se Mezinárodní den rodiny, který každoročně připadá na 15. května. Pardubický kraj pořádá právě v tomto dni v Kongresovém centru Paláce Pardubice výjimečnou konferenci s názvem Rodina a současnost. Hovořit zde budou  odborníci na psychologii, psychoterapii či pedagogiku jako Jiří Halda, Laura Janáčková, Roman Miletín a Radek Ptáček, a na téma „Jak žít a nezbláznit se“ také známý kněz Zbigniew Czendlik. Výstupy konference budou po jejím skončení k dispozici i veřejnosti. Podporu rodin ale pravidelně zajišťuje  také dotační politika kraje.
„Úsilí našeho kraje systematicky podporovat rodiny vyvrcholilo v minulých letech vytvořením dotačního programu Pardubický kraj pro rodinu, který ve svých podprogramech soustředil aktivity ve prospěch rodin a dětí v sociální, školské a volnočasové oblasti. Pro letošní rok máme k dispozici více jak 12 milionů korun, a to nám umožní zase dojít o kousek dál a pracovat na nových tématech. Jedná se o podporu například ohrožených dětí a rodin, seniorů i zdravotně postižených, ale také o podporu při řešení náročného chování žáků ve školách či duševního zdraví. Podpořeny jsou také aktivity přispívající k vytváření zdravých vztahů v rodině,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
V podprogramu Prevence a podpora rodin v nepříznivé životní situaci rozdělil Pardubický kraj letos 7,4 milionu korun pro organizace, které se starají o rodiny, děti a mladé dospělé v krizové situaci. Jedná se především o neziskové organizace, charity, integrační a rodinná centra, kluby mládeže či potravinovou banku. Necelé tři miliony korun obdržely organizace na podprogram Podpora rodinného života, ze kterého realizují různé aktivity na podporu vztahů v rodině, ale i akce pro znevýhodněné děti s rodiči, seniory či mezigenerační soužití.
Dalších 1,3 milionu využije resort školství pro vzdělávání a pomoc učitelům a 800 tisíc korun jde na volnočasové aktivity dětí.


  

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.